10 φυτά σε γλάστρα για είσοδο σπιτιού

10 φυτά σε γλάστρα για είσοδο σπιτιού

Ένα ερώτημα που μας απασχολεί πολλές φορές, είναι ποια φυτά είναι κατάλληλα για την είσοδο του σπιτιού μας. Οι επιλογές σε γλάστρες είναι πολλές, από μικρές μέχρι μεγαλύτερες, πήλινες ή πλαστικές και σε διάφορα χρώματα για να ταιριάξουν με τη διακόσμηση του σπιτιού μας.

Για την είσοδο του σπίτιου, χρειαζόμαστε όμορφα φυτά που να καλοσωρίζουν εμάς και τους καλεσμένους μας με θετική αυρά και να έχουν κάτι ξεχωριστό. Μπορούμε να επιλέξουμε φυτά με καταπράσινο φύλλωμα που με την κατάλληλη διαμόρφωση παίρνουν διάφορα σχήματα ή να επιλέξουμε καλλωπιστικούς θάμνους που διαθέτουν εντυπωσιακά λουλούδια σε διάφορα χρώματα. Ακόμα και αναρριχώμενα φυτά για να αναπτυχθούν πάνω σε πλαίσια, καθώς και υπέροχα φυτά για κρεμαστές γλάστρες.

Καλό είναι τα φυτά που θα βάλουμε μπροστά στο σπίτι μας να είναι αειθαλή και να μην χάνουν το φύλλωμα τους του χειμώνα. Ειδικά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που θέλουμε να έχουμε όμορφη είσοδο στο σπίτι μας. Ένας ακόμα λόγος είναι πως τα φυτά που χάνουν το φύλλωμα τους χρειάζονται επιπλέον φροντίδα για να μαζεύουμε τα πεσμένα φύλλα.

Τα φυτά της εισόδου εκτός από αειθαλή, θα πρέπει να είναι πολυετή αν θέλουμε να αποφύγουμε να αλλάζουμε τις γλάστρες μας κάθε χρόνο με καινούρια φυτά και να περιμένουμε μέχρι να μεγαλώσουν για να αποκτήσουν ικανοποιητικό μέγεθος.

Φυτά σε γλάστρα για εισόδους σπιτιών

Ας δούμε, λοιπόν, τα πιο όμορφα και πρακτικά φυτά που θα απολαμβάνουμε καθημερινά στην είσοδο του σπιτιού μας.

1. Πυξάρι

Ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το πυκνό, στρογγυλό και γυαλιστερό καταπράσινο φύλλωμα του και μπορεί να τοποθετηθεί σε εισόδους σπιτιών είναι το πυξάρι. Το πυξάρι χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία για μεμονωμένες φυτεύσεις σε γλάστρα όπου μπορεί να διαμορφωθεί σε διάφορα σχήματα όπως μπάλα, κύβος και κώνος. Το πυξάρι ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες, ημισκιερές και σκιερές θέσεις και είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις, τα φύλλα του παίρνουν ένα κόκκινο-καφέ χρώμα στον έντονο παγετό που επανέρχεται σε πράσινο μόλις ανέβει η θερμοκρασία. Το πυξάρι δεν είναι κατάλληλο να φυτευτεί σε εισόδους εξοχικών κατοικιών σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ευαίσθητο στην αλμύρα της θάλασσας.

Πυξάρι, ένας υπέροχος καλλωπιστικός θάμνος
Πυξάρι, ένας υπέροχος καλλωπιστικός θάμνος

2. Λιγούστρο

Όπως και το πυξάρι, το λιγούστρο μπορεί να διαμορφωθεί σε μπάλα ή άλλο σχήμα και να δώσουμε ένα εντυπωσιακό τόνο στην είσοδο του σπιτιού. Το λιγούστrο είναι ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που διακρίνεται για το πυκνά, φωτεινά, γυαλιστερά δερματώδη φύλλα του. Μπορεί να τοποθετηθεί σε ηλιόλουστες και ημισκιερές θέσεις στην είσοδο των σπιτιών μας ενώ είναι πολύ ανθεκτικό και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα καθώς και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Επειδή είναι ανθεκτικό στη ρύπανση, το λιγούστρο μπορεί να φυτευτεί σε εισόδους σπιτιών που βρίκονται στο κέντρο των πόλεων. Επίσης, το λιγούστρο μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα σε εισόδους εξοχικών κατοικιών που βρίκσονται κοντά σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς αντέχει στα υδροσταγονίδια της θάλασσας.

Λιγούστρο, καλλωπιστικός θάμνος για φράκτη
Λιγούστρο, καλλωπιστικός θάμνος για φράκτη
Διαφήμιση

3. Ελιά

Μία διαχρονική επιλογή για όσους προτιμούν η είσοδος του σπιτιού τους να έχει μία σύνδεση με την παράδοση είναι η ελιά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλωπιστικούς σκοπούς λόγω του γυαλιστερού συμπαγούς φυλλώματος της. Η ελιά ως καλλωπιστικό φυτό φυτεύεται σε γλάστρα και επιλέγεται πολύ συχνά για τις εισόδους καθώς αποτελεί σύμβολο καρποφορίας, επιτυχίας και μακροβιότητας. Η κόμη της ελιάς συνήθως διαμορφώνεται σε χαρακτηριστικό σχήμα μπάλας, όμως αρκετές φορές διατηρείται σε πιο ελεύθερο σχήμα. Η ελιά μπορεί να φυτευτεί τόσο σε φωτεινή θέση αλλά και σε ημισκιερή, σχετικά προστατευμένη από τον αέρα και την δυνατή παγωνιά.

Συμβουλές για τη φροντίδα ελιάς σε γλάστρα
Συμβουλές για τη φροντίδα ελιάς σε γλάστρα

4. Δάφνη

Ο κατάλογος με τα φυτά που είναι κατάλληλα για είσοδο, μπορεί να περιλαμβάνει και τη δάφνη, ένα αγαπημένο αρωματικό φυτό με βαθυπράσινα, δερματώδη αρωματικά φύλλα που χαρακτηρίζεται από σχετικά γρήγορη ανάπτυξη. Η δάφνη είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και προσαρμόζεται τόσο σε ηλιοφανείς όσο και σε σκιερές θέσεις. Αντέχει και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οτυ χειμώνα, στην ξήρανση του καλοκαιριού καθώς και σε δυνατούς ανέμους. Λόγω της ανθετκικότητας στην ρύπανση, η δάφνη είναι κατάλληλη και για εισόδους σπιτιών που είναι στα κέντρα των πόλεων ή σε πολυσύχναστους δρόμους. Επίσης, είναι κατάλληλη τόσο για φύτευση σε εισόδους παραθαλάσσιων κατοικιών καθώς είναι ανθεκτική στην αλατότητα.

7 μυστικά για την καλλιέργεια της δάφνης
7 μυστικά για τη φροντίδα της δάφνης

5. Τούγια

Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή που περιλαμβάνει ο κατάλογος για τα φυτά στις εισόδους σπιτιών είναι η τούγια, το εντυπωσιακό κωνοφόρο καλλωπιστικό φυτό, που ξεχωρίζει για την πλούσια πυκνή κόμη του σε πρασινοκίτρινο χρώμα. Η τούγια επιλέγεται για εισόδους σπιτιών που διαθέτουν αρκετή ηλιοφάνεια γιατί σε τέτοιες θέσεις ευδοκιμεί καλύτερα. Είναι ανθεκτική στην καλοκαιρινή ζέστη και την χειμωνιάτικη παγωνιά. Λόγω της ανθεκτικότητας σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε δυνατούς ανέμους, η τούγια μπορεί να φυτευτεί σε εισόδους κατοικιών που βρίσκοται σε ορεινά μέρη. Μπορεί επίσης να φυτευτεί σε εισόδους σπιτιών που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα καθώς είναι ανεκτική στην αλατότητα του εδάφους καθώς και σε κατοικίες κοντά σε κεντρικούς λεωφόρους καθώς είναι ανθεκτική στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Συμβουλές φροντίδας για την τούγια
Συμβουλές φροντίδας για την τούγια

6. Ορτανσία

Κι αν θέλουμε να επιλέξουμε ένα εντυπωσιακό καλλωπιστικό φυτό με λουλούδια για τις εισόδους των σπιτιών μας, η ορτανσία είναι μία κλασική επιλογή. H ορτανσία αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς ανθοφόρους θάμνους που ξεχωρίζει για τα μεγάλα άνθη, σε άσπρο, ροζ ή μπλε χρώμα, ενώ πλέον θα συναντήσουμε και ποικιλίες σε μωβ, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις. Θα προτιμήσουμε ημισκιερές και δροσερές θέσεις για την ορτανσία, καθώς αγαπά τη ζέστη, την υγρασία αλλά όχι το απευθείας έντονο ηλιακό φως. Λόγω της ανθεκτικότητας στην παγωνιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, η ορτανσια μπορεί να φυτευτεί σε κατοικίες που είναι σε ορεινά μέρη. Βέβαια, χρειάζεται προφυλαγμένη θέση καθώς είναι ευαίσθητη στους δυνατούς ανέμους και ειδικά τους βοριάδες. Η ορτανσία μπορεί να φυτευτεί και σε εξοχικά σπίτια σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ανθεκτική στα υδροσταγονίδια της θάλασσας και σε εδάφη με σχετικά υψηλή αλατότητα.

9 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας
9 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας

7. Ιβίσκος

Άλλο ένα εξαιρετικό καλλωπιστικό ανθοφόρο φυτό που περιλαμβάνει η λίστα μας με τα φυτά για εισόδους σπιτιών είναι ο ιβίσκος που εντυπωσιάζει με τα υπέροχα μεγάλα λουλούδια, λευκού, μωβ, κόκκινου, πορτοκαλί και ροζ χρώματος που ξεπροβάλλουν ανάμεσα από τα χαρακτηριστικά τριγωνικά οδοντωτά φύλλα του. Βέβαια, θα προτιμήσουμε νάνες ποικιλίες ιβίσκου που διαθέτουν πιο συμπαγή κόμη και ταιριάζουν πιο πολύ να φυτεύονται σε γλάστρες ή σε πιθάρια που τοποθετούνται στις εισόδους σπιτιών. Ο ιβίσκος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη και ευδοκιμεί σε θέσεις προφυλαγμένες από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες. Σε ηλιοφανείς θέσεις στις εισόδους των σπιτιών, ο ιβίσκος έχει πλουσιότερη ανθοφορία ενώ σε ημισκιερές θέσεις, η εμφάνιση λουλουδιών είναι περιορισμένη. Εpειδή ο ιβίσκος είναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν, δεν είναι κατάλληλος για εισόδους σπιτιών σε ορεινά μέρη.

5 μυστικά για φροντίδα ιβίσκου
5 μυστικά για φροντίδα ιβίσκου
Διαφήμιση

8. Κισσός

Ο κατάλογος με τα προτεινόμενα φυτά για εισόδους σπιτιών περιλαμβάνει και αναρριχώμενα φυτά όπως ο κισσός που διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. O κισσός μπορεί να μας εξασφαλίσει κάλυψη σε τοίχους δίπλα από την κεντρική είσοδο καθώς καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό. Επίσης, μπορεί να τοποθετηθεί σε κρεμαστά καλάθια στην είσοδο και να δώσει ένα εξίσου ενυτπωωσιακό αποτέλεσμα. Ο κισσός θεωρείται εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και τις υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε σπίτια σε ορεινά μέρη ή και σε εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται σε παραθαλάσσσιες περιοχές. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κισσός ευδοκιμεί καλύτερα σε με σκιερά ή ημισκιερά σημεία.

Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό
Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό

9. Γιασεμί

Άλλη μια εξαιρετική επιλογή αναρριχώμενου φυτού για την είσοδο των σπιτιών είναι το γιασεμί που μας χαρίζει απλόχερα το γλυκό άρωμα των λουλουδιών του. Τι πιο ωραίο να μπαίνουμε στο σπίτι μας και να βλέπουμε το γιασεμί φυτεμένο σε γλάστρα ή σε κρεμαστό καλάθι να μας καλοσωρίζει με το υπέροχο του άρωμα. Η ανθοφορία του γιασεμιού ξεκινά μόλις ζεστάνει ο καιρός την άνοιξη και διατηρείται μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Το γιασεμί χρειάζεται μια ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για το γιασεμί, καθώς χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως για να ανθοφορήσει. Αν η έισοδος του σπιτιού έχει νότιο προσανατολισμό, το γιασεμί θα μας ανταμείψει με ακόμα πλουσιότερη ανθοφορία. Το γιασεμί είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία, χρειάζεται όμως να το προφυλάξουμε από βοριάδες καθώς είναι ευαίσθητο στην παγωνιά. Γιαυτό άλλωστε το γιασεμί και ειδικά το χιώτικο, δεν είναι κατάλληλο για εισόδους σπιτιών που βρίσκονται σε ορεινά μέρη.

Γιασεμί, 6 μυστικά για τη φροντίδα του
Γιασεμί, 6 μυστικά για τη φροντίδα του

10. Διπλαδένια

Και για το τέλος του καταλόγου με τα προτεινόμενα φυτά για εισόδους σπιτιών, η διπλαδένια, το αναρριχώμενο φυτό με τα μακρόστενα και λαμπερά πράσινα φύλλα της και εντυπωσιακά άνθη σε σχήμα τρομπέτας σε αποχρώσεις κόκκινου, φούξια, ροζ και λευκού. Εξαιρετική επιλογή για την είσοδο σπιτιών η διπλαδένια, μπορεί να αναρριχηθεί πάνω σε ξύλινο ή μεταλλικό πλαίσιο ή να φυτευτεί σε κρεμαστό καλάθι και να πέφτουν οι βλαστοί της κατακότυφα. Η διπλαδένια έχει μακρά περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Αν και γενικότερα προτιμά τη ζέστη, τοιπποθετούμε τη διπλαδένια σε σκιερά και ημισκιερά μέρη, γιατί ο έντονος καλοκαιρινός ήλιος ταλαιπωρεί το φύλλωμα της και προκαλεί εγκαύματα. Επειδή η διπλαδένια είναι πολύ ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και παγώνει στους 0°C, αποφεύγουμε να την φυτεύουμε σε εισόδους σπιτιών που βρίσκονται σε μέρη με μεγάλο υψόμετρο.

Διπλαδένια, το βραζιλιάνικο γιασεμί
Διπλαδένια, το βραζιλιάνικο γιασεμί
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *