Κάννα, ένα εξωτικό λουλούδι με εντυπωσιακά φύλλα

καννα λουλουδι φροντιδα

Κάννα, ένα τροπικό καλλωπιστικό φυτό με χρωματιστά λουλούδια και πανέμορφα πλατιά φύλλα. Η κάννα είναι πολυετές φυτό που φυτεύεται με βολβούς την περίοδο της άνοιξης και μας δίνει πλούσια ανθοφορία από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο.

Με καταγωγή από την κεντρική και νότια Αμερική, η κάννα διαθέτει πλούσιο φύλλωμα και έντονη βλάστηση με ύψος που κυμαίνεται από 50 εκατοστά ως 2 μέτρα.

Τα μεγάλα λεπτά χαρακτηριστικά φύλλα της, έχουν πράσινο ή καφέ-κοκκινωπό χρώμα και βγαίνουν από ένα κεντρικό βλαστό. Μοιάζουν αρκετά με τα φύλλα άλλων τροπικών φυτών όπως της μπανανιάς, της ελικόνιας και της στρελίτσια.

Η κάννα αποτελεί εξαιρετική επιλογή για να προσθέσουμε χρώμα και εντυπωσιακά λουλούδια στον κήπο. Οι βολβοί της κάννας φυτεύονται εύκολα και σε γλάστρα και τα πλατιά φύλλα της συνδυάζονται πολύ αρμονικά με άλλα φυτά στην αυλή, στο μπαλκόνι και στη βεράντα μας.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται η κάννα για να μας δώσει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια και να την απολαμβάνουμε για πολλά χρόνια γεμάτη χρώμα και ζωντάνια.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες κάννας;

Yπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες κάννας με σημαντικές διαφοροποιήσεις στο μέγεθος του φυτού, το χρώμα των φύλλων καθώς επίσης τα χρώματα και το σχήμα του λουλουδιού. Οι ποικιλίες κάννας διαχωρίζονται ως εξής:

 • Μέγεθος φυτού: Υπάρχουν οι νάνες ποικιλίες κάννας που φτάνουν σε ύψος μέχρι 1 μέτρο, οι μεσαίας ανάπτυξης που αναπτύσσονται αε ύψος 1-1,5 μέτρο και οι ψηλές ποικιλίες κάννας που φτάνουν σε ύψος 1,5-2 μέτρα.
 • Χρώμα φύλλων: Οι περισσότερες ποικιλίες κάννας έχουν φύλλωμα πράσινου χρώματος αν και υπάρχουν ποικιλίες με σκουρότερα χρώματα, όπως σκούρο κόκκινο. Κάποιες πανασέ ποικιλίες κάννας έχουν πράσινο χρώμα φύλλων που συνοδεύεται από κίτρινες, ροζ ή κοκκινωπές λωρίδες.
 • Χρώμα λουλουδιών: Θα συναντήσουμε ποικιλίες κάννας κυρίως με κίτρινα, πορτοκαλί ή κόκκινα λουλούδια αν και μπορούμε να συναντήσουμε όλες τις αποχρώσεις των χρωμάτων εκτός από μπλε, μαύρο και πράσινο. Επίσης, υπάρχουν ποικιλίες κάννας με δίχρωμα λουλούδια σε πολύ ενδιαφέροντες συνδυασμούς.
 • Σχήμα λουλουδιών: Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι λουλουδιών κάννας. Λουλούδια κάννας με φαρδιά πέταλά άνθους που αναπτύσσονται συνεκτικά σε έναν ψηλό ανθοφόρο βλαστό και θυμίζουν γλαδιόλες καθώς και λουλούδια με στενά πέταλα σε πιο χαλαρή διάταξη πάνω στο βλαστό που θυμίζουν ορχιδέες.
Φυτά κάννας σε παρτέρι
Φυτά κάννας με κόκκινα και κίτρινα λουλούδια

2. Τι συνθήκες χρειάζεται η κάννα για να αναπτυχθεί;

Λόγω της τροπικής καταγωγής της, η κάννα αγαπάει τη ζέστη. Για να μας δώσει πλούσια ανθοφορία προτιμάμε να τη φυτεύουμε σε θέσεις με ήλιο. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερές θέσεις, δίνοντας μας λιγότερα λουλούδια.

Η κάννα είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες. Την περίοδο του χειμώνα ξεραίνεται το φύλλωμα της λόγω παγωνιάς και ξαναβγάζει βλαστούς την άνοιξη από τα υπόγεια ριζώματα της.

Αν και μπορούμε να φυτέψουμε τις κάννες σχεδόν σε όλα τα εδάφη, ευδοκιμούν καλύτερα σε αφράτο χώμα που είναι πλούσιο σε οργανική ουσία και διαθέτει καλή αποστράγγιση, δηλαδή απομακρύνεται το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα για να μην σαπίσει το ριζικό σύστημα του φυτού.

Η κάννα φυτεύεται με ριζώματα την άνοιξη, τα προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα και τα φυτεύουμε σε βάθος περίπου 10-15 εκατοστών και αποστάσεις περίπου 30-50 εκατοστών. Από τα τέλη της άνοιξης και μέχρι το φθινόπωρο, μπορούμε να προμηθευτούμε από τα φυτώρια της περιοχής μας έτοιμα ανθισμένα φυτά κάννας σε γλάστρα.

Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών
Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών

3. Πώς φυτεύουμε την κάννα σε γλάστρα;

Επιλέγουμε γλάστρες με τρύπες, σχετικά μεγάλες, διαμέτρου και ύψους περίπου 30 εκατοστών καθώς τα ριζώματα της κάννας είναι σχετικά μεγάλα. Για να γεμίσουμε τις γλάστρες που θα φυτέψουμε τις κάννες, προμηθευόμαστε αφράτο φυτόχωμα για φυτά εξωτερικού χώρου που διαθέτει περλίτη.

Προτιμούμε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. Για την ανθοφορία της κάννας είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε θέση με αρκετή ηλιοφάνεια στο μπαλκόνι μας και προφυλαγμένη από τον δυνατό αέρα.

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η κάννα;

Η κάννα δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Χρειάζεται συχνό πότισμα στις αρχές της άνοιξης, την περίοδο που αναβλαστάνει και σχηματίζεται ο κεντρικός βλαστός. Στη συνέχεια, ποτίζουμε κάθε 4-5 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε 2-3 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Γενικότερα, κανονίζουμε να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν στεγνώνει το χώμα της γλάστρας. Η υπερβολική υγρασία ενδέχεται να δημιουργήσει σαπίσματα στα ριζώματα του φυτού καθώς και μαυρίσματα σε φύλλα και βλαστούς.

5. Πότε βάζουμε λίπασμα στην κάννα;

H κάννα, όπως και τα περισσότερα βολβώδη φυτά δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και σχηματίζουν λουλούδια, ακόμα και αν δεν βάλουμε καθόλου λίπασμα. Για να εξασφαλίσουμε πολλά λουλούδια και ανθοφορία που θα διαρκέσει καλοκαίρι και φθινόπωρο, η προσθήκη του κατάλληλου λιπάσματος βοηθάει σημαντικά.

Για τις κάννες που έχουμε φυτέψει στον κήπο μας, για πλούσια ανθοφορία προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στα μέσα της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Αν έχουμε φυτέψει την κάννα σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας, μία φορά το μήνα, από τα μέσα της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου.

Διαφήμιση

7. Ποια έντομα και ποιες ασθένειες προσβάλλουν τις κάννες;

Η κάννα δεν έχει ανάγκη ιδιαίτερα από προληπτικούς ψεκασμούς, καθώς είναι αρκετά ανθεκτική και δεν προσβάλλεται εύκολα από έντομα και ασθένειες. Σε περίπτωση προσβολής από κάμπιες που τρώνε το φύλλωμα, ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα όπως ο βάκιλος Θουριγγίας και η φυσική πυρεθρίνη που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Αν δούμε σαπίσματα στα φύλλα ή μαυρίσματα λόγω ασθενειών όπως βοτρύτη, ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με σκεύασμα χαλκού.

Σοβαρότερο πρόβλημα για τις κάννες από τα έντομα και τις ασθένειες, είναι τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες που τρώνε τα φύλλα τους. Για να αντιμετωπίσουμε τα σαλιγκάρια με εύκολο, οικολογικό και αποτελεσματικό τρόπο, μπορούμε να ρίξουμε στάχτη γύρω από τα φυτά δημιουργώντας ένα φυσικό τοίχο προστασίας.

4 φυσικοί τρόποι για να διώξουμε τα σαλιγκάρια από τον κήπο
4 φυσικοί τρόποι για να διώξουμε τα σαλιγκάρια από τον κήπο

8. Πότε κλαδεύουμε την κάννα και με ποιο τρόπο;

Κλαδεύουμε την κάννα κάθε χρόνο, μέσα στον χειμώνα, όταν έχουν ξεραθεί τα φύλλα και τα λουλούδια της. Το κλάδεμα γίνεται από χαμηλά, σε απόσταση 15-20 εκατοστών από το έδαφος. Συμπληρωματικά, στα τέλη του καλοκαιριού, αφαιρούμε ξερά φύλλα και ξεραμένα λουλούδια για να ενισχύσουμε φθινοπωρινή ανθοφορία του φυτού.

9. Ποιοι είναι οι τρόποι πολλαπλασιασμού της κάννας;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά κάννας από σπόρο, ωστόσο είναι κάτι που δε συνηθίζεται καθώς καθυστερεί σημαντικά η ανθοφορία των νέων φυτών. Ο πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού της κάννας είναι ο πολλαπλασιασμός με ριζώματα, τους χαρακτηριστικούς υπόγειους βλαστούς που διαθέτει το φυτό της κάννας που δίνει καινούρια φυτά που ανθίζουν πολύ γρήγορα.

Συγκεκριμένα, στις αρχές του χειμώνα, αφού ξεραθούν τα φυτά της κάννας, μπορούμε να αφαιρέσουμε προσεκτικά τα ριζώματα από το χώμα και να τα διατηρήσουμε σε δροσερό μέρος μέσα σε ένα κουτί που το έχουμε γεμίσει με πριονίδι. Στις αρχές της άνοιξης, μπορούμε να φυτέψουμε τα ριζώματα ξανά στο χώμα ή σε γλάστρες αφού τα κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια έτσι ώστε κάθε κομμάτι ριζώματος θα έχει ένα τουλάχιστον οφθαλμό για να βλαστήσει.

10. Κι ένα μυστικό για την κάννα

Στο εξωτερικό και ειδικά στην Αμερική, η κάννα αναφέρεται και με την ονομασιά ‘indian shot’, δηλαδή ινδιάνικος πυροβολισμός καθώς οι μικροί μαύροι σπόροι της κάννας, λόγω της σκληρότητάς τους, πιθανολογείται ότι είχαν χρησιμοποιηθεί ως σκάγια όπλων κατά το παρελθόν.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (11)

 1. Ασπασια
  04/05/2024

  Πως μπορώ να περιορίσω την επέκταση των ριζοματων της Καννας; Θα αναπτυχθεί αν την φυτέψω στο παρτέρι μου μέσα σε μια πλαστική γλάστρα όπως τα μπαμπού; Και αν ναι τι μέγεθος πρέπει να έχει η γλάστρα; Ευχαριστώ.

  • Μπορείς να την φυτεύσεις σε γλάστρα μέσα στο παρτέρι, αφού αφαιρέσεις την βάση της. Επέλεξε γλάστρα, διαμέτρου 30-40 εκατοστών.

 2. Εύη
  12/07/2023

  Γειά σας! Έχω μια κάνα κόκκινη φυτεμένη σε παρτέρι χωρίς ήλιο κ βγάζει μόνο μερικά φύλλα. Μπορώ αυτή την εποχή να την βάλω σε γλάστρα σε μπαλκόνι με ήλιο ή θα την χαλάσω; Λόγω εποχής κ ζέστης δεν είμαι σίγουρη αν θα αντέξει. Ευχαριστώ!

  • Καλύτερα να την μεταφυτέψεις σε πιο ηλιοφανές σημείο στις αρχές του φθινοπώρου.

   • Ρωξάνη
    28/08/2023

    Χαίρετε! Ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να βάλω την κάνα μέσα στο σπίτι το χειμώνα!

    • Μπορείς να την έχεις σε εσωτερικό χώρο το χειμώνα, αλλά μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ.

 3. Ολγα Ζιώγα
  27/06/2023

  Καλησπέρα, γιατί τα κόκκινα φύλλα της κάννας άρχισαν να πρασινίζουν; Τις έχω σε ήλιο σχεδόν όλη την ημέρα. Ευχαριστώ.

  • Σε κάποιες ποικιλίες κάννας, το φύλλωμα μπορεί σταδιακά να πρασίνισει. Θα ήταν καλό να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

   • Ολγα Ζιώγα
    02/07/2023

    Σας ευχαριστώ πολύ

 4. Σια
  29/10/2021

  γεια σας αρχη καλοκαιριου μου εδωσαν κ τα εβαλα σε γλαστρα που ειναι μικρη για το μεγεθος τους θα μπορουσα τωρα ν αλλαξω γλαστρα ή την Ανοιξη;

  • Καλησπέρα Σία. Ναι, μπορείς να κάνεις μεταφύτευση της κάννας σε μεγαλύτερη γλάστρα αυτή την εποχή, μέσα στο φθινόπωρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *