εικόνα

Συμβουλές για σέλινο σε γλάστρα

Συμβουλές για σέλινο σε γλάστρα

Συμβουλές για σέλινο σε γλάστρα

Το σέλινο είναι από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές της ελληνικής κουζίνας και μπορούμε εύκολα να το φυτέψουμε σε γλάστρα. Είναι διετές φυτό που το καλλιεργούμε σαν μονοετές για τα φύλλα και τους μίσχους του, καθώς και για τις σαρκώδεις ρίζες του. Στη χώρα μας συναντάμε τις φυλλώδεις ποικιλίες του ντόπιου σέλινου και του σέλερι με το πλούσιο αρωματικό φύλλωμα και τους τραγανούς βλαστούς, καθώς επίσης τις ποικιλίες της σελινόρριζας με τη χαμηλή ανάπτυξη που καλλιεργούνται για τις εδώδιμες σαρκώδεις ρίζες τους.

 
Πώς φυτεύουμε το σέλινο σε γλάστρα;

 

Φυτέψτε το σπόρο του σέλινου σε ειδικά σπορεία σε θερμοκρασίες γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου και με αρκετή υγρασία. Φυτεύουμε το σπόρο του σέλινου σε βάθος 1-1,5 εκατοστού. Είναι σημαντικό να ποτίζουμε ελαφρά το σπορείο μας, γιατί αλλιώς ο σπόρος μπορεί να σαπίσει. Οι σπόροι του σέλινου θέλουν αρκετό χρόνο, τουλάχιστον 2 βδομάδες για να φυτρώσουν, και άλλους δυο μήνες μέχρι να γίνει η μεταφύτευση. Αν προμηθευτούμε έτοιμα σπορόφυτα σέλινου από φυτώρια, τα μεταφυτεύουμε σε αποστάσεις 20-25 εκατοστών μεταξύ τους. Χρησιμοποιούμε αβαθείς γλάστρες για τις φυλλώδεις ποικιλίες του σέλινου και σχετικά βαθιές γλάστρες για τις σελινόρριζες.
 
Τι συνθήκες θέλει το σέλινο στη γλάστρα;
 
Το σέλινο θέλει δροσερό περιβάλλον και αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες 16-20 βαθμών Κελσίου, ενώ δεν είναι ανθεκτικό στις ψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες κατά την περίοδο μεταφύτευσης του, καθώς βγάζει πρόωρα ανθοφόρους βλαστούς. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ημισκιερές θέσεις για το σέλινο, ενώ την περίοδο του φθινοπώρου ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις. Επίσης, θα χρειαστούμε για τις γλάστρες μας γόνιμο φυτόχωμα, πλούσιο σε οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά, που να συγκρατεί αρκετή υγρασία.
 
Τι πότισμα και τι λίπανση θέλει το σέλινο στη γλάστρα;

 

Ποτίζετε συχνά το σέλινο στη γλάστρα, καθώς χρειάζεται συνεχή εδαφική υγρασία για να έχει καλή ανάπτυξη. Ειδικά τους ζεστούς μήνες, θα πρέπει να έχετε ακόμη πιο συχνά ποτίσματα. Στην έλλειψη υγρασίας, τα φύλλα αποκτούν μια πικράδα και οι βλαστοί γίνονται σκληρότεροι. Σχετικά με τη λίπανση του σέλινου, να σημειώσουμε ότι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, αρκεί να ενσωματώσετε μικρές ποσότητες βιολογικού λιπάσματος και κομπόστ, κατά τη μεταφύτευση του ενώ η προσθήκη ασβεστίου βοηθά στην αποφυγή της μαύρης καρδιάς, της ασθένειας όπου οι μίσχοι του σέλινου μαυρίζουν ενώ αποχρωματίζονται τα φύλλα.

 

Κι ένα μυστικό για το σέλινο
 
Συγκομίζουμε τις φυλλώδεις ποικιλίες του σέλινου 2-3 μήνες μετά τη μεταφύτευση, όταν έχουν αναπτύξει πλούσιο φύλλωμα, ενώ για τις σελινόρριζες όταν το μέγεθος της σελινόριζας φθάσει τα 10-12 εκατοστά σε διάμετρο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Μανώλης 26 Μαΐου 2020

Φυτεψα σε γλαστρα πριν 3 μηνες κ αναπτυχθηκε πολυ. Ψηλωσε αναπτυχθηκε..γεμησε μια μςγαλη γλαστρα που βαλαμε μια ριζα για πλακα.
Εχει μεγαλωσει κ αρχιζει να σποριαζει.
Θελει καποιο κλαδεμα. Η κουρεμα? Τι με συμβουλευετε? Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Aikaterini 1 Μαΐου 2020

Γενιάς σας,
Περσυ είχα αγοράσει ένα σέλινο για να το φυτέψω στην γλάστρα.
Μέσα σε δυο εβδομάδες μαθαρηκε σταδιακά .
Η αλήθεια είναι ότι δεν έκοψα τα φύλλα του.
Το άφησα στην μοίρα του μέχρι και σήμερα συνεχίζοντας να ποτίζω την γλάστρα.
Υπάρχει περίπτωση να έχει πέσει σπόρος όπως συμβαίνει με αλλά φυτά ή να φυτέψω κάτι άλλο στην γλάστρα ;

Σας ευχαριστώ

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.