9 μυστικά για τη φροντίδα της σεφλέρας

Φροντίδα σεφλέρας

Σεφλέρα, ένα εντυπωσιακό καλλωπιστικό φυτό με πλούσιο πράσινο φύλλωμα σε σχήμα που θυμίζει ομπρέλα.

Με καταγωγή από την Ταϊβάν, η σεφλέρα (Schefflera arboricola) είναι ένα ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου με γρήγορη ανάπτυξη και σχετικά περιορισμένες απαιτήσεις σε φροντίδα.

Τα φύλλα της σεφλέρας διακλαδώνονται κυκλικά γύρω από ένα λεπτό κεντρικό βλαστό δημιουργώντας την αίσθηση ενός μικρού δέντρου.

Σε περιοχές με ήπιο κλίμα, η σεφλέρα μπορεί να αναπτυχθεί και σε εξωτερικό χώρο φτάνοντας σε ύψος 6-7 μέτρων. Όταν φυτεύεται σε γλάστρα, η ανάπτυξη της περιορίζεται στα 1-2 μέτρα.

Εκτός από την κλασική ποικιλία σεφλέρας με σκούρο πράσινο φύλλωμα, υπάρχουν και ποικιλίες σεφλέρας πανασέ με κιτρινοπράσινους ή κρεμ χρωματισμούς στα φύλλα.

Η σεφλέρα αποτελεί μία πολύ δημοφιλή επιλογή φυτού για είσοδο πολυκατοικίας και επαγγελματικού χώρου, διαθέτοντας επιβλητική εμφάνιση και υψηλή αντοχή. Θα τη συναντήσουμε επίσης σε γραφεία και σαλόνια σπιτιών όπου προσφέρει μια ζεστή αίσθηση πρασίνου στον χώρο.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται η σεφλέρα για να τη διατηρήσουμε υγιή και να απολαμβάνουμε το υπέροχο καταπράσινο το φύλλωμα της.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η σεφλέρα για να αναπτυχθεί;

Η σεφλέρα αναπτύσσεται καλύτερα σε σημεία με πλούσιο φωτισμό και θερμοκρασίες μεταξύ 18-24°C. Είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και αντέχει σε συνθήκες ξηρασίας.

Για φυτα σεφλέρας που έχουμε σε εξωτερικό χώρο, φροντίζουμε να τα προστατεύουμε από την απευθείας έκθεση στις ακτίνες του ήλιου, ειδικά την θερμή καλοκαιρινή περίοδο, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα. Προτιμάμε θέσεις, σχετικά προφυλαγμένες από τους δυνατούς ανέμους και μπαλκόνια με ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό.

Η σεφλέρα είναι λιγότερο ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, γι’ αυτό σε αρκετές περιοχές διατηρείται μόνο ως φυτό εσωτερικού χώρου. Μέσα στο σπίτι, την τοποθετούμε σε σημείο με αρκετό φως, χωρίς να έρχεται σε άμεση επαφή με τις ηλιακές ακτίνες.

2. Πώς φυτεύουμε την σεφλέρα σε γλάστρα;

Η ιδανική εποχή για τη φύτευση της σεφλέρας σε γλάστρα είναι την περίοδο της άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου.

Επιλέγουμε γλάστρες σχετικά μεγάλες, διαμέτρου και ύψους 25-30 εκατοστών που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα Συμπληρωματικά, τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών στο κάτω μέρος της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση.

Γεμίζουμε τη γλάστρα με φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που βοηθάνε την ανάπτυξη του φυτού και τη δημιουργία δυνατού ριζικού συστήματος.

Η σεφλέρα αναπτύσσεται γρήγορα και δημιουργεί πυκνό ριζικό σύστημα, γεμίζοντας τον χώρο της γλάστρας που την έχουμε τοποθετήσει. Για να συνεχίσει την ανάπτυξη της, η σεφλέρα χρειάζεται αλλαγή γλάστρας κάθε 2 χρόνια και μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα
5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

3. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η σεφλέρα;

Η σεφλέρα έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό και αρκετά ανθεκτική στην έλλειψη νερού.

Για τα φυτά σεφλέρας που έχουμε σε εξωτερικό χώρο ποτίζουμε 1 φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και 2 φορές την εβδομάδα, τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Για φυτά σεφλέρας που έχουμε μέσα στο σπίτι, η συχνότητα του ποτίσματος γίνεται συνήθως μία φορά την εβδομάδα ενώ μειώνεται την περίοδο του χειμώνα.

Πριν ποτίσουμε τη σεφλέρα, βεβαιώνομαστε ότι η επιφάνεια του χώματος έχει στεγνώσει. Το υπερβολικό πότισμα δημιουργεί κιτρινίσματα και μαυρίσματα στα φύλλα της σεφλέρας και σάπισμα στους βλαστούς, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν γίνεται καλή αποστράγγιση στο χώμα της γλάστρας.

4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη σεφλέρα;

Η σεφλέρα έχει μέτριες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά για να έχει πλούσια ζωηρή βλάστηση και καταπράσινο φύλλωμα.

Για φυτά σεφλέρας που έχουμε φυτέψει στο έδαφος, προσθέτουμε πλήρες λίπασμα σε κόκκους, τρεις φορές τον χρόνο: στις αρχές της άνοιξης, τις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Για τις σεφλέρες που έχουμε σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, το οποίο είναι πλούσιο σε άζωτο, μαγνήσιο και σίδηρο. Προσθέτουμε το υγρό λίπασμα μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των φυτών και να διατηρήσουν το γυαλιστερό πράσινο φύλλωμά τους.

Φροντίδα σεφλέρας
Σεφλέρα πανασέ με κιτρινοπράσινα φύλλα

5. Χρειάζεται κλάδεμα η σεφλέρα;

Για να παραμείνει σε σχήμα θάμνου, η σεφλέρα χρειάζεται κορφολόγημα κάθε χρόνο, κλαδεύοντας τους ψηλούς βλαστούς.

Ιδανική εποχή για το κλάδεμα της σεφλέρας είναι στις αρχές της άνοιξης, μετά την παγωνιά του χειμώνα. Κατά το κλάδεμα, κόβουμε τις κεντρικές κορυφές των βλαστών για να αποκτήσει πιο συμπαγή μορφή και να αναπτυχθούν περισσότερο οι χαμηλότεροι βλαστοί.

Αν χρειαστεί, αραιώνουμε εσωτερικά το φυτό της σεφλέρας, αφαιρώντας ξερά και αδύναμα κλαδιά. Αφαιρούμε, επίσης, τους βλαστούς της σεφλέρας που εξέρχονται από τη ρίζα, δίπλα στο κεντρικό κορμό, για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα το φυτό και να αερίζεται περισσότερο στη βάση του.

Τα φυτά σεφλέρας που δεν κορφολογούνται αποκτούν αρκετό ύψος και χρειάζονται στήριγμα για να μπορέσουν να ισορροπήσουν όταν έχουν φυτευτεί σε γλάστρα.

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την σεφλέρα;

Η σεφλέρα είναι αρκετά ανθεκτική δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για προστασία από ασθένειες.

Σε φυτά σεφλέρας που έχουν πυκνή βλάστηση και κακό αερισμό, μπορεί να συναντήσουμε την ψώρα των φυτών. Πρόκειται για μικρά έντομα (κοκκοειδή) που μοιάζουν με πεταλίδες και εμφανίζονται συνήθως από την κάτω επιφάνεια των φύλλων και στους βλαστούς.

Για την προληπτική αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών (κοκκοειδή), ψεκάζουμε κάθε δύο εβδομάδες με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας, μία κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής, ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα, όπως ο θερινός πολτός και τα άλατα καλίου, που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Διαφήμιση

7. Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα που παρουσιάζει η σεφλέρα και πώς τα αντιμετωπίζουμε;

Αν και η σεφλέρα είναι ένα σχετικά ανθεκτικό φυτό, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να εμφανίσει διάφορα προβλήματα, όπως κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων, τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με την κατάλληλη φροντίδα.

– Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της σεφλέρας;

Το υπερβολικό πότισμα στα φυτά σεφλέρας, καθώς και η κακή αποστράγγιση του νερού στη γλάστρα, μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα στα φύλλα και καφέτιασμα λόγω υπερβολικής υγρασίας. Επιπλέον, τα κίτρινα φύλλα σε φυτά σεφλέρας μπορεί να εμφανιστούν όταν χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή όταν δεν έχουμε βάλει λίπασμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

– Γιατί πέφτουν τα φύλλα της σεφλέρας;

Η πτώση φύλλων της σεφλέρας μπορεί να παρατηρηθεί σε συνθήκες υπερβολικού ποτίσματος και κακής αποστράγγισης και πολλές φορές συνοδεύεται με το κιτρίνισμα των φύλλων. Επίσης, σε εσωτερικούς χώρους, η σεφλέρα μπορεί να ρίξει τα φύλλα όταν βρίσκεται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή όταν είναι κοντά σε θερμαντικό σώμα όπως τζάκι, καλοριφέρ ή air condition.

– Γιατί μαζεύουν σκόνη τα φύλλα της σεφλέρας;

Συχνά, παρατηρούμε τη σεφλέρα να έχει λευκές κηλίδες ή λεκέδες από σκόνη στα φύλλα που δύσκολα φεύγουν. Ο καλύτερος τρόπος για να επαφέρουμε τα φύλλα της σεφλέρας και να απομακρύνουμε τη σκόνη είναι χρησιμοποιώντας ένα πανάκι με αποσταγμένο ή βρόχινο νερό. Αφού στεγνώσουν τα φύλλα, περνάμε τα φύλλα με ένα πανάκι βρεγμένο σε ελαιόλαδο για να τα προστατέψουμε από τη σκόνη και να τα διατηρήσουμε γυαλιστερά και γεμάτα ζωντάνια.

Σεφλέρα σκόνη
Φύλλα σεφλέρας που έχουν μαζέψει σκόνη

8. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της σεφλέρας;

Αν θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε την σεφλέρα και να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά εύκολα και γρήγορα, ο πιο πρακτικός τρόπος είναι χρησιμοποιώντας μοσχεύματα, κόβοντας δηλαδή ένα κλαδάκι της σεφλέρας μήκους 10-15 εκατοστών μαζί με τα φύλλα. Στη συνέχεια, φυτεύουμε το μόσχευμα σε μία μικρή γλάστρα και το διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσει. Μετά από 5-6 εβδομάδες, το μόσχευμα θα έχει αναπτύξει ρίζες και έχουμε ένα νέο φυτό έτοιμο για να το μεταφυτεύσουμε.

Μπορούμε επίσης να βάλουμε τα κλαδάκια της σεφλέρας μέσα στο νερό για να βγάλουν ρίζες και μετά να κάνουμε τη μεταφύτευση.

Η σεφλέρα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με σπόρο, ωστόσο είναι μία δύσκολη διαδικασία που απαιτεί περισσότερο χρόνο, καθώς οι σπόροι της σεφλέρας αργούν να φυτρώσουν. Επιπλέον, είναι δύσκολο να πάρουμε σπόρο του φυτού, καθώς στις συνθήκες της χώρας μας η σεφλέρα σπάνια ανθίζει.

9. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη σεφλέρα

Η σεφλέρα θεωρείται σχετικά τοξικό φυτό για κατοικίδια καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε γάτες και σκύλους. Φροντίζουμε λοιπόν να κρατάμε μακριά τα αγαπημένα μας κατοικίδια μακριά από τη σεφλέρα για να μην μασήσουν και καταπιούν τα φύλλα τους.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (53)