Πώς γίνεται το κλάδεμα της πεπονιάς

κλαδεμα πεπονιας

Χρειάζεται κλάδεμα η πεπονιά; Πώς κλαδεύουμε τις πεπονιές για να απολαμβάνουμε πλούσια παραγωγή με νόστιμα πεπόνια;

Αν και οι περισσότεροι καλλιεργητές δεν συνηθίζουν να κλαδεύουν τα πεπόνια, το κλάδεμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην καλλιέργεια της πεπονιάς, καθώς μας επιτρέπει να ελέγξουμε τη βλαστική ανάπτυξη του φυτού ώστε να παράγει πολλούς και νόστιμους καρπούς.

Όταν δεν κλαδεύουμε τα πεπόνια, έχουμε έντονη βλαστική ανάπτυξη, μικρότερη παραγωγή, ανομοιόμορφη ωρίμανση καρπών καθώς και μεγαλύτερη ευαισθησία προσβολής από ασθένειες.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πώς κλαδεύουμε τις πεπονιές για να απολαμβάνουμε υπέροχα πεπόνια γεμάτα άρωμα και μοναδική γεύση.

Διαφήμιση

Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να κλαδέψουμε τα πεπόνια;

Το κλάδεμα της πεπονιάς αποσκοπεί στην ισορροπία μεταξύ της απαιτούμενης ανάπτυξης βλαστών και φυλλώματος, σε συνδυασμό με την παραγωγή και καλή ωρίμανση ποιοτικών καρπών.

Η βασική μορφή κλαδέματος στα πεπόνια είναι το κορφολόγημα, δηλαδή το να κόβουμε τμήμα των βλαστών καθώς αναπτύσσεται το φυτό.

Συγκεκριμένα, το κλάδεμα της πεπονιάς περιλαμβάνει 3 βασικά στάδια κορφολογήματος:

α) Πρώτο κορφολόγημα πεπονιάς

Κορφολογούμε στο μισό μήκος τον αρχικό βλαστό της πεπονιάς όταν φτάσει περίπου το ένα μέτρο, έτσι ώστε το φυτό της πεπονιάς να αναπτύξει δύο δυνατούς πλευρικούς βλαστούς.

β) Δεύτερο κορφολόγημα πεπονιάς

Κάνουμε κορφολόγημα στους νέους πλευρικούς βλαστούς στο μισό όταν φθάσουν πάλι το ένα μέτρο σε μήκος, έτσι ώστε να αναπτυχθούν περισσότερους πλευρικούς βλαστούς.

γ) Τρίτο κορφολόγημα πεπονιάς

Κορφολογούμε ξανά, όταν εμφανιστούν οι καρποί, κλαδεύοντας πάνω από το δεύτερο ζευγάρι φύλλων που βρίσκεται πάνω από το πεπόνι.

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα του πεπονιού

Μεγαλύτερη ανάγκη για κλάδεμα, έχουν τα εμβολιασμένα πεπόνια καθώς εμφανίζουν πιο ζωηρή και έντονη βλαστική ανάπτυξη λόγω του πλούσιου και ανθεκτικού ριζικού συστήματος που διαθέτουν.

πεπονι καλλιεργεια φυτευση
11 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *