Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά και πώς το αντιμετωπίζουμε

Κίτρινα φύλλα

Τι σημαίνει το κιτρίνισμα στα φύλλα και κατά πόσο είναι ανησυχητικό για την υγεία των φυτών μας;

Όσοι ασχολούμαστε με τα φυτά και την κηπουρική, κατά καιρούς έχουμε συναντήσει κίτρινα φύλλα σε διάφορα λουλούδια, φυτά εσωτερικού χώρου, λαχανικά και δέντρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κιτρίνισμα των φύλλων είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζει το φυτό για να μας δείξει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο περιβάλλον που αναπτύσσεται και στην περιποίηση που δέχεται.

Βέβαια, κατά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι φυσιολογικό τα φύλλα των φυλλοβόλων φυτών και δέντρων, σταδιακά να παίρνουν ένα κίτρινο ή μπρούτζινο χρώμα πριν πέσουν καθώς τα φυτά μπαίνουν στη φάση του χειμερινού λήθαργου.

Για να μπορέσουμε να φροντίσουμε σωστά τα φυτά μας και να τα διατηρήσουμε σε υγιή κατάσταση, πρέπει αρχικά να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που προκαλεί τα κίτρινα φύλλα και στη συνέχεια να εφαρμόσουμε την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης.

Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε τις κυριότερες αιτίες που προκαλούν κιτρίνισμα στα φύλλα και θα δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε για να διατηρήσουμε τα φυτά μας όμορφα και υγιή με καταπράσινο φύλλωμα.

Διαφήμιση

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες για το κιτρίνισμα των φύλλων;

Η εμφάνιση κίτρινων φύλλων στα φυτά μπορεί να οφείλεται σε αρκετές` αιτίες όπως η υπερβολική υγρασία στο χώμα, η έλλειψη νερού, η ανεπάρκεια λίπανσης, ο μειωμένος φωτισμός και η προσβολή από έντομα και ασθένειες.

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά και πώς το αντιμετωπίζουμε
Τα κίτρινα φύλλα μπορεί να αποτελούν σημάδι ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα

Παρακάτω αναφέρουμε αναλυτικές πληροφορίες ξεχωριστά για την κάθε πιθανή αιτία κιτρινίσματος των φύλλων, καθώς και για τον τρόπο αντιμετώπισης τους ώστε να εξασφαλίσουμε υγιή φυτά.

1. Κίτρινα φύλλα λόγω υπερβολικής υγρασίας

Η υπερβολική υγρασία στο χώμα, γύρω από τη ρίζα των φυτών είναι μία από τις πιο βασικές αιτίες που κιτρινίζουν τα φύλλα τους. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, όταν ποτίζουμε καθημερινά χωρίς να αφήνουμε πρώτα να στεγνώσει το χώμα. Tα φυτά για να διατηρηθούν υγιή είναι απαραίτητο να δέχονται σωστό πότισμα.

Ένας άλλος λόγος που προκαλείται υπερβολική υγρασία είναι όταν έχουμε κακή στράγγιση στις γλάστρες, με αποτέλεσμα να μην απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα.

Εκτός από το κιτρίνισμα στα φύλλα, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα, πτώση φύλλων, πτώση λουλουδιών και ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

Είναι σημαντικό λοιπόν να ποτίζουμε τα φυτά όταν στεγνώνει το χώμα για να μπορέσουν να παραμείνουν υγιή με καταπράσινο φύλλωμα.

Για παράδειγμα, στα λαχανικά, όπως στην καλλιέργεια ντομάτας ή στην καλλιέργεια πιπεριάς, αλλά και στα αρωματικά φυτά όπως στον βασιλικό, προτιμούμε να ποτίζουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα και σε πιο μικρή συχνότητα.

Επίσης, όταν επιλέγουμε γλάστρες για τα καλλωπιστικά φυτά, όπως για την περίπτωση της ορχιδέας, φροντίζουμε να διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό. Επίσης, μπορούμε να τοποθετήσουμε σύστημα αυτόματου ποτίσματος για να ποτίζονται τα φυτά μας με την σωστή ποσότητα και στη σωστή συχνότητα.

Επιλέγουμε γλάστρες
Πως επιλέγουμε γλάστρες για τα φυτά

2. Κίτρινα φύλλα λόγω έλλειψης νερού

Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο για τα φυτά, προκειμένου να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την φωτοσύνθεση και άλλες βασικές λειτουργίες, όπως την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από το χώμα.

Όταν τα φυτά υποφέρουν από έλλειψη νερού, μπορεί να παρουσιαστεί κιτρίνισμα στα φύλλα και στη συνέχεια πτώση των φύλλων.

Εκτός από το κιτρίνισμα στα φύλλα, η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει στρίψιμο ή μάρανση των φύλλων και γενικότερη καχεξία του φυτού.

Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας νερού, μπορoύμε να αυξήσουμε την ποσότητα του νερού σε κάθε πότισμα ή να ποτίζουμε πιο συχνά τα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας ανάλογα τις ανάγκες τους.

10 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά
10 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά

3. Κίτρινα φύλλα λόγω ανεπαρκούς λίπανσης

H έλλειψη λίπανσης είναι μία από τις βασικές αιτίες για το κιτρίνισμα των φύλλων όταν δεν υπάρχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά στο έδαφος ή στο φυτόχωμα για τις ανάγκες των φυτών και των δέντρων.

Τα φύλλα μπορεί να κιτρινίσουν λόγω έλλειψης σε άζωτο, μαγνήσιο και σίδηρο. Πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις κιτρινίσματος φύλλων είναι η έλλειψη σιδήρου που παθαίνουν τα οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η καμέλια και η ορτανσία, καθώς και τα εσπεριδοειδή δέντρα όπως η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, η καλλιέργεια της λεμονιάς και η καλλιέργεια της μανταρινιάς.

Για την αντιμετώπιση των κίτρινων φύλλων στα φυτά που εμφανίζονται λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων, προσθέτουμε λίπασμα αζώτου, λίπασμα μαγνησίου και λίπασμα σιδήρου στις κατάλληλες ποσότητες ανάλογα το είδος του φυτού, την ανάπτυξη του και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες.

Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά
Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά

4. Κίτρινα φύλλα λόγω μειωμένου φωτισμού

Όταν έχουμε τα φυτά αναπτύσσονται σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν κιτρίνισμα στα φύλλα λόγω μειωμένης φωτοσύνθεσης. Αυτό μπορεί να συμβεί σε φυτά εσωτερικού χώρου όταν τα έχουμε σε κάπoιο δωμάτιο με πολύ περιορισμένο φως όπως στο υπνοδωμάτιο ή την κουζίνα.

Επίσης, το κιτρίνισμα στα φύλλα εμφανίζεται σε καλλωπιστικά φυτά εξωτερικού χώρου που αγαπούν τον ήλιο και ενώ προτιμούν ηλιόλουστες θέσεις, εμείς τα έχουμε φυτέψει σε πιο σκιερά μέρη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι αναγκαίο να μεταφέρουμε τα φυτά ή να τα μεταφυτεύσουμε σε πιο φωτεινά σημεία ή σε μέρη με μεγαλύτερη έκθεση στις ηλιακές ακτίνες.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

5. Κίτρινα φύλλα που οφείλονται σε ασθένειες και έντομα

Αν τα φυτά μας εμφανίζουν κίτρινα φύλλα που δεν οφείλονται σε προβλήματα με το πότισμα, τη λίπανση και τον φωτισμό, πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο υπάρξης κάποιας μυκητολογικής ασθένειας που προκαλεί αυτό το κιτρίνισμα στο φύλλωμα.

Για παράδειγμα, στις τριανταφυλλιές όταν προσβάλλονται από την ασθένεια της μελανής κηλίδωσης, πέραν της μαύρης κηλίδας πάνω στα φύλλα, σταδιακά εμφανίζεται ένα κιτρίνισμα που καλύπτει όλο το φύλλο.

Κιτρινίσματα στα φύλλα με μορφή κηλίδων παθαίνει και η καλλιέργεια του αμπελιού όταν προσβάλλεται από τις ασθένειες του περονόσπορου του αμπελιού και του ωιδίου του αμπελιού.

Τα κίτρινα φύλλα στα φυτά, επίσης, μπορούν να εμφανιστούν λόγω προσβολής από έντομα. Ελέγχουμε προσεκτικά τα φυτά μας για την υπάρξη εντόμων όπως ο αλευρώδης, η μελίγκρα, ο θρίπας, τα κοκκοειδή και ο τετράνυχος, τα οποία απομυζούν τους χυμούς των φύλλων των φυτών με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται κιτρινίσματα στα φύλλα.

Για την αντιμετώπιση των εντόμων, ψεκάζουμε τα φυτά μας με τα κατάλληλα βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να προστατέψουμε τα φυτά μας χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα που φτιάχνουμε με σπιτικά υλικά, όπως το πράσινο σαπούνι ή το πιπέρι καγιέν.

10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες
10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες

Κι ένα μυστικό για τα κίτρινα φύλλα στα φυτά

Σε κάποιες περιπτώσεις, παρατηρούμε τα κατώτερα φύλλα των φυτών να παίρνουν ένα κίτρινο χρώμα και αυτό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που προκαλείται λόγω γήρανσης των φυτών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (22)

 1. ΝΙΚΟΣ
  31/03/2024

  Χαίρετε!
  Ευχαριστούμε πολύ για τις ωραίες συμβουλες

  Εχω μια γλάστρα αρμπαρόριζα.
  Φυτρώνει έντονα αλλά παράλληλα κιτρινίζουν φύλλα της.
  (Την ποτίζω μια φορά την εβδομάδα)

  Τι να κάνω;

  Επίσης, πώς κλαδεύουμε ελαφρώς την αρμπαρόριζα τωρα την άνοιξη;

  Ευχαριστώ πολύ,
  Νίκος

  • Μπορείς να την κλαδέψεις αφαιρώντας κίτρινα και ξερά φύλλα και βλαστούς καθώς και την άκρη των βλαστών για να έχει πιο συμπαγές σχήμα. Καλή εποχή για να βάλεις και λίπασμα. Πότιζε 2 φορές την εβδομάδα μέσα στο καλοκαίρι.

 2. Κατσούλης Σπύρος
  03/12/2023

  Καλησπέρα, έβαλα λίπασμα σε κόκκους στο Benjamin (ίσως παραπάνω απ’ ότι πρέπει) και κιτρίνισαν τα μισά φύλλα με αποτέλεσμα να φαίνεται μισό. Τι μπορώ να κάνω τώρα ?

 3. Χρήστος Π
  11/10/2023

  Καλησπε΄ρα.
  Έχω ένα φυτό Alocasia odora και τα φύλλα της κιτρινίζουν, περιμετρικά και ξεραίνονται , ασχέτως αν είναι νέο βλαστάρι η όχι.

 4. Αντώνης
  20/09/2023

  Καλημέρα. Έχω ένα Πελαργόνι περίπου 2-3 μήνες στο οποίο τα φύλλα κιτρινίζουν από το κέντρο τους προς τα έξω μέχρι που σιγά σιγά κιτρινίζει όλο το φύλλο χωρίς να στρίβει ή να μαραίνεται. Το βλέπει πολύ ο ήλιος και προσέχω να μην ποτίζω πολύ. Έχω ψεκάσει με χαλκό και θειάφι αλλά δεν υπάρχει βελτίωση. Έχω ψεκάσει και με ένα σκεύασμα για έντομα που έχω αλλά τίποτα. Τι μπορεί να φταίει;

 5. Στελλα
  11/07/2023

  Καλησπέρα σας! Μου φέραν μια καλαθέα πανέμορφη και την έχω ένα μήνα σε χώρο δροσερό και με μέτριο φως! Έχουν κιτρινίσει και ψιλοξεραθεί περιμετρικά δυο μεγάλα της φύλλα…θέλω πολύ να την βοηθήσω αλλά δεν ξέρω τπτ απο φυτά..

 6. Μαρία Ιωαννιδου
  25/06/2023

  Καλησπέρα σας, τα φύλλα στην μποκαμβιλια μου σε γλάστρα μαύρισαν και έπεσαν όλα σχεδόν σε μια μέρα. Μόλις είχε ξεκινησει η ανθοφορία. Ευχαριστώ.

 7. Κατερίνα
  28/04/2021

  Έχω μια φωτινια σε σημείο με αρκετό ήλιο πρόσφατα αγορασμενη 2μετρα σε μεγάλη γλάστρα έχει βγάλει άνθους κ μυρίζουν αλλά τα φύλλα αρχίζουν κ κιτρινίζουν κ πέφτουν το πότισμα 1φορα την εβδομάδα και έριξα μια κουταλιά λίπασμα φυκιών τι να συμβαίνει με τα φύλλα; Ευχαριστώ πολύ για τις σωστές συμβουλές σας παντα

  • Καλημέρα Κατερίνα. Πότιζε ίσως συχνότερα μόλις στεγνώνει το χώμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

 8. ΓΛΥΚΕΡΙΑ
  02/03/2021

  Καλο σας βραδυ και καλο μηνα, η σεφλιερα μου ενω της ειχα ναυλον καηκε απο τις παγωνιες μαλλον γιατι ειναι σαν μαραμμενη πως μπορω να τη σωσω ? Επισης ο μπενζαμηνος αφου του εβγαλα το ναυλον μετα τις παγωνιες αρχισε να κιτρινιζει τι μπορω να κανω για να σωθει ? Τις τριανταφυλιες μου τις κλαδεψα μεσα Ιανουαριου μετα τις παγωνιες ειδα πως ειχαν δωσει μα ειναι σαν καμμενα τα φιλαρακια τους θα μου χαλασουν λετε ? φοβαμαι μην τις χασω τι να κανω? Σας ευχαριστω !!!

  • Καλησπέρα Γλυκερία. Τώρα στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, κλάδεψε την σεφλέρα και το μπέντζαμιν και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις τριανταφυλλιές καθώς σταδιακά θα αναβλαστήσουν και αυτές.

 9. Φρίξος
  24/01/2021

  Καλημέρα σας!
  Αντιμετωπίζω πρόβλημα με την παχύρα μου….Τα φύλλα της κιτρινίζουν ενώ ορισμένα ξεραίνονται στις μύτες….Την έχω τοποθετήσει σε πιο ηλόλουστη θέση και ποτίζω ανά βδομάδα χωρίς όμως αποτέλεσμα…Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό λόγω του χειμώνα ή υπάρχει πρόβλημα;
  Ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα Φρίξο. Πιθανότατα, η παχίρα είναι κοντά σε τζάκι και καλοριφέρ ή σε δωμάτιο με κακό αερισμό. Θέλει φωτεινή θέση που δεν την κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Δες αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα της παχίρας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 10. ΜΑΤΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ
  04/11/2020

  Καλημέρα σας και ευχαριστούμε για την βοήθειά σας κάθε φορά! Πρόσφατα πήραμε ένα δέντρο σε γλαστρα, ενα salix caprea pendula. Δυστυχώς η ριζομπαλα του, είχε γεμίσει τη γλαστρα, πρέπει να το είχαν πολύ καιρό σε αυτην,με αποτέλεσμα στη μεταφύτευση, να βγαλω εναν όγκο σαν σφουγγάρι απο τη γλαστρα, χωρίς χωμα, μονο ριζιδια.. Δεν ξέρω αν έκανα σωστά, του αφαίρεσα μεγαλη ποσότητα απο αυτα τα ριζιδια γυρω γύρω μέχρι να βρω ρίζες, τις κουρεψα λιγο και αυτές και το εβαλα σε μεγαλύτερη γλαστρα.Τι άλλο πρέπει να κανω? Σημειωση, είναι περίπου 1,5 μετρο,με περιφέρεια κορμου 10cm, ειναι φυλλοβόλο δεντρο και νόμιζα ότι τα φύλλα του είχαν κιτρινησει λογω αυτου. Σας ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Ματίνα. Πολύ καλά έκανες. Φρόντισε να το διατηρήσεις σε σχετικά σκιερό περιβάλλον για 2-3 εβδομάδες και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

 11. Κατερινα Λ
  29/08/2020

  Η γαρδενια μου γεμισε λουλουδια μετα απο αυτο γεμισε μυρμηγκια ενω ειχαν τελειωσει τα ανθη τα καταπολεμησαΤωρα ξερενεται κλαδακι κλαδακι σαν να τη ζεματισα Τα υπολοιπα κλαδια ειναι ζωηρα μεχρι να το παθουν κ αυτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *