Μπίντενς, ένα φυτό με χρυσαφί λουλούδια

Μπίντενς, ένα φυτό με χρυσαφί λουλούδια

To μπίντενς είναι ένα πανέμορφο φυτό που εντυπωσιάζει με τα χρυσοκίτρινα λουλούδια του σε σχήμα που θυμίζουν έντονα μαργαρίτες.

Με καταγωγή από το Μεξικό και τη Γουατεμάλα, το μπίντενς έχει χαμηλή ανάπτυξη, με ύψος που φτάνει τα 30 εκατοστά, και φυτεύεται την περίοδο της άνοιξης. Χαρακτηρίζεται από πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μπίντενς, ετήσιες και πολυετείς, για να επιλέξουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Το μπίντενς ανήκει στην ίδια οικογένεια με το άστερ, ένα φθινοπωρινό λουλούδι που επίσης μοιάζει με μαργαρίτα.

Το μπίντενς μπορεί να συνδυαστεί σε παρτέρια και σε γλάστρες ή καλάθια με υπέροχα λουλούδια που διαθέτουν έντονο κόκκινο ή πορφυρό χρώμα, όπως οι πετούνιες, η καλιμπραχόη και η βερβένα για να πλημμυρίσουμε με χρώμα τον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Το μπίντενς αποτελεί εξαιρετική επιλογή φυτού για φύτευση βραχόκηπο και διαθέτει μία μοναδική αίσθηση άγριου λουλουδιού που συναντάμε στην εξοχή. Επιπλέον, ανήκει στα φυτά που προσελκύουν πεταλούδες και πουλιά στον κήπο μας, χαρίζοντας περισσότερη αρμονία και ομορφιά.

Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα του μπίντενς κι ας το φυτέψουμε στον κήπο μας και σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να απολαύσουμε τα υπέροχα χρυσοκίτρινα λουλούδια του.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες θέλει το μπίντενς για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει;

Το μπίντενς φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις για να μας χαρίσει τα πανέμορφα λουλούδια του, αν και υπάρχουν ποικιλίες που μπορούν να επιβιώσουν και σε ημισκιερά σημεία.

Βέβαια, σε θέσεις με λιγότερο φωτισμό, το μπίντενς μας δίνει λιγότερα λουλούδια, ενώ το φυτό γίνεται ψηλότερο, αδύναμο και πιο ευάλωτο στον αέρα. Το μπίντενς είναι ευαίσθητο στην παγωνιά και δεν επιβιώνει στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Σχετικά με το έδαφος που το φυτεύουμε, το μπίντενς χρειάζεται χώμα που να διαθέτει καλή αποστράγγιση.

Για να φυτέψουμε το μπίντενς σε γλάστρα, επιλέγουμε μπαλκόνι με νότια ή δυτική έκθεση και γλάστρες σχετικά πλατιές, διαμέτρου 20-30 εκατοστών για να έχει το φυτό μας καλύτερη πλευρική ανάπτυξη. Είναι σημαντικό να βάζουμε μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται πιο εύκολα το νερό και να μη δημιουργούνται προβλήματα σαπίσματος της ρίζας.

2. Πόσο συχνά θέλει πότισμα και λίπασμα στο μπίντενς;

To μπίντενς είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό και έχει μικρές απαιτήσεις φροντίδας, όσον αφορά το πότισμα και τη λίπανση, για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να μας δώσει αρκετά λουλούδια. Συγκεκριμένα, το μπίντενς χρειάζεται πότισμα μία φορά τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δύο φορές την εβδομάδα κατά τη περίοδο του καλοκαιριού που υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες.

Βάζουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα σε μικρές ποσότητες στο μπίντενς τρεις φορές φορές τον χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και του φθινοπώρου για να έχει πλουσιότερη βλάστηση και καλή ανθοφορία.

3. Πότε και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε το μπίντενς

Το μπίντενς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε κλάδεμα για να μας δώσει ικανοποιητική ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

Στις πολυετείς ποικιλίες μπίντενς που ευδοκιμούν μόνο σε ζεστές περιοχές, κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα στις αρχές της άνοιξης αφαιρώντας αδύνατους και ξερούς βλάστους για να τονώσουμε τη βλάστησή του και να δημιουργήσουμε ένα πιο συμπαγές σχήμα στο φυτό.

Επίσης, είναι χρήσιμο να αφαιρούμε τα λουλούδια του μπίντενς που έχουν ολοκληρώσει την ανθοφορία τους στα τέλη του καλοκαιριού, για να ενισχύσουμε τον σχηματισμό νέων λουλουδιών μέσα στο φθινόπωρο.

4.Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τo μπίντενς;

Το μπίντενς είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό που δεν προσβάλλεται συχνά από έντομα και ασθένειες. Σε συνθήκες κακού αερισμού και πυκνής φύτευσης, τα μπίντενς μπορεί να προσβληθούν από το έντομο της μελίγκρας, του αλευρώδη και του θρίπα. Για να τα αντιμετωπίσουμε, ψεκάζουμε με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και ένα κουταλάκι του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

Σε συνθήκες κακού αερισμού, μπορεί να αναπτυχθεί η μυκητολογική ασθένεια του ωιδίου, γι’ αυτό μπορούμε να ψεκάσουμε προληπτικά το φύλλωμα των φυτών με βρέξιμο θειάφι που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα ή με διάλυμα μαγειρικής σόδας χρησιμοποιώντας σπιτικά υλικά.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

5. Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά μπίντενς;

Ο πολλαπλασιασμός του μπίντενς μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα με 3 διαφορετικόυς τρόπους. Καταρχήν με σπόρους, καθώς μπορούμε να μαζέψουμε εύκολα σπόρο στα τέλη του φθινοπώρου και να τον φυτέψουμε στις αρχές της άνοιξης. Οι σπόροι του μπίντενς, φυτρώνουν μετά από 2-3 εβδομάδες όταν η θερμοκρασία είναι περίπου 20°C και μας χαρίζουν τα λουλούδια τους μετά από 2-3 μήνες.

Τα μπίντενς μπορούν να πολλαπλασιαστούν και με μοσχεύματα την περίοδο του καλοκαιριού, παίρνοντας τμήματα βλαστών (μοσχεύματα) μήκους περίπο 15 εκατοστών και να τα φυτέψουμε σε γλάστρες φυτωρίου, αφού έχουμε τοποθετήσει στην βάση τους ορμόνη ριζοβολίας. Τοποθετούμε τα γλαστράκια σε φωτεινό και δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν. Μετά από 5-6 εβδομάδες μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε στην οριστική τους θέση στον κήπο ή σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Τέλος, μπορούμε να φτιάξουμε καινούρια φυτά μπίντενς, στις αρχές της άνοιξης, με τη μέθοδο του διαχωρισμού. Χρησιμοποιούμε κοφτερό μαχαίρι για να χωρίσουμε τα 2 μέρη του φυτού μαζί με τις ρίζες τους και τα φυτεύουμε σε δύο ξεχωριστές γλάστρες που τοποθετούμε σε δροσερό περιβάλλον. Μετά από 2-3 εβδομάδες τα νέα φυτά θα έχουν ριζώσει και μπορούμε να τα απολαύσουμε ή να τα χαρίσουμε σε αγαπημένους μας φίλους.

10. Κι ένα μυστικό για το μπίντενς

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί καινούριες ποικιλίες μπίντενς σε διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου, του ροζ και του λευκού που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μας δίνουν περισσότερες δυνατότητες για τη φύτευση του κήπου μας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *