24 φυτά με κίτρινα λουλούδια

φυτα με κιτρινα λουλουδια

Κίτρινα λουλούδια στον κήπο και σε γλάστρα στην αυλή, τη βεράντα και το μπαλκόνι!

Το κίτρινο χρώμα συμβολίζει τη λιακάδα, τη χαρά, την αισιοδοξία, την ευχάριστη διάθεση και τη θετική ενέργεια… τι πιο όμορφο για να χαρούμε μοναδικές αποχρώσεις του κίτρινου από μερικά κίτρινα λουλούδια.

Τα λουλούδια του κήπου μας και του μπαλκονιού μας διαθέτουν πολλά χρώματα προσφέροντας ένα υπέροχο θέαμα που μας ξεκουράζει και μας προσφέρει μία ήρεμη και όμορφη καθημερινότητα μακριά από το γρήγορο ρυθμό της σύγχρονου τρόπου ζωής.

Αρκετές φορές, θέλουμε να επιλέξουμε φυτά που διαθέτουν συγκεκριμένο χρώμα λουλουδιών για να τα φυτέψουμε στον κήπο μας, σε γλάστρες στο μπαλκόνι και στην αυλή μας, για να διακοσμήσουμε το γραφείο μας, ακόμα και για κάποια εκδήλωση που θα οργανώσουμε.

Για όσους ψάχνουν ποια καλλωπιστικά φυτά με κίτρινα λουλούδια μπορούμε να φυτέψουμε στο κήπο και στο μπαλκόνι μας, συγκεντρώσαμε εδώ τις αγαπημένες μας επιλογές για όλες τις εποχές του χρόνου.

Διαφήμιση

Τα πιο όμορφα φυτά με κίτρινα λουλούδια

Στο σημερινό άρθρο, επιλέγουμε τα πιο όμορφα καλλωπιστικά φυτά που διαθέτουν κίτρινο χρώμα λουλουδιών.

Από ποώδη φυτά ετήσια ή πολυετή, μέχρι θάμνους, αναρριχώμενα φυτά και δέντρα , υπάρχουν πανέμορφα μικρά και μεγάλα κίτρινα λουλούδια για να απολαμβάνουμε κάθε εποχή του χρόνου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ορισμένα από αυτά τα λουλούδια τα συναντάμε μόνο σε κίτρινο χρώμα, ενώ κάποια άλλα τα βρίσκουμε και σε άλλα χρώματα.

1. Κίτρινο γιασεμί

Αν και έχουμε συνηθίσει το γιασεμί με τα λευκά αρωματικά λουλούδια, υπάρχει και το κίτρινο γιασεμί. Γνωστό και ως γυμνανθές, καθώς εμφανίζει τα χαρακτηριστικά κίτρινα λουλούδια του μέσα στο χειμώνα πριν ακόμη βγουν τα καινούρια φύλλα του προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Αναρριχώμενο φυτό που αναπτύσσεται περισσότερο πλευρικά, το κίτρινο γιασεμί φτάνει τα 3 μέτρα σε πλάτος και τα δύο μέτρα σε ύψος και είναι ιδανικό για φράκτες και τοίχους.

Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα
Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα

2. Χειμωνανθός

Συνεχίζουμε με το χειμωνανθό και τα αρωματικά κίτρινα λουλούδια του που σχηματίζονται από τέλη Δεκέμβρη μέχρι αρχές Μάρτη, πριν ακόμα βγουν τα φύλλα του. Τα λουλούδια του χειμωνανθού είναι πολύ εντυπωσιακά καθώς έχουν σχήμα αστεριού και φέρουν μια κόκκινη καρδιά στο κέντρο τους. Καλλωπιστικός θάμνος που χάνει τα χαρακτηριστικά λογχοειδή φύλλα του μέσα στο χειμώνα, ο χειμωνανθός έχει σχετικά αργή ανάπτυξη και φθάνει σε ύψος τα 3-4 μέτρα.

Χειμωνανθός, το λουλούδι του χειμώνα
Χειμωνανθός, το λουλούδι του χειμώνα

3. Ηλίανθος

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά που εντυπωσιάζει με τα κίτρινα λουλούδια του είναι ο ηλίανθος, που μας χαρίζει την εντυπωσιακή ανθοφορία του μέσα στο καλοκαίρι. Η κεφαλή του ηλίανθου στρέφεται προς τις ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι, τις πρωινές ώρες, προς την ανατολή. Υπάρχουν νάνες ποικιλίες ηλίανθου, κατάλληλες για να φυτέψουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες ενώ οι ψηλότερες ποικιλίες που είναι εδώδιμες είναι κατάλληλες για τον κήπο μας.

ηλιανθος φροντιδα
Ηλίανθος, το λουλούδι του ήλιου

4. Κατιφές

Εντυπωσιακά κίτρινα λουλούδια έχει και ο κατιφές, το παραδοσιακό λουλούδι που συναντάμε την άνοιξη και το καλοκαίρι στις αυλές των γιαγιάδων και των παππούδων μας. Φυτό χαμηλής ανάπτυξης ο κατιφές, συνήθως ζει για ένα χρόνο ενώ υπάρχουν και ποικιλίες κατιφέ με πορτοκαλί και κεραμιδί λουλούδια. Εκτός από την καλλωπιστική χρήση, ο κατιφές φυτεύεται στον λαχανόκηπο, μαζί με τον βασιλικό για να προφυλάσσει τα λαχανικά μας.

κατιφες κιτρινα λουλουδια
Κατιφές, ένα ανθεκτικό λουλούδι που προστατεύει τα λαχανικά

5. Ζίνια

Ο κατάλογος μας ασφαλώς και θα συμπεριλάβει τα μεγάλα κίτρινα λουλούδια της ζίνιας, τα οποία συναντάμε σε ποικιλία σχημάτων μέσα στην άνοιξη και στο καλοκαίρι. Βέβαια, θα συναντήσουμε και ποικιλίες ζίνιας, που σχηματίζουν λουλούδια σε κόκκινο, πορτοκαλί, ροζ και μωβ χρώμα. Υπάρχουν ποικιλίες χαμηλής ή ψηλότερης ανάπτυξης, ιδανικές για να τις φυτέψουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μας, σε βραχόκηπους, στο γκαζόν και σε παρτέρια του κήπου μας.

ζινια κιτρινα λουλουδια
Ζίνια, ένα λουλούδι με υπέροχα χρώματα
Διαφήμιση

6. Φρέζια

Ας προσθέσουμε στη λίστα μας και ένα βολβώδες φυτό με κίτρινα λουλούδια, κι όχι μόνο εντυπωσιακά αλλά και αρωματικά. Μιλάμε για τη φρέζια που φυτεύεται το φθινόπωρο και σχηματίζει την ανθοφορία της στα τέλη του χειμώνα. Βέβαια, εκτός από κίτρινο χρώμα, υπάρχουν ποικιλίες φρέζιας που σχηματίζουν και άλλα χρώματα, από κόκκινο, μωβ και ροζ μέχρι φούξια και λευκό. Μπορούμε να φυτέψουμε τις φρέζιες σε γλάστρες στο μπαλκόνι αλλά και σε παρτέρια του κήπου μας.

φρεζια κιτρινα λουλουδια
Φρέζιες με κίτρινο χρώμα λουλουδιού

7. Γαριδάκι

Αν ψάχνουμε κάτι πιο τροπικό για τον κήπο μας, υπάρχει το γαριδάκι που μας χαρίζει την πλούσια κίτρινη ανθοφορία του από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο. Το γαριδάκι είναι ένα εντυπωσιακό καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά βράκτια φύλλα του, σε αποχρώσεις του κίτρινου, που μοιάζουν με κρεμαστές γαρίδες και περιβάλλουν τα άσπρα γλωσσοειδή άνθη του. Εκτός από το κίτρινο χρώμα, θα το συναντήσουμε και σε άλλα εντυπωσιακά είδη σε κόκκινο και κεραμιδί χρώμα.

γαριδακι κιτρινο φυτό
Γαριδάκι, ένα τροπικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

8. Λαντάνα

Πλούσια ανθοφορία με κίτρινα λουλούδια μας χαρίζει και η λαντάνα, ένα πολύ ανθεκτικό καλλωπιστικό φυτό πλευρικής ανάπτυξης που επιλέγεται για φύτευση σε παρτέρια, σε δρόμους, σε πλατείες και πάρκα για τη δημιουργία χαμηλών φραχτών. Τα λουλούδια της λαντάνας που εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου συναντώνται και σε άλλους χρωματικούς συνδυασμούς όπως κόκκινο με πορτοκαλί, καθώς και λευκό με ροζέ.

λαντανα κιτρινα λουλουδια
Λαντάνα, πολύχρωμος κι ανθεκτικός θάμνος

9. Χρυσάνθεμο

Ένα από τα πιο κλασικά λουλούδια του φθινοπώρου, το χρυσάνθεμο που μας χαρίζει και αυτό υπέροχη ανθοφορία σε κίτρινο χρώμα. Τα χαρακτηριστικά λουλούδια του χρυσάνθεμου που μοιάζουν με μαργαρίτες συναντώνται και σε άλλα χρώματα από άσπρο, ροζ και μωβ μέχρι κόκκινο, πορτοκαλί και καφετί. Γνωστό και με την ονομασία αγιοδημητριάτικο ή αγιοδημητράκι, το χρυσάνθεμο μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρες και ζαρντινιέρες αλλά και σε σημεία του κήπου μας.

χρυσανθεμα κιτρινα λουλουδια
7 μυστικά για τη φροντίδα του χρυσάνθεμου

10. Καλέντουλα

Τι θα λέγατε αν συναντούσατε και κίτρινα λουλούδια στις σαλάτες σας ή για γαρνιτούρα στο φαγητό σας; Αναφερόμαστε στην καλεντούλα, ένα λουλούδι που τα πέταλα του τρώγονται σε ξεχωριστές γαστρονομικές επιλογές. Ξαδερφάκι της μαργαρίτας, η καλέντουλα ξεχωρίζει για τα υπέροχα μεγάλα λουλούδια της, όχι μόνο σε έντονο κίτρινο χρώμα αλλά και σε εντυπωσιακό πορτοκαλί χρώμα. Η ανθοφορία της καλεντούλας εμφανίζεται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου.

Καλέντουλα, όμορφη και θεραπευτική
Καλέντουλα, όμορφη και θεραπευτική
Διαφήμιση

11. Τριανταφυλλιά

Σε αυτό τον κατάλογο των κίτρινων λουλουδιών, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την τριανταφυλλιά, το πιο δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπορούμε να επιλέξουμε πολλά είδη τριανταφυλλιάς με κίτρινο χρώμα λουλουδιών όπως νάνες ποικιλίες για γλάστρες, ποικιλίες εδαφοκάλυψης, θαμνώδεις ποικιλίες για παρτέρια, δενδρώδεις ποικιλίες και αναρριχώμενες ποικιλίες. Υπάρχουν και ξεχωριστές ποικιλίες τριανταφυλλιάς με κίτρινα λουλούδια που διαθέτουν και ξεχωριστό άρωμα.

τριανταφυλλια κιτρινα λουλουδια
12 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς

12. Ιβίσκος

Εκτός από τα χαρακτηριστικά κόκκινα λουλούδια του ιβίσκου, υπάρχουν και πανέμορφες ποικιλίες με κίτρινα λουλούδια. Βέβαια, συναντάμε πολλά φυτά ιβίσκου και σε άλλα χρώματα όπως μωβ, λευκό, πορτοκαλί και ροζ. Ο ιβίσκος διαμορφώνεται συνήθως σε θάμνο ή μικρό καλλωπιστικό δέντρο και η πλούσια ανθοφορία του εμφανίζεται το καλοκαίρι και διαρκεί μέχρι το φθινόπωρο. Βέβαια, το κάθε λουλούδι του ιβίσκου διατηρείται μόνο για λίγο, 1-2 μέρες πάνω στο φυτό.

ιβισκος κιτρινα λουλουδια φροντιδα
10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου

13. Κάννα

Άλλο ένα τροπικό καλλωπιστικό φυτό που μας χαρίζει κίτρινα λουλούδια είναι η κάννα που φυτεύεται με βολβούς την άνοιξη και μας δίνει πλούσια ανθοφορία από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. Εντυπωσιακό φυτό η κάννα, διαθέτει πλατιά μεγάλα φύλλα, πλούσιο φύλλωμα και έντονη βλάστηση ενώ φτάνει σε ύψος που κυμαίνεται από 50 εκατοστά ως 2 μέτρα. Εκτός από το κίτρινο χρώμα θα συναντήσουμε ποικιλίες κάννας σε πορτοκαλί, ροζ, μωβ και κόκκινο χρώμα.

καννα κιτρινα λουλουδια φροντιδα
Κάννα, ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

14. Διμορφοθήκη

Ας βάλουμε στον κατάλογο των κίτρινων λουλουδιών και τη διμορφοθήκη, την περίφημη αφρικανική μαργαρίτα με την χαμηλή έρπουσα ανάπτυξη και τους λεπτούς μακριούς βλαστούς. Ιδανικό φυτό για εδαφοκάλυψη σε παρτέρια ή για να τη φυτέψουμε σε κρεμαστές γλάστρες. Εκτός από το κίτρινο χρώμα, τα μεγάλα λουλούδια της που φτάνουν σε διάμετρο 5-6 εκατοστά συναντώνται και σε άλλα χρώματα όπως λευκό, ροζ, μωβ, κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα ενώ επίσης υπάρχουν και ποικιλίες με δίχρωμα λουλούδια.

διμορφοθηκη κιτρινα λουλουδια
Διμορφοθήκη, μία πολυετής μαργαρίτα με πολλά λουλούδια

15. Βιγόνια

Στα κίτρινα ντύνεται πολλές φορές και η βιγόνια, ένα από τα πιο δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά που συναντάμε παραδοσιακά στις αυλές των γονιών μας. Καλλωπιστικό φυτό χαμηλής ανάπτυξης, η βιγόνια ξεχωρίζει με το έντονο πράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα της και την πλούσια ανθοφορία της που ξεκινά από τον Μάιο και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο. Εκτός από τα κίτρινα λουλούδια, υπάρχουν υπέροχες ποικιλίες με κόκκινο, ροζ και λευκό χρώμα λουλουδιών.

βιγονια κιτρινα λουλουδια
9 μυστικά για τη φροντίδα της βιγόνιας
Διαφήμιση

16. Πρίμουλα

Κίτρινα λουλούδια μας χαρίζει και η πρίμουλα, το φυτό που ανθίζει πρώτο μέσα στο χειμώνα και η ανθοφορία του διαρκεί ως τα τέλη της άνοιξης. Η πρίμουλα είναι ένα ποώδες λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης, με χαρακτηριστικό λογχοειδές φύλλωμα που αναπτύσσεται σε μορφή ροζέτας. Υπάρχουν πολλά είδη πρίμουλας με διαφορετικό χρώμα λουλουδιών από άσπρο, κόκκινο, μωβ μέχρι ροζ, πορτοκαλί και μπλε, καθώς και εντυπωσιακές δίχρωμες ποικιλίες.

πριμουλα κιτρινα λουλουδια
6 μυστικά για τη φροντίδα της πρίμουλας

17. Λεβαντίνη

Τι θα λέγατε τώρα και για ένα αρωματικό φυτό με κίτρινα λουλούδια; Μιλάμε για τη λεβαντίνη, τον μεσογειακό αρωματικό θάμνο που χρησιμοποιείται σε βραχόκηπους, για εδαφοκάλυψη ή για χαμηλές μπορντούρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποικιλία λεβαντίνης που διαθέτει ασημοπράσινα φύλλα φέρει μικρά κίτρινα άνθη ενώ η ποικιλία με τα πράσινα φύλλα φέρει υποκίτρινα άνθη. Η λεβαντίνη ανθίζει την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου και τα ξερά άνθη παραμένουν πάνω στο φυτό για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

λεβαντινη φροντιδα
Λεβαντίνη, ένα αρωματικό φυτό για εδαφοκάλυψη

18. Ντάλια

Λουλούδια σε κίτρινο χρώμα θα βρούμε και σε άλλο ένα εντυπωσιακό βολβώδες φυτό, τη ντάλια που φυτεύεται την περίοδο της άνοιξης για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία της μέσα στο καλοκαίρι. Θα συναντήσουμε ποικιλίες ντάλιας με διαφορετικό ύψος και με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη λουλουδιού. Κι όσο για το χρώμα, εκτός από το κίτρινο θα συναντήσουμε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από λευκό και κρεμ μέχρι ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινο, ακόμη και σκουροκόκκινο που πλησιάζει σχεδόν το μαύρο.

Νταλια κιτρινα λουλουδια
Ντάλιες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

19. Γρεβιλέα

Aς πάμε και σε ένα εξωτικό καλλωπιστικό θάμνο που διαθέτει πολύ ιδιαίτερα κίτρινα εντυπωσιακά λουλούδια από τα τέλη του χειμώνα μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Τα άνθη της γρεβιλέας ξεχωρίζουν για το χαρακτηριστικό σχήμα τους, σε κάποια είδη είναι μικρά και μοιάζουν με αράχνη, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις τα λουλούδια έχουν πιο μεγάλο μέγεθος και θυμίζουν οδοντόβουρτσα. Εκτός από το κίτρινο, θα συναντήσουμε τα λουλούδια της και σε άλλες αποχρώσεις όπως μωβ, κόκκινου και πορτοκαλί.

γρεβιλεα κιτρινη
Γρεβιλέα, ένα ανθεκτικό φυτό με χαρακτηριστικά λουλούδια

20. Kάλλα

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη λευκή ποικιλία κάλλας, όμως, εξαιρετική ομορφιά διαθέτει και η κίτρινη ποικιλία κάλλας. Η κάλλα διαθέτει μεγάλα πράσινα λογχοειδή φύλλα και εμφανίζει πλούσια ανθοφορία την περίοδο της άνοιξης με εντυπωσιακά λουλούδια που θυμίζουν τρομπέτα. Εκτός από το λευκό και το κίτρινο χρώμα θα συναντήσουμε πανέμορφες ποικιλίες κάλλας με λουλούδια σε ροζ, μωβ, κόκκινο ακόμα και πορφυρό χρώμα.

καλλα κιτρινα λουλουδια
Κάλλα, ένας υπέροχος και ανθεκτικός κρίνος
Διαφήμιση

21. Μπρουγκμάνσια

Ας πάμε σε ένα πολύ εντυπωσιακό φυτό που διαθέτει και αυτό κίτρινη λουλούδια, τη μπρουγκμάνσια (Brugmansia), γνωστή και ως τρομπέτα ή σάλπιγγα των αγγέλων. Η μπρουγκμάνσια φτάνει σε ύψος τα 2-3 μέτρα και ξεχωρίζει για τα τεράστια λουλούδια του σε σχήμα τρομπέτας που φτάνουν σε μήκος 15-20 εκατοστών. Εκτός από το κίτρινο χρώμα λουλουδιών θα συναντήσουμε και ποικιλίες μπρουγκμάνσιας με άλλα χρώματα από λευκό και κρεμ, μέχρι ροζ και μωβ.

Σάλπιγγα των αγγέλων, ένα παραδεισένιο φυτό
Σάλπιγγα των αγγέλων, ένα παραδεισένιο φυτό

22. Αλστρομέρια

Βγάζει κίτρινα λουλούδια και η αλστρομέρια; Κι όμως, το μεγαλοπρεπές καλλωπιστικό φυτό, γνωστό και ως κρίνο του Περού, διαθέτει τα εντυπωσιακά λουλούδια του και σε κίτρινο χρώμα. Πολυετές φυτό, με έντονη ανάπτυξη βλάστησης, η αλστρομέρια σχηματίζει την πλούσια ανθοφορία της από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο. Εκτός από κίτρινο, τα λουλούδια της αλστρομέριας έχουν κι άλλα χρώματα όπως πορτοκαλί, ροζ, μωβ, κόκκινο, λευκό και σομόν.

αλστρομερια κιτρινα λουλουδια
Αλστρομέρια, το εντυπωσιακό κρίνο των Ίνκας

23. Μπίντενς

Λίγο το τέλος της λίστας, ένα φυτό που σχηματίζει μόνο κίτρινα λουλούδια και μάλιστα σε μία εντυπωσιακή χρυσοκίτρινη απόχρωση. Μιλάμε για το μπίντενς, ένα πολυετές φυτό χαμηλής ανάπτυξης που σχηματίζει πλούσια ανθοφορία από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, με λουλούδια σε σχήμα που θυμίζουν μαργαρίτες. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για φύτευση σε βραχόκηπο καθώς διαθέτει μία μοναδική αίσθηση άγριου λουλουδιού που συναντάμε στην εξοχή.

Μπίντενς, ένα φυτό με χρυσαφί λουλούδια
Μπίντενς, ένα φυτό με χρυσαφί λουλούδια

24. Ορχιδέα

Και για το τέλος, επιλέγουμε ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου για να δώσουμε και στα δωμάτια του σπιτιού μας αλλά και των επαγγελματικών μας χώρων μία ξεχωριστή νότα κίτρινου χρώματος. Το αγαπημένο είδος ορχιδέας, η φαλαίνοψις, διαθέτει αρκετές ποικιλίες που σχηματίζουν κίτρινο χρώμα λουλουδιών. Η ανθοφορία της ορχιδέας φαλαίνοψις ξεκινά στα τέλη του χειμώνα συνεχίζεται μέσα στην άνοιξη και κρατάει συνήθως μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

ορχιδεα κιτρινα λουλουδια
10 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας (+video)
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *