εικόνα

Ντάλιες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

Ντάλιες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

Ντάλιες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

Τόσα λουλούδια και χρώματα να ξεπετάγονται από ένα βολβό ντάλιας φαίνεται πραγματικά μαγικό! Η ντάλια είναι φυτό με κονδυλώδεις ρίζες, αυτοφυές στην περιοχή του Μεξικού, που μεταφέρθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Ολλανδία και διαδόθηκε σταδιακά σε όλον τον κόσμο. Σήμερα, κυκλοφορούν στην αγορά χιλιάδες ποικιλίες ντάλιας με διαφορετικά ύψη βλαστού, ντάλιες με συμπαγή ανάπτυξη που περιορίζονται σε ύψος μισού μέτρου μέχρι και ντάλιες που διαθέτουν πολύ ζωηρή ανάπτυξη και φτάνουν σε ύψος τα δυο μέτρα. Θα συναντήσουμε ποικιλίες ντάλιας με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη λουλουδιού, καθώς επίσης σε απίστευτα χρώματα, από λευκό, κρεμ, κίτρινο, μέχρι ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινο, ακόμη και σκουροκόκκινο που πλησιάζει σχεδόν το μαύρο. Οι ντάλιες αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προσφέροντας μία πανδαισία χρωμάτων, γι’ αυτό και έχουν πιστούς θαυμαστές που κάθε χρόνο τις καλλιεργούν φανατικά. Τα πανέμορφα λουλούδια της ντάλιας αποτελούν εξαιρετικά δημοφιλή επιλογή και για στολισμό σε βάζο. Ας δούμε αναλυτικά τι περιποίηση χρειάζονται οι ντάλιες για να μας χαρίσουν πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια και πώς μπορούμε να τις διατηρήσουμε για πολλά χρόνια.

 

Σε τι συνθήκες αναπτύσσονται οι ντάλιες;

 

Oι ντάλιες χρειάζονται αρκετές ώρες ηλιοφάνειας για να μας χαρίσουν την πλούσια ανθοφορία τους. Επιλέγουμε λοιπόν ηλιόλουστη θέση στον κήπο μας, προστατευμένη από δυνατούς ανέμους, για να τις φυτέψουμε. Για να φυτέψουμε ντάλιες σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, επιλέγουμε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. Οι ντάλιες μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε κάθε τύπο χώματος, ωστόσο προτιμούν γόνιμα αφράτα εδάφη με καλή αποστράγγιση και γι’ αυτό κατά τη φύτευση ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ. Για ντάλια που φυτεύουμε σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε ποιοτικό φυτόχωμα γενικής χρήσης που να περιέχει περλίτη για καλύτερη αποστράγγιση και αερισμό.

 


Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε τις ντάλιες σε γλάστρα και στον κήπο;

 

Η ντάλια φυτεύεται την εποχή της άνοιξης, τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, και μας χαρίζει την πλούσια ανθοφορία της μέσα στο καλοκαίρι, μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου. Κατά τον σχεδιασμό του κήπου μας, φυτεύουμε τις ντάλιες σε σειρές, επιλέγοντας τις ψηλές ντάλιες στις πίσω θέσεις του κήπου, ενώ στα μπροστινά σημεία τις χαμηλότερες, σε απόσταση 50-60 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 1-1,5 μέτρο μεταξύ των σειρών. Φυτεύουμε τους κονδύλους της ντάλιας σε βάθος 12-15 εκατοστών με τα «μάτια» προς τα επάνω. Χρησιμοποιούμε κάποιο στήριγμα 1,5 μέτρου (καλάμι ή πάσαλο) που τοποθετούμε στο χώμα δίπλα στις τρύπες που φυτεύουμε τους κονδύλους για να δέσουμε τα φυτά όταν φθάσουν τα 30-40 εκατοστά σε ύψος, καθώς ο άνεμος μπορεί να τα λυγίσει ή και να σπάσει τον βλαστό. Τοποθετούμε καρτελάκια σε κάθε στήριγμα με πληροφορίες, για να γνωρίζουμε ποια ποικιλία ντάλιας έχουμε φυτέψει στο συγκεκριμένο σημείο. Οι πληροφορίες αυτές θα μας χρειαστούν το φθινόπωρο, όταν θα ξεραθεί το ανθικό στέλεχος, για την αποθήκευση των κονδύλων της ντάλιας για την επόμενη χρονιά προκειμένου να γνωρίζουμε το ύψος και το χρώμα της ντάλιας που είχαμε τοποθετήσει σε κάθε σημείο φύτευσης.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η ντάλια;

 

Η ντάλια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πότισμα και σε λίπασμα. Αν το έδαφος που θα τις φυτέψουμε έχει ήδη σχετική υγρασία, οι ντάλιες δεν χρειάζονται πότισμα μέχρι να φυτρώσουν γιατί αλλιώς μπορεί να σαπίσουν. Ξεκινάμε τα ποτίσματα όταν τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται, μια φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και δυο φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Σχετικά με τις ανάγκες της ντάλιας σε λίπανση, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας πλήρους λιπάσματος σε κάθε ντάλια όταν εκπτυχθούν τα πρώτα φύλλα και επαναλαμβάνουμε κάθε μήνα μέχρι τις αρχές της ανθοφορίας της.
  

Πώς αποθηκεύουμε τους κονδύλους της ντάλιας και πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά;

 

Για να διατηρήσουμε τις ντάλιες και να τις φυτέψουμε και την επόμενη χρονιά, όταν ξεραθεί το υπέργειο μέρος τους, στα τέλη φθινοπώρου, απομακρύνουμε τις κονδυλώδεις ρίζες, τις καθαρίζουμε από το χώμα και τις φυλάμε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος που δεν έχει υγρασία. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερα καινούρια φυτά ντάλιας, ο πολλαπλασιασμός της ντάλιας γίνεται με διαχωρισμό των κονδυλωδών ριζών της. Κατά το διαχωρισμό των κονδύλων της ντάλιας που γίνεται με τα χέρια, εξασφαλίζουμε ότι κάθε κομμάτι της ντάλιας περιλαμβάνει και τη βάση του παλαιού στελέχους, όπου βρίσκονται οι οφθαλμοί που θα δώσουν τους νέους βλαστούς.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν τις ντάλιες;

 

Οι ντάλιες προσβάλλονται κάθε καλοκαίρι από διάφορες μυκητολογικές ασθενειες, όπως το ωίδιο που δημιουργεί άσπρισμα στα φύλλα της ντάλιας, καθώς και τη σκωρίαση που προκαλεί χαρακτηριστικές σκουρόχρωμες κηλίδες στα φύλλα. Για να αντιμετωπίσουμε το ωίδιο και τη σκωρίαση, ψεκάζουμε το φύλλωμα της ντάλιας με βρέξιμο θειάφι κάθε 2 βδομάδες, ενώ παράλληλα προσέχουμε να μη βρέχουμε το φύλλωμα τους κατά το πότισμα, καθώς με αυτό τον τρόπο ευνοείται η ανάπτυξη των ασθενειών. Επίσης, για την αντιμετώπιση του εντόμου της μελίγκρας και του τετράνυχου που προσβάλλουν τις ντάλιες, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιες συνταγές που φτιάχνουμε για την προστασία των φυτών με σπιτικά υλικά. Τέλος, για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών και των γυμνοσάλιαγκων, που αποτελούν σοβαρό εχθρό για τις ντάλιες τις βροχερές μέρες της άνοιξης, ρίχνουμε στάχτη γύρω τους ή τοποθετούμε παγίδες με κεσεδάκια μπύρας ή λίπασμα φωσφορικού σιδήρου.

 


Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών
Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών


 

Κι ένα μυστικό για τη φροντίδα της ντάλιας

 

Για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία οι ντάλιες, αφαιρούμε τα ζιζάνια (αγριόχορτα) γύρω τους, καθώς και τα κατώτερα φύλλα τους όταν έχει μεγαλώσει το φυτό, για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και για να μην προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες.

 

Περισσότερα βoλβώδη λουλούδια

 
Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών
Φυτά με υπέροχα λουλούδια για βάζο
Φυτά εξωτερικού χώρου που ομορφαίνουν τον κήπο μας
Λίλιουμ, εντυπωσιακοί κρίνοι σε γλάστρα και στον κήπο
Κάλλα, ένας υπέροχος και ανθεκτικός κρίνος
Γλαδιόλες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα
Αμαρυλλίδα, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα
Φρέζια, φύτευση και φροντίδα
Τουλίπα, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και σε γλάστρα
Ζουμπούλι (υάκινθος), συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Νεραγκούλα, ουμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (16)

σχολιαστής
Ευαγγελία 19 Ιουλίου 2020

Καλησπερα. Θα ηθελα να ρωτησω σχετικα με την νταλια. Μερικα φυλλα ξεραθηκαν και τελικα ξεραθηκε ολη. Μηπως γνωριζετε τι μπορει να φταιει; Την εχω σε γλαστρα, κι εχω κι άλλες δυο νταλιες επισης σε γλαστρα πιο διπλα. Τις βλεπει ο ηλιος μονο τις πρωτες πρωινες ωρες, ωστοσο εχει ζεστη ολη την ημερα. Ετσι εχω χασει άλλες δυο.

Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 10 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα σας,
Ψέκασα τη ντάλια μου σε μερικά από τα φύλλα της δοκιμαστικά έτσι ώστε να δω αν μπορώ να εφαρμόσω το διάλυμά μου και στα υπόλοιπα φυτά ντάλιας μου. Όμως μετά από 1 ώρα αφού ψέκασα είδα ότι τα φύλλα από την κάτω επιφάνειά τους είχανε κάτι σκούρα στίγματα. Την ψέκασα με πράσινο σαπούνι απορρυπαντικού πιάτων και όχι με πράσινο σαπούνι ελαιόλαδου. Επίσης ο ψεκασμός έγινε βράδυ σε θερμοκρασία κάτω των 28 βαθμών Κελσίου . Θα χαλάσουν αυτά τα φύλλα της και θα δημιουργηθούνε καφέ στίγματα; Με τι μπορώ να τις ψεκάζω με σπιτικά υλικά για προστασία από ασθένειες αλλά να μην υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εγκαυμάτων;

Απάντηση
σχολιαστής
Βαγγέλης 30 Μαΐου 2020

καλησπέρα,
έχω φυτέψει βολβό νταλιας σε γλάστρα, μέχρι να βγουν τα πρώτα κλαρακια πρέπει να έχω την γλάστρα σε ήλιο ή κάπου που να δέχεται μόνο το φως της μέρας.
Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
σχολιαστής
Τάσος 20 Μαΐου 2020

Καλημέρα σας! Παρατηρώ ότι στην ντάλια που έχω στο μπαλκόνι σε γλάστρα και είναι σε ηλιόλουστη θέση πιο πολύ το μεσημέρι και μετά, τα φύλλα της έχουν γίνει σκληρά και με το παραμικρό σπάνε….Την ποτίζω κανονικά όμως. Έχει προσβληθεί από κάτι;

Απάντηση
σχολιαστής
ΕΜΜΑΝΟΥΈΛΑ κόκα 7 Μαΐου 2020

Καλησπέρα,ευχαριστούμε τόσο πολύ για τις πληροφορίες.γιατι η κατακόκκινη μου ντάλια έχει χάσει το χρώμα της,και τα πέταλα έχουν γίνει άσπρο-ξεθωριασμενο κόκκινο; τα δεν κάνω σωστά;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 8 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Εμμανουέλα. Φρόντισε να μην ποτίζεις υπερβολικά τις ντάλιες, να τις έχεις σε ηλιόλουστη θέση και να προσθέτεις λίπασμα ανθοφορίας για αν καταφέρεις να επαναφέρεις το χρώμα τους.

  Απάντηση
σχολιαστής
Στέλιος 30 Μαρτίου 2020

Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την φύτευση των κονδυλων της νταλιας. Πρέπει να μπει ολος ο κονδυλος κατω απο το χωμα η σε βάθος 5 εκατοστών;

Απάντηση
σχολιαστής
Ελένη Σκοπελιτου 18 Αυγούστου 2019

Πως τα φυτεύει από την αρχή κ τη χρειάζεται για φροντίδα τη χώμα κλπ

Απάντηση
σχολιαστής
Ελιδαβετ 10 Αυγούστου 2018

Μεγαλωνει η νταλια αλλα δεν ανθιζει

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 10 Αυγούστου 2018

  Γεια σου Ελισάβετ.
  Η ντάλια θέλει ηλιοφανές μέρος για να ανθίσει αλλιώς θα έχει μόνο πλούσια βλάστηση. Αν την έχεις φυτέψει σε γλάστρα, μετέφερε την κάπου που οι ακτίνες του ήλιου κτυπούν απευθείας πολλές ώρες. Επίσης, απέφυγε να ποτίζεις υπερβολικά τις ντάλιες γιατί θα έχεις τα ίδια αποτελέσματα. Συμπληρωματικά ή προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας θα βοηθήσει σημαντικά.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.