Πώς διατηρούμε τα λουλούδια σε βάζο για περισσότερες μέρες

λουλουδια σε βαζο

Γιατί μαραίνονται γρήγορα τα λουλούδια στο βάζο και πώς μπορούμε να τα διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό;

Ένας όμορφος και πρακτικός τρόπος για να μεταφέρουμε το χρώμα και το άρωμα των λουλουδιών μέσα στο σπίτι μας, είναι να στολίσουμε τα αγαπημένα μας λουλούδια σε ένα διακοσμητικό βάζο ή σε ένα ανθοδοχείο.

Ποιος δε θέλει να έχει ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο και να τα απολαμβάνει καθημερινά μέσα στο σπίτι ή στο γραφείο.

Από τριαντάφυλλα και γαρύφαλλα, μέχρι αζαλέες, χρυσάνθεμα και τουλίπες οι επιλογές σε φυτά με υπέροχα λουλούδια για βάζο καλύπτουν όλες τις περιστάσεις με πλούσια χρώματα και μοναδικές συνθέσεις.

Κι ενώ όσο τα λουλούδια μεγαλώνουν και ανθίζουν στον κήπο μας τα φροντίζουμε ώστε να έχουμε το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ορισμένες φορές όταν τα κόψουμε και τα τοποθετήσουμε σε ανθοδοχείο μαραίνονται γρήγορα και χάνουν τη φρεσκάδα τους.

Ας δούμε ποια βήματα ακολουθούμε για την καλύτερη συντήρηση των λουλουδιών και με ποιους τρόπους μπορούμε να διατηρήσουμε τα λουλούδια σε βάζο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να τα χαρούμε περισσότερο και να τα απολαμβάνουμε γεμάτα χρώμα και ζωντάνια.

Διαφήμιση

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα των λουλουδιών σε βάζο για περισσότερες καιρό;

Για τη σωστή συντήρηση των λουλουδιών σε βάζο, είναι σημαντικό να τα συλλέγουμε την κατάλληλη στιγμή και να τους παρέχουμε το καθαρό περιβάλλον για να διατηρηθούν περισσότερο.

Τα βακτήρια που συσσωρεύονται μέσα στο βάζο αποτελούν τον κύριο λόγο που τα λουλούδια μαραίνονται γρήγορα, γι’ αυτό φροντίζουμε να προετοιμάζουμε σωστά τα λουλούδια, να αλλάζουμε συχνά το νερό και να καθαρίζουμε το βάζο.

1. Μαζεύουμε τα λουλούδια νωρίς το πρωί

Η καλύτερη ώρα για να κόψουμε τα λουλούδια είναι νωρίς το πρωί, καθώς αυτή την ώρα διαθέτουν περισσότερη φρεσκάδα, είναι πιο δροσερά και έχουν πλούσιο άρωμα.

Κατά τη διαδικασία συλλογής των λουλουδιών, τα διατηρούμε μέσα σε λεκάνη με νερό, ώστε τα λουλούδια μας να έρχονται σε επαφή με τον αέρα όσο το δυνατόν λιγότερο.

2. Κόβουμε τους μίσχους λοξά

Για να βοηθήσουμε τα λουλούδια να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους για περισσότερο καιρό, κόβουμε λοξά τα κοτσάνια τους στη βάση.

Με αυτό τον τρόπο απορροφούν καλύτερα το νερό και όταν τα βάλουμε στο ανθοδοχείο δε θα ακουμπούν στην κάτω επιφάνεια του.

3. Αφαιρούμε φύλλα και μαραμένα λουλούδια

Για να περιορίσουμε την παρουσία βακτηρίων στο νερό, αφαιρούμε σχολαστικά τα κάτω φύλλα των βλαστών για να μην έρχονται σε επαφή με το νερό του βάζου, καθώς και τα μαραμένα λουλούδια για να μην πέσουν μέσα στο νερό και σαπίσουν.

4. Καθαρίζουμε το βάζο

Τα λουλούδια χρειάζονται καθαρό περιβάλλον για τη συντήρηση τους. Πριν τοποθετήσουμε το νερό, καθαρίζουμε το ανθοδοχείο μας χρησιμοποιώντας λίγη χλωρίνη για απολύμανση από μύκητες και μικρόβια.

5. Τοποθετούμε τα λουλούδια σε καθαρό βάζο με χλιαρό νερό

Προσέχουμε να μην τοποθετούμε στο βάζο περισσότερα λουλούδια από όσα χωράει, γιατί με αυτό τον τρόπο ταλαιπωρούμε τους βλαστούς και τους μίσχους των φυτών.

Αποφεύγουμε να βάζουμε μεγάλη ποσότητα νερού στο βάζο για συγκεκριμένα λουλούδια, όπως οι ζέρμπερες που έχουν μικρά τριχίδια επάνω στο βλαστό τους, καθώς σαπίζουν γρήγορα.

6. Τοποθετούμε το βάζο με τα λουλούδια σε δροσερό σημείο

Επιλέγουμε φωτεινό μέρος για το ανθοδοχείο μας και φροντίζουμε να μην χτυπάει τα λουλούδια ο ήλιος.

Διατηρούμε το βάζο με τα λουλούδια μακριά από καλοριφέρ, τζάκι, air condition ή άλλη πηγή θερμότητας, καθώς και από ρεύματα αέρα, γιατί ταλαιπωρούν τα λουλούδια μας και μαραίνονται πιο γρήγορα.

7. Ανανεώνουμε το νερό, κόβουμε τους μίσχους και καθαρίζουμε το βάζο

Φροντίζουμε να αλλάζουμε το νερό του βάζου κάθε 2-3 μέρες, όταν αρχίζει να θολώνει. Αφού το καθαρίσουμε από υπολείμματα, κόβουμε ξανά τα λουλούδια ένα εκατοστό πάνω από την προηγούμενη τομή για να απορροφούν καλύτερα το νερό και τα τοποθετούμε πάλι στο βάζο.

Κι ένα μυστικό για τη συντήρηση των λουλουδιών σε βάζο

Για να ενισχύσουμε τη ζωντάνια και τη φρεσκάδα των λουλουδιών, μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό μισή ασπιρίνη ή λίγες σταγόνες λεμονιού μαζί με μισό κουταλάκι ζάχαρη. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε σημαντικά την διατήρηση των ανθισμένων λουλουδιών στο βάζο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)