10 φυτά με υπέροχα λουλούδια για ανθοδέσμη

10 φυτά με υπέροχα λουλούδια για ανθοδέσμη

Υπέροχες ανθοδέσμες, μία πολύ όμορφη κίνηση για να προσφέρουμε χαρά στα αγαπημένα μας πρόσωπα και να δείξουμε συναισθήματα αγάπης και εκτίμησης μέσα από εντυπωσιακά μπουκέτα λουλουδιών. Η ανθοδέσμη έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία όταν αποτελείται είδη λουλούδιών που έχουμε συλλέξει οι ίδιοι από τον κήπο μας και από την φύση.

Τι πιο ωραίο να διαλέγουμε λουλούδια από φυτά που έχουμε φροντίσει, τα έχουμε δει να μεγαλώνουν και να μας χαρίζουν υπέροχη ανθοφορία. Τα κομμένα λουλούδια της ανθοδέσμης, στη συνέχεια, μπαίνουν σε βάζο για να διακοσμήσουμε το σπίτι μας και να του δώσουμε μια φυσική νότα ομορφιάς με μοναδικά χρώματα και άρωμα.
 
Κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές και συνδυασμούς λουλουδιών για τις ανθοδέσμες και τα μπουκέτα μας, ανάλογα την εποχή ανθοφορίας των φυτών που έχουμε στον κήπο μας και φροντίζουμε να έχουμε φυτέψει φυτά με υπέροχα λουλούδια για βάζο που θα μας διευκολύνουν.

Είναι σημαντικό κατά την επιλογή των φυτών να συνδυάζουμε είδη λουλούδιων που εμφανίζουν παρόμοια διάρκεια όταν διατηρούνται σε βάζο, καθώς αν κάποια μαραθούν πολύ γρήγορα, μπορεί να χαλάσει η εικόνα της ανθοδέσμης και το αισθητικό αποτέλεσμα που έχουμε δημιουργήσει. Υπάρχουν τρόποι για να διατηρήσουμε τα λουλούδια σε βάζο για περισσότερες μέρες, ωστόσο είναι κρίμα να έχουμε δίπλα από ένα λουλούδι με μεγάλη αντοχή, ένα που διατηρείται λιγότερο καιρό.

Όσον αφορά τα χρώματα των λουλουδιών για τις ανθοδέσμες, επιλέγουμε απαλούς τόνους όταν θέλουμε να εκφράσουμε την αγάπη και την εκτίμησή μας. Για να μεταδώσουμε ενθουσιασμό και πάθος προτιμάμε τα πιο έντονα χρώματα.

Είδη λουλουδιών για ανθοδέσμη

Ας δούμε λοιπόν αγαπημένα λουλούδια που έχουμε στον κήπο μας, σε γλάστρες στην αυλή και τα μπαλκόνια μας και μπορούμε να επιλέξουμε για να δημιουργήσουμε τις πιο όμορφες ανθοδέσμες.

1. Tριανταφυλλιά

Ένα μπουκέτο λουλουδιών τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει και τριαντάφυλλα, τα οποία έχουν το πλεονέκτημα να διατηρούνται τουλάχιστον 10 μέρες στο βάζο μας. Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες τριανταφυλλιάς, με λουλούδια σε διάφορα χρώματα, μικρά και μεγάλα, αρωματικά και μη, για κήπο και για γλάστρα σε μπαλκόνι. Τριανταφυλλιες νάνες, εδαφοκάλυψης, θαμνώδεις, αναρριχόμενες, δενδρώδεις και τόσες άλλες. Και σίγουρα θα έχουμε φτιάξει ανθοδέσμες από τις δικές μας πανέμορφες και ολάνθιστες αρωματικές τριανταφυλλιές. Αν θελουμε τριανταφυλλιές για να κόβουμε λουλούδια για το βάζο, επιλέγουμε θαμνώδεις ποικιλίες, με μεγάλο βλαστό λουλουδιού, κατάλληλες για κομμένο άνθος ενώ κατάλληλες για ανθοοδέσμες έιναι οι μινιατούρες τριανταφυλλιές.

