εικόνα

Πλουμέρια, το ινδικό φούλι

Πλουμέρια, το ινδικό φούλι

Πλουμέρια, το ινδικό φούλι

H πλουμέρια είναι ένα μικρό καλλωπιστικό δέντρο με εντυπωσιακά λευκοκίτρινα αρωματικά άνθη. Στη χώρα μας, είναι πολύ διαδεδομένο σε νότιες περιοχές όπως η Ρόδος, η Κως και η Κρήτη. Το συναντάμε και με την ονομασία ινδικό φούλι, αιγυπτιακό φούλι, ροδίτικο φούλι και φραντζιπάνι. Τα λουλούδια της πλουμέριας, βρίσκονται κατά ομάδες στις άκρες των κλαδιών και αποτελούνται από πέντε χαρακτηριστικά βελούδινα πέταλα. Φυτεύουμε πλουμέρια στην αυλή ή στον κήπο μας για να απολαμβάνουμε σκια, καθώς και το μεθυστικό άρωμα της κάθε φορά που θα περνάμε από δίπλα της.

 

Σε τι συνθήκες φυτεύουμε την πλουμέρια;

 

Η πλουμέρια είναι φυτό που ευδοκιμεί στα τροπικά και τα υποτροπικά κλίματα. Αγαπάει πολύ τη ζέστη και την άφθονη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Για να μας χαρίσει την πλούσια και ευωδιαστή ανθοφορία της, η πλουμέρια χρειάζεται απευθείας ηλιακό φως για αρκετές ώρες την ημέρα. Δεν είναι καθόλου ανθεκτική στο κρύο και όταν η θερμοκρασία πλησιάσει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, μπορεί να ξεραθεί λόγω παγετού. Η πλουμέρια χρειάζεται πλούσιο και γόνιμο έδαφος με πολύ καλή αποστράγγιση για τη φύτευσή της. Όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η ανάπτυξή της πλουμέριας είναι πολύ γρήγορη και μπαίνει ταχύτατα σε ανθοφορία.

 

Τι πότισμα, τι λίπανση και τι άλλη φροντίδα θέλει η πλουμέρια;

 

Η πλουμέρια χρειάζεται συχνό πότισμα ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σχετικά με τη λίπανση της πλουμέριας, θα απαιτηθεί εφαρμογή ενός πλήρους λιπάσματος ανθοφορίας στην αρχή της άνοιξης και μία επανάληψη στις αρχές του καλοκαιριού. Φροντίζουμε να προστατέψουμε την πλουμέρια από το κρύο του χειμώνα, όταν η θερμοκρασία πλησιάζει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, και την καλύπτουμε με ειδικό πλαστικό αντιπαγετικής προστασίας.

 

Τι κλάδεμα χρειάζεται η πλουμέρια και ποια εποχή;

 

Κλαδεύουμε την πλουμέρια στο τέλος του χειμώνα, αφού περάσουν τα κρύα, και προσπαθούμε να ελέγξουμε το σχήμα και τον όγκο του δένδρου. Αφαιρούμε εσωτερικά κλαδιά που συντέμνονται, αδύναμους και ξερούς κλάδους καθώς και άρρωστους βλαστούς. Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε την πλουμέρια με χαλκούχο διάλυμα για αποφυγή εξάπλωσης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

 

Ποιος είναι ο τρόπος πολλαπλασιασμού της πλουμέριας;

 

Ο πολλαπλασιασμός της πλουμέριας γίνεται με μοσχεύματα που κόβουμε από ώριμους βλαστούς και στη συνέχεια εμβαπτίζουμε σε ορμόνη ριζοβολίας. Φυτεύουμε τα μοσχεύματα της πλουμέριας σε γλάστρες με μίγμα φυτοχώματος και άμμου σε αναλογία 2:1 και τα διατηρούμεε σε δροσερό σκιερό περιβάλλον μέχρι να ριζοβολήσουν και βλαστήσουν.

 

Κι ένα μυστικό για την πλουμέρια

 

Η πλουμέρια είναι ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό στη Χαβάη, καθώς τα άνθη της χρησιμοποιούνται για να στολίσουν τις περίφημες χαβανέζικες γιρλάντες.

 

Δες συμβουλές φροντίδας και για άλλα ανθοφόρα καλλωπιστικά φυτά όπως το γιασεμί, το φούλι, η τριανταφυλλιά, η βουκαμβίλια, ο ιβίσκος και η γαρδένια.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
ΜΑΡΙΑ Οκτώβριος 7, 2018

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΡΟΔΟ Κ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΦΟΥΛΙ;; ΘΑ ΕΥΔΟΚΙΜΗΣΕΙ;; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Οκτώβριος 7, 2018

  Καλησπέρα Μαρία.
  Αν φυτέψεις την πλουμέρια (ινδικό φούλι) σε μέρος που έιναι ηλιοφανές και δεν έχει έντονη παγωνιά και βοριάδες, τότε θα ευδοκιμήσει και στην Αθήνα. Αν όμως για παράδειγμα μεταφερθείς σε βόρεια περιοχή της Αθήνας, η πλουμέρια θα είναι πιο δύσκολο να επιβιώσει και να σου χαρίσει πλούσια ανθοφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΡΑΝΙΑ Αύγουστος 12, 2018

Καλημέρα σας,κύριε Λιονουδάκη!Στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τον κορμό της πλουμέριάς μας που είχε γείρει,σπάσαμε ένα κλαδί.Μπορούμε να το φυτέψουμε;Έχει άνθη πάνω του.Να ακολουθήσουμε τη διαδικασία που περιγράφετε στο άρθρο σας σχετικά με τον πολλαπλασιασμό;Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Αύγουστος 13, 2018

  Καλημέρα Ράνια. Πράγματι, η πλουμέρια μπορεί να πολλαπλασιαστεί με κλαδάκι, οπότε μπορεις να βρεις αναλυτικές συμβουλές στο άρθρο μας για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα. Πάντως στο κλάδί (μόσχευμα) που θα χρησιμοποιήσεις, φρόντισε να απομακρύνεις τα άνθη για να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργια Παπαδημητροπουλου Ιούνιος 28, 2018

Εχω πολλά φυτά με πλουμέρια και τα αγαπώ πολύ και τα φροντίζω αρκετά,,,Τι φταίει ‘ομως και δεν ανθίζουν…Οταν αγόρασα τα φυτά είχαν ‘ολα ‘ανθη ενώ σε μένα δεν ανθίζουν πάντα ,αλλά ελάχιστες φορές και ‘οχι ολοι οι βλαστοί…Σας ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση του μηνύματος μου και για τις συμβουλές που ισως μου δώσετε.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 29, 2018

  Καλημέρα Γεωργία. Η πλουμέρια θέλει ηλιοφανή θέση, προστατευμένη από αέρα για να έχει καλή ανθοφορία. Επίσης φρόντισε να μην παραποτίζεις το φυτό γιατί μπορεί να προκαλέσει πτώση ανθοφορίας, Η προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας μπορεί να συντελέσει θετικά στην παραγωγή ανθέων.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.