εικόνα

Καμέλια, καλλωπιστικός θάμνος της ανατολής

camelia_mistikakipou

Καμέλια, καλλωπιστικός θάμνος της ανατολής

Η καμέλια είναι καλλωπιστικός θάμνος που προέρχεται από την ανατολική Ασία, ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό γυαλιστερό φύλλωμά της και τα μονά ή διπλά λουλούδια σε χρώμα λευκό, ροζέ ή κόκκινο. Οι περισσότερες ποικιλίες προερχονται από την ιαπωνική καμέλια σχηματίζουν φθάνουν σε ύψος 2-3 μέτρα και ανθίζουν από τα τέλη Γενάρη μέχρι και τον Μάη.

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

* Εξασφαλίστε μια θέση σχετικά σκιερή και δροσερή, προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους. Η καμέλια δεν αντέχει στην άμεση έκθεση στον ήλιο και υποφέρει στα ζεστά και ξηρά κλίματα. Ειδικά αν την βλέπει ο πρωινός έντονος ήλιος, η υψηλή θερμοκρασία μετά την παγωνιά της νύχτας προκαλεί έντονη ανθόρροια.

* Διατηρείτε σχετικά υγρό το χώμα με συχνό πότισμα καθώς οι λεπτές επιφανειακές ρίζες της καμέλιες καταπονούνται όταν ξεραίνεται το εδαφικό υπόστρωμα. Επίσης εξασφαλίστε καλή αποστράγγιση καθώς η καμέλια υποφέρει εξίσου στην υπερβολική υγρασία τοποθετώντας λεπτό στρώμα χαλικιών στη βάση της γλάστρας.

* Αν απαιτείται μεταφύτευση, χρησιμοποιείτε χώμα για οξύφιλα φυτά ανανεμιγμένο με κομπόστ του κήπου σας σε αναλογία 2:1.

* Προσθέσετε υγρό λίπασμα ανθοφορίας για οξύφιλα φυτά κατά τη περίοδο της άνθισης ανά 20 μέρες. Για την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου λιπαίνετε ανά δυο μήνες καθώς η καμέλια δεν αντιδρά θετικά στις έντονες λιπάνσεις.

* Κλαδέψτε τις καμέλιες την περίοδο της άνοιξης, μετά το τέλος της ανθοφορίας και πριν την εμφάνιση των νέων μπουμπουκιών. Αφαιρείτε βλαστούς που προεξέχουν και φεύγουν ψηλά καθώς και εσωτερικά κλαδιά για να πετύχουμε καλύτερο αερισμό.

* Ψεκάζετε προληπτικά κάθε εβδομάδα με διάλυμα οινοπνεύματος (1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό) και τριμμένου πράσινου σαπουνιού (1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό) για να αντιμετωπίσετε προληπτικά εντομολογικούς εχθρούς, ειδικά την περίοδο άνοιξης και καλοκαιριού.

* Σύνηθες πρόβλημα της καμέλιας είναι η ανθόρροια, που παρατηρείται κυρίως στη λευκή και μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια όπως έλλειψη νερού ή υπερβολικό πότισμα , απουσία λίπανσης κατά την περίοδο της ανθοφορίας, κακή αποστράγγιση της γλάστρας, ανάγκη μεταφύτευσης σε μεγαλύτερη γλάστρα, δυνατός αέρας, ψυχρός ή θερμός ακόμα και απότομες μεταβολές θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας

 

 

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

.