εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για τη σεφλέρα

Συμβουλές φροντίδας για τη σεφλέρα

Συμβουλές φροντίδας για τη σεφλέρα

Η σεφλέρα είναι από τα αγαπημένα φυτά εσωτερικού χώρου αλλά μπορούμε να τη συναντήσουμε και σε εξωτερικό χώρο, σε αυλές και σε μπαλκόνια. Τροπικό φυτό, προερχόμενο από την Μαλαισία, η σεφλέρα έχει δενδροειδή ανάπτυξη και διακρίνεται για τα γυαλιστερά πράσινα δερματώδη φύλλα της, σε οβάλ σχήμα. Aπό τον κεντρικό βλαστό της σεφλέρας, ξεκινά ο μίσχος που διακλαδώνεται κυκλικά σε 5-6 φύλλα που θυμίζουν τις ακτίνες της ομπρέλας, γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται και ομπρελόδεντρο.

 

Ποιες συνθήκες είναι κατάλληλες για τη φύτευση της σεφλέρας;

 

Η σεφλέρα αγαπά τις φωτεινές θέσεις σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, όμως η απευθείας έκθεση στις ακτίνες του ήλιου, ειδικά την θερμή καλοκαιρινή περίοδο, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα της. Η σεφλέρα είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και λιγότερο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Σχετικά με το υπόστρωμα φύτευσης, η σεφλέρα θα χρειαστεί φυτόχωμα γενικής χρήσης αρκεί να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση τοποθετώντας μια στρώση χαλικιού ή βότσαλου στη βάση της γλάστρας.

 


Τι πότισμα και λίπανση χρειάζεται η σεφλέρα;

 

Η σεφλέρα έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό και αντέχει στην έλλειψη νερού. Ποτίζουμε συνήθως τη σεφλέρα μια φορά τη βδομάδα αφού βεβαιωθούμε με το δάχτυλο μας ότι η επιφάνεια του χώματος έχει στεγνώσει. Υπερβολικό πότισμα δημιουργεί μαύρα σημάδια στα φύλλα της σεφλέρας και σάπισμα στους βλαστούς. Σχετικά με τις ανάγκες σε λίπανση, η σεφλέρα χρειάζεται υγρό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, μαγνήσιο και σίδηρο, κάθε δυο βδομάδες, για να διατηρήσει το γυαλιστερό πράσινο φύλλωμά της.

 

Τι κλάδεμα θέλει η σεφλέρα και πώς πολλαπλασιάζεται;

 

Κλαδεύουμε την σεφλέρα στις αρχές της άνοιξης, μετά την παγωνιά του χειμώνα κόβοντας τις κεντρικές κορυφές των βλαστών για να αποκτήσει πιο συμπαγή μορφή και να αναπτυχθούν περισσότερο οι χαμηλότεροι βλαστοί. Επίσης, είναι σημαντικό να αφαιρούμε τις παραφυάδες της σεφλέρας που εξέρχονται από τη ρίζα, δίπλα στο κεντρικό κορμό, για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα και να αερίζεται περισσότερο στη βάση της. Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού της σεφλέρας, πολλαπλασιάζεται με σπόρους και με μοσχεύματα.

 

Κι ένα μυστικό για την σεφλέρα

 

Είναι απαραίτητο να καθαρίζουμε τα φύλλα της σεφλέρας βρέχοντας ένα πανάκι με αποσταγμένο ή βρόχινο νερό για να απομακρύνουμε τη σκόνη και να αναπνέει καλύτερα το φυτό από τα φύλλα. Επίσης, σημαντικό είναι να ψεκάζουμε την σεφλέρα με διάλυμα τριμμένου σαπουνιού (μια κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό) κάθε δυο βδομάδες για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά διάφορα έντομα όπως η μελίγκρα και τα κοκκοειδή (ψώρα) που την προσβάλλουν.

 

Δες πληροφορίες για την φροντίδα και άλλων φυτών εσωτερικού χώρου όπως κέντια, ανθούριο, γιούκα, φίκος βενιαμίν.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 


 

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (51)

σχολιαστής
Καλλιοπη 14 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα, σας είχα στείλει μνμ για τη σεφλερα μ π είχε πιάσει κάτι…. Κ μ μαύρισε ο κορμος από ψηλά, μ προτείνατε μείγμα χαλκού, αλλά μ έδωσαν ένα σπρέι για μύκητες να το ψεκασω κ ο κορμος τ συνεχίζει να μαυρίζει. Έκοψα το μαύρο κομμάτι εννοειται Κ το ψεκασα αλλά συνεχίζει, νομίζετε χρειάζεται κ το μειγμα χαλκου π μ προτείνατε?? Φοβάμαι θα το χάσω το φυτο μ :(

Απάντηση
σχολιαστής
Καλλιοπη 11 Σεπτεμβρίου 2020

Η σεφλερα μ είχε πιάσει κοκοειδη, όταν αντιμετώπισα το θέμα και την έβγαλα στο μπαλκόνι για να την να βγάλω μ κάηκε από τον ήλιο, έκοψα τη κορυφή της για να φύγουν τα γερμενα κ πάμε να φύλλα κ από τότε κ μαυρίζει η ρίζα τ από ψηλά π το έκοψα, έκοψα Κ το μαυρισμένο μέρος Κ πάλι συνεχίζει να μαυρίζει, τι να κάνω??

Απάντηση
σχολιαστής
Αλεξάνδρα 17 Ιουλίου 2020

Καλημέρα σας,
Η Σεφλέρα μου έχει προσβληθεί από μια κολλώδη ουσία που ξεκίνησε από ένα νυχτολούλουδο, είναι σαν ψεκασμένη και η ίδια ουσία λερώνει και το περιβάλλον γύρω της. Φαντάζομαι πως ό,τι κάνω γι’αυτή θα πρέπει να το εφαρμόσω και στα γύρω φυτά για να τα προφυλάξω; Είναι κοντά σε ρυγχόσπερμο και πολύγαλα.
Ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Αλεξάνδρα. Η σεφλέρα σου έχει προσβληθεί από το έντομο της ψώρας που δημιουργεί κόλλα και μελιτώματα. Ψέκασε το φύλλωμα της σεφλέρας καθώς και του νυχτολούλουδου, του ρυγχόσπερμου και του πολυγάλα με διάλυμα θερινού πολτού για να το αντιμετωπίσεις.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Κωνσταντίνα 8 Σεπτεμβρίου 2020

  Έω μια σεφλέρα 4 χρόνια η οποία είναι λεπτή κ πολύ ψηλή στα 2 μέτρα περίπου. Στην μέση του φυτού τα φύλλα της ειναι αραιωμένα αλλά κάτω και ψηλά είναι φουντωτή. Πώς πρέπει να την κλαδέψω για να φουντώσει και να σταματησει να ψηλώνει τόσο πολύ?

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 10 Σεπτεμβρίου 2020

   Καλημέρα Κωνσταντίνα.
   Μπορείς να κλάδέψεις την σεφλέρα από χαμηλά διατηρώντας το χαμηλό φουντωτό κομμάτι. Η σεφλέρα θα αναβλαστήσει και μπορείς να την κλάδεύεις αρχές της άνοιξης και αρχές του φθινοπώρου για να διατηρείς φουντωτό και χαμηλό το σχήμα της.

   Απάντηση
σχολιαστής
Αλέξανδρος 8 Ιουλίου 2020

Κάτι μαύρα έντομα 3-4 χιλ. τρώνε τα φύλλα της σεφλέρας μου. Δεν είναι μελίγκρα αλλά σαν μυρμήγκια μικρά. Και μάλιστα τα τρώνε σαν τις κάμπιες δηλαδή φαίνονται οι δαγκωματιες. Τι είναι και τι να κάνω??

Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργία 24 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα. Έχω μια σεφκερα σε πολλή μεγάλη γλάστρα. Πριν 2 χρόνια ήταν πάρα πολλή ψηλή, πυκνή και καταπράσινη. Αποπειράθηκε τοτε να την κλαδεψουμε χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις για το πως. Είναι φανερό ότι έχει αποδυναμώνει. Την ποτιζω συχνά ρίχνω και λίπασμα. αλλά δεν παίρνει τα πάνω της. Επίσης Ανακάλυψα ότι για πολλά χρόνια δεν στραγγίζε σχεδόν καθόλου. Τώρα τα φύλλα της είναι ανοιχτό πράσινο έχουν βγει και κλαδάκια κάπου καπου αλλά στο σύνολο τους είναι λίγα. Τη βλέπει μεσημεριανός ήλιος. Επίσης έχω κόψει 2 κλαδάκια από τα καινούρια που έβγαλε, τα έχω βάλει εδώ και 3 μήνες περίπου σε νερό για να βγάλουν ρίζα αλλά δεν έχει βγει κάτι. Βέβαια τα φύλλα αυτά είναι καταπράσινα συγκριτικά με τη γλάστρα.
Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Γεωργία. Φρόντιζε να αποφύγεις το υπερβολικό πότισμα της σεφλέρας και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά. Τα κλαδιά της σεφλέρας δεν βγάζουν ρίζες στο νερό.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Γεωργία 25 Ιουνίου 2020

   Ευχαριστώ για την απάντηση. Νόμιζα ότι όταν λέτε πολλαπλαπλασιασμος με μοσχεύματα εννοείτε ότι αν βάλω κάποιο υγείες κλωνατακο θα βγάζει ρίζα μόνο του στο νερό..
   Θα ακολουθήσω τις συμβουλές σας.

   Απάντηση
σχολιαστής
Δάφνη 1 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα σας. Ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται να βάλω σεφλέρα σε βορειοανατολικό μπαλκόνι με ημισκιά αλλά ευπαθή σε αέρα. Μου είπαν ότι είναι πολύ ανθεκτικό σαν φυτό. Αλλά και στο παρελθόν έχω βάλει αντίστοιχα ανθεκτικά φυτά όπως το λουσίντιουμ αλλά δεν άντεξε. Προς το παρόν το μόνο που αντέχει είναι ένα ρυγχόσπερμο και ένας κισσός. Υπάρχει περίπτωση να αντέξει η σεφλέρα ή κάποιο άλλο αντίστοιχο φυτό; Σας ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
σχολιαστής
Panos 19 Μαΐου 2020

Είμαι από Κύπρο, έχω μεταφυτεύσει σεφλέρα στον ανθώνα, αλλά λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, αρκετά φύλλα της έχουν καεί. Την ποτίζω καθημερινά το απόγευμα μόλις αποκτήσει σκιά. Είναι καλό να κόψω όλα τα φύλλα που έχουν καεί;
Επίσης ο κορμός μέχρι ένα σημείο, έχει μαυρίσει (καεί), να τον κόψω και αυτόν μέχρι το σημείο που είναι πράσινος;
Υπάρχει τρόπος να σωθεί;
Σύμφωνα με την Μετεωρολογική υπηρεσία, η θερμοκρασία θα κατεβεί από την Παρασκευή.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 19 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Πάνο. Καλύτερα να κλάδέψεις την σεφλέρα, αλλά να προσθέσεις και ένα αντιηλιακό ειδικό δίχτυ για να περιορίσεις τον ήλιο καθώς η καινούρια βλάστηση που θα προκύψει πάλι θα έχει τον κίνδυνο εγκαύματος μέσα στο καλοκαίρι.

  Απάντηση
σχολιαστής
fanialexia@gmail.com 7 Μαΐου 2020

Καλημέρα σας. Αγορασα ενα νυχτολουλουδο και μια σεφλερα. Αφου τα μεταφυτεψα τα εβαλα μεσα στο σπιτι και μπροστα στην μπαλκονοπορτα. Καθε χρονο παιρνω νυχτολουλουδο και επειδη το εχω στο μπαλκονι γεμιζει κατι σαν μελιγκρα…. Γι αυτο τωρα τα εβαλα μεσα…. Έκανα καλα;

Απάντηση
σχολιαστής
Panagiotis 6 Μαΐου 2020

Δεν έχω κλαδέψει ποτέ τη Σεφλέρα μου που βρίσκεται στο μπαλκόνι με αποτέλεσμα α) να έχει ψηλώσει πολύ (1,80μ), β) τα φύλλα της να βρίσκονται σχεδόν όλα πάνω από το ένα μέτρο ύψος και γ) να γέρνει (την έχω δεμένη στα κάγκελα για να μην πέφτει).

Πώς μπορώ να την κλαδέψω για να αποκτήσει περισσότερα φύλλα και κλαδιά πιο χαμηλά; Είναι αυτή καλή περίοδος για να την κλαδέψω;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 6 Μαΐου 2020

  Μπορείς να την κλαδέψεις την σεφλέρα πιο χαμηλά, για να αναβλαστήσει και να αποκτήσει περισσότερα φύλλα και βλαστούς πιο χαμηλά. Κλάδεψε άμεσα την σεφλέρα καθώς είναι κατάλληλη εποχή για να την κλαδέψεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
Cane 6 Μαΐου 2020

Καλησπέρα, έχουμε μια σεφλέρα στο μπαλκόνι πάρα πολλά χρόνια, περίπου 35. Καλά τα πάει σχετικά, αλλά τα τελευταία χρόνια τα φύλλα της είναι σταθερά κιτρινοπράσινο, ακόμα και τα καινούργια που βγαίνουν φαίνονται αδύναμα. Πιστεύω χρειάζεται αλλαγή γλάστρας, γιατί δεν είναι σε πολύ μεγάλη. Τώρα το καλοκαίρι είναι καλή περίοδος; Επίσης οι ρίζες της έχουν γεμίσει τη γλάστρα, το χώμα της είναι πια λιγοστό. Στη μεταφύτευση μπορώ να κόψω μερικές ή θα κινδυνεύσει; Πόσα χρόνια ζει άραγε;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 6 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα. Η σεφλέρα ζει αρκετές δεκαετίες, επομένως μπορείς να μεταφυτεύσεις το φυτό της σεφλέρας σε μεγαλύτερη γλάστρα. Ασφαλώς, και μπορείς να κόψεις ένα μέρος των περιφερειακών ριζών της σεφλέρας για να ανανεωθεί κατά την μεταφύτευση της. Καλό είναι να κάνεις την μεταφύτευση άμεσα πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι και ανέβουν οι θερμοκρασίες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Λίνα Δεληολάνη 22 Απριλίου 2020

Σας ευχαριστούμε θερμά για τις υπέροχες συμβουλές σας. Επειδή είναι η πρώτη φορά που αποκτώ σεφλέρα και την έχω τοποθετήσει με πολύ φωτεινό μέρος μέσα στο σπίτι, ήθελα να ρωτήσω , πότε θα μπορούσα να την μεταφυτέψω σε μεγαλύτερη γλάστρα. Πόσο καιρό πρέπει να μείνει δηλαδή στην δική της μέχρι τη μεταφύτευση.

Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργία 13 Απριλίου 2020

καλησπέρα σας
πόσο διάλυμα θερινού πολτου να βάλω για να ψεκάσω τη σεφλερα μου

Απάντηση
σχολιαστής
Δημητρης 9 Απριλίου 2020

Καλησπέρα έχω μια σεφλερα της οποίας οι «νεότερες ομπρέλες » ψηλά έχουν μαραθεί και ειναι πεσμενες. Παρόλο που το υπόλοιπο φυτό φαίνεται να είναι πολύ υγειες. Τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργία 9 Απριλίου 2020

Καλησπέρα σας
Εύχομαι να είστε καλά εσείς και η οικογένειά σας
Θα ήθελα να με βοηθήσετε σε κάτι.
Έχω μια σεφ λέρα στο μπαλκόνι μου πολλά χρόνια. Έχει μεγαλώσει αρκετά και ξαφνικά ενώ είναι πράσινη-πράσινη στα φύλλα της εμφανίστηκαν κάτι μαύρα σημάδια και επάνω τους κάθονται πολλές μύγες.
Σας στέλνω μια φωτογραφία για να δείτε το φυτό
Επίσης μου είχατε πει για την δράκαινα να την κλαδέψω
να κλαδέψω μόνο τον κορμό στον οποίο έπεσαν τα φύλλα?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
σχολιαστής
Πολυξένη 29 Νοεμβρίου 2019

Γεια σας, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για το υπέροχο σάιτ σας!
Πήρα μια σεφλέρα πρόσφατα, την οποία έχω τοποθετήσει σε σωστή θέση μέσα στο σαλόνι, αλλά σήμερα διαπίστωσα πάνω στα φύλλα της μικρά λευκά ζουζουνάκια σαν ψείρες! Τα σκούπισα με ένα πανάκι και μετά από λίγο ξαναείδα σε άλλα φύλλα..πώς θα μπορούσα να το αντιμετωπίσω;
ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Απάντηση
σχολιαστής
Έυα 3 Ιουλίου 2019

Γειά σας, στη σεφλέρα μου έχει αρχίσει να μαυρίζει ο κορμός και τα φύλλα της. Μπορώ να κάνω κάτι για να την σώσω?

Απάντηση
σχολιαστής
Φλώρα Τσιγάρα 2 Ιουνίου 2019

Γεια σας έχω και εγώ ένα πρόβλημα Πριν ένα μήνα άλλαξα θέση της γλάστρας από νότια σε βορινή Άρχισε να κιτρινίζει τα φύλλα και να τα ρίχνει τι μπορώ να κάνω;; Επίσης τα φύλλα δεν είναι πλούσια και μεγάλα

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Φλώρα. Θα σου πρότεινα να μην έχεις σε βορινο μπλακόνι τη σεφλέρα και να επιλέξεις νότιο ή δυτικό σημείο. Πότιζε σταθερά 1-2 φορές τη βδομάδα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 18 Ιανουαρίου 2019

Kαλημέρα, αν κόψω την κορυφή της σεφλέρας που έχει ψηλώσει πολύ, περίπου ένα μέτρο θα είναι το κομμάτι αυτό, μπορώ να το φυτέψω και να αποκτήσω και ένα νέο φυτό; Αν ναι, μπορώ να το κάνω από τον Μάρτιο κι έπειτα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Ιανουαρίου 2019

  Καλησπέρα Μαρία. Μπορείς να κόψεις την κορυφή της συφλέρας, στις αρχές του Μάρη αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα και μετά να κόψεις τμήματα των βλαστών (μοσχεύματα) μήκους 15-20 εκατοστών να τα φυτέψεις σε γλάστρες με φυτόχωμα. Δες αναλυτικές πληροφορίες για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαιρη 6 Ιανουαρίου 2019

Καλησπερα! αντιμετωπιζω το εξης προβλημα με δυο απο τα φυτα μου… στον ιδιο χωρο (εσωτερικο με θερμανση) ειχα μια σεφλερα κ μια δρακαινα σε διαφορετικες γλαστρες .. τις ποτιζα μια φορα την εβδομαδα. Αρχικα η σεφλερα αρχισε να χανει τα φυλλα της κ εμεινε μονο ο κορμος…εκανα το λα. πριν λιγες μερες αρχισε κ η δρακαινα να χανει τα φυλλα της… φταιει η θερμοκρασια του δωματιου, το ποτισμα, δεν εχουν αρκετο ηλιο? τι μπορω να κανω?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Ιανουαρίου 2019

  Καλημέρα Μαίρη.
  H σεφλέρα και η δράκαινα θέλει φωτεινό σημείο, κοντά σε παράθυρο που δεν το χτυπά απευθείας ο ήλιος. Επίσης, τα φυτά εσωτερικού χώρου θέλουν να είναι σε μέρος με καλό αερισμό, μέτρια υγρασία, μακριά από καλοριφέρ και τζάκι σε θεροκρασίες 15-20ο Κελσίου. Η υπερβολική ζέστη και κακός αερισμός μπορεί να δημιουργήσει φυλλόπτωση. Ακόμα, καλό είναι να μην είναι πολύ κοντά σε παγωμένο τζάμι. Πάντως, μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε ειδικό αναλυτικό άρθρο και βίντεο για την φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ 2 Οκτωβρίου 2018

Καλημέρα σας.
Έχω μια σεφλέρα διατηρημένη στις ιδανικές συνθήκες που περιγράφετε. Έχει μεγαλώσει και ψηλώσει αρκετά αλλά έχουν βαρύνει πολύ τα κλαδιά της, που σημειωτέον είναι πλούσια σε βλάστηση, Πώς μπορώ να κόψω αυτά τα κλαδιά και να σωθούν; Μπορώ να τα μεταφυτέψω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Οκτωβρίου 2018

  Καλησπέρα Βασιλική.
  Αν δοκιμάσεις να μεταφυτέψεις μεγάλα κλαδιά της σεφλέρας με φύλλωμα που θα κόψεις δεν θα καταφέρουν να ριζώσουν. Τό μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να πολλαπλασιάσεις με μοσχεύματα την σεφλέρα κόβοντας βλαστούς 10-15 εκατοστών αφήνοντας μόνο ένα φύλλο στην κορυφή του μοσχεύματος. Στη βάση των βλαστών, θα χρησιμοποιήσεις ορμόνη ριζοβολίας για να πετύχει καλύτερα ο παλλαπλασιασμός και θα φυτέψεις τα μοσχεύματα σε γλαστρούλες που θα διατηρείς σε δροσερό μέρος.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δήμητρα 6 Σεπτεμβρίου 2018

Καλησπέρα σας. Έχω μια σεφλέρα της οποίας ο κορμός γέρνει παρά πολύ. Τι μπορώ να κάνω; επίσης τώρα τελευταία τα φύλλα της έχουν καφέ σημάδια και πέφτουν.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 6 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Δήμητρα.
  Για τη σεφλέρα σου, μπορείς να καρφώσεις ένα καλάμι μπαμπού για αν την στηρίξεις. Πάντως πιθανώς να χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα και να είναι σε πιο ημισκιερό περιβάλλον γιατί πιθανώς την ενοχλούν οι έντονες ακτίνες του ήλιου. Σε κάθε περίπτωση μην βρέχεις το φύλλωμα της, σε ώρες ηλιοφάνειας και ψέκασε την με υγρό δάλυμα χαλκού. Επίσης, η προσθήκη μαγνησίου, θα βοηθήσει στο πρασίνισμα του φύλλου της.

  Απάντηση
σχολιαστής
μαρια χανδρινου 20 Οκτωβρίου 2017

Καλημερα σας…ηθελα να ρωτησω ..μπορω να κλαδεψω τις εξωτερικου χωρου σεφλερες…τωρα πριν πιασουν τα κρυα;ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 20 Οκτωβρίου 2017

  Καλησπέρα σας! Οριακά θα σας έλεγα να κλαδέψετε τις σεφλέρες σας, καθώς υπάρχει κίνδυνος η νέα τρυφερή βλάστηση να αναπτυχθεί μέσα στο χειμώνα και να έχουμε εγκαύματα λόγω παγετού. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, θα σας πρότεινα να την κλαδέψετε μετά το τέλος του χειμώνα, αφού περάσουν τα κρύα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   κατερίνα 2 Νοεμβρίου 2017

   Γιατί κιτρινίζουν τα κάτω φύλλα της σεφλέρας ?

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 4 Νοεμβρίου 2017

    Τα φύλλα της σεφλέρας μπορεί να κιτρινίζουν από την υπερβολική υγρασία ή από την έλλευψη νερού. Επίσης, τα φύλλα κιτρινίζουν όταν το φυτό της σεφλέρας βρίσκεται σε μικρή γλάστρα και οι ρίζες ασφυκτιούν και χρειάζεται άμεσα μεταφύτευση. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη μεταφύτευση φυτών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

    Απάντηση
     σχολιαστής
     Παναγιώτης 16 Φεβρουαρίου 2018

     Τον χειμώνα Γιατί η σεφλερα χάνει πολλά από τα φύλλα της;;Πώς μπορώ να το αντιμετωπισω;;

     Απάντηση
      σχολιαστής
      Τα Μυστικά του Κήπου 18 Φεβρουαρίου 2018

      Η σεφλέρα αγαπά τις φωτεινές θέσεις σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο αλλά είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και παρατηρείται φυλλόπτωση. Θα πρέπει το χειμώνα ή να την βάζεις σε εσωτερικό χώρο, ή αν την αφήνεις σε εξωτερικό χώρο να φροντίσεις να την προφυλάξεις από την παγωνιά με ειδικό αντιπαγετικό δίχτυ. Επίσης, το πότισμα με εκχύλισμα φυκιών θα βοηθήσει στο να διατηρήσει τα φύλλα της την περίοδο του χειμώνα. Πάντως, επειδή έχουν πέσει πολλά από τα φύλλα της σεφλέρας, θα μπορούσες να την κλαδέψεις στις αρχές της άνοιξης, μετά την παγωνιά του χειμώνα κόβοντας τις κεντρικές κορυφές των βλαστών για να αποκτήσει πιο συμπαγή μορφή και να αναπτυχθούν περισσότερο οι χαμηλότεροι βλαστοί.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.