εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για την αζαλέα

mistikakipou-michaliskoulieris-azalea

Συμβουλές φροντίδας για την αζαλέα

Η αζαλέα είναι καλλωπιστικό, θαμνώδες φυτό της οικογένειας των ροδόδεντρων και κατάγεται από την Άπω Aνατολή. Η μεγάλη αισθητική αξία της αζαλέας βασίζεται στην πλούσια και πυκνή ανθοφορία της μέσα στην άνοιξη. Τα άνθη της, μονά ή διπλά, σε διάφορους χρωματισμούς, μονόχρωμους ή δίχρωμους, παραμένουν στο φυτό για αρκετές εβδομάδες. Η αζαλέα χρησιμοποιείται από τους κηποτέχνες τόσο ως φυτό εσωτερικού, όσο και εξωτερικού χώρου.

 

Tι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η αζαλέα;
 
Η αζαλέα χρειάζεται όξινο χώμα, πλούσιο σε οργανική ουσία για να αναπτυχθεί. Αν τη φυτέψετε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, προμηθευτείτε ειδικό χώμα για οξύφιλα φυτά, όπως η γαρδένια και η καμέλια. Αν θέλετε να την φυτέψετε στον κήπο, θα πρέπει να της δημιουργήσετε το κατάλληλο περιβάλλον προσθέτοντας στον λάκκο φύτευσης μίγμα από τύρφη, λιωμένα φύλλα και φλούδες εσπεριδοειδών. Η αζαλέα πρέπει να τοποθετείται σε ημισκιερά μέρη, προστατευμένα από βοριάδες, καθώς προτιμά τις μεσαίες θερμοκρασίες και την υψηλή υγρασία. Είναι φυτό μέτρια ανθεκτικό στην ξηρασία και χρειάζεται το φως της ημέρας, αλλά όχι τον έντονο και καυτό ήλιο του μεσημεριού. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει να της εξασφαλίζουμε σκιερή θέση.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση θέλει η αζαλέα;
 
Η αζαλέα έχει αυξημένες απαιτήσεις σε υγρασία και γι’ αυτό ποτίζουμε καθε 2-3 μέρες, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού θα πρέπει να την ποτίζουμε κάθε 1-2 μέρες. Ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, ειδικό για οξύφιλα φυτά, κάθε ένα μήνα, κατά την περίοδο της ανθοφορίας και κάθε δύο μήνες τον υπόλοιπο καιρό. Επίσης, η προσθήκη υδατοδιαλυτού σιδήρου σε χηλική μορφή, κατά διαστήματα, είναι πολύ ωφέλιμη για την αζαλέα.

 

Πως κλαδεύεται και πως πολλαπλασιάζεται η αζαλέα;
 
Το κλάδεμα της αζαλέας γίνεται το καλοκαίρι, μετά το τέλος της ανοιξιάτικης ανθοφορίας. Κλαδεύουμε ελαφρά και αποφεύγουμε να δώσουμε στα φυτά σφαιρικό ή άλλο γεωμετρικό σχήμα, αφήνοντας να αναπτυχθούν στη φυσική μορφή τους. Για πλούσια βλάστηση και ανθοφορία, η αζαλέα θα πρέπει να κλαδεύεται δυο-τρεις φορές τους καλοκαιρινούς μήνες με κορφολόγημα-τσίμπημα βλαστών και παράλληλα αφαίρεση των ξερών ανθέων και φύλλων. Έτσι, το φθινόπωρο, θα φουντώσει ξανά το φύλλωμά της και θα σχηματίσει τα νέα μπουμπούκια για την επόμενη χρονιά. Οι αζαλέες πολλαπλασιάζονται συνήθως με μοσχεύματα βλαστών.

 

Και δύο μυστικά για την αζαλέα
 
Αν παρατηρείτε κλειστά άνθη της αζαλέας, αυτό οφείλεται στην υπερβολική υγρασία λόγω του ποτίσματος ή στην κακή αποστράγγιση της γλάστρας. Επίσης, αν παρατηρήσετε πτώση των φύλλων της, η αζαλέα υποφέρει πιθανότατα από υπερβολική ζέστη και έλλειψη νερού.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *