εικόνα

Το πότισμα της ελιάς

Το πότισμα της ελιάς

Το πότισμα της ελιάς

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας, καθώς καλύπτει σημαντικό μέρος του γεωργικού εισοδήματος. Η ελιά αν και είναι αρκετά ανθεκτική στην έλλειψη νερού, πρέπει να αρδεύεται για να βελτιώνεται παραγωγή της τόσο σε ποιοτικό αλλά και ποσοτικό επίπεδο. Το πότισμα επιφέρει σημαντικά οφέλη, ειδικά σε ελιές που κλαδεύονται και λιπαίνονται, όπου παρουσιάζεται σημαντική μείωση της παρενιαυτοφορίας της ελιάς, του φαινομένου εκείνου που μια χρονιά υψηλής παραγωγής τη διαδέχεται μια χρονιά χαμηλής απόδοσης.

 

Γιατί πρέπει να ποτίζουμε τις ελιές;
 
Η άρδευση της ελιάς έχει θετική επίδραση σε διάφορα στάδια της ελιάς. Συγκεκριμένα, τα ελαιόδεντρα έχουν μεγάλη ανάγκες σε νερό κατά την περίοδο των έντονων φάσεων βλάστησης της άνοιξης. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, η έλλειψη νερού μειώνει το σχηματισμό ανθέων, και μπορεί να προκαλέσει σημαντική ανθόπτωση, ενώ στα τελευταία στάδια ανάπτυξης του άνθους, ξήρανση του άνθους. Επίσης, οι ανάγκες της ελιάς σε πότισμα είναι αυξημένες κατά την περίοδο σκλήρυνσης του πυρήνα, τον Ιούνιο, καθώς και την την εποχή της ταχείας αύξησης του καρπού, τον Αύγουστο. Τέλος, το φθινόπωρο κατά την περίοδο αύξησης της ελαιοπεριεκτικότητας του καρπού και της ολοκλήρωσης του μεγέθους, απαιτείται πότισμα της ελιάς ώστε να μην συρρικνωθούν οι καρποί και υποβαθμιστεί η ποιότητα του λαδιού.

 

Ποιο είναι το κατάλληλο σύστημα άρδευσης της ελιάς;
 
Το πιο κατάλληλο σύστημα ποτίσματος για την ελιά είναι το σύστημα άρδευσης με σταγόνες, καθώς εξοικονομείται σημαντική ποσότητα νερού, τα ελαιόδενδρα ποτίζονται καλύτερα, το κόστος του νερού είναι μικρότερο και παράλληλα, μειώνεται και η ανάπτυξη των ζιζανίων. Στους ελαιώνες συνήθως γίνεται επιφανειακή άρδευση με σταγόνες, χρησιμοποιώντας κυρίως ένα και σπανιότερα δύο σωλήνες ανά γραμμή φύτευσης. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις, οι σωλήνες ποτίσματος κρεμιούνται στα δένδρα για διευκόλυνση των καλλιεργητικών εργασιών καθώς και για τη δυνατότητα εφαρμογής συγκαλλιέργειας. Τέλος, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και η εφαρμογή υπόγειου συστήματος άρδευσης με σταγόνες.

 

Ποιες είναι οι απαιτήσεις της ελιάς σε πότισμα;

 

Σχετικά με τις απαιτούμενες ανάγκες της ελιάς σε πότισμα, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την ηλικία των δένδρων, την ανάπτυξη των δέντρων, τα χαρακτηριστικά του καλλιεργούμενου εδάφους και τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες. Μεγαλύτερα δέντρα σε ηλικία και ανάπτυξη, έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε νερό σε σχέση με τα μικρότερα. Σε αμμώδη εδάφη που δεν συγκρατούν το νερό, η ελιά χρειάζεται πιο συχνό πότισμα σε σχέση με τα βαριά αργιλώδη εδάφη. Τέλος, σε ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού, υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα, οι ανάγκες σε πότισμα είναι προφανώς αρκετά μεγαλύτερες.

 

Κι ένα μυστικό για το πότισμα της ελιάς
 
Η ελιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στα άλατα του εδάφους, αλλά και στα άλατα του νερού ποτίσματος χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η βλαστική ανάπτυξη και η καρποφορία της. Αυτό έχει σαν συνέπεια ότι μπορούν να αξιοποιηθούν κακής ποιότητας νερά, ακόμη και υφάλμυρα για το πότισμα της ελιάς χωρίς να μειώνεται ιδιαίτερα η απόδοση της.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.