Φροντιδα τριανταφυλλιας
12 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς

2. Γαρύφαλλο

Η γαρυφαλλιά είναι άλλο ένα φυτό που δίνει κατάλληλα λουλούδια για ανθοδέσμες και μάλιστα διατηρούνται τουλάχιστον 2 βδομάδες στο βάζο. Η γαρυφαλλιά ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο και τα λουλούδια της τα συναντάμε στις περισσότερες αυλές και μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών, φυτεμένη σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστηση με στενόμακρα λογχοειδή φύλλα και τα άφθονα και εντυπωσιακά άνθη σε διάφορες αποχρώσεις: λευκά, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα, ακόμη και δίχρωμα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γαρυφαλλιάς, άλλες αρωματικές και άλλες όχι, ψηλές και χαμηλές, άλλες έρπουσες και άλλες ορθόκλαδες ιδανικές για κομμένο λουλούδι. Πιο γνωστές ποικιλίες είναι η κοινή γαρυφαλλιά, το κινέζικο γαρύφαλλο καθώς και το γαρύφαλλο των ποιητών.

γαριφαλια φροντιδα
10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς
Διαφήμιση

3. Γαρδένια

Η γαρδένια ξεχωρίζει για τα υπέροχα λευκά αρωματικά άνθη και τα γυαλιστερά φύλλα της και είναι ιδανική για ανθοδέσμες αν και το λουλούδι της κρατάει για πολύ λίγες μέρες. Η γαρδένια μάς χαρίζει πλούσια ανθοφορία στα τέλη της άνοιξης, ενώ έχει και μια δεύτερη ανθοφορία στις αρχές του φθινοπώρου. Φυτεύεται τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρα στην αυλή και θα τη συναντησουε στα μπαλκόνια των περισσότερων ελληνικών σπιτιών. Αν και πιο γνωστή ποικιλία είναι η κοινή γαρδένια που όλοι γνωρίζουμε, πολύ δημοφιλής για μπουκέτα είναι και η γαρδένια η μεγανθής που χαρακτηρίζεται για το μεγάλο μέγεθος των λουλουδιών της.

10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας
10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρδένιας

4. Φρέζια

Οι φρέζιες με τα υπέροχα χρώματα και το γοητευτικό άρωμα, είναι άλλο ένα βολβώδες λουλούδι που μπαίνει σε εντυπωσιακές ανθοδέσμες. Τα λουλούδια της φρέζιας είναι πολύ ανθεκτικά και μπορεί να διατηρηθούν για 10-15 μέρες σε βάζο. Μόλις μπαίνει το φθινόπωρο, φυτεύουμε φθινοπωρινούς βολβούς φρέζιας για να μας χαρίσουν την υπέροχη ανθοφορία τους στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Κι όσο για τα χρώματα, τι να πρωτοδιαλέξουμε για τις ανθοδέσμες μας: κόκκινο, μωβ, ροζ, κίτρινο, φούξια και λευκό.

Φρέζιες φροντίδα
Φρέζια, συμβουλές για φύτευση και φρόντιδα

5. Ντάλια

Η λίστα μας με τα κατάλληλα φυτά για ανθοδέσμες δεν μπορούσε να μην περιλαμβάνει και την ντάλια, ένα βοβώδες φυτό που φυτεύεται την άνοιξη και ανθοφορεί το καλοκαίρι. Το λουλούδι της ντάλιας μπορεί να διατηρηθεί για 10 μέρες σαν κομμένο λουλούδι και να δώσει μια ξεχωριστή νότα στο σπίτι μας. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα από χιλιάδες διαφορετικές ποικιλίες ντάλιας με διαφορετικά ύψη βλαστού, με διαφορετικά σχήματα λουλουδιού καθώς και με απίστευτα χρώματα, από λευκό, κρεμ, κίτρινο, μέχρι ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινο, ακόμη και σκουροκόκκινο που πλησιάζει σχεδόν το μαύρο.

Ντάλιες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα
Ντάλιες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

6. Toυλίπα

Συνεχίζουμε τη λίστα των λουλουδιών για ανθοδέσμη με της τουλίπες που μπορούν να διατηρηθούν 7-10 μέρες στο βάζο μας. Η τουλίπα είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο εντυπωσιακά βολβώδη λουλούδια που φυτεύουμε το φθινόπωρο στον κήπο μας και απολαμβάνουμε τα λουλούδια της στο τέλος του χειμώνα. Yπάρχουν τουλίπες σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη με αμέτρητους συνδιασμούς χρωμάτων για να επιλέξουμε, με διπλά πέταλα και πιο σύνθετα άνθη.

6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα της τουλίπας
6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα της τουλίπας

7. Καμέλια

Η καμέλια είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος που τα λουλούδια της είναι ιδανικά για ανθοδέσμες και όμορφα μπουκέτα. Οι περισσότερες ποικιλίες της προέρχονται από την ιαπωνική καμέλια, φθάνουν σε ύψος 2-3 μέτρα και ανθίζουν από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Μαΐου. Η καμέλια ξεχωρίζει για το γυαλιστερό φύλλωμά της και τα πανέμορφα μονά ή διπλά λουλούδια της σε λευκό, ροζέ και κόκκινο χρώμα. Τα yυπέροχα λουλούδια της καμέλιας μπορούν να διατηρηθούν για μία βδομάδα σε βάζο.

καμελια φροντιδα
6 μυστικά για τη φροντίδα της καμέλιας
Διαφήμιση

8. Ηλίανθος

Ο ηλίανθος είναι αγαπημένο καλοκαιρινό φυτό που μπορεί να προστεθεί στη λίστα των λουλουδιών που είναι κατάλληλων για να φτιάξουμε μπουκέτα και ανθοδέσμες. Τα λουλούδια του ηλίανθου μπορούν να διατηρηθούν για τουλάχιστον δέκα μέρες σε βάζο και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Αν και το χαρακτηριστικό χρώμα των λουλουδιών του ηλίανθου είναι το κίτρινο, πλέον έχουν δημιουργηθεί νέες ποικιλίες ηλίανθου σε αποχρώσεις από το απαλό κίτρινο μέχρι το κόκκινο και το καφέ που μπορούν να δώσουν άλλη διάσταση στις ανθοδέσμες μας.

Ηλίανθος, το λουλούδι του ήλιου
Ηλίανθος, το λουλούδι του ήλιου

9. Ανεμώνη

Η ανεμώνη, το πανέμορφο βολβώδες λουλούδι που θαυμάζουμε ως άγριο στην εξοχή στα τέλη του χειμώνα μπορoyme να το χρησιμοποιήσουμε στις ανθοδέσμες μας. Τα λουλούδια της ανεμώνης διατηρούνται περίπου 1 βδομάδα σε βάζο. Η ανεμώνη φυτεύεται την περίοδο του φθινοπώρου και ανθίζει στις αρχές της άνοιξης, χαρίζοντας μας υπέροχα πολύχρωμα λουλούδια. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ανεμώνης σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα, με μεγάλα μονά λουλούδια που μοιάζουν με παπαρούνες σε κόκκινο, μπλε, ροζ, μωβ και λευκό χρώμα ή με χαρακτηριστικά διπλά λουλούδια.

Ανεμώνη, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Ανεμώνη, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας

10. Νεραγκούλα

Και για το τέλος του καταλόγου με τα φυτά που μας χαρίζουν λουλούδια για ανθοδέσμες, η νεραγκούλα το κονδυλώδες καλλωπιστικό φυτό που φυτεύεται την εποχή του φθινοπώρου για να μας χαρίσει τα υπέροχα λουλούδια του μέσα στην άνοιξη. Τα λουλούδια τις νεραγκούλας αντέχουν για περίπου& 10 μέρες στο βάζο μας. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες νεραγκούλας σε διάφορα χρώματα για να επιλέξουμε για τις ανθοδέσμες και τα μαπουκέτα μας όπως κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, ροζ και λευκό.

Νεραγκούλα: Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Νεραγκούλα: Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *