εικόνα

Πλουμέρια, το ινδικό φούλι με τα αρωματικά λουλούδια

Πλουμέρια, το ινδικό φούλι με τα υπέροχα λουλούδια

Πλουμέρια, το ινδικό φούλι με τα αρωματικά λουλούδια

H πλουμέρια είναι ένα πανέμορφο καλλωπιστικό δέντρο με υπέροχα αρωματικά άνθη που ανθίζουν την περίοδο του καλοκαιριού και διαρκούν μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Με καταγωγή από την κεντρική Αμερική, η πλουμέρια είναι ένα εξωτικό φυτό που συναντάμε σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές όλου του κόσμου. Στη χώρα μας ευδοκιμεί, κυρίως, σε νότιες περιοχές και νησιά, όπως στη Ρόδο, στην Κω και στην Κρήτη, όπου διαθέτει αρκετές τοπικές ονομασίες όπως ινδικό φούλι, αιγυπτιακό φούλι, ροδίτικο φούλι και φραντζιπάνι.

 

Το πιο γνωστό είδος πλουμέριας είναι η Plumeria alba με τα λευκοκίτρινα λουλούδια, υπάρχουν ωστόσο κι άλλες ποικιλίες όπως η κόκκινη πλουμέρια (Plumeria rubra) που διαθέτουν άνθη σε ροζ, κόκκινες, κίτρινες και λευκές αποχρώσεις. H πλουμέρια έχει στενόμακρα μεγάλα φύλλα που συνήθως πέφτουν την περίοδο του χειμώνα. Αναπτύσσεται σε ύψος 2-6 μέτρων, προσφέροντας σκιά την περίοδο του καλοκαιριού. Τα λουλούδια της πλουμέριας, βρίσκονται κατά ομάδες στις άκρες των κλαδιών και αποτελούνται από πέντε χαρακτηριστικά βελούδινα πέταλα. Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται η πλουμέρια για να απολαμβάνουμε το μεθυστικό άρωμα των λουλουδιών της στον κήπο και στο μπαλκόνι μας.

 


Τι συνθήκες χρειάζεται η πλουμέρια για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει;

 

Η πλουμέρια αγαπάει πολύ τη ζέστη και την άφθονη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Για να μας χαρίσει την πλούσια και ευωδιαστή ανθοφορία της, η πλουμέρια χρειάζεται απευθείας ηλιακό φως για αρκετές ώρες την ημέρα. Δεν είναι καθόλου ανθεκτική στο κρύο και σε συνθήκες παγετού δύσκολα μπορεί να ξεραθεί. Για το λόγο αυτό, φροντίζουμε να την προστατεύουμε από το κρύο του χειμώνα. Όταν η θερμοκρασία πλησιάζει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου είναι καλό να την καλύπτουμε με ειδικό πλαστικό αντιπαγετικής προστασίας. Η πλουμέρια χρειάζεται πλούσιο και γόνιμο έδαφος με πολύ καλή αποστράγγιση για να αναπτυχθεί. Όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η ανάπτυξη της πλουμέριας είναι πολύ γρήγορη και μπαίνει ταχύτατα σε ανθοφορία.

 

Μπορούμε να φυτέψουμε πλουμέρια σε γλάστρα;

 

Η πλουμέρια μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι και να φτάσει σε ύψος 1,5-2 μέτρων, αρκεί να την προστατέψουμε από το κρύο και τους ψυχρούς ανέμους. Για τη φύτευση της πλουμέριας, επιλέγουμε μεγάλες γλάστρες με διαστάσεις πλάτους και ύψους τουλάχιστον 40 εκατοστών, ώστε να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το ριζικό της σύστημα, και χρησιμοποιούμε ελαφρύ γόνιμο φυτόχωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για να αποφύγουμε σαπίσματα στη ρίζα του φυτού. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη γλάστρα σε προστατευμένα σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό και αρκετή ηλιοφάνεια.

 

Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η πλουμέρια;

 

Η πλουμέρια θέλει συχνό πότισμα, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενδεικτικά, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε την πλουμέρια μία φορά την εβδομάδα και περίπου 2 φορές την εβδομάδα κατά τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Μέσα στον χειμώνα το φυτό της πλουμέριας μπαίνει σε φάση ληθάργου, οπότε σταματάμε το πότισμα. Για φυτά πλουμέριας που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, ελέγχουμε το χώμα πριν ποτίσουμε και επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν στεγνώνει το χώμα της. Το υπερβολικό πότισμα της πλουμέριας μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες και τους βλαστούς της πλουμέριας.

 

Κάθε πότε θέλει λίπασμα η πλουμέρια;

 

Η πλουμέρια χρειάζεται λίπασμα κατά την περίοδο ανάπτυξης της για να διατηρήσουμε το φύλλωμα της καταπράσινο και να μας δώσει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια. Από τις αρχές της άνοιξης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, προσθέτουμε κάθε μήνα πλήρες κοκκώδες λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο. Αποφεύγουμε την προσθήκη λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, όπως τα αμμωνιακά λιπάσματα, τα οποία ενισχύουν την ανάπτυξη πλούσιας βλάστησης του φυτού εις βάρος της εμφάνισης ανθοφορίας. Για φυτά πλουμέριας σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 3 εβδομάδες από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.

  

Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την πλουμέρια;

 

Η πλουμέρια προσβάλλεται από το έντομο του ψευδόκοκου (βαμβακάδας), που εμφανίζεται σαν βαμβάκι πάνω στα φύλλα και στους βλαστούς. Επίσης, η πλουμέρια συχνά την περίοδο του καλοκαιριού προσβάλλεται και από τον τετράνυχο που κάνει το φύλλο της πλουμέριας να φαίνεται θαμπό. Για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας (ψευδόκοκκος) και του τετράνυχου, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα θερινού πολτού ή αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

 

Επιπλέον, η πλουμέρια μπορεί να προσβληθεί από τη μυκητολογική ασθένεια της σκωρίασης που προκαλεί πορτοκαλί στίγματα στην κάτω μεριά του φυλλώματος. Για την αντιμετώπιση της σκωρίασης μπορούμε να ψεκάσουμε με βιολογικό σκεύασμα βρέξιμου θειαφιού. Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε προληπτικό ψεκασμό με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα λίτρο νερό. Aποφεύγουμε την υπερβολική υγρασία στο χώμα καθώς μπορεί να παρουσιαστεί σάπισμα των βλαστών και της ρίζας λόγω ανάπτυξης μυκητολογικής ασθένειας.

 

Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της πλουμέριας;

 

Το κλάδεμα της πλουμέριας γίνεται στο τέλος του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι τελευταίες παγωνιές και πριν ξεκινήσει η ανάπτυξη της νέας βλάστησης του φυτού. Με το κλάδεμα προσπαθούμε να ελέγξουμε το σχήμα και τον όγκο του δέντρου και κλαδεύουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσουμε περισσότερο φωτισμό και αερισμό. Αφαιρούμε αδύναμα και ξερά κλαδιά, εσωτερικά κλαδιά που αλληλοκαλύπτονται, καθώς και άρρωστους βλαστούς. Προσέχουμε να μην κλαδεύουμε πολύ αυστηρά την πλουμέρια και αποφεύγουμε να χαμηλώνουμε πολύ το ύψος της, καθώς υπάρχει κίνδυνος μειωμένης ανθοφορίας.

 

Πώς δημιουργούμε νεά φυτά πλουμέριας;

 

Ο πολλαπλασιασμός της πλουμέριας γίνεται με δύο τρόπους: α) με σπόρο και β) με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα. Ας δούμε αναλυτικά ποια διαδικασία ακολουθούμε για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά πλουμέριας.

 
– Πολλαπλασιασμός της πλουμέριας με σπόρο
 

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά πλουμέριας με σπόρο στις αρχές της άνοιξης. Πριν τη φύτευση, βάζουμε τον σπόρο της πλουμέριας σε ένα βρεγμένο πανί για 24 ώρες, προκειμένου να φουσκώσει. Στη συνέχεια τον φυτεύουμε σε γλάστρα φυτωρίου που περιέχει φυτόχωμα εξωτερικού χώρου και άμμο σε αναλογία 2:1. Μετά από 2-3 εβδομάδες, σε συνθήκες θερμοκρασίας 20°C και σχετικής υγρασίας, ο σπόρος της πλουμέριας θα έχει βλαστήσει. Διατηρούμε το γλαστράκι σε δροσερό φωτεινό περιβάλλον και μετά από 2 μήνες το μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα. Την επόμενη άνοιξη μπορούμε να φυτέψουμε την πλουμέρια απευθείας στο χώμα. Να σημειώσουμε ότι στον πολλαπλασιασμό με σπόρο δεν είμαστε σίγουροι ότι τα φυτά που θα δημιουργήσουμε θα έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το δέντρο από το οποίο προέρχεται ο σπόρος.

 
– Πολλαπλασιασμός της πλουμέριας με μοσχεύματα
 

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά πλουμέριας την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, χρησιμοποιώντας μικρά τμήματα βλαστών που ονομάζονται μοσχεύματα. Για να το πετύχουμε, κόβουμε βλαστούς μήκους 30-40 εκατοστών και τους αφήνουμε για μία βδομάδα μέχρι να στεγνώσουν οι τομές τους. Αφαιρούμε τα φύλλα των μοσχευμάτων και στη συνέχεια εμβαπτίζουμε τις τομές σε ορμόνη ριζοβολίας για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Φυτεύουμε τα μοσχεύματα της πλουμέριας σε γλάστρες με μίγμα φυτοχώματος και άμμου σε αναλογία 2:1 και τα διατηρούμε σε δροσερό σκιερό περιβάλλον μέχρι να ριζοβολήσουν και να βλαστήσουν. Μετά από 2-3 μήνες τα φυτά θα έχουν ριζώσει και μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική τους θέση.

  

Κι ένα μυστικό για την πλουμέρια

 

Η πλουμέρια είναι ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό στη Χαβάη και σε άλλα νησιά του Ειρηνικού, καθώς τα άνθη της χρησιμοποιούνται για να στολίσουν τις περίφημες χαβανέζικες γιρλάντες. Επιπλέον, το λουλούδι της πλουμέρια φοριέται από τις γυναίκες για να δείξουν την κατάσταση της σχέσης τους – πάνω από το αριστερό αυτί εάν βρίσκονται σε σχέση και πάνω από το δεξί εάν είναι ελεύθερες.

 

Περισσότερες συμβουλές για καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια

 
Φυτά εξωτερικού χώρου που ομορφαίνουν τον κήπο μας
Λουλούδια με έντονο άρωμα που μυρίζουν υπέροχα
Τα πιο όμορφα λουλούδια για μπαλκόνι
Βουκαμβίλια, 10 μυστικά για τη φροντίδα της βουκαμβίλιας
Γιασεμί, 8 μυστικά για τη φροντίδα του γιασεμιού
Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου
Ελικόνια, ένα τροπικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια
Νυχτολούλουδο, συμβουλές φροντίδας για το νυχτολούλουδο
Ιβίσκος, 10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου
Φούλι, το αραβικό γιασεμί
Στεφανωτή, ένα αναρριχώμενο φυτό με αρωματικά λουλούδια
Ροδόδεντρο, ένα λουλούδι από τα Ιμαλάια
Πλουμπάγκο, το μπλε γιασεμί
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (36)

σχολιαστής
Jimmys 20 Οκτωβρίου 2020

Καλησπέρα. Έχω μια πλουμερια (σε γλάστρα, μια μικρή) και την έχω στο μπαλκόνι, και σήμερα που γύρισα σπίτι την είδα πεσμένη και είχε σπάσει ο ένας από τους 3 κορμούς. Μπορω να κάνω κάτι να σωθεί; Κάποια μεταφύτευση τον σπασμένο κορμό; Γνωρίζετε;

Απάντηση
σχολιαστής
Γιώτα 16 Σεπτεμβρίου 2020

Έχω πλουμέρια στο μπαλκόνι μου στην Αθήνα. Έχει όλες τις ώρες ήλιο. Η πλουμέρια έχει ψηλώσει, έχει φύλλα, αλλά λουλούδι ούτε για δείγμα.

Απάντηση
σχολιαστής
Elsie 11 Σεπτεμβρίου 2020

Έχω μια πλουμερια που απέκτησε ακαρεα αράχνης. Μπορείτε να μου πείτε τι πρέπει να κάνω?

Απάντηση
σχολιαστής
Σοφία 27 Αυγούστου 2020

Γεια σας από Κρήτη!
Μια συμβουλή παρακαλώ!
Αγόρασα εδώ κ 5 ημέρες μια πλουμερια και την μεταφυτεψα σε μεγαλύτερη γλάστρα.
Παρατήρησα από την αρχή πως είχε μυρμήγκια στον κορμό.
Την ποτησα την πρώτη φορά παραπάνω κ φροντισα να της βαζ ω λίγο νερό καθημερινά.
Όμως βλέπω τα φύλλα της κ έχουν μαυρίσει κ ο κορμός σ ένα σημείο πάει να σαπίσει. Τι κάνω λάθος;;;

Απάντηση
σχολιαστής
Ioanna 21 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα, έχω μια υπέροχη πλουμέρια στην Πάτρα, την έχω φέρει από τη Ρόδο πριν δύο χρόνια. ενώ τα πήγαινε μια χαρά και είχε μεγάλη ανάπτυξη και πολύ ανθοφορία, φέτος της έκανα πάλι μεταφύτευση και επειδή πλέον η γλάστρα είναι πολύ μεγάλη δεν μπόρεσα να την μετακινήσω σε σημείο με μεγάλη ηλιοφάνεια (γενικά την μετακινούσα ανάλογα με τις εποχές και τον χειμώνα την βάζω μέσα στο σπίτι). Έχει μεγαλώσει λιγότερο από άλλες φορές και ενώ έκανε κάποια ανθάκια τα ρίχνει. Στα φύλλα της έχει κάτι σαν ιστό αράχνης πολύ πυκνό και άσπρα σημάδια και κάποιες δυσμορφίες και χάνει και αρκετά φύλλα ενώ δεν θα έπρεπε ακόμα. Τι μπορεί να την βοηθήσει να συνέλθει; Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Κώστας 19 Αυγούστου 2020

Τι περιποίηση χρειαζεται η φουλι, όχι η ινδική,οι ελληνικές η μόνη και η διπλή.
Ετοιμαζόμαστε να τις μεταφέρουμε απο Χανιά στην Θεσσαλονίκη .
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
σχολιαστής
ΑΘΗΝΑ 19 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα σας κύριε Λιονουδάκη. Αγόρασα μία υπέροχη Πλουμέρια και πήγα να την μεταφυτεύσω.Η κοπέλα στο φυτώριο μου είπε να κόψω τη γλάστρα για να μπορέσω να την βγάλω πιο εύκολα. Δυστυχώς όμως στην προσπάθειά μου αυτή η μπάλα του φυτού διαλύθηκε γιατί το χώμα δεν ήταν συμπαγές αλλά ήταν σαν μικρά πετραδάκια , είχε και άσπρα πετραδάκια στην επιφάνεια της γλάστρας όταν την αγόρασα. Προσπάθησα και την έβαλα όσο πιο προσεκτικά μπορούσα στην καινούρια γλάστρα. Παρόλα αυτά ανησυχώ πολύ ότι έχω κάνει ζημιά στο φυτό. Τι μου προτείνετε να κάνω για να ενισχύσω τυχόν ζημιές που έχει υποστεί ?¨
Ευχαριστώ.

Απάντηση
σχολιαστής
Μιχάλης 12 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα σας κ.Λιονουδάκη, μένουμε Χανιά και έχουμε μια υπέροχη πλουμέρια σε μπαλκόνι με νοτιο προσανατολισμό. Κάθε χρόνο έχει πλούσια ανθοφορία όμως, φέτος για πρώτη φορά παρατηρούμε ότι τα άνθη ανοίγουν αλλά όχι πλήρως. Τι πιστευετε ότι μπορεί να φταίει; Επιπλέον έχω την εντύπωση ότι τα πέταλα είναι και πιο χονδρά και με μικρές ζάρες. Την ποτίζουμε 2 φορές την εβδομάδα και την λιπαίνουμε κάθε εβδομάδα είτε με κόκκους είτε στα φύλλα. Σας ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για την εξαιρετική σας ιστοσελίδα.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Μιχάλη. Πιθανότατα να θέλει μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα η πλουμέρια. Πάντως, είναι υπερβολικό να βάζεις λίπασμα κάθε εβδομάδα και γιαυτό πιθανότατα έχουν ζάρες και κατσαρώματα τα πέταλα του άνθους της πλουμέριας και δεν έχουν ανοίξει πλήρως.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΒΑΣΙΛΙΚΗ 30 Μαΐου 2020

Καλησπέρα, πριν μια εβδομάδα περίπου αγόρασα μια πλουμερια την οποία δεν την εχω μεταφυτευσει ακόμα και την εχω τοποθετήσει σε δυτικό μπαλκόνι. Την προσέχω παρα πολυ και την ποτίζω καθημερινά (λίγο νερο) αλλά σήμερα πρόσεξα ότι μερικά απο τα φύλλα της έχουν αρχίσει να διπλωνουν. Ήθελα να σας ρωτήσω αν κατα την γνώμη σας την ποτίζω υπερβολικά ή επηρεάστηκε απο την κακοκαιρία που είχε τις τελευταίες ημέρες.
Η περιοχή είναι Αγκίστρι στην Αττική.
Σας ευχαριστώ πολυ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
faidrag 24 Μαΐου 2020

καλημέρα σας. Έχω φέρει στην Αθήνα φούλι απο κάρπαθο, μου έκοψαν κλαδί και το κάλυψαν με κερί. Το φύτεψα, το προστάτεψα χειμώνα μέσα στο σπίτι, έπιασε πέρυσι το καλοκαίρι και έδωσε λουλούδια και αναπτύχθηκε αρκετά, πανέμορφο. Φέτος, οτι φύλλα πάει να βγάλει βγαίνουν σχεδόν μαύρα. Και βέβαια πέφτουν. Και εννοείται ούτε ενα λουλούδι φέτος. Τί φταίει; έριξα λίγο λίπασμα για ανθοφορία μου είπαν και σταμάτησα 3 μέρες το πότισμα. Πολύ έχω στεναχωρεθεί μην το χάσω :(

Απάντηση
σχολιαστής
Τασος Μελιδης 19 Μαΐου 2020

Επειδη μου αρεσουν οι πλουμεριες αλλα μενω στα περιχωρα της Θεσσαλονικης , θα μπορεσει να αναπτυχθει εαν το Χειμωνα την μεταφερω μεσα στο σπιτι . Ευχαριστω για την απαντηση σας

Απάντηση
σχολιαστής
Κλεάνθη 1 Μαΐου 2020

Γεια σας, από πέρυσι φυτέψαμε μία πλουμέρια στον κήπο μας και φάνηκε να ευδοκιμεί. Παρόλο που ήταν μικρό φυτό και λίγο πράσινα φύλλα όλο το καλοκαίρι σχεδόν είχε λίγα ανθάκια. Το χειμώνα δεν την προστάτευσα με κάποιο κάλυμμα όμως δεν είχαμε και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή που την έχουμε στην Κρήτη. Τώρα, πέρα από τον κορμό δεν έχει ούτε πράσινα φυλλαράκια ούτε άνθη. Έχει ξεραθεί; Να την αφαιρέσω ή να περιμένω λίγο;

Απάντηση
σχολιαστής
Νίκη 26 Απριλίου 2020

Καλησπέρα. Μου έφεραν χθες πλουμέρια. Ακόμα δεν έχει ανθίσει. Εχει μόνο πράσινα μικρά φύλλα κατά μήκος των κλαδιών. Μπορώ σε αυτή τη φάση να τη μεταφυτεύσω σε μεγαλύτερη γλάστρα;

Απάντηση
σχολιαστής
Βανα 1 Αυγούστου 2019

Καλησπέρα, βρισκόμαστε στη Κρήτη και βλέπουμε πάρα πολλές πλουμέριες και αναρωτιόμαστε αν θα μπορούσαμε να τα βάλουμε στην Αθήνα στο Νέο Βουτζά. Ακόμα αναρωτιόμαστε αν θα μπορούσε να επιβιώσει ο Συριακός Ιβίσκος επειδή διάβασα πως έχει μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Αυγούστου 2019

  Καλησπέρα Βάνα. Πραγματικά ή πλουμέρια είναι αρκετα διαδεδομένη στην Κρήτη αλλά θέλει προφύλαξη από την παγωνιά κα τον βοριά. Μάλλον δύκολο να ευδοκιμήσει στον νέο Βουτζά, σε αντίθεση με τον ιβίσκο.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Βαλέρια 20 Αυγούστου 2019

  Έχω μία πλουμέρια στο μπαλκόνι μου στην Θεσσαλονίκη.Την αγόρασα πριν τρία χρόνια και τώρα μου άνθησε.Με έχει ξετρελάνει η ομορφιά
  και το άρωμα της.Την προσέχω πάρα πολύ κυρίως τον χειμώνα.Την καλύπτω με ένα ειδικό μεμβρανώδες κάλυμμα.Το μπαλκόνι μου είναι μεσημβρινό και το λούζει ο ήλιος χειμώνα καλοκαίρι.Γιατί όχι λοιπόν και στον Βουτσά.?¨

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 20 Αυγούστου 2019

   Καλησπέρα Βαλέρια. Προφανώς, αν προφυλάξει κανείς αρκετά την πλουμέρια το χειμώνα καλύπτοντας την με ειδικό κάλυμμα και την έχει σε ηλιοφανή προφυλαγμένη θέση θα καταφέρει να της χαρίσει την πλούσια εντυπωσιακή και αρωματική ανθοφορία της.

   Απάντηση
σχολιαστής
ΜΑΡΙΑ 7 Οκτωβρίου 2018

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΡΟΔΟ Κ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΦΟΥΛΙ;; ΘΑ ΕΥΔΟΚΙΜΗΣΕΙ;; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Οκτωβρίου 2018

  Καλησπέρα Μαρία.
  Αν φυτέψεις την πλουμέρια (ινδικό φούλι) σε μέρος που έιναι ηλιοφανές και δεν έχει έντονη παγωνιά και βοριάδες, τότε θα ευδοκιμήσει και στην Αθήνα. Αν όμως για παράδειγμα μεταφερθείς σε βόρεια περιοχή της Αθήνας, η πλουμέρια θα είναι πιο δύσκολο να επιβιώσει και να σου χαρίσει πλούσια ανθοφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΡΑΝΙΑ 12 Αυγούστου 2018

Καλημέρα σας,κύριε Λιονουδάκη!Στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τον κορμό της πλουμέριάς μας που είχε γείρει,σπάσαμε ένα κλαδί.Μπορούμε να το φυτέψουμε;Έχει άνθη πάνω του.Να ακολουθήσουμε τη διαδικασία που περιγράφετε στο άρθρο σας σχετικά με τον πολλαπλασιασμό;Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 13 Αυγούστου 2018

  Καλημέρα Ράνια. Πράγματι, η πλουμέρια μπορεί να πολλαπλασιαστεί με κλαδάκι, οπότε μπορεις να βρεις αναλυτικές συμβουλές στο άρθρο μας για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα. Πάντως στο κλάδί (μόσχευμα) που θα χρησιμοποιήσεις, φρόντισε να απομακρύνεις τα άνθη για να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργια Παπαδημητροπουλου 28 Ιουνίου 2018

Εχω πολλά φυτά με πλουμέρια και τα αγαπώ πολύ και τα φροντίζω αρκετά,,,Τι φταίει ‘ομως και δεν ανθίζουν…Οταν αγόρασα τα φυτά είχαν ‘ολα ‘ανθη ενώ σε μένα δεν ανθίζουν πάντα ,αλλά ελάχιστες φορές και ‘οχι ολοι οι βλαστοί…Σας ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση του μηνύματος μου και για τις συμβουλές που ισως μου δώσετε.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Γεωργία. Η πλουμέρια θέλει ηλιοφανή θέση, προστατευμένη από αέρα για να έχει καλή ανθοφορία. Επίσης φρόντισε να μην παραποτίζεις το φυτό γιατί μπορεί να προκαλέσει πτώση ανθοφορίας, Η προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας μπορεί να συντελέσει θετικά στην παραγωγή ανθέων.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.