9 μυστικά για τη φροντίδα της σεφλέρας

Φροντίδα σεφλέρας

Σεφλέρα, ένα εντυπωσιακό καλλωπιστικό φυτό με πλούσιο πράσινο φύλλωμα σε σχήμα που θυμίζει ομπρέλα.

Με καταγωγή από την Ταϊβάν, η σεφλέρα (Schefflera arboricola) είναι ένα ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου με γρήγορη ανάπτυξη και σχετικά περιορισμένες απαιτήσεις σε φροντίδα.

Τα φύλλα της σεφλέρας διακλαδώνονται κυκλικά γύρω από ένα λεπτό κεντρικό βλαστό δημιουργώντας την αίσθηση ενός μικρού δέντρου.

Σε περιοχές με ήπιο κλίμα, η σεφλέρα μπορεί να αναπτυχθεί και σε εξωτερικό χώρο φτάνοντας σε ύψος 6-7 μέτρων. Όταν φυτεύεται σε γλάστρα, η ανάπτυξη της περιορίζεται στα 1-2 μέτρα.

Εκτός από την κλασική ποικιλία σεφλέρας με σκούρο πράσινο φύλλωμα, υπάρχουν και ποικιλίες σεφλέρας πανασέ με κιτρινοπράσινους ή κρεμ χρωματισμούς στα φύλλα.

Η σεφλέρα αποτελεί μία πολύ δημοφιλή επιλογή φυτού για είσοδο πολυκατοικίας και επαγγελματικού χώρου, διαθέτοντας επιβλητική εμφάνιση και υψηλή αντοχή. Θα τη συναντήσουμε επίσης σε γραφεία και σαλόνια σπιτιών όπου προσφέρει μια ζεστή αίσθηση πρασίνου στον χώρο.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται η σεφλέρα για να τη διατηρήσουμε υγιή και να απολαμβάνουμε το υπέροχο καταπράσινο το φύλλωμα της.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η σεφλέρα για να αναπτυχθεί;

Η σεφλέρα αναπτύσσεται καλύτερα σε σημεία με πλούσιο φωτισμό και θερμοκρασίες μεταξύ 18-24°C. Είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και αντέχει σε συνθήκες ξηρασίας.

Για φυτα σεφλέρας που έχουμε σε εξωτερικό χώρο, φροντίζουμε να τα προστατεύουμε από την απευθείας έκθεση στις ακτίνες του ήλιου, ειδικά την θερμή καλοκαιρινή περίοδο, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα. Προτιμάμε θέσεις, σχετικά προφυλαγμένες από τους δυνατούς ανέμους και μπαλκόνια με ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό.

Η σεφλέρα είναι λιγότερο ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, γι’ αυτό σε αρκετές περιοχές διατηρείται μόνο ως φυτό εσωτερικού χώρου. Μέσα στο σπίτι, την τοποθετούμε σε σημείο με αρκετό φως, χωρίς να έρχεται σε άμεση επαφή με τις ηλιακές ακτίνες.

2. Πώς φυτεύουμε την σεφλέρα σε γλάστρα;

Η ιδανική εποχή για τη φύτευση της σεφλέρας σε γλάστρα είναι την περίοδο της άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου.

Επιλέγουμε γλάστρες σχετικά μεγάλες, διαμέτρου και ύψους 25-30 εκατοστών που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα Συμπληρωματικά, τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών στο κάτω μέρος της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση.

Γεμίζουμε τη γλάστρα με φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που βοηθάνε την ανάπτυξη του φυτού και τη δημιουργία δυνατού ριζικού συστήματος.

Η σεφλέρα αναπτύσσεται γρήγορα και δημιουργεί πυκνό ριζικό σύστημα, γεμίζοντας τον χώρο της γλάστρας που την έχουμε τοποθετήσει. Για να συνεχίσει την ανάπτυξη της, η σεφλέρα χρειάζεται αλλαγή γλάστρας κάθε 2 χρόνια και μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα
5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

3. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η σεφλέρα;

Η σεφλέρα έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό και αρκετά ανθεκτική στην έλλειψη νερού.

Για τα φυτά σεφλέρας που έχουμε σε εξωτερικό χώρο ποτίζουμε 1 φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και 2 φορές την εβδομάδα, τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Για φυτά σεφλέρας που έχουμε μέσα στο σπίτι, η συχνότητα του ποτίσματος γίνεται συνήθως μία φορά την εβδομάδα ενώ μειώνεται την περίοδο του χειμώνα.

Πριν ποτίσουμε τη σεφλέρα, βεβαιώνομαστε ότι η επιφάνεια του χώματος έχει στεγνώσει. Το υπερβολικό πότισμα δημιουργεί κιτρινίσματα και μαυρίσματα στα φύλλα της σεφλέρας και σάπισμα στους βλαστούς, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν γίνεται καλή αποστράγγιση στο χώμα της γλάστρας.

4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη σεφλέρα;

Η σεφλέρα έχει μέτριες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά για να έχει πλούσια ζωηρή βλάστηση και καταπράσινο φύλλωμα.

Για φυτά σεφλέρας που έχουμε φυτέψει στο έδαφος, προσθέτουμε πλήρες λίπασμα σε κόκκους, τρεις φορές τον χρόνο: στις αρχές της άνοιξης, τις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Για τις σεφλέρες που έχουμε σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, το οποίο είναι πλούσιο σε άζωτο, μαγνήσιο και σίδηρο. Προσθέτουμε το υγρό λίπασμα μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των φυτών και να διατηρήσουν το γυαλιστερό πράσινο φύλλωμά τους.

Φροντίδα σεφλέρας
Σεφλέρα πανασέ με κιτρινοπράσινα φύλλα

5. Χρειάζεται κλάδεμα η σεφλέρα;

Για να παραμείνει σε σχήμα θάμνου, η σεφλέρα χρειάζεται κορφολόγημα κάθε χρόνο, κλαδεύοντας τους ψηλούς βλαστούς.

Ιδανική εποχή για το κλάδεμα της σεφλέρας είναι στις αρχές της άνοιξης, μετά την παγωνιά του χειμώνα. Κατά το κλάδεμα, κόβουμε τις κεντρικές κορυφές των βλαστών για να αποκτήσει πιο συμπαγή μορφή και να αναπτυχθούν περισσότερο οι χαμηλότεροι βλαστοί.

Αν χρειαστεί, αραιώνουμε εσωτερικά το φυτό της σεφλέρας, αφαιρώντας ξερά και αδύναμα κλαδιά. Αφαιρούμε, επίσης, τους βλαστούς της σεφλέρας που εξέρχονται από τη ρίζα, δίπλα στο κεντρικό κορμό, για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα το φυτό και να αερίζεται περισσότερο στη βάση του.

Τα φυτά σεφλέρας που δεν κορφολογούνται αποκτούν αρκετό ύψος και χρειάζονται στήριγμα για να μπορέσουν να ισορροπήσουν όταν έχουν φυτευτεί σε γλάστρα.

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την σεφλέρα;

Η σεφλέρα είναι αρκετά ανθεκτική δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για προστασία από ασθένειες.

Σε φυτά σεφλέρας που έχουν πυκνή βλάστηση και κακό αερισμό, μπορεί να συναντήσουμε την ψώρα των φυτών. Πρόκειται για μικρά έντομα (κοκκοειδή) που μοιάζουν με πεταλίδες και εμφανίζονται συνήθως από την κάτω επιφάνεια των φύλλων και στους βλαστούς.

Για την προληπτική αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών (κοκκοειδή), ψεκάζουμε κάθε δύο εβδομάδες με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας, μία κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής, ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα, όπως ο θερινός πολτός και τα άλατα καλίου, που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Διαφήμιση

7. Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα που παρουσιάζει η σεφλέρα και πώς τα αντιμετωπίζουμε;

Αν και η σεφλέρα είναι ένα σχετικά ανθεκτικό φυτό, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να εμφανίσει διάφορα προβλήματα, όπως κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων, τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με την κατάλληλη φροντίδα.

– Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της σεφλέρας;

Το υπερβολικό πότισμα στα φυτά σεφλέρας, καθώς και η κακή αποστράγγιση του νερού στη γλάστρα, μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα στα φύλλα και καφέτιασμα λόγω υπερβολικής υγρασίας. Επιπλέον, τα κίτρινα φύλλα σε φυτά σεφλέρας μπορεί να εμφανιστούν όταν χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή όταν δεν έχουμε βάλει λίπασμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

– Γιατί πέφτουν τα φύλλα της σεφλέρας;

Η πτώση φύλλων της σεφλέρας μπορεί να παρατηρηθεί σε συνθήκες υπερβολικού ποτίσματος και κακής αποστράγγισης και πολλές φορές συνοδεύεται με το κιτρίνισμα των φύλλων. Επίσης, σε εσωτερικούς χώρους, η σεφλέρα μπορεί να ρίξει τα φύλλα όταν βρίσκεται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή όταν είναι κοντά σε θερμαντικό σώμα όπως τζάκι, καλοριφέρ ή air condition.

– Γιατί μαζεύουν σκόνη τα φύλλα της σεφλέρας;

Συχνά, παρατηρούμε τη σεφλέρα να έχει λευκές κηλίδες ή λεκέδες από σκόνη στα φύλλα που δύσκολα φεύγουν. Ο καλύτερος τρόπος για να επαφέρουμε τα φύλλα της σεφλέρας και να απομακρύνουμε τη σκόνη είναι χρησιμοποιώντας ένα πανάκι με αποσταγμένο ή βρόχινο νερό. Αφού στεγνώσουν τα φύλλα, περνάμε τα φύλλα με ένα πανάκι βρεγμένο σε ελαιόλαδο για να τα προστατέψουμε από τη σκόνη και να τα διατηρήσουμε γυαλιστερά και γεμάτα ζωντάνια.

Σεφλέρα σκόνη
Φύλλα σεφλέρας που έχουν μαζέψει σκόνη

8. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της σεφλέρας;

Αν θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε την σεφλέρα και να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά εύκολα και γρήγορα, ο πιο πρακτικός τρόπος είναι χρησιμοποιώντας μοσχεύματα, κόβοντας δηλαδή ένα κλαδάκι της σεφλέρας μήκους 10-15 εκατοστών μαζί με τα φύλλα. Στη συνέχεια, φυτεύουμε το μόσχευμα σε μία μικρή γλάστρα και το διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσει. Μετά από 5-6 εβδομάδες, το μόσχευμα θα έχει αναπτύξει ρίζες και έχουμε ένα νέο φυτό έτοιμο για να το μεταφυτεύσουμε.

Μπορούμε επίσης να βάλουμε τα κλαδάκια της σεφλέρας μέσα στο νερό για να βγάλουν ρίζες και μετά να κάνουμε τη μεταφύτευση.

Η σεφλέρα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με σπόρο, ωστόσο είναι μία δύσκολη διαδικασία που απαιτεί περισσότερο χρόνο, καθώς οι σπόροι της σεφλέρας αργούν να φυτρώσουν. Επιπλέον, είναι δύσκολο να πάρουμε σπόρο του φυτού, καθώς στις συνθήκες της χώρας μας η σεφλέρα σπάνια ανθίζει.

9. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη σεφλέρα

Η σεφλέρα θεωρείται σχετικά τοξικό φυτό για κατοικίδια καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε γάτες και σκύλους. Φροντίζουμε λοιπόν να κρατάμε μακριά τα αγαπημένα μας κατοικίδια μακριά από τη σεφλέρα για να μην μασήσουν και καταπιούν τα φύλλα τους.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (55)

 1. Νάνσυ Γιαμπάνη
  14/06/2023

  Και η χαζή ερώτηση της ημερας.
  Αν σε φυτά όπως πχ η σεφλερα βάλουμε χώμα για οξύφιλα τι θα πάθει?
  Έχω όντως μια χτιστή ζαρντινιέρα και έχει μέσα μια μεγάλη πλέον σεφλέρα. Και πολύ χώρο ακόμα.
  Ο προσανατολισμός και ο φωτισμός του μπαλκονιού μας όμως, είναι ό,τι πρέπει για οξύφιλα.

  Σας ευχαριστώ.

  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φυτόχωμα για οξύφιλα, απλά μπορεί κάποια ιχνοστοιχεία να μην απορροφούνται από τις ρίζες και να εμφανιστούν σταδιακά κάποια κιτρινίσματα στα φύλλα.

 2. Χριστονυμφη
  10/06/2021

  Γεια σας. Θέλω να πολλαπλασιασω με μικρό βλαστό τη σεφλέρα μου σε μια νέα γλάστρα. Πότε είναι η κατάλληλη εποχή; Τι ανάγκες έχει σε πότισμα και σε τι σημείο πρέπει να τοποθετηθεί το νέο φυτό μέχρι να ριζώσει;

  • Καλημέρα Χριστονύμφη. Μπορείς να πολλαπλασιάσεις με μικρό βλαστό την σεφλέρα μέσα στην άνοιξη και στις αρχές καλοκαιριού. Φρόντισε να εξασφαλίσεις ένα δροσερό σκιερό μέρος και να ποτίζεις κάθε 2-3 μέρες το καινούριο φυτό μέχρι να ριζώσει.

 3. Καλλιοπη
  14/09/2020

  Καλησπέρα, σας είχα στείλει μνμ για τη σεφλερα μ π είχε πιάσει κάτι…. Κ μ μαύρισε ο κορμος από ψηλά, μ προτείνατε μείγμα χαλκού, αλλά μ έδωσαν ένα σπρέι για μύκητες να το ψεκασω κ ο κορμος τ συνεχίζει να μαυρίζει. Έκοψα το μαύρο κομμάτι εννοειται Κ το ψεκασα αλλά συνεχίζει, νομίζετε χρειάζεται κ το μειγμα χαλκου π μ προτείνατε?? Φοβάμαι θα το χάσω το φυτο μ 🙁

  • Καλησπέρα Καλλιόπη. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα της σεφλέρας και ψέκασε με διάλυμα χαλκού την σεφλέρα.

 4. Καλλιοπη
  11/09/2020

  Η σεφλερα μ είχε πιάσει κοκοειδη, όταν αντιμετώπισα το θέμα και την έβγαλα στο μπαλκόνι για να την να βγάλω μ κάηκε από τον ήλιο, έκοψα τη κορυφή της για να φύγουν τα γερμενα κ πάμε να φύλλα κ από τότε κ μαυρίζει η ρίζα τ από ψηλά π το έκοψα, έκοψα Κ το μαυρισμένο μέρος Κ πάλι συνεχίζει να μαυρίζει, τι να κάνω??

 5. Αλεξάνδρα
  17/07/2020

  Καλημέρα σας,
  Η Σεφλέρα μου έχει προσβληθεί από μια κολλώδη ουσία που ξεκίνησε από ένα νυχτολούλουδο, είναι σαν ψεκασμένη και η ίδια ουσία λερώνει και το περιβάλλον γύρω της. Φαντάζομαι πως ό,τι κάνω γι’αυτή θα πρέπει να το εφαρμόσω και στα γύρω φυτά για να τα προφυλάξω; Είναι κοντά σε ρυγχόσπερμο και πολύγαλα.
  Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Αλεξάνδρα. Η σεφλέρα σου έχει προσβληθεί από το έντομο της ψώρας που δημιουργεί κόλλα και μελιτώματα. Ψέκασε το φύλλωμα της σεφλέρας καθώς και του νυχτολούλουδου, του ρυγχόσπερμου και του πολυγάλα με διάλυμα θερινού πολτού για να το αντιμετωπίσεις.

  • Κωνσταντίνα
   08/09/2020

   Έω μια σεφλέρα 4 χρόνια η οποία είναι λεπτή κ πολύ ψηλή στα 2 μέτρα περίπου. Στην μέση του φυτού τα φύλλα της ειναι αραιωμένα αλλά κάτω και ψηλά είναι φουντωτή. Πώς πρέπει να την κλαδέψω για να φουντώσει και να σταματησει να ψηλώνει τόσο πολύ?

   • Καλημέρα Κωνσταντίνα.
    Μπορείς να κλάδέψεις την σεφλέρα από χαμηλά διατηρώντας το χαμηλό φουντωτό κομμάτι. Η σεφλέρα θα αναβλαστήσει και μπορείς να την κλάδεύεις αρχές της άνοιξης και αρχές του φθινοπώρου για να διατηρείς φουντωτό και χαμηλό το σχήμα της.

 6. Αλέξανδρος
  08/07/2020

  Κάτι μαύρα έντομα 3-4 χιλ. τρώνε τα φύλλα της σεφλέρας μου. Δεν είναι μελίγκρα αλλά σαν μυρμήγκια μικρά. Και μάλιστα τα τρώνε σαν τις κάμπιες δηλαδή φαίνονται οι δαγκωματιες. Τι είναι και τι να κάνω??

  Ευχαριστώ πολύ

 7. Γεωργία
  24/06/2020

  Καλησπέρα. Έχω μια σεφκερα σε πολλή μεγάλη γλάστρα. Πριν 2 χρόνια ήταν πάρα πολλή ψηλή, πυκνή και καταπράσινη. Αποπειράθηκε τοτε να την κλαδεψουμε χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις για το πως. Είναι φανερό ότι έχει αποδυναμώνει. Την ποτιζω συχνά ρίχνω και λίπασμα. αλλά δεν παίρνει τα πάνω της. Επίσης Ανακάλυψα ότι για πολλά χρόνια δεν στραγγίζε σχεδόν καθόλου. Τώρα τα φύλλα της είναι ανοιχτό πράσινο έχουν βγει και κλαδάκια κάπου καπου αλλά στο σύνολο τους είναι λίγα. Τη βλέπει μεσημεριανός ήλιος. Επίσης έχω κόψει 2 κλαδάκια από τα καινούρια που έβγαλε, τα έχω βάλει εδώ και 3 μήνες περίπου σε νερό για να βγάλουν ρίζα αλλά δεν έχει βγει κάτι. Βέβαια τα φύλλα αυτά είναι καταπράσινα συγκριτικά με τη γλάστρα.
  Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Γεωργία. Φρόντιζε να αποφύγεις το υπερβολικό πότισμα της σεφλέρας και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά. Τα κλαδιά της σεφλέρας δεν βγάζουν ρίζες στο νερό.

   • Γεωργία
    25/06/2020

    Ευχαριστώ για την απάντηση. Νόμιζα ότι όταν λέτε πολλαπλαπλασιασμος με μοσχεύματα εννοείτε ότι αν βάλω κάποιο υγείες κλωνατακο θα βγάζει ρίζα μόνο του στο νερό..
    Θα ακολουθήσω τις συμβουλές σας.

 8. Δάφνη
  01/06/2020

  Καλησπέρα σας. Ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται να βάλω σεφλέρα σε βορειοανατολικό μπαλκόνι με ημισκιά αλλά ευπαθή σε αέρα. Μου είπαν ότι είναι πολύ ανθεκτικό σαν φυτό. Αλλά και στο παρελθόν έχω βάλει αντίστοιχα ανθεκτικά φυτά όπως το λουσίντιουμ αλλά δεν άντεξε. Προς το παρόν το μόνο που αντέχει είναι ένα ρυγχόσπερμο και ένας κισσός. Υπάρχει περίπτωση να αντέξει η σεφλέρα ή κάποιο άλλο αντίστοιχο φυτό; Σας ευχαριστώ πολύ!

 9. Panos
  19/05/2020

  Είμαι από Κύπρο, έχω μεταφυτεύσει σεφλέρα στον ανθώνα, αλλά λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, αρκετά φύλλα της έχουν καεί. Την ποτίζω καθημερινά το απόγευμα μόλις αποκτήσει σκιά. Είναι καλό να κόψω όλα τα φύλλα που έχουν καεί;
  Επίσης ο κορμός μέχρι ένα σημείο, έχει μαυρίσει (καεί), να τον κόψω και αυτόν μέχρι το σημείο που είναι πράσινος;
  Υπάρχει τρόπος να σωθεί;
  Σύμφωνα με την Μετεωρολογική υπηρεσία, η θερμοκρασία θα κατεβεί από την Παρασκευή.

  • Καλησπέρα Πάνο. Καλύτερα να κλάδέψεις την σεφλέρα, αλλά να προσθέσεις και ένα αντιηλιακό ειδικό δίχτυ για να περιορίσεις τον ήλιο καθώς η καινούρια βλάστηση που θα προκύψει πάλι θα έχει τον κίνδυνο εγκαύματος μέσα στο καλοκαίρι.

 10. fanialexia@gmail.com
  07/05/2020

  Καλημέρα σας. Αγορασα ενα νυχτολουλουδο και μια σεφλερα. Αφου τα μεταφυτεψα τα εβαλα μεσα στο σπιτι και μπροστα στην μπαλκονοπορτα. Καθε χρονο παιρνω νυχτολουλουδο και επειδη το εχω στο μπαλκονι γεμιζει κατι σαν μελιγκρα…. Γι αυτο τωρα τα εβαλα μεσα…. Έκανα καλα;

 11. Panagiotis
  06/05/2020

  Δεν έχω κλαδέψει ποτέ τη Σεφλέρα μου που βρίσκεται στο μπαλκόνι με αποτέλεσμα α) να έχει ψηλώσει πολύ (1,80μ), β) τα φύλλα της να βρίσκονται σχεδόν όλα πάνω από το ένα μέτρο ύψος και γ) να γέρνει (την έχω δεμένη στα κάγκελα για να μην πέφτει).

  Πώς μπορώ να την κλαδέψω για να αποκτήσει περισσότερα φύλλα και κλαδιά πιο χαμηλά; Είναι αυτή καλή περίοδος για να την κλαδέψω;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Μπορείς να την κλαδέψεις την σεφλέρα πιο χαμηλά, για να αναβλαστήσει και να αποκτήσει περισσότερα φύλλα και βλαστούς πιο χαμηλά. Κλάδεψε άμεσα την σεφλέρα καθώς είναι κατάλληλη εποχή για να την κλαδέψεις.

 12. Cane
  06/05/2020

  Καλησπέρα, έχουμε μια σεφλέρα στο μπαλκόνι πάρα πολλά χρόνια, περίπου 35. Καλά τα πάει σχετικά, αλλά τα τελευταία χρόνια τα φύλλα της είναι σταθερά κιτρινοπράσινο, ακόμα και τα καινούργια που βγαίνουν φαίνονται αδύναμα. Πιστεύω χρειάζεται αλλαγή γλάστρας, γιατί δεν είναι σε πολύ μεγάλη. Τώρα το καλοκαίρι είναι καλή περίοδος; Επίσης οι ρίζες της έχουν γεμίσει τη γλάστρα, το χώμα της είναι πια λιγοστό. Στη μεταφύτευση μπορώ να κόψω μερικές ή θα κινδυνεύσει; Πόσα χρόνια ζει άραγε;

  • Καλησπέρα. Η σεφλέρα ζει αρκετές δεκαετίες, επομένως μπορείς να μεταφυτεύσεις το φυτό της σεφλέρας σε μεγαλύτερη γλάστρα. Ασφαλώς, και μπορείς να κόψεις ένα μέρος των περιφερειακών ριζών της σεφλέρας για να ανανεωθεί κατά την μεταφύτευση της. Καλό είναι να κάνεις την μεταφύτευση άμεσα πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι και ανέβουν οι θερμοκρασίες.

 13. Λίνα Δεληολάνη
  22/04/2020

  Σας ευχαριστούμε θερμά για τις υπέροχες συμβουλές σας. Επειδή είναι η πρώτη φορά που αποκτώ σεφλέρα και την έχω τοποθετήσει με πολύ φωτεινό μέρος μέσα στο σπίτι, ήθελα να ρωτήσω , πότε θα μπορούσα να την μεταφυτέψω σε μεγαλύτερη γλάστρα. Πόσο καιρό πρέπει να μείνει δηλαδή στην δική της μέχρι τη μεταφύτευση.

  • Καλησπέρα Λίνα. Μπορείς να μεταφυτεύσεις ‘αμεσα αυτή την εποχή σεφλέρα σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί περισσότερο.

 14. Γεωργία
  13/04/2020

  καλησπέρα σας
  πόσο διάλυμα θερινού πολτου να βάλω για να ψεκάσω τη σεφλερα μου

 15. Δημητρης
  09/04/2020

  Καλησπέρα έχω μια σεφλερα της οποίας οι “νεότερες ομπρέλες ” ψηλά έχουν μαραθεί και ειναι πεσμενες. Παρόλο που το υπόλοιπο φυτό φαίνεται να είναι πολύ υγειες. Τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Καλησπέρα Δημήτρη. Πιθανότατα, αυτό συμβαίνει αν έχει υπερβολικό πότισμα ή υπερβολική λίπανση το φυτό της σεφλέρας.

 16. Γεωργία
  09/04/2020

  Καλησπέρα σας
  Εύχομαι να είστε καλά εσείς και η οικογένειά σας
  Θα ήθελα να με βοηθήσετε σε κάτι.
  Έχω μια σεφ λέρα στο μπαλκόνι μου πολλά χρόνια. Έχει μεγαλώσει αρκετά και ξαφνικά ενώ είναι πράσινη-πράσινη στα φύλλα της εμφανίστηκαν κάτι μαύρα σημάδια και επάνω τους κάθονται πολλές μύγες.
  Σας στέλνω μια φωτογραφία για να δείτε το φυτό
  Επίσης μου είχατε πει για την δράκαινα να την κλαδέψω
  να κλαδέψω μόνο τον κορμό στον οποίο έπεσαν τα φύλλα?
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

 17. Πολυξένη
  29/11/2019

  Γεια σας, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για το υπέροχο σάιτ σας!
  Πήρα μια σεφλέρα πρόσφατα, την οποία έχω τοποθετήσει σε σωστή θέση μέσα στο σαλόνι, αλλά σήμερα διαπίστωσα πάνω στα φύλλα της μικρά λευκά ζουζουνάκια σαν ψείρες! Τα σκούπισα με ένα πανάκι και μετά από λίγο ξαναείδα σε άλλα φύλλα..πώς θα μπορούσα να το αντιμετωπίσω;
  ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

 18. Έυα
  03/07/2019

  Γειά σας, στη σεφλέρα μου έχει αρχίσει να μαυρίζει ο κορμός και τα φύλλα της. Μπορώ να κάνω κάτι για να την σώσω?

  • Καλημέρα Έυα. Ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού και χαλκού για να αντιμετωπίσεις την εντομολογιές και μυητολογικές προσβολές της σεφλέρας.

 19. Φλώρα Τσιγάρα
  02/06/2019

  Γεια σας έχω και εγώ ένα πρόβλημα Πριν ένα μήνα άλλαξα θέση της γλάστρας από νότια σε βορινή Άρχισε να κιτρινίζει τα φύλλα και να τα ρίχνει τι μπορώ να κάνω;; Επίσης τα φύλλα δεν είναι πλούσια και μεγάλα

  • Καλησπέρα Φλώρα. Θα σου πρότεινα να μην έχεις σε βορινο μπλακόνι τη σεφλέρα και να επιλέξεις νότιο ή δυτικό σημείο. Πότιζε σταθερά 1-2 φορές τη βδομάδα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

 20. Μαρία
  18/01/2019

  Kαλημέρα, αν κόψω την κορυφή της σεφλέρας που έχει ψηλώσει πολύ, περίπου ένα μέτρο θα είναι το κομμάτι αυτό, μπορώ να το φυτέψω και να αποκτήσω και ένα νέο φυτό; Αν ναι, μπορώ να το κάνω από τον Μάρτιο κι έπειτα;

  • Καλησπέρα Μαρία. Μπορείς να κόψεις την κορυφή της συφλέρας, στις αρχές του Μάρη αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα και μετά να κόψεις τμήματα των βλαστών (μοσχεύματα) μήκους 15-20 εκατοστών να τα φυτέψεις σε γλάστρες με φυτόχωμα. Δες αναλυτικές πληροφορίες για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 21. Μαιρη
  06/01/2019

  Καλησπερα! αντιμετωπιζω το εξης προβλημα με δυο απο τα φυτα μου… στον ιδιο χωρο (εσωτερικο με θερμανση) ειχα μια σεφλερα κ μια δρακαινα σε διαφορετικες γλαστρες .. τις ποτιζα μια φορα την εβδομαδα. Αρχικα η σεφλερα αρχισε να χανει τα φυλλα της κ εμεινε μονο ο κορμος…εκανα το λα. πριν λιγες μερες αρχισε κ η δρακαινα να χανει τα φυλλα της… φταιει η θερμοκρασια του δωματιου, το ποτισμα, δεν εχουν αρκετο ηλιο? τι μπορω να κανω?

  • Καλημέρα Μαίρη.
   H σεφλέρα και η δράκαινα θέλει φωτεινό σημείο, κοντά σε παράθυρο που δεν το χτυπά απευθείας ο ήλιος. Επίσης, τα φυτά εσωτερικού χώρου θέλουν να είναι σε μέρος με καλό αερισμό, μέτρια υγρασία, μακριά από καλοριφέρ και τζάκι σε θεροκρασίες 15-20ο Κελσίου. Η υπερβολική ζέστη και κακός αερισμός μπορεί να δημιουργήσει φυλλόπτωση. Ακόμα, καλό είναι να μην είναι πολύ κοντά σε παγωμένο τζάμι. Πάντως, μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε ειδικό αναλυτικό άρθρο και βίντεο για την φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου.

 22. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ
  02/10/2018

  Καλημέρα σας.
  Έχω μια σεφλέρα διατηρημένη στις ιδανικές συνθήκες που περιγράφετε. Έχει μεγαλώσει και ψηλώσει αρκετά αλλά έχουν βαρύνει πολύ τα κλαδιά της, που σημειωτέον είναι πλούσια σε βλάστηση, Πώς μπορώ να κόψω αυτά τα κλαδιά και να σωθούν; Μπορώ να τα μεταφυτέψω;

  • Καλησπέρα Βασιλική.
   Αν δοκιμάσεις να μεταφυτέψεις μεγάλα κλαδιά της σεφλέρας με φύλλωμα που θα κόψεις δεν θα καταφέρουν να ριζώσουν. Τό μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να πολλαπλασιάσεις με μοσχεύματα την σεφλέρα κόβοντας βλαστούς 10-15 εκατοστών αφήνοντας μόνο ένα φύλλο στην κορυφή του μοσχεύματος. Στη βάση των βλαστών, θα χρησιμοποιήσεις ορμόνη ριζοβολίας για να πετύχει καλύτερα ο παλλαπλασιασμός και θα φυτέψεις τα μοσχεύματα σε γλαστρούλες που θα διατηρείς σε δροσερό μέρος.

 23. Δήμητρα
  06/09/2018

  Καλησπέρα σας. Έχω μια σεφλέρα της οποίας ο κορμός γέρνει παρά πολύ. Τι μπορώ να κάνω; επίσης τώρα τελευταία τα φύλλα της έχουν καφέ σημάδια και πέφτουν.

  • Καλησπέρα Δήμητρα.
   Για τη σεφλέρα σου, μπορείς να καρφώσεις ένα καλάμι μπαμπού για αν την στηρίξεις. Πάντως πιθανώς να χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα και να είναι σε πιο ημισκιερό περιβάλλον γιατί πιθανώς την ενοχλούν οι έντονες ακτίνες του ήλιου. Σε κάθε περίπτωση μην βρέχεις το φύλλωμα της, σε ώρες ηλιοφάνειας και ψέκασε την με υγρό δάλυμα χαλκού. Επίσης, η προσθήκη μαγνησίου, θα βοηθήσει στο πρασίνισμα του φύλλου της.

 24. μαρια χανδρινου
  20/10/2017

  Καλημερα σας…ηθελα να ρωτησω ..μπορω να κλαδεψω τις εξωτερικου χωρου σεφλερες…τωρα πριν πιασουν τα κρυα;ευχαριστω

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   20/10/2017

   Καλησπέρα σας! Οριακά θα σας έλεγα να κλαδέψετε τις σεφλέρες σας, καθώς υπάρχει κίνδυνος η νέα τρυφερή βλάστηση να αναπτυχθεί μέσα στο χειμώνα και να έχουμε εγκαύματα λόγω παγετού. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, θα σας πρότεινα να την κλαδέψετε μετά το τέλος του χειμώνα, αφού περάσουν τα κρύα.

   • κατερίνα
    02/11/2017

    Γιατί κιτρινίζουν τα κάτω φύλλα της σεφλέρας ?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
     04/11/2017

     Τα φύλλα της σεφλέρας μπορεί να κιτρινίζουν από την υπερβολική υγρασία ή από την έλλευψη νερού. Επίσης, τα φύλλα κιτρινίζουν όταν το φυτό της σεφλέρας βρίσκεται σε μικρή γλάστρα και οι ρίζες ασφυκτιούν και χρειάζεται άμεσα μεταφύτευση. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη μεταφύτευση φυτών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

     • Παναγιώτης
      16/02/2018

      Τον χειμώνα Γιατί η σεφλερα χάνει πολλά από τα φύλλα της;;Πώς μπορώ να το αντιμετωπισω;;

      • Τα Μυστικά του Κήπου
       18/02/2018

       Η σεφλέρα αγαπά τις φωτεινές θέσεις σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο αλλά είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και παρατηρείται φυλλόπτωση. Θα πρέπει το χειμώνα ή να την βάζεις σε εσωτερικό χώρο, ή αν την αφήνεις σε εξωτερικό χώρο να φροντίσεις να την προφυλάξεις από την παγωνιά με ειδικό αντιπαγετικό δίχτυ. Επίσης, το πότισμα με εκχύλισμα φυκιών θα βοηθήσει στο να διατηρήσει τα φύλλα της την περίοδο του χειμώνα. Πάντως, επειδή έχουν πέσει πολλά από τα φύλλα της σεφλέρας, θα μπορούσες να την κλαδέψεις στις αρχές της άνοιξης, μετά την παγωνιά του χειμώνα κόβοντας τις κεντρικές κορυφές των βλαστών για να αποκτήσει πιο συμπαγή μορφή και να αναπτυχθούν περισσότερο οι χαμηλότεροι βλαστοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *