Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμος της ορτανσίας

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμος της ορτανσίας με μοσχεύματα

Η ορτανσία είναι ένα εντυπωσιακό λουλούδι που τραβάει τα βλέμματα όπου κι αν τη συναντήσουμε.

Μπορούμε να τη φυτέψουμε σε γλάστρα και στον κήπο, ενώ την συναντάμε όμως πολύ συχνά σε υπέροχους στολισμούς, χαρίζοντας μας μία αίσθηση κομψότητας με τα μεγάλα επιβλητικά λουλούδια της.

Η ορτανσία είναι σχετικά απαιτητική οσόν αφορά τη φροντίδα της. Το γεγονός αυτό σε συνδιασμό με την μοναδική καλλωπιστική της αξία, την έχουν καθιερώσει ως ένα πολυτελές λουλούδι.

Η τιμή αγοράς της είτε πρόκειται για φυτό σε γλάστρα, είτε για λουλούδια που χρησιμοποιούνται για διακόσμηση, είναι υψηλότερη σε σχέση με άλλα καλλωπιστικά φυτά, αυτό όμως ισχύει μόνο αν θέλουμε να αγοράσουμε έτοιμα φυτά.
 
Μα πώς μπορούμε να αποκτήσουμε πολλές ορτανσίες εύκολα και οικονομικά; Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε δικά μας φυτά ορτανσίας για να φυτέψουμε στον κήπο και στο μπαλκόνι μας και να απολαύσουμε τα υπέροχα λουλούδια τους στο σπίτι μας.

Η ορτανσία μπορεί να πολλαπλασιαστεί με διαίρεση ριζωμάτων που γίνεται στα τέλη του χειμώνα, όμως ο πιο συνηθισμένος και εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα.

Κατάλληλη εποχή για τον πολλαπλασιασμό της ορτανσίας με μοσχεύματα είναι η περίοδος του φθινοπώρου.

Ας δούμε αναλύτικα τα βήματα που ακολουθούμε για να δημιουργήσουμε δικά μας φυτά ορτανσίας χρησιμοποιώντας μοσχεύματα.

Διαφήμιση

1. Τι μοσχεύματα παίρνουμε για τον πολλαπλασιασμό της ορτανσίας;

Παίρνουμε τμήματα βλαστών (μοσχεύματα) μήκους 10-15 εκατοστών, την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, από την κορυφή του φυτού.

Είναι σημαντικό να προτιμούμε μοσχεύματα από βλαστούς της ορτανσίας που δεν έχουν παρουσιάσει ανθοφορία, καθώς αυτό αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.

Στη συνέχεια, φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλάστρες φυτωρίου αφού έχουμε απομακρύνει τα 2/3 των φύλλων κατά μήκος του βλαστού αρχίζοντας από τη βάση του μοσχεύματος.

2. Ποια είναι τα βήματα φύτευσης των μοσχευμάτων της ορτανσίας;

Για την φύτευση των μοσχευμάτων της ορτανσίας σε γλαστράκια φυτωρίου, προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά με αρκετό περλίτη για καλύτερο αερισμό και συγκράτηση υγρασίας.

Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας μίγμα φύτευσης των μοσχευμάτων της ορτανσίας ανακατεύοντας τύρφη, κοπριά και περλίτη σε αναλογία 2:1:1.

Αν και δεν είναι απαραίτητο, πριν τη φύτευση του μοσχεύματος μπορούμε να τοποθετήσουμε στην βάση ορμόνη ριζοβολίας που βοηθάει να ριζώσει το φυτό συνεισφέροντας σημαντικά στην επιτυχία του πολλαπλασιασμού.

Μετά τη φύτευση, χρειάζονται περίπου 2 μήνες σε ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, μέχρι το νέο φυτό μας να είναι έτοιμο για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή απευθείας στον κήπο.

ορτανσια φροντιδα
12 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας

3. Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της ορτανσίας

Για να δημιουργήσουμε πιο γρήγορα καινούργια φυτά ορτανσίας, καλύπτουμε με μία νάυλον σακούλα ή με ένα μεγάλο πλαστικό ποτήρι τα μοσχεύματα κατά τη διαδικασία του πολλαπλασιασμού. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούμε συνθήκες θερμοκηπίου, δηλαδή αυξημένης σχετικής υγρασίας και σταθερής θερμοκρασίας που βοηθά στην επιτάχυνση της διαδικασίας της ριζοβολίας του μοσχεύματος της ορτανσίας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. Κάλλιο
    24/09/2022

    ποτιζουμε αυτό το δίμηνο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *