Συμβουλές φροντίδας για τη σεφλέρα

Συμβουλές φροντίδας για τη σεφλέρα

Η σεφλέρα είναι από τα αγαπημένα φυτά εσωτερικού χώρου αλλά μπορούμε να τη συναντήσουμε και σε εξωτερικό χώρο, σε αυλές και σε μπαλκόνια. Τροπικό φυτό, προερχόμενο από την Μαλαισία, η σεφλέρα έχει δενδροειδή ανάπτυξη και διακρίνεται για τα γυαλιστερά πράσινα δερματώδη φύλλα της, σε οβάλ σχήμα. Aπό τον κεντρικό βλαστό της σεφλέρας, ξεκινά ο μίσχος που διακλαδώνεται κυκλικά σε 5-6 φύλλα που θυμίζουν τις ακτίνες της ομπρέλας, γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται και ομπρελόδεντρο.

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η σεφλέρα για να αναπτυχθεί;

Η σεφλέρα αγαπά τις φωτεινές θέσεις σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, όμως η απευθείας έκθεση στις ακτίνες του ήλιου, ειδικά την θερμή καλοκαιρινή περίοδο, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα της. Η σεφλέρα είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και λιγότερο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Για τη φύτευση της σεφλέρας σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης και εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση τοποθετώντας μια στρώση χαλικιού ή βότσαλου στη βάση της γλάστρας.

Διαφήμιση

2. Τι πότισμα και λίπανση θέλει η σεφλέρα;

Η σεφλέρα έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό και αντέχει στην έλλειψη νερού. Ποτίζουμε συνήθως τη σεφλέρα μια φορά τη βδομάδα αφού βεβαιωθούμε με το δάχτυλο μας ότι η επιφάνεια του χώματος έχει στεγνώσει. Υπερβολικό πότισμα δημιουργεί μαύρα σημάδια στα φύλλα της σεφλέρας και σάπισμα στους βλαστούς.

Σχετικά με τις ανάγκες σε λίπανση, η σεφλέρα χρειάζεται υγρό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, μαγνήσιο και σίδηρο, κάθε δυο βδομάδες, για να διατηρήσει το γυαλιστερό πράσινο φύλλωμά της.

3. Τι κλάδεμα θέλει η σεφλέρα και πώς πολλαπλασιάζεται;

Κλαδεύουμε την σεφλέρα στις αρχές της άνοιξης, μετά την παγωνιά του χειμώνα κόβοντας τις κεντρικές κορυφές των βλαστών για να αποκτήσει πιο συμπαγή μορφή και να αναπτυχθούν περισσότερο οι χαμηλότεροι βλαστοί.

Επίσης, είναι σημαντικό να αφαιρούμε τις παραφυάδες της σεφλέρας που εξέρχονται από τη ρίζα, δίπλα στο κεντρικό κορμό, για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα και να αερίζεται περισσότερο στη βάση της.

Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού της σεφλέρας, πολλαπλασιάζεται με σπόρους και με μοσχεύματα.

4. Κι ένα μυστικό για την σεφλέρα

Είναι απαραίτητο να καθαρίζουμε τα φύλλα της σεφλέρας βρέχοντας ένα πανάκι με αποσταγμένο ή βρόχινο νερό για να απομακρύνουμε τη σκόνη και να αναπνέει καλύτερα το φυτό από τα φύλλα. Επίσης, σημαντικό είναι να ψεκάζουμε την σεφλέρα με διάλυμα τριμμένου σαπουνιού (μια κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό) κάθε δυο βδομάδες για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά διάφορα έντομα όπως η μελίγκρα και τα κοκκοειδή (ψώρα) που την προσβάλλουν.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (53)