εικόνα

Το πότισμα της ελιάς

Το πότισμα της ελιάς

Το πότισμα της ελιάς

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας, καθώς καλύπτει σημαντικό μέρος του γεωργικού εισοδήματος. Η ελιά αν και είναι αρκετά ανθεκτική στην έλλειψη νερού, πρέπει να ποτίζεται για να βελτιώνεται παραγωγή της τόσο σε ποιοτικό αλλά και ποσοτικό επίπεδο. Το πότισμα επιφέρει σημαντικά οφέλη, ειδικά σε ελιές που κλαδεύονται και λιπαίνονται, όπου παρουσιάζεται σημαντική μείωση της παρενιαυτοφορίας της ελιάς, του φαινομένου εκείνου που μια χρονιά υψηλής παραγωγής τη διαδέχεται μια χρονιά χαμηλής απόδοσης.

 

Γιατί πρέπει να ποτίζουμε τις ελιές;

 

Η άρδευση έχει θετική επίδραση σε διάφορα στάδια της ελιάς. Τα ελαιόδεντρα έχουν μεγάλη ανάγκες σε νερό κατά την περίοδο των έντονων φάσεων βλάστησης της άνοιξης. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας της ελιάς, η έλλειψη νερού μειώνει το σχηματισμό ανθέων, και μπορεί να προκαλέσει σημαντική ανθόπτωση, ενώ στα τελευταία στάδια ανάπτυξης του άνθους, μπορεί να προκαλέσει και ξήρανση του. Οι ανάγκες της ελιάς σε πότισμα είναι αυξημένες κατά την περίοδο σκλήρυνσης του πυρήνα, τον Ιούνιο, καθώς και την την εποχή της ταχείας αύξησης του καρπού, τον Αύγουστο. Τέλος, το φθινόπωρο κατά την περίοδο αύξησης της ελαιοπεριεκτικότητας και της ολοκλήρωσης του μεγέθους του καρπού της ελιάς, απαιτείται πότισμα της ελιάς, ώστε να μην συρρικνωθούν οι καρποί και υποβαθμιστεί η ποιότητα του λαδιού.

 


Ποιο είναι το κατάλληλο σύστημα ποτίσματος για την ελιά;

 

Το καταλληλότερο σύστημα ποτίσματος για τις ελιές είναι το σύστημα άρδευσης με σταγόνες, καθώς εξοικονομείται σημαντική ποσότητα νερού, τα ελαιόδεντρα ποτίζονται καλύτερα, το κόστος του νερού είναι μικρότερο και παράλληλα, μειώνεται και η ανάπτυξη των ζιζανίων. Στους ελαιώνες συνήθως γίνεται επιφανειακή άρδευση με σταγόνες χρησιμοποιώντας κυρίως ένα, και σπανιότερα δύο, σωλήνες ανά γραμμή φύτευσης. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις, οι σωλήνες ποτίσματος κρεμιούνται στα δέντρα για διευκόλυνση των καλλιεργητικών εργασιών, καθώς και για τη δυνατότητα εφαρμογής συγκαλλιέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η εφαρμογή υπόγειου συστήματος άρδευσης με σταγόνες για δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς και για την ελιά.

 

Ποιες είναι οι απαιτήσεις της ελιάς σε πότισμα;

 

Για να υπολογίσουμε τις ανάγκες της ελιάς σε πότισμα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την ηλικία και την ανάπτυξη των δέντρων, τα χαρακτηριστικά του καλλιεργούμενου εδάφους, καθώς και τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες. Μεγαλύτερα δέντρα σε ηλικία και ανάπτυξη, έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε νερό σε σχέση με τα μικρότερα. Σε αμμώδη εδάφη που δεν συγκρατούν το νερό, η ελιά χρειάζεται πιο συχνό πότισμα σε σχέση με τα βαριά αργιλώδη εδάφη. Στις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού, υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα, οι ανάγκες σε πότισμα είναι προφανώς αρκετά μεγαλύτερες.

 


Πώς γίνεται η λίπανση της ελιάς
Συμβουλές για τη σωστή λίπανση της ελιάς


 

Κι ένα μυστικό για το πότισμα της ελιάς

 

Η ελιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στα άλατα του εδάφους και στα άλατα του νερού ποτίσματος, χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η βλαστική ανάπτυξη και η καρποφορία της. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης κακής ποιότητας νερών, ακόμη και υφάλμυρων για το πότισμα της ελιάς χωρίς να μειώνεται ιδιαίτερα η απόδοση της.

 

Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια της ελιάς, για τη λίπανση της ελιάς, για το κλάδεμα της ελιάς, καθώς και συμβουλές για την αντιμετώπιση του δάκου, της βαμβακάδας στην ελιά και της καρκίνωσης της ελιάς.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (7)

σχολιαστής
Spiros 15 Ιουνίου 2019

Αγορασα ελιες μεγαλες μεσα σε πλσστικες γλαστρες 1,5 μετρο διαμετρου, τις φυτεψα τωρα ιουνιο μηνα για καλοπιστηκους λογους στο εξοχικο μου, καθε ποτε πρεπει να ΤΙΣ ΠΟΤΙΖΩ; ευχαρισρω πολυ

Απάντηση
σχολιαστής
Παρασκευάς Γελαστός 31 Ιουλίου 2018

Κύριε Κώστα σε χαιρετώ.Πολύ ωραία και βοηθήτικά τα άρθρα σας.Εχω 8 ελιές γύρω απο το σπίτι μου.Είναι περίπου 30 χρόνων.Τες ποτίζω κάθε 10-11 ημέρες όλο τον χρόνο.Εχω διάτρηση με αρκετό νερό.Δέν ποτίζω με σταγόνες αλλά σε λακάνες.Τους βάζω περίπου 300 λίτρα νερό κάθε φορά.Την ημέρα που τες ποτίζω είναι πάντα μαραμένος ο καρπός,αλλά μετα διωρθώνετε.Βάζω λίπασμα κάθε αρχές του χρόνου ρωτώντας τον ειδικό απο οπου τα αγοράζω.Βρίσκομαι στην περιοχή Λευκωσίας στην Κύπρο .Οι θερμοκρασίες τώρα ειναι περίπου 37-42 βαθμούς.Ειναι δύσκολο να βάλω σταγόνες.Κάμνω κάτι λάθος;Εχω περιπου120 κιλά ελιες τον χρόνο.

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 3 Αυγούστου 2018

    Καλησπέρα Παρασκευά κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Eπειδή ποτίζεις συχνά και σε μικρές ποσότητες πιθανότατα οι ελιές σου έχουν αναπτύξει επιφανειακό σύστημα ριζών και για αυτό πολύ γρήγορα μόλις χάνεται το νερό, αφυδατώνεται ο καρπός. Σϊγουρα, καλό είναι να έβαζες πότισμα με σταγόνες γιατί θα έκανες και οικονομία στο νερό και θα είχες καλύτερο αποτέλεσμα.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.