Τι είναι τα διαφυλλικά λιπάσματα και πώς τα χρησιμοποιούμε

Τι είναι τα διαφυλλικά λιπάσματα και πώς τα χρησιμοποιούμε

Διαφυλλική λίπανση, ένας άμεσος τρόπος για να παρέχουμε θρεπτικά στοιχεία στις καλλιέργειες και να βοηθήσουμε την ανάπτυξη, την άνθιση και την καρποφορία των φυτών.

Τα διαφυλλικά λιπάσματα διαφέρουν σε σχέση με τα λιπάσματα που εφαρμόζουμε στο έδαφος, καθώς διαλύονται στο νερό και ο ψεκασμός τους γίνεται στα φύλλα. Με αυτό τον τρόπο, η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών γίνεται γρήγορα και έχει άμεσα αποτελέσματα, ειδικά σε περιπτώσεις που εμφανίζονται συμπτώματα έλλειψης θρεπτικών στοιχείων κατά την καλλιέργεια.

Τα διαφυλλικά λιπάσματα έχουν εκτεταμένη χρήση στη γεωργία για να επιτύχουμε μεγαλύτερη παραγωγή και να βελτιώσουμε την ποιότητα των καρπών. Οι παραγωγοί μπορούν να τα εφαρμόσουν από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών, μέχρι το στάδιο της καρποφορίας και της ωρίμανσης, σε όλα τα είδη καλλιεργειών.

Η διαφυλλική λίπανση λειτουργεί συνήθως συμπληρωματικά στη λίπανση των καλλιεργειών και δεν αντικαθιστά τα λιπάσματα που εφαρμόζονται στο έδαφος. Μπορεί να εφαρμοστεί και από ερασιτέχνες κηπουρούς στα μπαλκόνια τους ή στους μικρούς κήπους τους. Απλά, θα πρέπει να προμηθευτούν μικρές συσκευασίες διαφυλλικών λιπασμάτων από γεωπονικά καταστήματα για να βελτιώσουν την κατάσταση των φυτών τους.

Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε τα είδη των διαφυλλικών λιπασμάτων, σε ποιες καλλιέργειες μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, ποια πλεονεκτήματα μας προσφέρουν και πώς τα εφαρμόζουμε για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Διαφήμιση

1. Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι διαφυλλικών λιπασμάτων;

Υπάρχουν πολλοί τύποι διαφυλλικών λιπάσματων που βρίσκουμε σε γεωπονικά καταστήματα και περιέχουν τα κύρια θρεπτικά στοιχεία όπως το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, καθώς επίσης ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το βόριο. Τα συγκεκριμένα στοιχεία περιέχονται στα διαφυλλικά λιπάσματα μεμονωμένα ή σε μίγματα σε διάφορες περιεκτικότητες.

Τα διαφυλλικά λιπάσματα μπορεί να είναι υγρά ή να έχουν κρυσταλλική μορφή που θυμίζει ζάχαρη και σε κάθε περίπτωση διαλύονται στο νερό για να δημιουργήσουμε το ψεκαστικό διάλυμα για τα φυτά μας.

Επιπλέον, υπάρχουν διαφυλλικά λιπάσματα εγκεκριμένα για χρήση σε βιολογική καλλιέργεια, των οποίων τα συστατικά έχουν φυσική προέλευση.

2. Σε ποιες καλλιέργειες χρησιμοποιούνται τα διαφυλλικά λιπάσματα;

Η διαφυλλική λίπανση μπορεί να γίνει σε όλα τα είδη καλλιεργειών.

Τα διαφυλλικά λιπάσματα χρησιμοποιούνται εκτεταμένα τόσο σε υπαίθριες όσο και σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών, όπως στην καλλιέργεια της ντομάτας, στην καλλιέργεια της πιπεριάς, στην καλλιέργεια της μελιτζάνας, στην καλλιέργεια του αγγουριού, στην καλλιέργεια του κολοκυθιού, στην καλλιέργεια της φράουλας και σε πολλές άλλες.

Επίσης, εκτεταμένη χρήση διαφυλλικών λιπασμάτων γίνεται σε καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων, όπως στην καλλιέργεια της ελιάς, στην καλλιέργεια της λεμονιάς, στην καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, στην καλλιέργεια της μηλιάς, στην καλλιέργεια της ροδακινιάς, στην καλλιέργεια της βερικοκιάς, στην καλλιέργεια της ροδιάς, στην καλλιέργεια της κερασιάς, καθώς και σε πολλές άλλες.

Τα διαφυλλικά λιπάσματα εφαρμόζονται και σε ανθοκομικές καλλιέργειες που βρίσκονται σε θερμοκήπια, όπως για παράδειγμα σε τριανταφυλλιές, γαρδένιες και χρυσάνθεμα.

3. Ποια πλεονεκτήματα έχουν τα διαφυλλικά λιπάσματα;

H εφαρμογή διαφυλλικών λιπασμάτων μέσω των ψεκασμών στο φύλλωμα των φυτών προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα για τους καλλιεργητές που τα χρησιμοποιούν με κυριότερα την άμεση απορρόφηση και την αποτελεσματικότητά του σε προβληματικά εδάφη. Συγκεκριμένα, τα διαφυλλικά λιπάσματα μας προσφέρουν τα εξής πλεονεκτήματα:

α) Άμεση απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων: Τα διαφυλλικά λιπάσματα απορροφώνται άμεσα από τα φύλλα και τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν διατίθενται στα φυτά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με λιπάσματα που βάζουμε στο έδαφος. Ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, όπως ο φώσφορος, το βόριο κι ο ψευδάργυρος, είναι δυσδιάλυτα και αρκετά δυσκίνητα μέσα στο έδαφος με αποτέλεσμα να μην αφομοιώνονται γρήγορα από το ριζικό σύστημα των φυτών. Κατ’ επέκταση, η χρήση των διαφυλλικών λιπασμάτων είναι απαραίτητη για άμεση διόρθωση στην έλλειψης ενός στοιχείου κατά την καλλιέργεια ή όταν θέλουμε να ενισχύσουμε άμεσα το φυτό με κάποιο θρεπτικό στοιχείο σε συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης.

β) Υψηλή αποτελεσματικότητα σε προβληματικά εδάφη: Σε αρκετές περιπτώσεις προβληματικών εδαφών, όπως όταν έχουμε πολύ χαμηλό εδαφικό pH ή σε ασβεστώδη εδάφη που έχουμε πολύ υψηλό pH, η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που παρέχουν τα λιπάσματα που εφαρμόζονται στο έδαφος είναι περιορισμένη, ειδικά για ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το βόριο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αξιοποίηση των διαφυλλικών λιπασμάτων μέσω των ψεκασμών είναι επιβεβλημένη, καθώς προσφέρει μεγάλο βαθμό αποτελεσματικότητας στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα φυτά.

ph εδαφους
Τι είναι το pH εδάφους και πώς το βελτιώνουμε;

γ) Συνδυασμός με το πρόγραμμα φυτοπροστασίας: Ο ψεκασμός των διαφυλλικών λιπασμάτων μπορεί να συνδυαστεί με σκευάσματα φυτοπροστασίας, όπως με εντομοκτόνα για την αντιμετώπιση προσβολών από έντομα και μυκητοκτόνα για την προστασία από μυκητολογικές ασθένειες. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται καλύτερος προγραμματισμός στην φροντίδα των φυτών και μείωση των επεμβάσεων που κάνει ο καλλιεργητής κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και έτσι επιτυγχάνει σημαντική μείωση του κόστους εφαρμογής.

10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες
10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες

4. Πώς γίνεται η σωστή εφαρμογή των διαφυλλικών λιπασμάτων;

Για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των διαφυλλικών λιπασμάτων, λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα ρυθμίζοντας κατάλληλα την ποσότητα, το pH του διαλύματος και τι συσκευή ψεκασμού. Ας δούμε αναλυτικά τι προσέχουμε κατά την χρήση των διαφυλλικών λιπασμάτων, ώστε να εξασφαλίσουμε άριστη εφαρμογή και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  • Αποφεύγουμε την υπερβολική ποσότητα λιπάσματος: Ο ψεκασμός με διαλύματα υψηλής συγκέντρωσης σε διαφυλλικά λιπάσματα μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα εγκαυμάτων και τοξικότητας, ειδικά αν γίνεται σε νεαρά φυτά που είναι πιο ευαίσθητα. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να ακολουθούμε τις συνιστώμενες δόσεις που περιγράφονται στην ετικέτα του κάθε διαφυλλικού λιπάσματος, καθώς και τις οδηγίες του γεωπόνου της περιοχής μας.
  • Ρυθμίζουμε το pH του ψεκαστικού διαλύματος: Η εφαρμογή του ψεκαστικού διαλύματος πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο pH για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των ψεκασμών. Η ανάγκη για ρύθμιση του pH είναι ακόμα μεγαλύτερη, όταν κατά την χρήση των διαφυλλικών λιπασμάτων χρησιμοποιούμε και σκευάσματα φυτοπροστασίας για την αντιμετώπιση εντόμων και μυκητολογικών ασθενειών. Η ρύθμιση του pH στο ψεκαστικό διάλυμα γίνεται με ειδικά σκευάσματα ρυθμιστές pH που προμηθευόμαστε από τα γεωπονικά καταστήματα.
  • Εφαρμόζουμε τα διαφυλλικά λιπάσματα στις κατάλληλες ώρες: Οι ψεκασμοί με διαφυλλικό λίπασμα είναι καλό να γίνονται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αποφεύγουμε να ψεκάζουμε κατά τις μεσημεριανές ώρες, ειδικά όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης εγκαυμάτων και τοξικότητας στο φύλλωμα, στα άνθη και στους καρπούς των φυτών.
  • Ρυθμίζουμε κατάλληλα την συσκευή ψεκασμού: Είναι αρκετά σημαντικό να γίνεται σωστή ρύθμιση του μπεκ ψεκασμού και να προσδιορίζεται το κατάλληλο μέγεθος των σταγονιδιών του ψεκαστικού υγρού, ώστε να έχουμε σωστή διασπορά των σταγονιδίων στο φύλλωμα των φυτών. Αν τα σταγονίδια του ψεκασμού είναι πολύ μεγάλα, δεν γίνεται καλή προσκόλληση του ψεκαστικού υγρού πάνω στο φύλλωμα και ένα σημαντικό μέρος του ψεκασμού χάνεται. Αντίστοιχα, όταν τα σταγονίδια είναι πάρα πολύ μικρά, έχουμε σημαντική απώλεια ψεκαστικού υγρού που διαχέεται στην ατμόσφαιρα και δεν κατευθύνεται στο φύλλωμα των φυτών.
λιπασματα κατηγοριες ειδη και πως επιλεγουμε
Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε

Κι ένα μυστικό για τη διαφυλλικά λίπασματα

Τα διαφυλλικά λιπάσματα έχουν σχετικά υψηλό κόστος και χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχέδιου λίπανσης. Για την ορθολογική χρήση των διαφυλλικών λιπασμάτων, όπως και γενικότερα για τη λίπανση των καλλιεργειών, είναι απαραίτητο να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τις ανάγκες που έχει κάθε καλλιέργεια σε θρεπτικά συστατικά μέσω της ανάλυση του εδάφους και των φύλλων των φυτών.

Πώς γίνεται η ανάλυση εδάφους και σε τι χρησιμεύει
Πώς γίνεται η ανάλυση εδάφους και σε τι χρησιμεύει
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (12)

  1. Νικος
    11/08/2024

    Μπαίνει διαφυλλικό στον κήπο αν υπάρχει παραγωγή π.χ. ντομάτα πιπεριά παντζάρι κλπ

    • Βεβαίως και μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαφυλλική λίπανση στα κηπευτικά και συγκομίζεις άμεσα χωρίς πρόβλημα.

  2. Αντωνης
    06/12/2023

    Καλησπέρα ένα λίτρο διαφυλλικο λίπασμα σε πόσο νερό μπαίνει μο και πόσο βάζουμε στην ελιά ευχαριστώ πολύ

  3. Βασίλειος λαναρας
    19/11/2023

    Ποτέ ρίχνουμε το διαφυλικο λίπασμα σε ελιες

  4. ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ
    12/09/2023

    Θέλω σας παρακαλώ να μου συσπήσετε ένα διαφυλλικό λίπασμα για την ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ.

    • Υπάρχουν πολλά διαφυλλικά λιπάσματα στην αγορά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης ή καρποφορίας που βρίσκεται η αμυγδαλιά σου. Συμβουλέψου το γεωπόνο της περιοχής σου.

  5. Ακης
    01/04/2022

    Καλησπέρα σας! Ευχαριστώ πολύ για όλα όσα μαθαίνω από τη σελίδα σας! Μπορεί η κοπριά απο προβατα, αραιωμενη σε νερό, να χρησιμοποιηθεί ως διαφυλλικο λίπασμα για τα λαχανικά όπως γίνεται με το κομποστ; πόση αραίωση χρειάζεται;

    • Καλημέρα Άκη. Καλύτερα να το αποφύγεις καθώς λόγω υψηλής περιεκτικότητας αζώτου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα φυτά. Μπορείς μόνο να κάνεις πότισμα χωνεμένης κοπριάς, σε αναλογία 1 κιλό κοπριάς σε 20 λίτρα νερού.

  6. Ελισαβετ
    13/03/2021

    καλησπέρα σας! Έχω τα ακόλουθα φυσικά σκευάσματα βάκιλου για ψεκασμό, βάκιλο για σκόνισμα, υγρό λίπασμα θειικού χαλκού, οργανικό λίπασμα από φύκια, ζεόλιθος κόκκους και ζεόλιθος πούδρα. Εχω 1 ελιά – 2 λεμονιές – δύο μικρές πορτοκαλιές – 2 μικρές μηλιές – 1 μικρή μανταρινιά – 1 βερυκοκιά 3 ετών και 1 κουμ κουατ σε γλάστρα και 1 λαϊμ σε γλάστρα. Με τι να τα ψεκάσω για να μπορέσω να φάω τους καρπούς πρίν από τα σκουλίκια….. μήλα πολλά αλλά ούτε ένα καλό…. ευχαριστώ πολύ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *