4 μυστικά για αποξήρανση λουλουδιών

Αποξήρανση λουλουδιών

Με την αποξήρανση λουλουδιών μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανές στο πέρασμα του χρόνου τις όμορφες συνθέσεις λουλουδιών που δημιουργούμε.

Η πιο απλή και οικονομική μέθοδος αποξήρανσης είναι η αποξήρανση αέρα, με την οποία μπορούμε εύκολα να αποξηράνουμε μεγάλη ποσότητα φυτικού υλικού.

Μοναδικό μειονέκτημα αυτής της μεθόδου αποξήρανσης είναι ότι τα άνθη και τα φύλλα δεν διατηρούν τελείως την αρχική μορφή που είχαν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Διαφήμιση

Aποξήρανση λουλουδιών με τη μέθοδο του αέρα:

  • Επιλέγουμε άνθη στο στάδιο του μπουμπουκιού ή μόλις αρχίζουν να ανοίγουν τα πρώτα πέταλα και ποτέ υπερώριμα άνθη, καθώς παρουσιάζουν μειωμένη ανθεκτικότητα στον χρόνο. Συλλέγουμε τα άνθη από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα, με ξηρό καιρό και ηλιοφάνεια. Αποφεύγουμε τη συλλογή ανθέων μετά από βροχή ή πότισμα, καθώς αλλοιώνεται το σχήμα και η ποιότητά τους κατά την αποξήρανση.
  • Τοποθετούμε τα άνθη σε μικρές ομάδες και δένουμε τα στελέχη σε απόσταση πέντε εκατοστών, ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη κίνηση του αέρα και να προχωρά ομαλά η αποξήρανση του φυτικού υλικού. Στη συνέχεια, κρεμάμε τα άνθη ανάποδα σε διάφορα σημεία στο κέντρο του χώρου αποξήρανσης, ώστε να επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση του αέρα.
  • Διατηρούμε τη θερμοκρασία στον χώρο αποξήρανσης στους 20–25°C. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανεμιστήρες στον χώρο αποξήρανσης για να εξασφαλίσουμε καλή κυκλοφορία του αέρα και να απαλλαγούμε από την υγρασία.
  • Το φυτικό υλικό έχει αποξηρανθεί τελείως, όταν το ανθικό στέλεχος σπάζει εύκολα. Ο χρόνος που απαιτείται για την πλήρη ξήρανση των λουλουδιών με τη μέθοδο του αέρα εξαρτάται από το είδος του φυτικού υλικού, καθώς και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν πριν από την κοπή. Άνθη που συλλέγονται με υγρό καιρό απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο για την αποξήρανσή τους.
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *