Βόριο στη λίπανση της ελιάς

Το βόριο στη λίπανση της ελιάς

Το βόριο αποτελεί ένα κρίσιμο ιχνοστοιχείο στη λίπανση της ελιάς. H καλλιέργεια της ελιάς, εκτός από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία λίπανσης που απαιτεί (άζωτο, φώσφορο, κάλιο) έχει και την ανάγκη ιχνοστοιχείων.

Το βόριο είναι πολύ σημαντικό για το στάδιο της άνθησης και της καρπόδεσης, καθώς συντελεί στη μείωση της παρενιαυτοφορίας της ελιάς και στην βελτίωση της συνολικής παραγωγής κάθε χρόνο. Παρενιαυτοφορία στην ελιά, ονομάζουμε το φαινόμενο που μια χρονιά υψηλής παραγωγής ακολουθείται από μια χρονιά χαμηλότερης, ακόμη και μηδενικής, καρποφορίας.

1. Ποια συμπτώματα παρουσιάζουν οι ελιές στην έλλειψη βορίου;

Η έλλειψη βορίου στην ελιά είναι πολύ διαδεδομένη και παρατηρείται τόσο σε νεαρά όσο και σε αιωνόβια ελαιόδεντρα, όπου εμφανίζεται ξήρανση κλάδων και κιτρίνισμα του κορυφαίου τμήματος των φύλλων.

Επίσης, η έλλειψη βορίου στην ελιά, έχει σαν συμπτώματα την νέκρωση του ακραίου οφθαλμού της βλάστησης, τη μείωση διαφοροποίησης ανθοφόρων οφθαλμών, την καρπόπτωση την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς και την παραμόρφωση του ελαιόκαρπου.

Η μεγάλη έλλειψη βορίου στα ελαιόδεντρα μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη ξήρανση κλάδων και να οδηγήσει σταδιακά, ακόμα και σε πλήρη ακαρπία.

Διαφήμιση

2. Πώς γίνεται η προσθήκη βορίου από το έδαφος στις ελιές;

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της έλλειψης βορίου στην ελιά, μπορεί να γίνει με την προσθήκη λιπάσματος βορίου μέσα στο χειμώνα. Μπορεί να γίνει λίπανση των ελαιόδεντρων με βόρακα (βόριο) 250-300 γραμμάρια ανά δέντρο κάθε 2-3 χρόνια.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα μικτά λιπάσματα της ελιάς, που προσθέτουμε κάθε χρόνο, περιέχουν μικρή ποσότητα βορίου 0,3-0,5% που ισοδυναμεί με τις ετήσιες ανάγκες λίπανσης των ελαιόδεντρων σε βόριο.

3. Πώς γίνεται η διαφυλλική λίπανση της ελιάς με βόριο;

Η λίπανση με βόριο στα ελαιόδεντρα, εκτός από το έδαφος, μπορεί να γίνει και με διαφυλλική εφαρμογή κατά την περίοδο της άνοιξης. Ο διαφυλλικός ψεκασμός των ελαιόδεντρων με υγρό λίπασμα βορίου γίνεται κατά την περίοδο της άνθησης και της καρπόδεσης της ελιάς, καθώς είναι το πιο κρίσιμο στάδιο κατανάλωσης βορίου.

Η επανάληψη 2-3 ψεκασμών με λίπασμα βορίου ανά 15-20 μέρες την περίοδο της άνοιξης είναι πιο αποτελεσματικές από ένα μεμονωμένο ψεκασμό βορίου με υψηλότερη συγκέντρωση, λόγω δυσκινησίας του βορίου στα φύλλα.

Πώς γίνεται η λίπανση της ελιάς
Πώς γίνεται η λίπανση της ελιάς
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (28)

 1. Κώστας
  05/12/2020

  Γεια σας συγχαρητήρια για την δουλειά σας.
  Έχω μία ελιά αρκετά μεγάλη 50 ετών σε γλάστρα μέσα σε εσωτερικό χώρο προσπαθώ να την βοηθήσω με τεχνητό φως αλλά δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχει ρίξει πολλά φύλλα δηλαδή στην αρχή τα φύλλα ξεραίνονται στη μύτη (Ξεραίνονται σταδιακά στις άκρες και σιγά-σιγά Προχωράει προς τα μέσα και στο τέλος ρίχνει τα φύλλα)
  Ξεραίνει τα φύλλα στις άκρες και τα ρίχνει . Τι θα μπορούσα να κάνω έτσι ώστε να την βοηθήσω να αναπτύξει καινούργιο φύλλωμα, την χρησιμοποιώ περισσότερο για διακοσμητικούς λόγους Δεν με ενδιαφέρει η καρποφορία .
  βρίσκομαι στο εξωτερικό και θα σας παρακαλούσα να με βοηθήσετε τι να κάνω έτσι ώστε να την βοηθήσω να ξανά πάρει τα πάνω της.

  • Καλησπέρα Κώστα. Θα πρέπει να την κλαδέψεις ελαφρά και να προσθέσεις υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά. Φρόντισε να την έχεις μακριά από θερμαντικά σώματα. Πάντως, θα ήταν καλό στις αρχές της άνοιξης να την βγάλεις της ελιά σε γλάστρα σε εξωτερικό χώρο για να βγάλει καινούρια βλάστηση. Δες αναλυτικές συμβουλές για καλλιέργεια ελιάς σε γλάστρα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 2. Μιχαήλ
  15/11/2020

  κ. Λιονουδάκη καλημέρα. Ποιά ἐποχὴ θεωρεῖτε κατάλληλη γιὰ φύτευση νέων δενδρυλλίων ἐλιᾶς; Ἀναφερθεῖτε λίγο καὶ στὸ πότισμα ποὺ θὰ πρέπει νὰ ἔχουν καὶ γιὰ πόσον καιρό. Ἐπίσης καὶ σχετικὰ μὲ τὸ κλάδεμα (ὥριμων δέντρων) τί εἶναι καλύτερο, νὰ κλαδεύονται μαζὶ μὲ τὴν ἐλαιοσυλλογή, ἢ ἀργότερα περὶ τὰ τέλη τοῦ Χειμώνα μὲ τὴν Ἄνοιξη;

  • Καλησπέρα Μιχαήλ. Η ελιά μπορεί να φυτευτεί σχεδόν όλο το χρόνο αν και η καλύτερη εποχή φύτευσης των νεαρών ελαιόδεντρων σε νότιες ζεστές περιοχές είναι από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Στις βόρειες περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν έντονο παγετό, η φύτευση καλό είναι να γίνεται στις αρχές της άνοιξης. Σε κάθε περίπτωση, τα νεαρά δενδρύλλια θα πρέπει να ποτίζονται κάθε εβδομάδα άνοιξη και φθινόπωρο και 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού. Το κλάδεμα των ελαιόδεντρων καλύτερα να γίνεται στα τέλη του χειμώνα. Δες αναλυτικές συμβουλές για την καλλιέργεια της ελιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 3. Νίκος Θεσ/νίκη
  14/06/2020

  κ. Λιονουδάκη καλησπέρα
  Σχετικά με την μαργαρόνια ποια η καλύτερη λυση; Επίσης ο θερινός πολτός αυτή την περίοδο(14-6-2020) μαζι με βάκυλο θουριγίας έχει νόημα;

 4. Αποστολος
  18/02/2020

  Κύριε Λιονουδακη καλησπέρα.Σας στέλνω και μια δεύτερη ερώτηση.Οταν οι ελιές έχουν κοντά στον κορμό τους χόρτα μπορούμε να τα φρεζαρουμε με τρακτέρ ή θα γίνει ζημιά στις ρίζες.Ευχαριστω!

  • Καλησπέρα Απόστολε. Μπορείς να φρεζάρεις κοντά στον κορμό καθώς δεν είναι πολυ επιφανειακές οι ρίζες της ελιάς.

 5. Αποστολος
  18/02/2020

  Κύριε Λιονουδακη γεια σας.Ειναι καλό και πότε η χρησιμοποίηση ατταπουργιτη με ψεκασμό;

  • Καλησπέρα Απόστολε. Ο ατταπουλγίτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψεκασμούς μαζί με υδατοδιαλυτά λιπάσματα ή με διάφορα φυτοπροστατευτικά προιόντα και ενισχύει την δραστικότητα τους.

 6. Βαρβάρα
  30/01/2020

  Καλησπέρα. Κύριε Λιονουδάκη στο άρθρο σας αναφέρεται ότι ο δάκος της ελιάς αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς της φυλλικής επιφάνειας του δένδρου με καολίνη και ζεόλιθο. Πότε γίνεται ο πρώτος ψεκασμός και αρκεί ένας ?
  Είναι σκόπιμο να ενσωματώσουμε ζεόλιθο στο έδαφος ?Πρέπει μόνο του ή μπορούμε μαζί με το λίπασμα ?
  Ευχαριστώ πολύ και σας συγχαίρω για τα σημαντικά σας άρθρα.

  • Καλημέρα Βαρβάρα. Ο πρώτος ψεκασμός με καολίνη ή ζεόλιθο μπορεί να γίνει μέσα στον Ιούνιο ανάλογα την εξέλιξη των πληθυσμών του δάκου και να γίνει επανάληψη μέσα στον Σεπτέμβριο. Ο ζεόλιθος μπορεί να προστεθεί στο έδαφος είτε μόνος του είτε με λίπασμα συνδυαστικά.

 7. Τασος
  01/01/2020

  Κώστα καλημέρα ποτέ είναι καλύτερο να ρίξω το βόριο τώρα μαζί με ενσωμάτωση η Φεβρουάριο μετα το κλάδεμα και αν παίζει ρόλο το κλάδεμα δηλ. Μπορώ να ρίξω πρίν κλαδεψω

 8. Xristos
  26/11/2019

  Καλημερα σας, η προσθηκη βοριου στα δεντρα, γινεται περιμετρικα απο το δεντρο (και αν ναι σε τι αποσταση) η στην γουρνα του ?? Χρειαζεται να το καλυψουμε με χωμα??
  χρειαζεται ποτισμα μετα η δεν ειναι αναγκαιο??
  Ευχαριστω πολυ.

  • Καλησπέρα Χρήστο. Η προσθήκη βορίου είναι καλό να ενσωματώνεται στο χώμα. περιμετρικά σε απόσταση περίπου 1 μέτρο από τον κορμό του δέντρου. Δεν είναι απαραίτητο να ποτιστεί καθώς αυτή την περίοδο έχει βροχές.

   • Χρηστος
    03/12/2019

    Ευχαριστω πολυ Κωστα για την απαντηση.
    Το 1 μετρο ισχυει και για τα μικρα δεντρα???
    εχω γυρω στα 30 που τωρα θα γινουνε 4 ετων.
    Αρα θα πρεπει να σκαψω το χωμα περιμετρικα και να το καλυψω.

    • Καλησπέρα Χρήστο. Η προσθήκη βορίου σε απόσταση 0,5 έως 1,5 μέτρο ανάλογα με το μέγεθος της φυλλικής επιφάνειας. Για τα μικρά δέντρα σου, η προσθήκη να είνσι στο μισό μέτρο και είναι καλό να κάνεις ενσωμάτωση στο χώμα.

 9. ΑΒΑΓΙΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  28/08/2019

  Είναι δυνατόν να γίνεται συγχρόνως ψεκασμός χαλκούχου σκευάσματος (για το κυκλοκόνιο) μαζί με διαφυλικό λίπασμα βορίου ?

  • Καλημέρα Παναγιώτη. Βεβαίως, μπορείς να κάνεις κάνεις ψεκασμό με σκεύασμα χαλκού για την αντιμτώπιση της μυκητολογικής ασθένειας του κυκλωκονίου και παράλληλα να προσθέσεις συνδυαστικά στο διάλυμα διαφυλλκό λίπασμα βορίου.

 10. fisherman
  07/12/2018

  Όταν λέμε ότι χρειάζεται η ελιά 300 γρ, βορίου κάθε 2-3 χρόνια τι εννοούμε; Θα το βάλουμε μία φορά και μετά θα ξαναβάλουμε σε 3 χρόνια ή θα βάζουμε 100 γρ. κάθε χρόνο; Στην πρώτη περίπτωση και σε επικλινείς ελαιώνες δεν θα έχουμε μεγάλη απώλεια λόγω έκπλυσης;
  Ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα. Πολύ χρήσιμη παρατήρηση. Προσθέτουμε στην ελιά 300 γραμμάρια βορίου, μία φορά κάθε 3 χρόνια. Σε επικλινή εδάφη, είναι πολύ σωστή η προσθήκη κάθε χρόνο 100 γραμμάρια λόγω του κινδύνου έκπλυσης των θρεπτικών συστατικών. Ειδικά, σε επικλινείς ελαιώνες θα ήταν πολύ ωφέλιμο να γίνει και ψεκασμός διαφυλλικά με διάλυμα βορίου.

   • ΑΝΔΡΕΑΣ
    14/06/2020

    Καλησπερα και στον διαφυλικο ψεκασμο βοριου ποσο συχνα το κανουμε καθε χρονο?η καθε 3 χρονια πιο μεγαλη ποσοτητα οπως στο λιπασμα

    • Καλησπέρα Ανδρέα. Ο διαφυλλικός ψεκασμός βορίου μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο για να βοηθά στην καρπόδεση της ελιάς..

     • ΑΝΔΡΕΑΣ
      15/06/2020

      Καλησπερα τον διαφυλικο ψεκασμο τον κανουμε για να αντικαταστησουμε τις αναγκες τις ελιας σε βοριο σε σχεση με τα λιπασματα?με τον διαφυλικο ψεκασμο βαζουμε την ποσοτητα 100 γρ ανα δεντρο που χρειαζεται?

      • Καλησπέρα Ανδρέα. Με τον διαφυλλικο ψέκασμό των ελαιόδεντρων μπορεί να γίνει η παροχή της απαιτούμενης ποσότητα βορίου για τα ελαιόδεντρα σε ετήσια βάση.

      • ΑΝΔΡΕΑΣ
       18/06/2020

       Καλησπερα επειδη βαζω βιοδεργετη στην ανθοφορια της ελιας πιστευεται οτι επαρκει οσο αφορα την ποσοτητα στο βοριο?

      • Καλησπέρα Ανδρέα.
       Συνήθως, ο διαφυλλικός ψεκασμός για την ενίσχυση με βόριο γίνεται συμπληρωματικά στην προσθήκη βορίου στο έδαφος. Καλό είναι σε καλλιέργειες να γίνεται ανάλυση του εδάφους και να γίνεται η κατάλληλη προσθήκη βορίου στο έδαφος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *