Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

πως αλλαζει το χρωμα των λουλουδιων της ορτανσιας

Η ορτανσία αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πιο όμορφους ανθοφόρους θάμνους με υπέροχα λουλούδια που απολαμβάνουμε κάθε άνοιξη και καλοκαίρι.

Αγαπημένο φυτό από τις αυλές των γιαγιάδων μας, η ορτανσία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μέχρι σήμερα, χάρη στην εντυπωσιακή ανθοφορία με τα μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια της.

Κι έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: με μία μικρή παρέμβαση στο χώμα που την έχουμε φυτέψει μπορεί να αλλάξει το χρώμα των λουλουδιών της.

Ενδεχομένως έχουμε παρατηρήσει φυτά ορτανσίας που αρχικά είχαν μπλε χρώμα όταν τα προμηθευτήκαμε, στη συνέχεια να γίνονται ροζ.

Ας δούμε γιατί αλλάζει το χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας και με ποιους τρόπους μπορούμε να παρέμβουμε ώστε διαμορφώσουμε την απόχρωση λουλουδιών που επιθυμούμε.

Διαφήμιση

Γιατί αλλάζουν χρώμα τα λουλούδια της ορτανσίας;

Η ορτανσία ανήκει στα οξύφιλα φυτά, όπως η γαρδένια και η αζαλέα, δηλαδή χρειάζεται όξινο χώμα για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει.

Ανάλογα το οξύτητα του εδάφους που τη φυτεύουμε (ή το χώμα της γλάστρας), η ορτανσία έχει την ιδιότητα να αλλάζει το χρώμα των λουλουδιών της.

Όταν λοιπόν μεταβάλλεται το pH του εδάφους, αλλάζει και το χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας.

1. Πώς κάνουμε μπλε τα λουλούδια της ορτανσίας;

Μπορούμε να δώσουμε μπλε χρώμα στα λουλούδια της ορτανσίας κάνοντας πιο όξινο το χώμα που την έχουμε φυτέψει, χαμηλώνοντας το pH εδάφους.

Για να το πετύχουμε αυτό, μέσα στην άνοιξη προσθέτουμε σταδιακά λίπασμα θειικού σίδηρου ή θειάφι στη γλάστρα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ενσωματώνουμε πευκοβελόνες και κομπόστ στο χώμα της ορτανσίας.

Αν προτιμάμε μία πιο έτοιμη λύση, σε γεωπονικά καταστήματα, φυτώρια και ανθοπωλεία, κυκλοφορούν ειδικά λιπάσματα που χαμηλώνουν το pH εδάφους και ενισχύουν το μπλε χρώμα της ορτανσίας.

Μία σπιτική εκδοχή για να χαμηλώσουμε το pH είναι προσθέτοντας ξύδι στην ορτανσία με το πότισμα. Ωστόσο, είναι μία διαδικασία που δεν προτείνουμε καθώς δε δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο φυτό.

2. Πώς κάνουμε ροζ τα λουλούδια της ορτανσίας;

Για να δώσουμε ανοικτό ροζ χρώμα στα λουλούδια της ορτανσίας, φροντίζουμε να μειώσουμε την οξύτητα του εδάφους, αυξάνοντας το pH.

Το ροζ χρώμα στα λουλούδια της ορτανσίας επιτυγχάνεται προσθέτοντας στο χώμα λίπασμα ασβεστίου ή ασβέστιο για γεωργική χρήση.

3. Πώς διατηρούμε ενδιάμεση απόχρωση βιολετί στα λουλούδια της ορτανσίας;

Για να διατηρήσουμε βιολετί τα λουλούδια της ορτανσίας, εξασφαλίζουμε ένα πιο ισορροπημένο pH στο χώμα των φυτών της ορτανσίας στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι.

Συγκεκριμένα, αποφεύγουμε την προσθήκη στοιχείων που αυξάνουν έντονα το pH του εδάφους όπως θειάφι, θειικός σίδηρος και κομπόστ καθώς και στοιχείων που μειώνουν το pH όπως το ασβέστιο.

Το ίδιο συμβαίνει και σε φυτά ορτανσίας που αρχικά είχαν μπλε χρώμα, αν δεν παρέμβουμε για να διατηρήσουμε το χρώμα τους σταδιακά θα επανέλθουν σε χρώμα βιολετί.

Κι ένα μυστικό για το χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας

Καθώς ωριμάζουν, τα λουλούδια της ορτανσίας είναι φυσιολογικό να χάνουν σταδιακά το χρώμα τους, να ξεθωριάζουν και να παίρνουν μία πράσινη ή λευκή απόχρωση.

ορτανσια φροντιδα
12 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. Γιωργος
    21/04/2024

    Καλησπέρα, είναι αλήθεια ότι τα φυτά με λευκό άνθος δεν μπορούν να αλλάξουν χρώμα;; Αν έχω λουλούδι με ροζ άνθος πως μπορώ να το κάνω λευκό;
    Ευχαριστώ πολύ.

    • Πράγματι, δεν αλλάζουν χρώμα τα λευκά άνθη και ούτε τα ροζ γίνονται λευκά. Μόνο διακύμανση ανάμεσα από το ροζ και το μπλε χρώμα ανάλογα το PH του εδάφους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *