Ντάλιες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

Ντάλιες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

Τόσα λουλούδια και χρώματα να ξεπετάγονται από ένα βολβό ντάλιας φαίνεται πραγματικά μαγικό!

Η ντάλια είναι φυτό με κονδυλώδεις ρίζες, αυτοφυές στην περιοχή του Μεξικού, που μεταφέρθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Ολλανδία και διαδόθηκε σταδιακά σε όλον τον κόσμο.

Σήμερα, κυκλοφορούν στην αγορά χιλιάδες ποικιλίες ντάλιας με διαφορετικά ύψη βλαστού, ντάλιες με συμπαγή ανάπτυξη που περιορίζονται σε ύψος μισού μέτρου μέχρι και ντάλιες που διαθέτουν πολύ ζωηρή ανάπτυξη και φτάνουν σε ύψος τα δυο μέτρα.

Θα συναντήσουμε ποικιλίες ντάλιας με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη λουλουδιού, καθώς επίσης σε απίστευτα χρώματα, από λευκό, κρεμ, κίτρινο, μέχρι ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινο, ακόμη και σκουροκόκκινο που πλησιάζει σχεδόν το μαύρο.

Οι ντάλιες αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προσφέροντας μία πανδαισία χρωμάτων, γι’ αυτό και έχουν πιστούς θαυμαστές που κάθε χρόνο τις καλλιεργούν φανατικά.

Τα πανέμορφα λουλούδια της ντάλιας αποτελούν εξαιρετικά δημοφιλή επιλογή και για στολισμό σε βάζο.

Ας δούμε αναλυτικά τι περιποίηση χρειάζονται οι ντάλιες για να μας χαρίσουν πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια και πώς μπορούμε να τις διατηρήσουμε για πολλά χρόνια.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσονται οι ντάλιες;

Oι ντάλιες χρειάζονται αρκετές ώρες ηλιοφάνειας για να μας χαρίσουν την πλούσια ανθοφορία τους.

Επιλέγουμε λοιπόν ηλιόλουστη θέση στον κήπο μας, προστατευμένη από δυνατούς ανέμους, για να τις φυτέψουμε. Για να φυτέψουμε ντάλιες σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, επιλέγουμε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

Οι ντάλιες μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε κάθε τύπο χώματος, ωστόσο προτιμούν γόνιμα αφράτα εδάφη με καλή αποστράγγιση και γι’ αυτό κατά τη φύτευση ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ.

Για ντάλια που φυτεύουμε σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε ποιοτικό φυτόχωμα γενικής χρήσης που να περιέχει περλίτη για καλύτερη αποστράγγιση και αερισμό.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

2. Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε τις ντάλιες σε γλάστρα και στον κήπο;

Η ντάλια φυτεύεται την εποχή της άνοιξης, τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, και μας χαρίζει την πλούσια ανθοφορία της μέσα στο καλοκαίρι, μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου.

Κατά τον σχεδιασμό του κήπου μας, φυτεύουμε τις ντάλιες σε σειρές, επιλέγοντας τις ψηλές ντάλιες στις πίσω θέσεις του κήπου, ενώ στα μπροστινά σημεία τις χαμηλότερες, σε απόσταση 50-60 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 1-1,5 μέτρο μεταξύ των σειρών.

Φυτεύουμε τους κονδύλους της ντάλιας σε βάθος 12-15 εκατοστών με τα «μάτια» προς τα επάνω.

Χρησιμοποιούμε κάποιο στήριγμα 1,5 μέτρου (καλάμι ή πάσαλο) που τοποθετούμε στο χώμα δίπλα στις τρύπες που φυτεύουμε τους κονδύλους για να δέσουμε τα φυτά όταν φθάσουν τα 30-40 εκατοστά σε ύψος, καθώς ο άνεμος μπορεί να τα λυγίσει ή και να σπάσει τον βλαστό.

Τοποθετούμε καρτελάκια σε κάθε στήριγμα με πληροφορίες, για να γνωρίζουμε ποια ποικιλία ντάλιας έχουμε φυτέψει στο συγκεκριμένο σημείο. Οι πληροφορίες αυτές θα μας χρειαστούν το φθινόπωρο, όταν θα ξεραθεί το ανθικό στέλεχος, για την αποθήκευση των κονδύλων της ντάλιας για την επόμενη χρονιά προκειμένου να γνωρίζουμε το ύψος και το χρώμα της ντάλιας που είχαμε τοποθετήσει σε κάθε σημείο φύτευσης.

3. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η ντάλια;

Η ντάλια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πότισμα και σε λίπασμα.

Αν το έδαφος που θα τις φυτέψουμε έχει ήδη σχετική υγρασία, οι ντάλιες δεν χρειάζονται πότισμα μέχρι να φυτρώσουν γιατί αλλιώς μπορεί να σαπίσουν. Ξεκινάμε τα ποτίσματα όταν τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται, μια φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και δυο φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Σχετικά με τις ανάγκες της ντάλιας σε λίπανση, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας πλήρους λιπάσματος σε κάθε ντάλια όταν εκπτυχθούν τα πρώτα φύλλα και επαναλαμβάνουμε κάθε μήνα μέχρι τις αρχές της ανθοφορίας της.

4. Πώς αποθηκεύουμε τους κονδύλους της ντάλιας και πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά;

Για να διατηρήσουμε τις ντάλιες και να τις φυτέψουμε και την επόμενη χρονιά, όταν ξεραθεί το υπέργειο μέρος τους, στα τέλη φθινοπώρου, απομακρύνουμε τις κονδυλώδεις ρίζες, τις καθαρίζουμε από το χώμα και τις φυλάμε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος που δεν έχει υγρασία.

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερα καινούρια φυτά ντάλιας, ο πολλαπλασιασμός της ντάλιας γίνεται με διαχωρισμό των κονδυλωδών ριζών της. Κατά το διαχωρισμό των κονδύλων της ντάλιας που γίνεται με τα χέρια, εξασφαλίζουμε ότι κάθε κομμάτι της ντάλιας περιλαμβάνει και τη βάση του παλαιού στελέχους, όπου βρίσκονται οι οφθαλμοί που θα δώσουν τους νέους βλαστούς.

5. Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν τις ντάλιες;

Οι ντάλιες προσβάλλονται κάθε καλοκαίρι από διάφορες μυκητολογικές ασθενειες, όπως το ωίδιο που δημιουργεί άσπρισμα στα φύλλα της ντάλιας, καθώς και τη σκωρίαση που προκαλεί χαρακτηριστικές σκουρόχρωμες κηλίδες στα φύλλα. Για να αντιμετωπίσουμε το ωίδιο και τη σκωρίαση, ψεκάζουμε το φύλλωμα της ντάλιας με βρέξιμο θειάφι κάθε 2 βδομάδες, ενώ παράλληλα προσέχουμε να μη βρέχουμε το φύλλωμα τους κατά το πότισμα, καθώς με αυτό τον τρόπο ευνοείται η ανάπτυξη των ασθενειών.

Επίσης, για την αντιμετώπιση της μελίγκρας και του τετράνυχου που προσβάλλουν τις ντάλιες, ψεκάζουμε με θερινό πολτό. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιες συνταγές που φτιάχνουμε για την προστασία των φυτών με σπιτικά υλικά.

Τέλος, για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών και των γυμνοσάλιαγκων, που αποτελούν σοβαρό εχθρό για τις ντάλιες τις βροχερές μέρες της άνοιξης, ρίχνουμε στάχτη γύρω τους ή τοποθετούμε παγίδες με κεσεδάκια μπύρας ή λίπασμα φωσφορικού σιδήρου.

6. Κι ένα μυστικό για τη φροντίδα της ντάλιας

Για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία οι ντάλιες, αφαιρούμε τα ζιζάνια (αγριόχορτα) γύρω τους, καθώς και τα κατώτερα φύλλα τους όταν έχει μεγαλώσει το φυτό, για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και για να μην προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες.

Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών
Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (28)

 1. Χρύσα
  27/03/2022

  Καλησπέρα σας, αγόρασα από φυτώριο ντάλια γεμάτη μπουμπούκια έτοιμα να σκάσουν. Θα εμποδίσω την άνθηση τους αν τη μεταφυτεύσω από τη γλάστρα του φυτώριου σε άλλη, μεγαλύτερη;

  • Kαλησπέρα Χρύσα. Μπορείς να την μεταφυτεύσεις, αλλά φρόντισε να το κάνεις κατά το σούρουπο και όχι όταν έχει έντονη ηλιοφάνεια.

 2. Στέλιος
  15/01/2022

  Ευχαριστουμε για τις συμβουλες! Μία ερωτηση: οι βολβοι του προηγούμενου ετους τι χρειαζεται για να δωσουν ευρωστα φυτα την επομενη χρονια?

  • Καλημέρα Στέλιο. Δες να είναι αφράτο το χώμα, να τα φυτέψεις σε ηλιόλουστο σημείο και να προσθέσεις λίπασμα.

 3. Γιάννης
  19/08/2021

  Καλησπέρα έχω πρόβλημα με την νταλια καθώς δεν ανοίγει τα άνθη της και ξερενονται η μαρενονται πριν ανοίξουν τι μπορεί να είναι

  • Καλησπέρα Γιάννη. Μπορεί να χρειάζεται μεγαλύτερη ηλιοφάνεια η ντάλια σου για να ανοίξει τα άνθη της. Καλό είναι να την ποτίζεις κάθε 2-3 μέρες αυτή την εποχή και να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

 4. Alkis
  27/05/2021

  Καλημέρα.
  Έχω μια πολύ μεγάλη γλάστρα-πιθάρι με δύο ντάλιες.
  Τα φυτά φαίνονται υγειή αλλά τα λουλούδια τους είναι μικρά -5 πόντους διαμετρο- και δε μεγαλώνουν
  Ο προσανατολισμός είναι ανατολικός με 3-4 ώρες που τα βλέπει ο ήλιος.

  • Καλησπέρα Άλκη. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας και εξασφάλισε μια πιο ηλιοφανή θέση για τις ντάλιες σου.

 5. Βικυ
  03/05/2021

  Χρόνια Πολλά! Χριστός Ανέστη! Εύχομαι ότι ποθειτε! Θα ήθελα να ρωτήσω αν οι βολβοι τις νταλιας θα πρέπει να βγουν από το χώμα του κήπου το χειμώνα. Μένω στην Πελλοπόνησο κοντά στην Κόρινθο σε παραλιακό σημείο και η χαμηλότερη θερμοκρασία τα τελευταία χρόνια είναι 2 βαθμοί, κάτι που συμβαίνει το πολύ τρεις φορές μέσα στο χειμώνα. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω για τις νταλιες που έχω μέσα σε γλάστρες. Θα μπορούσα να τις αφήσω κι αυτές να ξεχειμωνιάσουν εκει; Και αν ναι να τις αφήσω σε σημείο που τις πιάνει η βροχή η όχι. Ευχαριστω πολύ!

  • Καλημέρα Βίκυ.
   Για πιο ασφάλεια, καλό είναι να βγάζεις έξω τους βολβούς της ντάλιας, την περίοδο του χειμώνα. Αν τους αφήσεις εξωτερικά, προτίμησε μέρος που δεν βρέχει ή τουλάχιστον σε χώμα που στραγγίζει πολύ καλά.

 6. Ευαγγελία
  19/07/2020

  Καλησπερα. Θα ηθελα να ρωτησω σχετικα με την νταλια. Μερικα φυλλα ξεραθηκαν και τελικα ξεραθηκε ολη. Μηπως γνωριζετε τι μπορει να φταιει; Την εχω σε γλαστρα, κι εχω κι άλλες δυο νταλιες επισης σε γλαστρα πιο διπλα. Τις βλεπει ο ηλιος μονο τις πρωτες πρωινες ωρες, ωστοσο εχει ζεστη ολη την ημερα. Ετσι εχω χασει άλλες δυο.

  • Καλησπέρα Ευαγγελία. Πιθανότατα η ντάλια έχει προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει το φύλλωμα και ξεραίνει το φύλλωμα. Ψέκασε το φύλλωμα με διάλυμα βρέξιμου θειαφιού ή με διάλυμα μαγειρικής σόδας για να το καταπολεμήσεις.

 7. Θάνος
  10/06/2020

  Καλησπέρα σας,
  Ψέκασα τη ντάλια μου σε μερικά από τα φύλλα της δοκιμαστικά έτσι ώστε να δω αν μπορώ να εφαρμόσω το διάλυμά μου και στα υπόλοιπα φυτά ντάλιας μου. Όμως μετά από 1 ώρα αφού ψέκασα είδα ότι τα φύλλα από την κάτω επιφάνειά τους είχανε κάτι σκούρα στίγματα. Την ψέκασα με πράσινο σαπούνι απορρυπαντικού πιάτων και όχι με πράσινο σαπούνι ελαιόλαδου. Επίσης ο ψεκασμός έγινε βράδυ σε θερμοκρασία κάτω των 28 βαθμών Κελσίου . Θα χαλάσουν αυτά τα φύλλα της και θα δημιουργηθούνε καφέ στίγματα; Με τι μπορώ να τις ψεκάζω με σπιτικά υλικά για προστασία από ασθένειες αλλά να μην υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εγκαυμάτων;

 8. Βαγγέλης
  30/05/2020

  καλησπέρα,
  έχω φυτέψει βολβό νταλιας σε γλάστρα, μέχρι να βγουν τα πρώτα κλαρακια πρέπει να έχω την γλάστρα σε ήλιο ή κάπου που να δέχεται μόνο το φως της μέρας.
  Ευχαριστώ πολύ

 9. Τάσος
  20/05/2020

  Καλημέρα σας! Παρατηρώ ότι στην ντάλια που έχω στο μπαλκόνι σε γλάστρα και είναι σε ηλιόλουστη θέση πιο πολύ το μεσημέρι και μετά, τα φύλλα της έχουν γίνει σκληρά και με το παραμικρό σπάνε….Την ποτίζω κανονικά όμως. Έχει προσβληθεί από κάτι;

  • Καλησπέρα Τάσο. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκίων για τόνωση της ντάλιας σου. Αν το χρώμα του φυλλώματος είναι κανονικά πράσινο, δεν πρέπει να έχει κάποια προσβολή σπό ασθένεια ή έντομο.

 10. ΕΜΜΑΝΟΥΈΛΑ κόκα
  07/05/2020

  Καλησπέρα,ευχαριστούμε τόσο πολύ για τις πληροφορίες.γιατι η κατακόκκινη μου ντάλια έχει χάσει το χρώμα της,και τα πέταλα έχουν γίνει άσπρο-ξεθωριασμενο κόκκινο; τα δεν κάνω σωστά;

  • Καλησπέρα Εμμανουέλα. Φρόντισε να μην ποτίζεις υπερβολικά τις ντάλιες, να τις έχεις σε ηλιόλουστη θέση και να προσθέτεις λίπασμα ανθοφορίας για αν καταφέρεις να επαναφέρεις το χρώμα τους.

 11. Στέλιος
  30/03/2020

  Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την φύτευση των κονδυλων της νταλιας. Πρέπει να μπει ολος ο κονδυλος κατω απο το χωμα η σε βάθος 5 εκατοστών;

 12. Ελένη Σκοπελιτου
  18/08/2019

  Πως τα φυτεύει από την αρχή κ τη χρειάζεται για φροντίδα τη χώμα κλπ

  • Καλησπέρα Ελένη. Φυτεύουμε τους κόνδυλους της ντάλιας σε βάθος 12-15 εκατοστά ενώ στο χώμα καλό είναι να ενσωματώσουμε κομπόστ και καλοχωνεμένη κοπριά πριν τη φύτευση για να εξασφαλίσουμε πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία της ντάλιας.

 13. Ελιδαβετ
  10/08/2018

  Μεγαλωνει η νταλια αλλα δεν ανθιζει

  • Γεια σου Ελισάβετ.
   Η ντάλια θέλει ηλιοφανές μέρος για να ανθίσει αλλιώς θα έχει μόνο πλούσια βλάστηση. Αν την έχεις φυτέψει σε γλάστρα, μετέφερε την κάπου που οι ακτίνες του ήλιου κτυπούν απευθείας πολλές ώρες. Επίσης, απέφυγε να ποτίζεις υπερβολικά τις ντάλιες γιατί θα έχεις τα ίδια αποτελέσματα. Συμπληρωματικά ή προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας θα βοηθήσει σημαντικά.

   • Στέλιος Εμμανουήλιδης
    26/02/2023

    Καλησπέρα Κώστα, εδω στην Κρήτη που είναι πιο ζεστό το κλίμα πόσο νωρίς μπορούν να φυτευτούν? Τώρα γίνεται τις τελευταίες μέρες του Φλεβάρη πχ? Με κάλυψη από τις βροχές φυσικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *