εικόνα

Κάλλα, ένας υπέροχος και ανθεκτικός κρίνος

Κάλλα, ένας υπέροχος και ανθεκτικός κρίνος

Κάλλα, ένας υπέροχος και ανθεκτικός κρίνος

Οι κάλλες είναι αγαπημένα βολβώδη φυτά με εντυπωσιακά λουλούδια, τα κρίνα, που εμφανίζονται συνήθως την περίοδο του καλοκαιριού ή την άνοιξη σε πιο θερμές περιοχές. Με καταγωγή από τη νότια Αφρική, η κάλλα διαθέτει μεγάλα πράσινα λογχοειδή φύλλα και πλούσια ανθοφορία με εντυπωσιακά λουλούδια που θυμίζουν τρομπέτα και μοναδικά χρώματα. Η πιο γνωστή ποικιλία κάλλας είναι αυτή που έχει λευκά άνθη, ανθίζει την περίοδο της άνοιξης, στη γιορτή του Ευαγγελισμού και γι’ αυτό συχνά αναφέρεται ως κρίνος της Παναγίας. Δεν πρέπει να συγχέεται, ωστόσο, με τον παρθενόκρινο που έχει το ίδιο όνομα και είναι ένα είδος λίλιουμ. Υπάρχουν πολλές ακόμα πανέμορφες ποικιλίες κάλλας με εντυπωσιακά χρώματα όπως κίτρινα, ροζ, μωβ, κόκκινα ακόμα και πορφυρά άνθη. Η κάλλα σε αρκετές περιοχές της χώρας μας ονομάζεται φυτό πάπια και είναι ο πιο ανθεκτικός κρίνος που μπορούμε να φυτέψουμε σε παρτέρια στον κήπο, σε γλάστρα και ζαρντινιέρα στην αυλή και το μπαλκόνι, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου. Οι κρίνοι της κάλλας είναι πολύ δημοφιλείς σε μπουκέτα και σε στολισμούς γάμων, καθώς επίσης είναι ιδανικά λουλούδια για στολισμό σε βάζο μέσα στο σπίτι. Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα της κάλλας με συμβουλές για να απολαύσουμε πολλούς υπέροχους κρίνους στον κήπο μας.

 

Πώς γίνεται η φύτευση της κάλλας και σε τι συνθήκες αναπτύσσεται;

 

Η κάλλα θέλει δροσερό κλίμα και μπορεί να ευδοκιμήσει τόσο σε ημισκιερά ζεστά μέρη στη νότια Ελλάδα και σε πιο ηλιοφανή στις βόρειες περιοχές με πιο ψυχρό κλίμα. Αν φυτέψουμε την κάλλα σε γλάστρα σε μπαλκόνι, προτιμούμε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό. Η κάλλα αγαπά την υγρασία, ωστόσο κατά τη φύτευση χρειάζεται χώμα που να διαθέτει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό. Για την φύτευση της κάλλας σε γλάστρα, επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που να περιέχει περλίτη για συγκράτηση υγρασίας και καλό αερισμό. Τα ριζώματα της κάλλας φυτεύονται την περίοδο της άνοιξης, προσέχοντας κατά την φύτευση τα μάτια να κοιτάνε προς τα πάνω. Φυτεύουμε τα ριζώματα σε βάθος περίπου 10 εκατοστών και σε αποστάσεις 30-40 εκατοστών μεταξύ τους.

 


Κάθε πότε χρειάζονται πότισμα και λίπασμα οι κάλλες;

 

Οι κάλλες χρειάζονται σχετική υγρασία και τακτικά ποτίσματα για να έχουν ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία. Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα κατά τη φύτευση των ριζωμάτων, γιατί μπορεί να δημιουργηθει πρόβλημα και να μην φυτρώσει ο βολβός. Ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα τις κάλλες την περίοδο της άνοιξης και 2 φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Η κάλλα έχει μέτριες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας, μία φορά το μήνα από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα τέλη καλοκαιριού για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της και να μας χαρίσει περισσότερα λουλούδια.

 

Ποια έντομα και ασθένειες προσβάλλουν τις κάλλες;

 

Οι κάλλες προσβάλλονται από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες του ριζικού συστήματος, των φύλλων και των λουλουδιών σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κακού αερισμού. Για να τις αντιμετωπίσουμε ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού και θειαφιού ή με σπιτικό διάλυμα μαγειρικής σόδας το φύλλωμα της κάλλας και κάνουμε πότισμα στη ρίζα με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας). Επίσης, για την αντιμετώπιση του εντόμου της μελίγκρας και του θρίπα που προσβάλλουν τις κάλλες, ψεκάζουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλια της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερο.

  

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της κάλλας;

 

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά κάλλας φυτεύοντας σπόρους την περίοδο της άνοιξης καθώς και με διαίρεση φυτού. Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με τη διαίρεση του φυτού της κάλλας την περίοδο του φθινοπώρου που το φυτό μπαίνει σε λήθαργο. Κατά τον διαχωρισμό των φυτών, κόβουμε τα ριζώματα του φυτού με τέτοιον τρόπο ώστε καθε φυτό της κάλλας να περιέχει ένα οφθαλμό. Αποθηκεύουμε τα ριζώματα της κάλλας την περίόδο του χειμώνα σε σκοτεινό και ξηρό περιβάλλον, μέχρι να τα φυτέψουμε στο έδαφος ή σε γλάστρες την επόμενη άνοιξη.

 


Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών
Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών


 

Κι ένα μυστικό για τις κάλλες

 

Οι κάλλες χρειάζονται αρκετό φως για να αναπτυχθούν και να μας χαρίσουν την υπέροχη ανθοφορία τους. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τα λουλούδια τους δεν παίρνουν το κανονικό τους χρώμα και παραμένουν πράσινα.

 

Περισσότερα βολβώδη λουλούδια

 
Παρθενόκρινος, ο κρίνος της Παναγίας
Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών
Υπέροχα λουλούδια για στολισμό σε βάζο
Φυτά εξωτερικού χώρου που ομορφαίνουν τον κήπο μας
Λίλιουμ, εντυπωσιακοί κρίνοι σε γλάστρα και κήπο
Γλαδιόλες, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Ντάλιες, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι
Υάκινθος (ζουμπούλι) σε κήπο και σε γλάστρα
Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και για γλάστρα
Τουλίπα, 6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα
Κυκλάμινο, 8 μυστικά για τη φροντίδα του
Πώς διατηρούμε τα λουλούδια σε βάζο για περισσότερες μέρες
Αγαπημένα λουλούδια από τις αυλές των γιαγιάδων μας
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (19)

σχολιαστής
Ιφιγένεια 14 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόσφατα ανακάλυψα ότι η κάλλα έκανε σπόρους! Πώς τους αποθηκεύω και πότε τους σπέρνω;

Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Κατερίνα 20 Ιουνίου 2020

Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές

Απάντηση
σχολιαστής
ΝΑΝΑ 20 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα! Προ 7 ημερών αγόρα μία κάλλα την οποία ως ώρας έχω ποτήσει δύο φορές.
Παρατήρησα πως κάποια από τα φύλλα της έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν, ακόμα και τα καινούρια της, και ανησυχώ λίγο.
Η κάλλα είναι μέσα στο σπίτι σε φωτεινό σημείο χωρίς απευθείας ήλιο και ανοίγουμε καθημερινά για να παίρνουν αέρα όλα τα φυτά.
Είναι προτιμότερο να την βγάλουμε έξω;
Έχετε κάτι άλλο να προτείνετε; Ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 20 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Νανά. Φρόντισε να μεταφέρεις σε εξωτερικό χώρο το φυτό της κάλλας για να έχει περισσότερο φως και καλύτερο αερισμό. Πρόσθεσε συμπληρωματικά και λίπασμα σιδήρου για πρασινίσει το φύλλωμα της.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Niki 6 Ιουλίου 2020

  Γεια σας, εχω φυτεψει μια καλα σε γλαστρα στη βεραντα, τη ανοιξη ειχε ανθοφορια και ηταν καταπρασσινο το φυλλωμα της, τωρα παρατηρω αρχιζει να κιτρινιζει και σιγα σιγα τα φυλλα ξερενωνται, στο χωραφι εξω που ηταν κι αλλες απ οπου την πηρα, οι αλλες εχουν ξεραθει τελείως! Ειμαι στο Ηράκλειο και καιει ο ηλιος, τη ποτιζω καθε μερα αλλα το πρωι τη πιανει ο ηλιος και πιστευω οτι φταιει αυτο.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΜΠΑΛΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ 18 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα, έχω ένα κάλλα σε γλάστρα. Τα δύο φύλλα είχαν πιάσει από πάνω κάτι σαν σκόνη ή σαν χνουδι. Δεν ήταν εμφανές πολύ. Μισό κιτρίνισαν και τα ψέκασα πριν 2 βδομάδες περιπου με σόδα και λάδι. Καθάρισαν. Ξαναέπιασαν λίγο και σήμερα ξαναψεκασα. Πριν 3 – 4 μέρες πετάχτηκε άνθος είναι κλειστό και στην άκρη του λίγο ξερό. Βάζω λιπασμα κάθε 2 βδομάδες.

Απάντηση
σχολιαστής
Κατερίνα 13 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα. Έχω μια Κάλλια τρια χρονια,
σε γλάστρα. Όταν την αγόρασα έχει αρκετά άνθη. Πέρυσι έβγαλε μόνο ένα λουλούδι. Το ίδιο και φέτος. Τι φταίει? . Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 13 Ιουνίου 2020

Καλημέρα σας . Εχω στο κήπο φυτεμένα κάλλα, τα οποία τώρα που μεγαλώσανε γύρανε . σε τι ύψος να τα κόψω;

Απάντηση
σχολιαστής
Δώρα 18 Μαΐου 2020

Γεια σας, Σε σπίτι με τεράστιο κηπο που νοίκιασα,ανακαλυψα οτι ανθισαν καλλες 4 μεγαλες ρίζες σε μορφη κύκλου! Ηταν μια χαρα κ φούντωνε, μεχρι το πασχα που συμπτωματικά κουρεψαμε γύρω τα αγριόχορτα! Ενω ειχα κόψει άνθη κ φύλλα για το βάζο, οταν καθαρισα κάποια κίτρινα φύλλα εξωτερικα οι δεσμες των φυτών εγειραν απότομα κ το φυτο ολο κιτρινισε κ μαραθηκε. Λες κ τα αγριόχορτα το κρατούσαν ορθιο. Ξεράθηκε ολο. Η ιδιοκτήτρια μου είπε οτι θα ξαναπεταξει αν υπάρχει η ριζα του, γτ το έχει χρόνια αλλά εμένα μου φάνηκε σαν να χάλασε! Υπάρχει περίπτωση να επανέλθει? Κ ηταν τόσο όμορφα! Σαν φουντωμενος θάμνος.

Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης 12 Μαΐου 2020

Γειά σας. Αγόρασα αρχές Απριλίου δύο μικρά φυτά κάλλας που είχαν 2-3 λουλούδια το καθένα αλλά και μπουμπούκια τα οποία τα φύτεψα στην ίδια γλάστρα σε απόσταση 10-15 πόντους. Μετά από ένα μήνα περίπου τα λουλούδια του άρχισαν να κλείνουν και τελικά μαράθηκαν, τα μπουμπούκια δεν μεγάλωσαν ποτέ, ενώ τα φύλλα πήραν ένα σχήμα κυματιστό. Το μπαλκόνι έχει δυτικό προσανατολισμό σε ηλιόλουστη θέση από το μεσημέρι και μετά.
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
ΜΠΑΛΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ 15 Απριλίου 2020

Καλησπέρα, αγόρασα εχτές ένα γλαστρακι με κάλλα, έχει βγάλει ένα κρίνο. Μπορώ να κάνω μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα;
Αν, όχι μπορώ να ρίξω λίπασμα; Αν ναι θα μπορώ να ρίξω λίπασμα και μετά από πόσες μέρες;
Ευχαριστώ.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.