Το πότισμα της ελιάς

Το πότισμα της ελιάς

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας, καθώς καλύπτει σημαντικό μέρος του γεωργικού εισοδήματος. Η ελιά αν και είναι αρκετά ανθεκτική στην έλλειψη νερού, πρέπει να ποτίζεται για να βελτιώνεται παραγωγή της τόσο σε ποιοτικό αλλά και ποσοτικό επίπεδο.

Το πότισμα επιφέρει σημαντικά οφέλη, ειδικά σε ελιές που κλαδεύονται και λιπαίνονται, όπου παρουσιάζεται σημαντική μείωση της παρενιαυτοφορίας της ελιάς, του φαινομένου εκείνου που μια χρονιά υψηλής παραγωγής τη διαδέχεται μια χρονιά χαμηλής απόδοσης.

1. Γιατί πρέπει να ποτίζουμε τις ελιές;

Η άρδευση έχει θετική επίδραση σε διάφορα στάδια της ελιάς. Τα ελαιόδεντρα έχουν μεγάλη ανάγκες σε νερό κατά την περίοδο των έντονων φάσεων βλάστησης της άνοιξης. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας της ελιάς, η έλλειψη νερού μειώνει το σχηματισμό ανθέων, και μπορεί να προκαλέσει σημαντική ανθόπτωση, ενώ στα τελευταία στάδια ανάπτυξης του άνθους, μπορεί να προκαλέσει και ξήρανση του.

Οι ανάγκες της ελιάς σε πότισμα είναι αυξημένες κατά την περίοδο σκλήρυνσης του πυρήνα, τον Ιούνιο, καθώς και την την εποχή της ταχείας αύξησης του καρπού, τον Αύγουστο. Το φθινόπωρο, κατά την περίοδο αύξησης της ελαιοπεριεκτικότητας και της ολοκλήρωσης του μεγέθους του καρπού της ελιάς, απαιτείται πότισμα της ελιάς, ώστε να μην συρρικνωθούν οι καρποί και υποβαθμιστεί η ποιότητα του λαδιού.

Καρπόδεση ελιάς: πώς βελτιώνουμε την ανθοφορία και την καρπόδεση
Καρπόδεση ελιάς: πώς βελτιώνουμε την ανθοφορία και την καρπόδεση

2. Ποιο είναι το κατάλληλο σύστημα ποτίσματος για την ελιά;

Το καταλληλότερο σύστημα ποτίσματος για τις ελιές είναι το σύστημα άρδευσης με σταγόνες, καθώς εξοικονομείται σημαντική ποσότητα νερού, τα ελαιόδεντρα ποτίζονται καλύτερα, το κόστος του νερού είναι μικρότερο και παράλληλα, μειώνεται και η ανάπτυξη των ζιζανίων. Στους ελαιώνες συνήθως γίνεται επιφανειακή άρδευση με σταγόνες χρησιμοποιώντας κυρίως ένα, και σπανιότερα δύο, σωλήνες ανά γραμμή φύτευσης.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι σωλήνες ποτίσματος κρεμιούνται στα δέντρα για διευκόλυνση των καλλιεργητικών εργασιών, καθώς και για τη δυνατότητα εφαρμογής συγκαλλιέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η εφαρμογή υπόγειου συστήματος άρδευσης με σταγόνες για δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς και για την ελιά.

3. Ποιες είναι οι απαιτήσεις της ελιάς σε πότισμα;

Για να υπολογίσουμε τις ανάγκες της ελιάς σε πότισμα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την ηλικία και την ανάπτυξη των δέντρων, τα χαρακτηριστικά του καλλιεργούμενου εδάφους, καθώς και τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες. Μεγαλύτερα δέντρα σε ηλικία και ανάπτυξη, έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε νερό σε σχέση με τα μικρότερα.

Σε αμμώδη εδάφη που δεν συγκρατούν το νερό, η ελιά χρειάζεται πιο συχνό πότισμα σε σχέση με τα βαριά αργιλώδη εδάφη. Στις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού, υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα, οι ανάγκες σε πότισμα είναι προφανώς αρκετά μεγαλύτερες.

Πώς γίνεται η λίπανση της ελιάς
Συμβουλές για τη σωστή λίπανση της ελιάς

4. Κι ένα μυστικό για το πότισμα της ελιάς

Η ελιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στα άλατα του εδάφους και στα άλατα του νερού ποτίσματος, χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η βλαστική ανάπτυξη και η καρποφορία της. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης κακής ποιότητας νερών, ακόμη και υφάλμυρων για το πότισμα της ελιάς χωρίς να μειώνεται ιδιαίτερα η απόδοση της.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Δείτε ακόμα:
Διαφήμιση

Σχόλια (24)