Πλουμέρια, το ινδικό φούλι με τα αρωματικά λουλούδια

πλουμερια ινδικο φουλι φροντιδα

H πλουμέρια είναι ένα πανέμορφο καλλωπιστικό δέντρο με υπέροχα αρωματικά άνθη που ανθίζουν την περίοδο του καλοκαιριού και διαρκούν μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.

Με καταγωγή από την κεντρική Αμερική, η πλουμέρια είναι ένα εξωτικό φυτό που συναντάμε σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές όλου του κόσμου.

Στη χώρα μας ευδοκιμεί, κυρίως, σε νότιες περιοχές και νησιά, όπως στη Ρόδο, στην Κω και στην Κρήτη, όπου διαθέτει αρκετές τοπικές ονομασίες όπως ινδικό φούλι, αιγυπτιακό φούλι, ροδίτικο φούλι και φραντζιπάνι.

Το πιο γνωστό είδος πλουμέριας είναι η Plumeria alba με τα λευκοκίτρινα λουλούδια, υπάρχουν ωστόσο κι άλλες ποικιλίες όπως η κόκκινη πλουμέρια (Plumeria rubra) που διαθέτουν άνθη σε ροζ, κόκκινες, κίτρινες και λευκές αποχρώσεις.

H πλουμέρια έχει στενόμακρα μεγάλα φύλλα που συνήθως πέφτουν την περίοδο του χειμώνα. Αναπτύσσεται σε ύψος 2-6 μέτρων, προσφέροντας σκιά την περίοδο του καλοκαιριού.

Τα λουλούδια της πλουμέριας, βρίσκονται κατά ομάδες στις άκρες των κλαδιών και αποτελούνται από πέντε χαρακτηριστικά βελούδινα πέταλα.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται η πλουμέρια για να απολαμβάνουμε το μεθυστικό άρωμα των λουλουδιών της στον κήπο και στο μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η πλουμέρια για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει;

Η πλουμέρια αγαπάει πολύ τη ζέστη και την άφθονη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Για να μας χαρίσει την πλούσια και ευωδιαστή ανθοφορία της, η πλουμέρια χρειάζεται απευθείας ηλιακό φως για αρκετές ώρες την ημέρα.

Δεν είναι καθόλου ανθεκτική στο κρύο και σε συνθήκες παγετού δύσκολα μπορεί να ξεραθεί. Για το λόγο αυτό, φροντίζουμε να την προστατεύουμε από το κρύο του χειμώνα. Όταν η θερμοκρασία πλησιάζει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου είναι καλό να την καλύπτουμε με ειδικό πλαστικό αντιπαγετικής προστασίας.

Η πλουμέρια χρειάζεται πλούσιο και γόνιμο έδαφος με πολύ καλή αποστράγγιση για να αναπτυχθεί. Όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η ανάπτυξη της πλουμέριας είναι πολύ γρήγορη και μπαίνει ταχύτατα σε ανθοφορία.

2. Μπορούμε να φυτέψουμε πλουμέρια σε γλάστρα;

Η πλουμέρια μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι και να φτάσει σε ύψος 1,5-2 μέτρων, αρκεί να την προστατέψουμε από το κρύο και τους ψυχρούς ανέμους.

Για τη φύτευση της πλουμέριας, επιλέγουμε μεγάλες γλάστρες με διαστάσεις πλάτους και ύψους τουλάχιστον 40 εκατοστών, ώστε να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το ριζικό της σύστημα.

Χρησιμοποιούμε ελαφρύ γόνιμο φυτόχωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για να αποφύγουμε σαπίσματα στη ρίζα του φυτού.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη γλάστρα σε προστατευμένα σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό και αρκετή ηλιοφάνεια.

3. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η πλουμέρια;

Η πλουμέρια θέλει συχνό πότισμα, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ενδεικτικά, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε την πλουμέρια μία φορά την εβδομάδα και περίπου 2 φορές την εβδομάδα κατά τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Μέσα στον χειμώνα το φυτό της πλουμέριας μπαίνει σε φάση ληθάργου, οπότε σταματάμε το πότισμα.

Για φυτά πλουμέριας που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, ελέγχουμε το χώμα πριν ποτίσουμε και επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν στεγνώνει το χώμα της.

Το υπερβολικό πότισμα της πλουμέριας μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες και τους βλαστούς της πλουμέριας.

4. Κάθε πότε θέλει λίπασμα η πλουμέρια;

Η πλουμέρια χρειάζεται λίπασμα κατά την περίοδο ανάπτυξης της για να διατηρήσουμε το φύλλωμα της καταπράσινο και να μας δώσει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια.

Από τις αρχές της άνοιξης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, προσθέτουμε κάθε μήνα πλήρες κοκκώδες λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο.

Αποφεύγουμε την προσθήκη λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, όπως τα αμμωνιακά λιπάσματα, τα οποία ενισχύουν την ανάπτυξη πλούσιας βλάστησης του φυτού εις βάρος της εμφάνισης ανθοφορίας.

Για φυτά πλουμέριας σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 3 εβδομάδες από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.

5. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την πλουμέρια;

Η πλουμέρια προσβάλλεται από το έντομο του ψευδόκοκου (βαμβακάδας), που εμφανίζεται σαν βαμβάκι πάνω στα φύλλα και στους βλαστούς. Επίσης, η πλουμέρια συχνά την περίοδο του καλοκαιριού προσβάλλεται και από τον τετράνυχο που κάνει το φύλλο της πλουμέριας να φαίνεται θαμπό.

Για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας (ψευδόκοκκος) και του τετράνυχου, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα θερινού πολτού ή αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά

Επιπλέον, η πλουμέρια μπορεί να προσβληθεί από τη μυκητολογική ασθένεια της σκωρίασης που προκαλεί πορτοκαλί στίγματα στην κάτω μεριά του φυλλώματος.

Για την αντιμετώπιση της σκωρίασης μπορούμε να ψεκάσουμε με βρέξιμο θειάφι. Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε προληπτικό ψεκασμό με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα λίτρο νερό.

Aποφεύγουμε την υπερβολική υγρασία στο χώμα καθώς μπορεί να παρουσιαστεί σάπισμα των βλαστών και της ρίζας λόγω ανάπτυξης μυκητολογικής ασθένειας.

6. Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της πλουμέριας;

Το κλάδεμα της πλουμέριας γίνεται στο τέλος του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι τελευταίες παγωνιές και πριν ξεκινήσει η ανάπτυξη της νέας βλάστησης του φυτού.

Με το κλάδεμα προσπαθούμε να ελέγξουμε το σχήμα και τον όγκο του δέντρου και κλαδεύουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσουμε περισσότερο φωτισμό και αερισμό.

Αφαιρούμε αδύναμα και ξερά κλαδιά, εσωτερικά κλαδιά που αλληλοκαλύπτονται, καθώς και άρρωστους βλαστούς.

Προσέχουμε να μην κλαδεύουμε πολύ αυστηρά την πλουμέρια και αποφεύγουμε να χαμηλώνουμε πολύ το ύψος της, καθώς υπάρχει κίνδυνος μειωμένης ανθοφορίας.

7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της πλουμέριας;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά πλουμέριας με δύο τρόπους, κάνοντας: α) πολλαπλασιασμό με σπόρο και β) πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα.

α) Πολλαπλασιασμός της πλουμέριας με σπόρο

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά πλουμέριας με σπόρο στις αρχές της άνοιξης.

 • Πριν τη φύτευση, βάζουμε τον σπόρο της πλουμέριας σε ένα βρεγμένο πανί για 24 ώρες, προκειμένου να φουσκώσει.
 • Στη συνέχεια τον φυτεύουμε σε γλάστρα φυτωρίου που περιέχει φυτόχωμα εξωτερικού χώρου και άμμο σε αναλογία 2:1.
 • Μετά από 2-3 εβδομάδες, σε συνθήκες θερμοκρασίας 20°C και σχετικής υγρασίας, ο σπόρος της πλουμέριας θα έχει βλαστήσει.
 • Διατηρούμε το γλαστράκι σε δροσερό φωτεινό περιβάλλον και μετά από 2 μήνες το μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα.
 • Την επόμενη άνοιξη μπορούμε να φυτέψουμε την πλουμέρια απευθείας στο χώμα.

β) Πολλαπλασιασμός της πλουμέριας με μοσχεύματα

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά πλουμέριας την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, χρησιμοποιώντας κλαδάκια, μικρά τμήματα βλαστών που ονομάζονται μοσχεύματα.

 • Κόβουμε βλαστούς μήκους 30-40 εκατοστών και τους αφήνουμε για μία βδομάδα μέχρι να στεγνώσουν οι τομές τους.
 • Αφαιρούμε τα φύλλα των μοσχευμάτων και στη συνέχεια εμβαπτίζουμε τις τομές σε ορμόνη ριζοβολίας για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.
 • Φυτεύουμε τα μοσχεύματα της πλουμέριας σε γλάστρες με μίγμα φυτοχώματος και άμμου σε αναλογία 2:1 και τα διατηρούμε σε δροσερό σκιερό περιβάλλον μέχρι να ριζοβολήσουν και να βλαστήσουν.
 • Μετά από 2-3 μήνες τα φυτά θα έχουν ριζώσει και μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική τους θέση.

8. Κι ένα μυστικό για την πλουμέρια

Η πλουμέρια είναι ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό στη Χαβάη και σε άλλα νησιά του Ειρηνικού, καθώς τα άνθη της χρησιμοποιούνται για να στολίσουν τις περίφημες χαβανέζικες γιρλάντες. Επιπλέον, το λουλούδι της πλουμέρια φοριέται από τις γυναίκες για να δείξουν την κατάσταση της σχέσης τους – πάνω από το αριστερό αυτί εάν βρίσκονται σε σχέση και πάνω από το δεξί εάν είναι ελεύθερες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (57)

 1. ΝΑΝΣΥ ΓΙΑΜΠΑΝΗ
  01/03/2024

  Γεια σας,

  πριν από λίγους μ΄ηνες (καλοκαίρι) αγόρασα 2 πλουμέριες. Τις ταλαιπώρησε αμέσως μετά ο τετράνυχος .
  Σταδιακά πρώτα η μία και μετά και η δεύτερη έχασαν όλα τα φύλλα τους.
  Δεν είχε φέτος τόσο κρύο στην Αθήνα ώστε να το δικαιολογεί, είναι σε μπαλκόνι με νότιο προσανατολισμό. Θα ξαναβγάλουν φύλλα? Άνθη?
  Μήπως να πάρω νέες?

  • Η πτώση των φύλλων δεν οφείλεται στον τετράνυχο αλλά στην παγωνιά ή στις απότομες μεταβολές θερμοκρασίας και στους ανέμους. Λογικά, θα ξαναβγάλει φύλλα και άνθη.

 2. Λάμπρου Χριστίνα
  04/09/2023

  Καλησπέρα σας
  πριν μια βδομάδα περίπου μεταφύτευσα σε γλάστρα με φυτόχωμα και λίγη ποταμίσια άμμο μικρό φυτό πλουμέριας (φουλλί) που μου έδωσαν από τη Μεσσηνία και την τοποθέτησα σε μπαλκόνι νότιο με ήλιο .
  Φαίνεται να είναι καλά αλλά χθες παρατήρησα σε ένα φύλλο ένα υγρό σαν μια σταγόνα γάλακτος και σήμερα ένα φύλλο τσακισμένο από όπου έβγαινε το ίδιο λευκό υγρό .
  Παρακαλώ πολύ αν μπορείτε να με ενημερώσετε τί μπορεί να είναι αυτό το υγρό και να με συμβουλεύσετε τίνα κάνω ώστε να διατηρηθεί υγιές το φυτό.
  Ευχαριστώ πολύ!

 3. ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΑ
  18/08/2023

  Καλημέρα σας…φύτεψα ένα μικρό κλωναράκι πλουμέριας στις αρχές της άνοιξης.. τον Μάιο με Ιούνιο άρχισε να πετάει μικρά φυλλαράκια στην κορυφή τα οποία όμως δεν τα άνοιξε ποτέ αλλά και ούτε τα “έριξε”..είναι σε αυτήν την κατάσταση από τότε…παρατηρώ βέβαια ότι ενα δυο απο τα φυλλαράκια ξεράθηκαν..τι μπορεί να φταίει και τι θα μπορούσα να κάνω για να το βοηθήσω..να το μεταφυτευσω τώρα ή να περιμένω να δροσίσει λίγο ο καιρός..?..το κλωνάρι είναι 12 εκ. φυτεμένο σε γλαστράκι 14 εκ. τοποθετημένο στον ίσκιο γιατί φοβήθηκα ότι αν το βγάλω στον ήλιο με τόσο μικρά και τρυφερά φύλλα που έχει θα καούν.. μένω στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο και οι θερμοκρασία εδώ φτάνει μέχρι και 43 βαθμούς..σας ευχαριστώ πολύ να είστε καλά για την βοήθεια που προσφέρετε όσο αφορά τις μεγάλες αγάπες μας που είναι τα φυτά.. 😊🤗

  • Διατήρησε το σε δροσερό μέρος και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση και ριζοβολία του φυτού.

   • ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΑ
    27/08/2023

    Σκας ευχαριστώ πολύ..να είστε καλά για την βοήθεια..!!!!

 4. Πόπη
  01/06/2023

  Καλημέρα. Η πλουμέρια που αγόρασα πέρσι έχει ρίξει όλα της τα φύλλα και δεν έχει βγάλει καινούργια. Ο κορμός είναι πράσινος και της βάζω λίπασμα όπως και σίδηρο κάθε 15 ημέρες. Στη θέση που είναι έχει τον ήλιο όλη την ημέρα. Θα ανακάμψει;

 5. Σόφη Ζένιου
  26/09/2022

  Ένα κλωνάρι από την πλουμέρια μου έσπασε από τον αέρα. Πώς μπορώ να δημιουργήσω νέο φυτό από αυτό ;

  • Μπορείς να δημιουργήσεις καινούριο φυτό με κλαδάκι ακολουθώντας τις οδηγίες μας για τον πολλαπλασιασμό της πλουμέριας με μοσχεύματα ΄πως περιγράφουμε αναλυτικά μέσα στο άρθρο.

 6. Μαρινα
  02/09/2021

  Καλησπερα!
  Θα μπορούσατε να μου πείτε ποιά περίοδο μπορώ να μεταφυτεύσω πλουμέρια;
  Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Μαρίνα. Η πιο κατάλληλη εποχή για να μεταφυτεύσεις την πλουμέρια, είναι μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου.

 7. Μαρία
  18/06/2021

  Καλησπέρα
  Έχω μια πλουμερια 3 χρόνια, δεν έχει ανθίσει ποτε, και της οποίας τα φύλλα είναι σαν φαγωμένα. Τι μπορεί να φταίει; επίσης μπορώ να στείλω φωτογραφία;

  • Καλησπέρα Μαρία. Βάλε την πλουμέρια σε ηλιοφανές σημείο, μην την ποτίζεις υπερβολικά και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

 8. Νεκταριος
  17/04/2021

  Καλημέρα Κωστή, μόλις σήμερα φύτευσα μια πλουμέρια αρκετά παρετημένη δυστυχώς, σε χώμα, άνοιξα ένα λάκο , έκοψα ένα κλαδί που ήταν ξερό, αλλα στο βασικό κορμό δειχνεί το φυτό ζωντανό, πότισα, να βάλω λίπασμα? θέλω πολύ να ζήσει το λουλούδι, είναι περίπου ενάμιση μετρό…επίσης κάθε πότε ποτίζω??? Σε ευχαριστώ πολύ…

  • Καλησπέρα Νεκτάριε. Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά στην μεταφύτευση. Πότιζε οπωσδήποτε 2 φορές την εβδομάδα αυτή την περίοδο.

 9. Στεφανη
  20/02/2021

  Σαν χαιρετώ από Κύπρο ! Πολύ βοηθητικά όσα αναφέρεται πιο πάνω.

  Αγόρασα ινδικό φουλλι τον Οκτώβριο και Είναι σε μεγάλη γλάστρα έξω στο μπαλκόνι σε σημείο με πολύ ήλιο. Αρχές του Γενάρη έπεσαν όλα τα φύλλα. Είναι λογικό; Θα βγάλει καινούργια ;

  • Καλησπέρα Στεφανή. Τα φύλλα από το ινδικό φούλι (πλουμέρια) έπεσαν λόγω της παγωνιάς. Αν ο βλαστός του έχει μαλακώσει στην κορυφή μπορείς να τον κλαδέψεις στις αρχές της άνοιξης για να αναβλαστήσει και να βγάλει νέα φύλλα.

 10. ΑΝΕΤΤΑ
  20/11/2020

  Καλημέρα σας κ. Λιονουδάκη, τον Μάρτιο πήρα μία πλουμέρια με ροζ ανθό, η οποία έκανε ένα λουλούδι και στην συνέχεια δεν ξανά άνθισε. Την καλοκαιρινή περίοδο πότιζα 2 φορές την εβδομάδα και τώρα μία, ελέγχοντας το χώμα πριν ποτίσω. Το μπαλκόνι μου είναι βορινό και δεν έχει πολύ ήλιο. Την προστάτευα από δυνατούς ανέμους, και τώρα την έβαλα μέσα στο σπίτι για να την προστατέψω και από το κρύο. Τα φύλλα της όμως διπλώνουν και ξεραίνονται και κάποια από αυτά στις άκρες είναι σαν να βλέπεις καμένο χαρτί.
  Τί κάνω λάθος και τί μπορώ να κάνω να την σώσω;

  • Καλησπέρα Αννέτα. Η πλουμέρια θέλει ηλιοφανές μέρος για να ευδοκιμήσει και ταλαιπωρείται σε βορινό μπαλκόνι. Μέσα στο σπίτι, δεν μπορεί να διατηρηθεί για παραπάνω από λίγες μέρες.

 11. Jimmys
  20/10/2020

  Καλησπέρα. Έχω μια πλουμερια (σε γλάστρα, μια μικρή) και την έχω στο μπαλκόνι, και σήμερα που γύρισα σπίτι την είδα πεσμένη και είχε σπάσει ο ένας από τους 3 κορμούς. Μπορω να κάνω κάτι να σωθεί; Κάποια μεταφύτευση τον σπασμένο κορμό; Γνωρίζετε;

  • Καλημέρα.
   Μπορείς να δοκιμάσεις τον ένα βλαστό της πλουμέριας να τον μεταφυτεύσεις σε γλάστρα για να ριζώσει όπως αναφέρουμε με την μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα.

 12. Γιώτα
  16/09/2020

  Έχω πλουμέρια στο μπαλκόνι μου στην Αθήνα. Έχει όλες τις ώρες ήλιο. Η πλουμέρια έχει ψηλώσει, έχει φύλλα, αλλά λουλούδι ούτε για δείγμα.

  • Καλημέρα Γιώτα. Πιθανότατα η πλουμέρια δεν ανθίζει λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή υπερβολικής λίπανσης με αζωτούχο λίπασμα.

 13. Elsie
  11/09/2020

  Έχω μια πλουμερια που απέκτησε ακαρεα αράχνης. Μπορείτε να μου πείτε τι πρέπει να κάνω?

 14. Σοφία
  27/08/2020

  Γεια σας από Κρήτη!
  Μια συμβουλή παρακαλώ!
  Αγόρασα εδώ κ 5 ημέρες μια πλουμερια και την μεταφυτεψα σε μεγαλύτερη γλάστρα.
  Παρατήρησα από την αρχή πως είχε μυρμήγκια στον κορμό.
  Την ποτησα την πρώτη φορά παραπάνω κ φροντισα να της βαζ ω λίγο νερό καθημερινά.
  Όμως βλέπω τα φύλλα της κ έχουν μαυρίσει κ ο κορμός σ ένα σημείο πάει να σαπίσει. Τι κάνω λάθος;;;

  • Καλημέρα Σοφία. Απέφυγε το καθημερινό πότισμα και κάνε ένα καλό πότισμα κάθε τρεις μέρες περίπου όταν στεγνώνει το χώμα. Δες μήπως έχει προσβληθεί από κάποιο έντομο ίσως μελίγκρα ή ψώρα και γιαυτό επισκέπτονται τα μυρμήγκια για να τραφούν απο τα μελιτώματα του εντόμου.

 15. Ioanna
  21/08/2020

  Καλησπέρα, έχω μια υπέροχη πλουμέρια στην Πάτρα, την έχω φέρει από τη Ρόδο πριν δύο χρόνια. ενώ τα πήγαινε μια χαρά και είχε μεγάλη ανάπτυξη και πολύ ανθοφορία, φέτος της έκανα πάλι μεταφύτευση και επειδή πλέον η γλάστρα είναι πολύ μεγάλη δεν μπόρεσα να την μετακινήσω σε σημείο με μεγάλη ηλιοφάνεια (γενικά την μετακινούσα ανάλογα με τις εποχές και τον χειμώνα την βάζω μέσα στο σπίτι). Έχει μεγαλώσει λιγότερο από άλλες φορές και ενώ έκανε κάποια ανθάκια τα ρίχνει. Στα φύλλα της έχει κάτι σαν ιστό αράχνης πολύ πυκνό και άσπρα σημάδια και κάποιες δυσμορφίες και χάνει και αρκετά φύλλα ενώ δεν θα έπρεπε ακόμα. Τι μπορεί να την βοηθήσει να συνέλθει; Ευχαριστώ!

 16. Κώστας
  19/08/2020

  Τι περιποίηση χρειαζεται η φουλι, όχι η ινδική,οι ελληνικές η μόνη και η διπλή.
  Ετοιμαζόμαστε να τις μεταφέρουμε απο Χανιά στην Θεσσαλονίκη .
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Δες το αναλυτικό άρθρο μας που έχουμε δημοσιεύσει για το φούλι και πως να το φροντίσεις. Πράγματι, η πλουμέρια ή ινδικό φούλι είναι ένα φυτό που ανήκει σε διαφορετική οικογένεια.

 17. ΑΘΗΝΑ
  19/06/2020

  Καλησπέρα σας κύριε Λιονουδάκη. Αγόρασα μία υπέροχη Πλουμέρια και πήγα να την μεταφυτεύσω.Η κοπέλα στο φυτώριο μου είπε να κόψω τη γλάστρα για να μπορέσω να την βγάλω πιο εύκολα. Δυστυχώς όμως στην προσπάθειά μου αυτή η μπάλα του φυτού διαλύθηκε γιατί το χώμα δεν ήταν συμπαγές αλλά ήταν σαν μικρά πετραδάκια , είχε και άσπρα πετραδάκια στην επιφάνεια της γλάστρας όταν την αγόρασα. Προσπάθησα και την έβαλα όσο πιο προσεκτικά μπορούσα στην καινούρια γλάστρα. Παρόλα αυτά ανησυχώ πολύ ότι έχω κάνει ζημιά στο φυτό. Τι μου προτείνετε να κάνω για να ενισχύσω τυχόν ζημιές που έχει υποστεί ?¨
  Ευχαριστώ.

 18. Μιχάλης
  12/06/2020

  Καλησπέρα σας κ.Λιονουδάκη, μένουμε Χανιά και έχουμε μια υπέροχη πλουμέρια σε μπαλκόνι με νοτιο προσανατολισμό. Κάθε χρόνο έχει πλούσια ανθοφορία όμως, φέτος για πρώτη φορά παρατηρούμε ότι τα άνθη ανοίγουν αλλά όχι πλήρως. Τι πιστευετε ότι μπορεί να φταίει; Επιπλέον έχω την εντύπωση ότι τα πέταλα είναι και πιο χονδρά και με μικρές ζάρες. Την ποτίζουμε 2 φορές την εβδομάδα και την λιπαίνουμε κάθε εβδομάδα είτε με κόκκους είτε στα φύλλα. Σας ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για την εξαιρετική σας ιστοσελίδα.

  • Καλησπέρα Μιχάλη. Πιθανότατα να θέλει μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα η πλουμέρια. Πάντως, είναι υπερβολικό να βάζεις λίπασμα κάθε εβδομάδα και γιαυτό πιθανότατα έχουν ζάρες και κατσαρώματα τα πέταλα του άνθους της πλουμέριας και δεν έχουν ανοίξει πλήρως.

 19. ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  30/05/2020

  Καλησπέρα, πριν μια εβδομάδα περίπου αγόρασα μια πλουμερια την οποία δεν την εχω μεταφυτευσει ακόμα και την εχω τοποθετήσει σε δυτικό μπαλκόνι. Την προσέχω παρα πολυ και την ποτίζω καθημερινά (λίγο νερο) αλλά σήμερα πρόσεξα ότι μερικά απο τα φύλλα της έχουν αρχίσει να διπλωνουν. Ήθελα να σας ρωτήσω αν κατα την γνώμη σας την ποτίζω υπερβολικά ή επηρεάστηκε απο την κακοκαιρία που είχε τις τελευταίες ημέρες.
  Η περιοχή είναι Αγκίστρι στην Αττική.
  Σας ευχαριστώ πολυ εκ των προτέρων.

  • Καλησπέρα Βασιλική. Πότιζε δυο φορές την εβδομάδα την πλουμέρια κάνοντας ένα καλό πότισμα. Το δίπλωμα των φύλλων της πλουμέριας μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικο πότισμα ή λόγω αέρα.

 20. faidrag
  24/05/2020

  καλημέρα σας. Έχω φέρει στην Αθήνα φούλι απο κάρπαθο, μου έκοψαν κλαδί και το κάλυψαν με κερί. Το φύτεψα, το προστάτεψα χειμώνα μέσα στο σπίτι, έπιασε πέρυσι το καλοκαίρι και έδωσε λουλούδια και αναπτύχθηκε αρκετά, πανέμορφο. Φέτος, οτι φύλλα πάει να βγάλει βγαίνουν σχεδόν μαύρα. Και βέβαια πέφτουν. Και εννοείται ούτε ενα λουλούδι φέτος. Τί φταίει; έριξα λίγο λίπασμα για ανθοφορία μου είπαν και σταμάτησα 3 μέρες το πότισμα. Πολύ έχω στεναχωρεθεί μην το χάσω 🙁

  • Καλησπέρα. Πιθανότατα έχει προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια το ινδικό φούλι πιθανότατα λόγω υπερβολικού ποτίσματος.

 21. Τασος Μελιδης
  19/05/2020

  Επειδη μου αρεσουν οι πλουμεριες αλλα μενω στα περιχωρα της Θεσσαλονικης , θα μπορεσει να αναπτυχθει εαν το Χειμωνα την μεταφερω μεσα στο σπιτι . Ευχαριστω για την απαντηση σας

  • Καλησπέρα Τάσο. Ναι, θα μπορέσεις να διατηρήσεις την πλουμέρια μέσα στο σπίτι το χειμώνα, αρκεί να είναι μακριά από θερμαντικά σώματα.

 22. Κλεάνθη
  01/05/2020

  Γεια σας, από πέρυσι φυτέψαμε μία πλουμέρια στον κήπο μας και φάνηκε να ευδοκιμεί. Παρόλο που ήταν μικρό φυτό και λίγο πράσινα φύλλα όλο το καλοκαίρι σχεδόν είχε λίγα ανθάκια. Το χειμώνα δεν την προστάτευσα με κάποιο κάλυμμα όμως δεν είχαμε και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή που την έχουμε στην Κρήτη. Τώρα, πέρα από τον κορμό δεν έχει ούτε πράσινα φυλλαράκια ούτε άνθη. Έχει ξεραθεί; Να την αφαιρέσω ή να περιμένω λίγο;

  • Καλησπέρα Κλεάνθη. Αν δεν έχει σαπίσει ο κορμός, λογικά η πλουμέρια θα αναβλαστήσει μέσα στην άνοιξη και θα σου χαρίσει υπέροχη ανθοφορία.

 23. Νίκη
  26/04/2020

  Καλησπέρα. Μου έφεραν χθες πλουμέρια. Ακόμα δεν έχει ανθίσει. Εχει μόνο πράσινα μικρά φύλλα κατά μήκος των κλαδιών. Μπορώ σε αυτή τη φάση να τη μεταφυτεύσω σε μεγαλύτερη γλάστρα;

 24. Βανα
  01/08/2019

  Καλησπέρα, βρισκόμαστε στη Κρήτη και βλέπουμε πάρα πολλές πλουμέριες και αναρωτιόμαστε αν θα μπορούσαμε να τα βάλουμε στην Αθήνα στο Νέο Βουτζά. Ακόμα αναρωτιόμαστε αν θα μπορούσε να επιβιώσει ο Συριακός Ιβίσκος επειδή διάβασα πως έχει μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο

  • Καλησπέρα Βάνα. Πραγματικά ή πλουμέρια είναι αρκετα διαδεδομένη στην Κρήτη αλλά θέλει προφύλαξη από την παγωνιά κα τον βοριά. Μάλλον δύκολο να ευδοκιμήσει στον νέο Βουτζά, σε αντίθεση με τον ιβίσκο.

  • Βαλέρια
   20/08/2019

   Έχω μία πλουμέρια στο μπαλκόνι μου στην Θεσσαλονίκη.Την αγόρασα πριν τρία χρόνια και τώρα μου άνθησε.Με έχει ξετρελάνει η ομορφιά
   και το άρωμα της.Την προσέχω πάρα πολύ κυρίως τον χειμώνα.Την καλύπτω με ένα ειδικό μεμβρανώδες κάλυμμα.Το μπαλκόνι μου είναι μεσημβρινό και το λούζει ο ήλιος χειμώνα καλοκαίρι.Γιατί όχι λοιπόν και στον Βουτσά.?¨

   • Καλησπέρα Βαλέρια. Προφανώς, αν προφυλάξει κανείς αρκετά την πλουμέρια το χειμώνα καλύπτοντας την με ειδικό κάλυμμα και την έχει σε ηλιοφανή προφυλαγμένη θέση θα καταφέρει να της χαρίσει την πλούσια εντυπωσιακή και αρωματική ανθοφορία της.

 25. ΜΑΡΙΑ
  07/10/2018

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΡΟΔΟ Κ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΦΟΥΛΙ;; ΘΑ ΕΥΔΟΚΙΜΗΣΕΙ;; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

  • Καλησπέρα Μαρία.
   Αν φυτέψεις την πλουμέρια (ινδικό φούλι) σε μέρος που έιναι ηλιοφανές και δεν έχει έντονη παγωνιά και βοριάδες, τότε θα ευδοκιμήσει και στην Αθήνα. Αν όμως για παράδειγμα μεταφερθείς σε βόρεια περιοχή της Αθήνας, η πλουμέρια θα είναι πιο δύσκολο να επιβιώσει και να σου χαρίσει πλούσια ανθοφορία.

 26. ΡΑΝΙΑ
  12/08/2018

  Καλημέρα σας,κύριε Λιονουδάκη!Στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τον κορμό της πλουμέριάς μας που είχε γείρει,σπάσαμε ένα κλαδί.Μπορούμε να το φυτέψουμε;Έχει άνθη πάνω του.Να ακολουθήσουμε τη διαδικασία που περιγράφετε στο άρθρο σας σχετικά με τον πολλαπλασιασμό;Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Καλημέρα Ράνια. Πράγματι, η πλουμέρια μπορεί να πολλαπλασιαστεί με κλαδάκι, οπότε μπορεις να βρεις αναλυτικές συμβουλές στο άρθρο μας για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα. Πάντως στο κλάδί (μόσχευμα) που θα χρησιμοποιήσεις, φρόντισε να απομακρύνεις τα άνθη για να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.

 27. Γεωργια Παπαδημητροπουλου
  28/06/2018

  Εχω πολλά φυτά με πλουμέρια και τα αγαπώ πολύ και τα φροντίζω αρκετά,,,Τι φταίει ‘ομως και δεν ανθίζουν…Οταν αγόρασα τα φυτά είχαν ‘ολα ‘ανθη ενώ σε μένα δεν ανθίζουν πάντα ,αλλά ελάχιστες φορές και ‘οχι ολοι οι βλαστοί…Σας ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση του μηνύματος μου και για τις συμβουλές που ισως μου δώσετε.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   29/06/2018

   Καλημέρα Γεωργία. Η πλουμέρια θέλει ηλιοφανή θέση, προστατευμένη από αέρα για να έχει καλή ανθοφορία. Επίσης φρόντισε να μην παραποτίζεις το φυτό γιατί μπορεί να προκαλέσει πτώση ανθοφορίας, Η προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας μπορεί να συντελέσει θετικά στην παραγωγή ανθέων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