Πώς γίνεται το πότισμα της ελιάς

ελια ποτισμα

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας, καθώς καλύπτει σημαντικό μέρος του γεωργικού εισοδήματος.

Η ελιά αν και είναι αρκετά ανθεκτική στην έλλειψη νερού, πρέπει να ποτίζεται για να βελτιώνεται παραγωγή της τόσο σε ποιοτικό αλλά και ποσοτικό επίπεδο.

Το πότισμα επιφέρει σημαντικά οφέλη, ειδικά σε ελιές που κλαδεύονται και λιπαίνονται, όπου παρουσιάζεται σημαντική μείωση της παρενιαυτοφορίας της ελιάς, του φαινομένου εκείνου που μια χρονιά υψηλής παραγωγής τη διαδέχεται μια χρονιά χαμηλής απόδοσης.

Διαφήμιση

1. Γιατί πρέπει να ποτίζουμε τις ελιές;

Η άρδευση έχει θετική επίδραση σε διάφορα στάδια της ελιάς. Τα ελαιόδεντρα έχουν μεγάλη ανάγκες σε νερό κατά την περίοδο των έντονων φάσεων βλάστησης της άνοιξης. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας της ελιάς, η έλλειψη νερού μειώνει το σχηματισμό ανθέων, και μπορεί να προκαλέσει σημαντική ανθόπτωση, ενώ στα τελευταία στάδια ανάπτυξης του άνθους, μπορεί να προκαλέσει και ξήρανση του.

Οι ανάγκες της ελιάς σε πότισμα είναι αυξημένες κατά την περίοδο σκλήρυνσης του πυρήνα, τον Ιούνιο, καθώς και την την εποχή της ταχείας αύξησης του καρπού, τον Αύγουστο. Το φθινόπωρο, κατά την περίοδο αύξησης της ελαιοπεριεκτικότητας και της ολοκλήρωσης του μεγέθους του καρπού της ελιάς, απαιτείται πότισμα της ελιάς, ώστε να μην συρρικνωθούν οι καρποί και υποβαθμιστεί η ποιότητα του λαδιού.

καρποδεση ελιας
Καρπόδεση ελιάς: πώς βελτιώνουμε την ανθοφορία και την καρπόδεση

2. Ποιο είναι το κατάλληλο σύστημα ποτίσματος για την ελιά;

Το καταλληλότερο σύστημα ποτίσματος για τις ελιές είναι το σύστημα άρδευσης με σταγόνες, καθώς εξοικονομείται σημαντική ποσότητα νερού, τα ελαιόδεντρα ποτίζονται καλύτερα, το κόστος του νερού είναι μικρότερο και παράλληλα, μειώνεται και η ανάπτυξη των ζιζανίων. Στους ελαιώνες συνήθως γίνεται επιφανειακή άρδευση με σταγόνες χρησιμοποιώντας κυρίως ένα, και σπανιότερα δύο, σωλήνες ανά γραμμή φύτευσης.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι σωλήνες ποτίσματος κρεμιούνται στα δέντρα για διευκόλυνση των καλλιεργητικών εργασιών, καθώς και για τη δυνατότητα εφαρμογής συγκαλλιέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η εφαρμογή υπόγειου συστήματος άρδευσης με σταγόνες για δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς και για την ελιά.

3. Ποιες είναι οι απαιτήσεις της ελιάς σε πότισμα;

Για να υπολογίσουμε τις ανάγκες της ελιάς σε πότισμα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την ηλικία και την ανάπτυξη των δέντρων, τα χαρακτηριστικά του καλλιεργούμενου εδάφους, καθώς και τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες. Μεγαλύτερα δέντρα σε ηλικία και ανάπτυξη, έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε νερό σε σχέση με τα μικρότερα.

Σε αμμώδη εδάφη που δεν συγκρατούν το νερό, η ελιά χρειάζεται πιο συχνό πότισμα σε σχέση με τα βαριά αργιλώδη εδάφη. Στις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού, υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα, οι ανάγκες σε πότισμα είναι προφανώς αρκετά μεγαλύτερες.

Πώς γίνεται η λίπανση της ελιάς
Πώς γίνεται η λίπανση της ελιάς

4. Κι ένα μυστικό για το πότισμα της ελιάς

Η ελιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στα άλατα του εδάφους και στα άλατα του νερού ποτίσματος, χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η βλαστική ανάπτυξη και η καρποφορία της. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης κακής ποιότητας νερών, ακόμη και υφάλμυρων για το πότισμα της ελιάς χωρίς να μειώνεται ιδιαίτερα η απόδοση της.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (32)

 1. Γιώργος
  28/03/2024

  Καλησπέρα σας και πολλά συγχαρητήρια για το περιεχόμενο του ιστότοπού σας. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: έχω στην αυλή μου στη Χαλκιδική τρείς ελιές Καλαμών 6 ετών. Φέτος κλαδεύτηκαν για πρώτη φορά και είναι κούκλες. Πόσο νερό χρειάζονται και κάθε πόσο; Ποτίζονται με ποτιστήρι και η βρύση είναι δίπλα τους μπορώ δλδ να τις ποτίζω όσο συχνά απαιτείται. Ευχαριστώ πολύ!

  • Μπορείς να τις ποτίζεις κάθε 15 μέρες την περίοδο της άνοιξης και μία φορά την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού.

 2. STAVRAKIS ALKIVIADIS
  31/01/2024

  Καλημερα σας.Πάρα πολυ καλές συμβουλές.
  Θα ήθελα να ρωτησω.
  Τα τελευταία 5 χρονιά αντί για ψεκασμούς για τον δακο χρησιμοποιώ ένα σκεύασμα, τον καολίνη, αυτή την άσπρη σκόνη. Βέβαια πιρισσοτερο είναι για προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Από τους καυσωνες.Βλέπετε είμαι στην βόρεια κρητη.
  Το ερώτημα αν είναι καλή επιλογή αυτό αν και που και που βλέπω και Δακο στις ελιές πα -ρόλο το άσπρισμα τους.
  Ευχαριστώ.

 3. ΚΥΡΙΑΚΟΣ
  13/08/2023

  Καλησπερα,θελω να ποτισω τις ελιες με βυτιο ηλικια δεντρων 30+ . Ποιους μηνες πρεπει να το κανω και ποσα λιτρα πρεπει να ριξω σε καθε δεντρο?

 4. Δημήτρης
  31/05/2021

  Καλησπέρα σας,
  Παρακολουθώ τις δημοσιεύσεις σας και τα βιντεάκια εδώ και αρκετό καιρό κυρίως με θέμα τα περιβολικα.με έχετε βοηθήσει αρκετά και οφείλω να σας ευχαριστήσω για αυτό!!!
  Η ερώτηση μου είναι η εξής με πότισμα με σταγόνες τι ποσότητα νερού θα πρέπει να περνει κάθε ελιά (μικρή ή μεγάλη) κάθε φορά??απ’ ότι κατάλαβα απαραίτητα είναι 3 με 4 ποτίσματα τον χρόνο (Ιούνιο Αύγουστο φθινόπωρο και στην ανθοφορία)

  • Καλησπέρα Δημήτρη και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
   Απαραίτητα είναι 3-4 ποτίσματα την περίοδο του καλοκαιριού και αρχές φθινοπώρου. Ανάλογα την ηλικία του δέντρου της ελιάς και τον τύπο του εδάφους μπορείς να προσθέτεις από 50 έως 150 λίτρα νερό.

 5. Βασίλης Κατσαούνης
  02/10/2020

  Καλησπέρα,
  Θέλω να κάνω έναν ελαιώνα 15 στρεμμάτων στη περιοχή του νόμου Κιλκίς. Ο χειμώνας είναι κρύος, με παγωνιές κάποιες φορές,και υπάρχει και ο Βαρδάρης σε τακτά διαστήματα. Τα καλοκαίρια είναι ξηρά.
  Τα χωράφια τα οποία διαθέτω είναι άργιλωδη,αλλά και λιγότερο αργιλωδη.
  Το πότισμα θα γίνεται μέσω υδροφόρας.
  Θα ήθελα να μου πείτε ποια ποικιλία συστήνεται και αν για τις συνθήκες που περιέγραψα πρέπει να κάνω κάτι ιδιαίτερο, πέρα από αυτά που γράφετε.
  Επίσης έχω υπόψιν μου το φύτεμα των δέντρων να έχουν απόσταση 6 μέτρα. Είναι σωστό;
  Ευχαριστω εκ των προτέρων

  • Καλησπέρα Βασίλη. Για της ανάγκες μίας τέτοιας καλλιέργειας ελιάς, θα ήταν καλό να απευθυνθείς σε ένα γεωπόνο της περιοχής σου και να σου δώσει εξειδικευμένες συμβουλές σε σχέση με την περιοχή σου.

 6. matoulas giorgos
  08/08/2020

  k.Kosta
  1.errixa borio stis lemoniew kai pesan ta fulla .
  2. stis elies prepei?

 7. Παναγιώτης
  04/07/2020

  Παρακαλώ θα ήθελα κάποια συμβουλή για αντιμετώπιση του δάκου για ελιές τεράστιες σε μέγεθος κ ηλικία πάνω από 70 ετών ύψος 7-8 μ ευχαριστώ .

 8. ΤΡΙΓΩΝΑΚΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
  13/05/2020

  Γειάσας,

  Παίρνω το θάρρος να ζητήσω τη συμβουλή σας, η αγάπη μου για τη καλλιέργεια της ελιάς.
  Έχω στο εξοχικό μου στη Χαλκιδική, μαζί με άλλα και 12 δένδρα ελιάς(ποικιλία Χαλκιδικής ) περίπου 17 χρόνων.Κάθε χρόνο 50-60 κιλά λάδι το βγάζω.
  Φέτος αποφάσισα να τοποθετήσω, υπόγειο σύστημα άρδευσης, με μικροεκτοξευτηράκια (δύο σε κάθε δένδρο). Έχω μια μικρή γεώτρηση, περίπου 3 ατμ πίεση. Η απόσταση από τη παροχή νερού μέχρι τη τελευταία ελιά είναι 70 μέτρα. Ο σωλήνας που θα χρησιμοποιήσω (ο μαύρος) υπόγεια τι διάμετρο πρέπει να έχει(Φ-πόσο);
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
  13/05/20 ΤΡΙΓΩΝΑΚΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-τηλ 6972863195

  • Καλημέρα Ευστράτιε. Για την συγκεκριμένη ερώτηση σου για το σύστημα άρδευσης της ελιάς, θα πρέπει να απευθυνθείς σε εξειδικευμένο κατάστημα αρδευτικών.

   • ΤΡΙΓΩΝΑΚΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
    14/05/2020

    Ευχαριστώ, θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου.
    ΤΡΙΓΩΝΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

 9. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ
  09/05/2020

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΩΝ (ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΤΑ ΠΛΕΙΣΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ) ΠΕΡΙΠΟΥ 50 ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΞΗΡΟ ΕΔΑΦΟΣ. Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑ ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Καλησπέρα Ιωάννη. Αν και το πότισμα της ελιάς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, θα σου πρότεινα πότισμα κάθε μήνα την περίοδο της άνοιξης και κάθε 2 εβδομάδες την περίοδο του καλοκαιριού

 10. Χρίστος Κυριάκου
  04/05/2020

  Αγαπητέ φίλε,

  Σε ευχαριστούμε για την διαφώτιση και τον χρόνο σου. Ακολουθώ την ιστοσελίδα σου ανελιπώς. Φύτεψα 9 ελιές πριν 6 μήνες, κορωνέικες, κάποιες κυπριακές ποκιλίες και μιά καλαμών. Όλες άνθισαν, εκτός η καλαμών η οποία έχει όμως καλό φύλωμα. Γιατί νομίζετε δεν άνθισε;

  Ευχαριστώ,
  Χρίστος

 11. Αλέξανδρος
  22/04/2020

  Καπησπερα! Στα φυλλα της μικρης ελιτσας ειδα ενα κιτρινο χρωμα σαν διαχυτα μικρά κίτρινα πέρααπό το κεντρικό νεύρο.μηπως ειναι απο ελλειψη ψευδαργυρου; Κι αν ναι, ξερετε πως μπορω να προσθεσω με φυσικα υλικα; ευχαριστώ!
  Σας έχω στείλει εικόνα και στο mail

  Σας υπερευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Αλέξανδρε. Μπορεί να είναι έλλειψη ψευδαργύρου και μπορείς να προσθέσεις μίγμα ιχνοστοιχείων με ψευδάργυρο, εγκεκριμένα στην βιολογική γεωργία.

 12. Spiros
  15/06/2019

  Αγορασα ελιες μεγαλες μεσα σε πλσστικες γλαστρες 1,5 μετρο διαμετρου, τις φυτεψα τωρα ιουνιο μηνα για καλοπιστηκους λογους στο εξοχικο μου, καθε ποτε πρεπει να ΤΙΣ ΠΟΤΙΖΩ; ευχαρισρω πολυ

  • Καλησπέρα Σπύρο. Για την φύτευση της ελιάς σε γλάστρα, για την φροντίδα και το πότισμα της, δες το σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

   • Spiros
    16/06/2019

    Συγνωμη αν δεν εγινα καταννοητος εγραψα το μεγεθοσ της γλαστρας που ειχε απο το φυτορειο για να καταλαβετε απο εκει ηλικια ,μεγεθος κ.τλ….. Τις φυτεψα κανονικα στο εδαφος απλα επειδη ειναι μεγαλα δεντρα δεν εχω ιδεα τι φροντιδα χρειαζονται, συν το οτι ηταν πανακριβες.Σας παρακαλω κυριε Κωστα μου ενημερωστε με…

    • Καλησπέρα Σπύρο. Πότιζε οπωσδήποτε 2 φορές τη βδομάδα και ψέκασε με εκχύλιασμα φυκιών το φύλλωμα τους για να τονωθούν.

  • Καλησπέρα Σπύρο. Για την φύτευση της ελιάς σε γλάστρα, για την φροντίδα και το πότισμα της, δες το σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 13. Παρασκευάς Γελαστός
  31/07/2018

  Κύριε Κώστα σε χαιρετώ.Πολύ ωραία και βοηθήτικά τα άρθρα σας.Εχω 8 ελιές γύρω απο το σπίτι μου.Είναι περίπου 30 χρόνων.Τες ποτίζω κάθε 10-11 ημέρες όλο τον χρόνο.Εχω διάτρηση με αρκετό νερό.Δέν ποτίζω με σταγόνες αλλά σε λακάνες.Τους βάζω περίπου 300 λίτρα νερό κάθε φορά.Την ημέρα που τες ποτίζω είναι πάντα μαραμένος ο καρπός,αλλά μετα διωρθώνετε.Βάζω λίπασμα κάθε αρχές του χρόνου ρωτώντας τον ειδικό απο οπου τα αγοράζω.Βρίσκομαι στην περιοχή Λευκωσίας στην Κύπρο .Οι θερμοκρασίες τώρα ειναι περίπου 37-42 βαθμούς.Ειναι δύσκολο να βάλω σταγόνες.Κάμνω κάτι λάθος;Εχω περιπου120 κιλά ελιες τον χρόνο.

  • Καλησπέρα Παρασκευά κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Eπειδή ποτίζεις συχνά και σε μικρές ποσότητες πιθανότατα οι ελιές σου έχουν αναπτύξει επιφανειακό σύστημα ριζών και για αυτό πολύ γρήγορα μόλις χάνεται το νερό, αφυδατώνεται ο καρπός. Σϊγουρα, καλό είναι να έβαζες πότισμα με σταγόνες γιατί θα έκανες και οικονομία στο νερό και θα είχες καλύτερο αποτέλεσμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *