εικόνα

Τρομπέτα ή σάλπιγγα των αγγέλων, ένα παραδεισένιο φυτό

Σάλπιγγα των αγγέλων, ένα παραδεισένιο φυτό

Τρομπέτα ή σάλπιγγα των αγγέλων, ένα παραδεισένιο φυτό

Ένας ιδιαίτερα εντυπωσιακός θάμνος που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι είναι η μπρουγκμάνσια (Brugmansia), γνωστή και ως ντατούρα ή σάλπιγγα των αγγέλων. Με καταγωγή από την νότια Αμερική, η σάλπιγγα των αγγέλων διαθέτει πλούσιο φύλλωμα και μεγάλα φύλλα, φτάνει σε ύψος τα 2-3 μέτρα και ξεχωρίζει για τα τεράστια λουλούδια του σε σχήμα τρομπέτας που απλώνονται πάνω στους βλαστούς του και φτάνουν σε μήκος 15-20 εκατοστών. Τα λουλούδια της έχουν διάφορα χρώματα από λευκό, κρεμ, κίτρινο, ροζ μέχρι και μωβ και μπορούμε να επιλέξουμε την ποικιλία που μας ταιριάζει.

 

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η σάλπιγγα των αγγέλων;

 

Η σάλπιγγα των αγγέλων ευδοκιμεί σε υποτροπικά κλίματα που είναι συγχρόνως υγρά και ζεστά. Προτιμούμε ημισκιερές θέσεις για την σάλπιγγα των αγγέλων, καθώς υποφέρει στον έντονο μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού. Η σαλπιγγα των αγγέλων είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες, όπως και στους έντονους ανέμους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να της εξασφαλίσουμε μία προφυλαγμένη θέση. Για να φυτέψουμε τη σάλπιγγα των αγγέλων σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε μεγάλη γλάστρα και την τοποθετούμε σε δυτικό ή ανατολικό μπαλκόνι. Η σάλπιγγα των αγγέλων φυτεύεται σε γόνιμο πλούσιο έδαφος που διαθέτει καλή αποστράγγιση. Στο μπαλκόνι μπαλκόνι μας επιλέγουμε φυτόχωμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

 

Tι ανάγκες σε φροντίδα έχει η σάλπιγγα των αγγέλων;

 

Η σάλπιγγα των αγγέλων έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και πρέπει να ποτίζεται κάθε 3 μέρες την περίοδο της άνοιξης. Την περίοδο του καλοκαιριού, ειδικά αν την έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, θα πρέπει να ποτίζεται συχνότερα ακόμα και καθημερινά. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η σάλπιγγα των αγγέλων έχει σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία, γι’ αυτό προσθέτουμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά τη μελίγκρα και διάφορες κάμπιες που προσβάλλουν το φύλλωμα και τα άνθη της σάλπιγγας των αγγέλων, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης.

 


Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η σάλπιγγα των αγγέλων;

 

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της σάλπιγγας των αγγέλων είναι στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι τελευταίες παγωνιές του χειμώνα. Μπορούμε να κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα προσπαθώντας να διατηρήσουμε ένα σχετικά συμπαγές σχήμα στο φυτό ή να κάνουμε ένα πιο αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης στο φυτό κλαδεύντας τον κεντρικό βλαστό του φυτού μας λίγα εκατοστά πάνω από το έδαφος. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά σάλπιγγας των αγγέλων, μπορούμε να το κάνουμε με σπόρους ή με μοσχεύματα. Σχετικά με τον πολλαπλασιασμό της σάλπιγγας των αγγέλων με μοσχεύματα, μπορεί να γίνει είτε με μαλακά τρυφερά μοσχεύμετα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού ή με ξυλώδη μοσχεύματα την περίοδο του φθινοπώρου. Ακόμα και να βάλουμε ένα κλαδί σάλπιγγας των αγγέλων στο νερό, θα ριζώσει αρκετά γρήγορα για να το μεταφυτέψουμε σε γλάστρα.

 

Κι ένα μυστικό για την σάλπιγγα των αγγέλων

 

H σάλπιγγα των αγγέλων θεωρείται δηλητηριώδες φυτό, καθώς περιέχει μια ισχυρή τοξική ουσία που περιέχεται στα φύλλα, στα άνθη και στους καρπούς του φυτού. Η συγκεκριμένη τοξική ουσία προκαλεί διάφορες στομαχικές διαταραχές ενώ σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην καρδιά και τον εγκέφαλο.

 

Περισσότερα λουλούδια

 
Φυτά που ανθίζουν συνεχόμενα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο
Οινοθήρα, ανθεκτικό φυτό για εδαφοκάλυψη με πανέμορφα λουλούδια
Πικροδάφνη, ανθεκτικός θάμνος με εντυπωσιακά λουλούδια
Γκουσμάνια, τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου
Καλλιέργεια πιτάγια, το φρούτο του δράκου
Κουρκουμάς, το εντυπωσιακό φυτό που μας δίνει ένα υπέροχο μπαχαρικό
Γλυσίνα, ένα αναρριχώμενο φυτό με κρεμαστά άνθη
Σχίζανθος, το λουλούδι πεταλούδα
Ιμπάτιενς, το ερωτάκι με τα υπέροχα λουλούδια
Ιβίσκος, 5 μυστικά για τη φροντίδα του
Πανσέδες, 5 συμβουλές για τη φροντίδα τους
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (1)

σχολιαστής
yiannis 28 Ιουνίου 2020

Συγχαρητήρια για την λεπτομερή ενημέρωση και τις οδηγίες που δίνεις στούς επισκέπτες σου!

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.