εικόνα

Πλουμέρια, το ινδικό φούλι

Πλουμέρια, το ινδικό φούλι

Πλουμέρια, το ινδικό φούλι

H πλουμέρια είναι ένα μικρό καλλωπιστικό δέντρο με εντυπωσιακά λευκοκίτρινα αρωματικά άνθη. Στον ελληνικό χώρο, είναι πολύ διαδεδομένο σε νότιες περιοχές όπως η Ρόδος, η Κως και η Κρήτη. Το συναντάμε και με την ονομασία ινδικό φούλι, αιγυπτιακό φούλι, ροδίτικο φούλι και φραντζιπάνι. Τα λουλούδια της πλουμέριας, βρίσκονται κατά ομάδες στις άκρες των κλαδιών και αποτελούνται από πέντε χαρακτηριστικά βελούδινα πέταλα. Φυτέψετε την πλουμέρια στην αυλή ή στον κήπο σας για να απολαμβάνετε τη σκιά της και το μεθυστικό άρωμα της κάθε φορά που θα περνάτε από δίπλα της.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η πλουμέρια;

 

Η πλουμέρια είναι φυτό που ευδοκιμεί στα τροπικά και τα υποτροπικά κλίματα. Αγαπάει πολύ τη ζέστη και την άφθονη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Η πλουμέρια χρειάζεται απευθείας ηλιακό φως για αρκετές ώρες την ημέρα για να μας χαρίσει την πλούσια και ευωδιαστή ανθοφορία της. Δεν είναι καθόλου ανθεκτική στο κρύο και όταν η θερμοκρασία πλησιάσει στους μηδέν βαθμούς Κελσίου, μπορεί να ξεραθεί λόγω παγετού. Χρειάζεται πλούσιο και γόνιμο έδαφος με πολύ καλή αποστράγγιση για να φυτευτεί. Όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η ανάπτυξή της πλουμέριας είναι πολύ γρήγορη και μπαίνει ταχύτατα σε ανθοφορία.

 

Τι πότισμα, τι λίπανση και τι άλλη φροντίδα θέλει η πλουμέρια;
 
Η πλουμέρια χρειάζεται αρκετό νερό ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και γι’ αυτό φροντίζουμε να την ποτίζουμε συχνά. Σχετικά με τη λίπανση της πλουμέριας, θα απαιτηθεί εφαρμογή ενός πλήρους λιπάσματος ανθοφορίας στην αρχή της άνοιξης και μία επανάληψη στις αρχές του καλοκαιριού. Θα πρέπει να φροντίσουμε επίσης να προστατέψουμε την πλουμέρια από το κρύο και γι’ αυτό το χειμώνα, όταν η θερμοκρασία πλησιάζει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου θα πρέπει να την καλύψουμε με ειδικό πλαστικό αντιπαγετικής προστασίας.

 

Πώς κλαδεύεται η πλουμέρια και πώς πολλαπλασιάζεται;
 
Κλαδεύουμε την πλουμέρια στο τέλος του χειμώνα, αφού περάσουν τα κρύα, και προσπαθούμε να ελέγξουμε το σχήμα και τον όγκο του δένδρου. Αφαιρούμε εσωτερικά κλαδιά που συντέμνονται, αδύναμους και ξερούς κλάδους καθώς και άρρωστους βλαστούς. Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε την πλουμέρια με χαλκούχο διάλυμα για αποφυγή εξάπλωσης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών. Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού της πλουμέριας, κόψετε μοσχεύματα ώριμων βλαστών και εμβαπτίστε τα σε ορμόνη ριζοβολίας. Φυτέψετε τα μοσχεύματα της πλουμέριας σε γλάστρες με μίγμα φυτοχώματος και άμμου σε αναλογία 2:1 και διατηρείστε τα σε δροσερό σκιερό περιβάλλον μέχρι να ριζοβολήσουν και βλαστήσουν.

 

Και ένα μυστικό για την πλουμέρια
 
Η πλουμέρια είναι ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό στη Χαβάη καθώς τα άνθη της χρησιμοποιούνται για να στολίσουν τις περίφημες χαβανέζικες γιρλάντες.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.