εικόνα

Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας για τις ντάλιες

Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας για τις ντάλιες

Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας για τις ντάλιες

Τόσα λουλούδια και χρώματα να ξεπετάγονται από ένα βολβό (κόνδυλο) φαίνεται πραγματικά μαγικό! Η ντάλια είναι φυτό με κονδυλώδεις ρίζες, που είναι αυτοφυές στην περιοχή του Μεξικού, και μεταφέρθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Ολλανδία και διαδόθηκε σταδιακά σε όλον τον κόσμο. Σήμερα, κυκλοφορούν στην αγορά χιλιάδες διαφορετικές ποικιλίες ντάλιας με διαφορετικά ύψη βλαστού, ντάλιες με συμπαγή ανάπτυξη που περιορίζονται σε ύψος μισού μέτρου μέχρι και ντάλιες που διαθέτουν πολύ ζωηρή ανάπτυξη και φτάνουν σε ύψος τα δυο μέτρα. Θα συναντήσουμε ποικιλίες ντάλιας με τόσο διαφορετικά σχήματα λουλουδιού καθώς και σε απίστευτα χρώματα, από λευκό, κρεμ, κίτρινο, μέχι ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινο, ακόμη και σκουροκόκκινο που πλησιάζει σχεδόν το μαύρο. Η ντάλια που φυτεύεται την άνοιξη και ανθοφορεί το καλοκαίρι μπορεί να φυτευτεί τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας.

 

Σε τι συνθήκες ευδοκιμούν οι ντάλιες και πως φυτεύονται;

 

Επιλέγουμε ηλιόλουστη θέση, προστατευμένη από δυνατούς ανέμους, για να φυτέψουμετις ντάλιες μας. Αν και οι ντάλιες μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε κάθε τοποθεσία και σε κάθε τύπο χώματος, προτιμούμε γόνιμα αφράτα εδάφη με καλή αποστράγγιση και γιαυτό ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ. Αν φυτέψουμε τη ντάλια σε γλάστρα, επιλέγουμε γενικής χρήσης φυτόχωμα που να περιέχει περλίτη για καλύτερη αποστράγγιση και αερισμό. Σχεδιάζοντας τον κήπο μας, φυτεύουμε ντάλιες σε σειρές, επιλέγοντας τις ψηλές ντάλιες στις πίσω θέσεις του κήπου, ενώ στα μπροστινά σημεία τις χαμηλότερες, σε απόσταση 50-60 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 1-1,5 μέτρο μεταξύ των σειρών. Φυτεύουμε τους κονδύλους της ντάλιας σε βάθος 12-15 εκατοστά με τα «μάτια» προς τα επάνω. Καρφώνουμε πάσαλους ύψους 1½ μέτρου στο έδαφος, δίπλα στις τρύπες που θα φυτεύουμε τους κονδύλους για να δέσουμε τα φυτά όταν φθάσουν στα 30-40 εκατοστά σε ύψος, καθώς ο άνεμος μπορεί να τα λυγίσει ή και να σπάσει το βλαστό.Τοποθετούμε καρτελάκια σε κάθε πάσαλο με πληροφορίες, για να γνωρίζουμε ποια ποικιλία ντάλιας έχουμε φυτέψει στο συγκεκριμένο σημείο καθώς Θα μας χρειαστεί όταν θα ξεραθεί το ανθικό στέλεχος της ντάλιας, το φθινόπωρο και δεν θα θυμόμαστε το ύψος και το χρώμα της ντάλιας σε κάθε σημείο φύτευσης.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχει η ντάλια;

 

Αν το έδαφος έχει υγρασία, οι ντάλιες δεν χρειάζονται πότισμα μέχρι να φυτρώσουν γιατί αλλιώς μπορεί να σαπίσουν. Ξεκινάμε τα ποτίσματα όταν τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται, μια φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και δυο φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Σχετικά με τις ανάγκες της ντάλιας σε λίπανση, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας πλήρους λιπάσματος σε κάθε ντάλια όταν εκπτυχθούν τα πρώτα φύλλα και επαναλαμβάνουμε κάθε μήνα.Για να ευδοκιμήσουν οι ντάλιες, αφαιρούμε τα ζιζάνια (αγριόχορτα) γύρω τους, καθώς και τα κατώτερα φύλλα τους όταν έχει μεγαλώσει το φυτό για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό. Για να διατηρήσουμε τις ντάλιες και να τις φυτέψουμε και την επόμενη χρονιά, όταν ξεραθεί το υπέργειο μέρος της, στα τέλη φθινοπώρου, απομακρύνουμε τις κονδυλώδεις ρίζες της, τις καθαρίζουμε από το χώμα και τις φυλάμε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος που δεν έχει υγρασία.

 

Πως αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν τις ντάλιες;

 

Οι ντάλιες προσβάλλονται κάθε καλοκαίρι από διάφορες μυκητολογικές ασθενειες όπως το ωίδιο που δημιουργεί άσπρισμα στα φύλλα της ντάλιας καθώς και τη σκωρίαση που προκαλέι χαρακτηριστικές σκουρόχρωμες κηλίδες στα φύλλα. Για να αντιμετωπίσουμε το ωίδιο και τη σκωρίαση, ψεκάζουμε το φύλλωμα της ντάλιας με διάλυμα θειαφιού (βρέξιμου) κάθε 2 βδομάδες ενώ παράλληλα προσέχουμε να μην βρέχουμε το φύλλωμα τους κατά το πότισμα καθώς ευνοεί την ανάπτυξη των ασθενειών. Επίσης, για την προστασία από το έντομο της μελίγκρας καθώς και από τον τετράνυχο που προσβάλλουν τις ντάλιες, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού και ή ψεκάζουμε με διάφορες συνταγές που προτείνουμε για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά. Τέλος, για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών και των γυμνοσάλιαγκων, που αποτελούν σοβαρό εχθρό για τις ντάλιες τις βροχερές μέρες της άνοιξης, ρίχνουμε στάχτη γύρω τους ή τοποθετούμε παγίδες με κεσεδάκια μπύρας ή λίπασμα φωσφορικού σιδήρου.

 

Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια της ντάλιας

 

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερα καινούρια φυτά ντάλιας, η ντάλια πολλαπλασιάζεται με διαχωρισμό των κονδυλωδών ριζών της. Κατά το διαχωρισμό των κονδύλων της ντάλιας που γίνεται με τα χέρια, θα πρέπι να εξασφαλίσουμε ότι κάθε κομμάτι της ντάλιας πρέπει να περιλαμβάνει και τη βάση του παλαιού στελέχους, όπου βρίσκονται οι οφθαλμοί που θα δώσουν τους νέους βλαστούς.

 

Περισσότερα βoλβώδη λουλούδια

 

Δες πληροφορίες για την φύτευση και φροντίδα και άλλων βολβωδών λουλουδιών όπως:
 
Γλαδιόλες, φύτευση και φροντίδα,
Αμαρυλλίδα, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας,
Φρέζια, φύτευση και φροντίδα
Τουλίπα, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και σε γλάστρα
Ζουμπούλι (υάκινθος), συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Κρόκος, καλλωπιστικό και εδώδιμο
Παρθενόκρινος, ο κρίνος της Παναγίας
Νεραγκούλα, ουμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Ελένη Σκοπελιτου 18 Αυγούστου 2019

Πως τα φυτεύει από την αρχή κ τη χρειάζεται για φροντίδα τη χώμα κλπ

Απάντηση
σχολιαστής
Ελιδαβετ 10 Αυγούστου 2018

Μεγαλωνει η νταλια αλλα δεν ανθιζει

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 10 Αυγούστου 2018

    Γεια σου Ελισάβετ.
    Η ντάλια θέλει ηλιοφανές μέρος για να ανθίσει αλλιώς θα έχει μόνο πλούσια βλάστηση. Αν την έχεις φυτέψει σε γλάστρα, μετέφερε την κάπου που οι ακτίνες του ήλιου κτυπούν απευθείας πολλές ώρες. Επίσης, απέφυγε να ποτίζεις υπερβολικά τις ντάλιες γιατί θα έχεις τα ίδια αποτελέσματα. Συμπληρωματικά ή προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας θα βοηθήσει σημαντικά.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.