εικόνα

10 μυστικά για διατήρηση λουλουδιών σε βάζο

10 μυστικά για διατήρηση λουλουδιών σε βάζο

10 μυστικά για διατήρηση λουλουδιών σε βάζο

Αν και φροντίζουμε πολύ τα λουλούδια στους κήπους και στις αυλές, πολλές φορές τα παραμελούμε μετά που τα κόψουμε και τα βάλουμε στο βάζο, με αποτέλεσμα να χάνουν τη φρεσκάδα και το χρώμα τους. Σας παραθέτουμε, λοιπόν, τις δέκα πιο σημαντικές συμβουλές ώστε τα λουλούδια στο βάζο να διατηρήσουν τη φρεσκάδα και το χρώμα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Πώς διατηρούμε τα λουλούδια σε βάζο για μεγάλο χρονικό διάστημα;

 

• Κόβουμε τα λουλούδια λοξά, δύο εκατοστά κάτω στη βάση του ανθοφόρου βλαστού, για να μπορούν να απορροφήσουν περισσότερο νερό.

 

• Κόβουμε τα λουλούδια μέσα σε λεκάνη με νερό ώστε τα λουλούδια σας να έρθουν σε επαφή με τον αέρα όσο το δυνατόν λιγότερο και αφαιρούμε τα κάτω φύλλα των ανθοφόρων βλαστών.

 

• Πλένουμε τα βάζα με χλωρίνη για απολύμανση από μύκητες και μικρόβια.

 

• Προσέχουμε να μην βάζετε στο βάζο περισσότερα λουλούδια από όσα χωράει ταλαιπωρώντας τους βλαστούς και τους μίσχους

 

• Προσθέτουμε στο νερό για θρεπτικό διάλυμα των κομμένων λουλουδιών στο βάζο: μισή ασπιρίνη ή λίγο ανθρακούχο αναψυκτικό γκαζόζα ή πορτοκαλάδα ή λίγες σταγόνες λεμονιού μαζί με μισό κουταλάκι ζάχαρη.

 

• Αφαιρούμε τυχόν μαραμένα φύλλα και άνθη των λουλουδιών πριν πέσουν και σαπίσουν μέσα στο νερό.

 

• Αλλάζουμε το νερό κάθε δύο μέρες και κόβετε ξανά τα λουλούδια ένα εκατοστό πάνω από την προηγούμενη τομή.

 

• Αποφεύγουμε μεγάλη ποσότητα νερού για μερικά λουλούδια στο βάζο, όπως οι ζέρμπερες που έχουν μικρά τριχίδια επάνω στο βλαστό τους, καθώς σαπίζουν εύκολα.

 

• Τοποθετούμε το βάζο με τα λουλούδια σε φωτεινό μέρος, αλλά να μη το κτυπά απευθείας ο ήλιος.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη διατήρηση λουλουδιών σε βάζο

 

Διατηρούμε τα λουλούδια στο βάζο μακριά από καλοριφέρ και τζάκι καθώς και από ρεύματα, γιατί ταλαιπωρούνται και μαραίνονται πιο γρήγορα.

 

Δες πληροφορίες για την φροντίδα λουλουδιών που τοποθετούμε σε βάζο όπως τριανταφυλλιά, γαρυφαλιά, αλστρομέρια, σκυλάκι, ζίνια, γλαδιόλα και ντάλια.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.




Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.