εικόνα

Πώς διατηρούμε τα λουλούδια σε βάζο για περισσότερες μέρες

Πώς διατηρούμε τα λουλούδια σε βάζο για περισσότερες μέρες

Πώς διατηρούμε τα λουλούδια σε βάζο για περισσότερες μέρες

Οι περισσότεροι από εμάς ονειρευόμαστε ένα κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο και θέλουμε να απολαμβάνουμε παντού υπέροχα χρώματα και άρωμα λουλουδιών, ακόμα και μέσα στο σπίτι! Μία εξαιρετικά πρακτική λύση για να μεταφέρουμε όλη αυτή την ομορφιά μέσα στο σπίτι μας είναι τα λουλούδια που στολίζουμε σε βάζο. Κι ενώ όσο μεγαλώνουν και ανθίζουν στον κήπο μας τα φροντίζουμε ώστε να έχουμε το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ορισμένες φορές αφού τα κόψουμε και τα τοποθετήσουμε σε βάζο χάνουν γρήγορα τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια των χρωμάτων τους. Ας δούμε ποια βήματα ακολουθούμε και με ποιους τρόπους μπορούμε να διατηρήσουμε τα λουλούδια σε βάζο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να απολαμβάνουμε περισσότερο την υπέροχη ανθοφορία και το άρωμα τους.

 


Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τα λουλούδια σε βάζο για περισσότερες μέρες;

 

Όλα ξεκινάνε από το κόψιμο. Οι καλύτερες ώρες για να κόψουμε τα λουλούδια που θα στολίσουμε σε βάζο είναι νωρίς το πρωί. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίσουμε ότι τα λουλούδια μας είναι πιο δροσερά και γεμάτα άρωμα. Τα κόβουμε λοξά, σε απόσταση περίπου δύο εκατοστών πάνω από τη βάση του ανθοφόρου βλαστού, για να μπορούν να απορροφήσουν περισσότερο νερό. Είναι σημαντικό να κόβουμε τα λουλούδια μέσα σε λεκάνη με νερό, ώστε τα λουλούδια μας να έρχονται σε επαφή με τον αέρα όσο το δυνατόν λιγότερο. Αφαιρούμε τα κάτω φύλλα των ανθοφόρων βλαστών, καθώς και μαραμένα λουλούδια για να μην πέσουν μέσα στο νερό και σαπίσουν. Στη συνέχεια, καθαρίζουμε το βάζο μας χρησιμοποιώντας λίγη χλωρίνη για απολύμανση από μύκητες και μικρόβια. Προσέχουμε να μην τοποθετούμε στο βάζο περισσότερα λουλούδια από όσα χωράει, γιατί με αυτό τον τρόπο ταλαιπωρούμε τους βλαστούς και τους μίσχους των φυτών. Επίσης, αποφεύγουμε μεγάλη ποσότητα νερού στο βάζο για συγκεκριμένα λουλούδια, όπως οι ζέρμπερες που έχουν μικρά τριχίδια επάνω στο βλαστό τους, καθώς σαπίζουν γρήγορα. Αλλάζουμε το νερό κάθε 3 μέρες και κόβουμε ξανά τα λουλούδια ένα εκατοστό πάνω από την προηγούμενη τομή. Τοποθετούμε το βάζο με τα λουλούδια σε φωτεινό μέρος και φροντίζουμε να μην τα χτυπάει απευθείας ο ήλιος. Επιπλέον, διατηρούμε το βάζο μακριά από καλοριφέρ και τζάκι καθώς και από ρεύματα αέρα, γιατί ταλαιπωρούν τα λουλούδια μας και μαραίνονται πιο γρήγορα.

 


Τα 15 καλύτερα λουλούδια με υπέροχα λουλούδια για βάζο
Επιλέγουμε τα πιο όμορφα λουλούδια για βάζο


 

Κι ένα μυστικό για τη διατήρηση λουλουδιών σε βάζο για περισσότερες μέρες

 

Για να ενισχύσουμε τη ζωντάνια και τη φρεσκάδα των λουλουδιών, μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό μέσα στο βάζο μισή ασπιρίνη ή λίγες σταγόνες λεμονιού μαζί με μισό κουταλάκι ζάχαρη. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε σημαντικά την διατήρηση των ανθισμένων λουλουδιών στο βάζο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού
Υπέροχα λουλούδια για βάζο
Λουλούδια για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια
Καλλωπιστικά φυτά που μεγαλώνουν χωρίς χώμα
Αρωματικά φυτά που μεγαλώνουν σε νερό, χωρίς χώμα
Ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι
Λουλούδια που αντέχουν στον ήλιο και την ζέστη
Πώς φτιάχνουμε ένα κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο το χρόνο
Φυτά που αντέχουν σε παραθαλάσσιες περιοχές
Φυτά που αντέχουν στη σκιά
Φυτά κατάλληλα για φράχτη
Φυτά για πόλεις, ανθεκτικά στη ρύπανση
Φυτά που διώχνουν τα κουνούπια
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Μάκης 27 Μαΐου 2019

Όταν λεω σε κάποιους πως βάζω ασπιρίνη στο βάζο για να
διατηρηθούν τα λουλούδια γελάνε! Χαίρομαι που το βρήκα ως συμβουλή και εδώ.
Συγχαρητήρια για τις πολύ καλές συμβουλές σας. Απο τότε που άρχισα να τις ακολουθώ έχει αλλάξει η μορφή του κήπου και του λαχανόκηπού μου. Αυτό το λέω γιατι στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές ανόητες συμβουλές απο ανίδεους ανθρώπους.
Μάκης

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.