Μαρούλι σε γλάστρα: Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

Συμβουλές για την καλλιέργεια μαρουλιού σε γλάστρα

Το μαρούλι είναι το πιο αγαπημένο φυλλώδες λαχανικό που χρησιμοποιούμε στις σαλάτες μας και μπορούμε πολύ εύκολα να καλλιεργήσουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μας ή τη βεράντα μας. Το μαρούλι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, δίνει γρήγορα παραγωγή και γι’ αυτό αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για αρχάριους κηπουρούς που δεν έχουν εμπειρία από καλλιέργεια φυτών. Ακόμη και για μικρά παιδιά, το μαρούλι είναι κατάλληλο φυτό για να ξεκινήσουν την κηπουρική, αποφεύγοντας το ενδεχόμενο αποτυχίας.

1. Ποια ποικιλία μαρουλιού είναι κατάλληλη για να φυτέψω στη γλάστρα μου;

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες μαρουλιού για να επιλέξουμε να φυτέψουμε σε γλάστρα μας ανάλογα τις προτιμήσεις μας. Καταρχήν, υπάρχει το πιο δημοφιλές μαρούλι στην ελληνική αγορά, το κλασικό ρομάνα με τα όρθια σκουροπράσινα φύλλα.

Υπάρχει η ποικιλία “σαλάτα” ή το γαλλικό μαρούλι, όπως λέγεται, με τα τρυφερά χαλαρά φύλλα που δεν σχηματίζει κεφαλή. Επιπλέον, οι πράσινες και κόκκινες λόλες με το σγουρό θυσανώδες φύλλωμα είναι από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες μαρουλιού, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών και των καλλιεργητών έχουν και τα κατσαρά κεφαλωτά μαρούλια iceberg με τα τραγανά φύλλα που σχηματίζουν μια χαρακτηριστική σφαιρική κεφαλή που κλείνει σαν λαχανάκι.

Διαφήμιση

2. Τι συνθήκες και τι φυτόχωμα θέλει το μαρούλι στη γλάστρα;

Το μαρούλι είναι φυτό ψυχρής εποχής και ευδοκιμεί σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας μεταξύ 14 και 19 βαθμών Κελσίου. Αναζητούμε ηλιοφανή θέση για την γλάστρα που θα φυτέψουμε το μαρούλι, εκτός από την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού που αναζητούμε πιο σκιερό μέρος.

Καλό είναι να φυτεύουμε τα μαρούλια σε σχετικά προφυλαγμένη θέση από τους βοριάδες, γιατί είναι ευαίσθητα στον δυνατό παγετό.

Σχετικά με το φυτόχωμα, για τα μαρούλια στις γλάστρες, μπορούμε να προμηθευτούμε ειδικό φυτόχωμα για κηπευτικά από γεωπονικά καταστήματα ή garden center.

Μπορούμε να φτιάξουμε και αυτοσχέδιο φυτόχωμα, γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία, που να διαθέτει υγρασία και καλή αποστράγγιση χρησιμοποιώντας τα παρακάτω συστατικά: Τύρφη 60%, σβησμένη κοπριά 20%, κομπόστ 10% και περλίτη 10%.

3. Πώς θα φυτέψουμε τo μαρούλι στη γλάστρα;

Καλό θα ήταν να αποφύγουμε να φυτέψουμε κατευθείαν σπόρους μαρουλιού στη γλάστρα μας. Είτε θα προμηθευτούμε έτοιμα σπορόφυτα μαρουλιού από φυτώρια, είτε θα φτιάξουμε δικό μας σπορείο μαρουλιού ώστε να μεταφυτέψουμε τα νεαρά σπορόφυτα στις γλάστρες όταν σχηματίσουν 3-5 φύλλα.

Φυτεύουμε τα μαρούλια μας σε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες βάθους 20-30 εκατοστών, σε αποστάσεις 20-30 εκατοστών μεταξύ των φυτών. Αν και τα μαρούλια φυτεύονται σχεδόν όλο το χρόνο, η καλύτερη εποχή φύτευσης είναι από αρχές Οκτωβρίου έως αρχές Δεκεμβρίου και αρχές Φεβρουαρίου ως μέσα Απριλίου.

4. Τι ανάγκες σε πότισμα έχουν τα μαρούλια στη γλάστρα;

Τα μαρούλια στις γλάστρες έχουν σημαντικές ανάγκες σε νερό και χρειάζονται συχνά και ελαφριά ποτίσματα, ώστε να διατηρείται το υπόστρωμα στις γλάστρες σχετικά υγρό.

Σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας, τα φύλλα του μαρουλιού γίνονται σκληρότερα, αποκτούν μια πιο πικρή γεύση ενώ βγαίνει πρόωρα ο ανθοφόρος βλαστός. Αντίθετα, η υπερβολική υγρασία των μαρουλιών στις γλάστρες έχει αρνητικά αποτελέσματα, καθώς δημιουργεί σαπίσματα και κιτρίνισμα στα φύλλα.

Είναι σημαντικό κατά το πότισμα να εξασφαλίζουμε ομοιόμορφη υγρασία στις γλάστρες του μαρουλιού σε βάθος 10-15 εκατοστών. Τέλος, Η συχνότητα των ποτισμάτων είναι υψηλότερη σε περιόδους που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

5. Χρειάζονται λίπασμα τα μαρούλια στις γλάστρες;

Τα μαρούλια έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε άζωτο για την ανάπτυξη του φυλλώματος τους. Συνεπώς, κατά τη φύτευση των μαρουλιών στις γλάστρες, είναι σημαντικό να ενσωματώνουμε καλοχωνεμένη κοπριά ή βιολογικό λίπασμα αζώτου ή να προμηθευόμαστε εμπλουτισμένο φυτόχωμα από το εμπόριο.

Συμπληρωματικά κάθε 20-30 μέρες, προσθέτουμε σε κάθε φυτό μαρουλιού, μία κουταλιά της σούπας κοπριά ή μία κουταλιά του γλυκού βιολογικό λίπασμα αζώτου για να βοηθήσει την βλάστηση του. Η εφαρμογή της λίπανσης στις γλάστρες, γίνεται με ενσωμάτωση στο χώμα, ομοιόμορφα, σε απόσταση περίπου 5 εκατοστών από τη ρίζα του μαρουλιού.

6. Πότε συγκομίζουμε τα μαρούλια στη γλάστρα;

Τα μαρούλια στη γλάστρα συγκομίζονται 1,5 με 2,5 μήνες μετά την μεταφύτευση, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν καθώς και την ποικιλία του μαρουλιού. Μπορούμε να συγκομίσουμε τα μαρούλια μας κόβοντας ολόκληρο το φυτό από τη ρίζα με ένα μαχαίρι.

Αν είμαστε και πιο βιαστικοί ή θέλουμε μεγαλύτερη περίοδο συγκομιδής, μπορούμε να κόβουμε σταδιακά, όταν μεγαλώσουν, τα περιφερειακά φύλλα του μαρουλιού, ανάλογα την ποσότητα που θέλουμε για τις σαλάτες μας. Με αυτόν τον τρόπο, αφήνουμε τα κεντρικά φύλλα του μαρουλιού για να αποκτήσουν μεγαλύτερο μέγεθος και να τα κόψουμε σε μια επόμενη συγκομιδή.

7. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του μαρουλιού σε γλάστρα

Καλλιεργώντας μαρούλια στις γλάστρες, μπορούμε να φυτέψουμε ανάμεσα φρέσκο κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, σχοινόπρασο και ραπανάκι. Αυτή είναι μια πολύ ταιριαστή και ενδιαφέρουσα συγκαλλιέργεια φυτών καθώς συνδυάζουμε τη συγκομιδή του μαρουλιού με μυρωδικά και λαχανικά που ταιριάζουν για να φτιάξουμε υπέροχες φρέσκες σαλάτες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (15)

 1. Μόνικα
  31/05/2023

  Γιατί κάθε φορά που φυτεύω μαρούλια σε γλάστρα βγάζουν λίγα φύλλα αλλά πολύ ψηλά; Σαν δεντράκι γίνονται.

  • Φρόντισα να τα φυτεύσεις λίγο βαθιά το νεαρό φυτό μαρουλιού, να ποτίζεις τακτικά και πρόσθεσε πλήρες βιολογικό λίπασμα.

 2. Κ. Αναστασία
  28/04/2023

  Καλησπέρα
  Πήρα έτοιμα μεγάλα μαρουλακια ( έτοιμα για χρήση) σε γλαστρακι με ρίζα. Εάν το κόψω τελείως και φυτέψω σε γλάστρα την ρίζα θα ψαναδωσει?? Και αν ναι θέλει να αφήσω λίγο και από τον κορμό ή αυτός θα μουχλιάσει???
  Ευχαριστώ πολύ

 3. Σάκης
  08/06/2020

  Γεια σας. Πρίν αρκετές μέρες φύτεψα σε ζαρτινιέρα (στο μπαλκόνι) σγουρά μαρούλια. Σήμερα βρήκα πολλά μικρά λευκά έντομα (κάποιου είδους ψείρα);
  Τι πρέπει να κάνω;

 4. Κωνσταντίνος
  23/04/2020

  Καλησπέρα, με λένε Κωνσταντίνο και θα ήθελα να σας συγχαρώ για την άψογη σχεδίαση της, όπως αντίστοιχα και τις συμβουλές που δίνετε στον κόσμο σχετικά με τα φυτά. Πολλά μπράβο!

  ‘Ήθελα να ρωτήσω το εξής… μόλις αγόρασα τα παρακάτω :

  -4 μαρουλάκια (μάλλον ποικιλία ρωμάνα)
  -γλάστρα περίπου 70 cm με βάθος 20-30 cm
  -χώμα για μαρούλια και κοπριά

  Παρατηρώ πως τα μαρουλάκια μου κάνουν κάποια μικρά “γυρίσματα” στα φύλλα τους και γενικά δεν τα βλέπω και τόσο “ζωηρά” … το χώμα το ανακάτεψα μαζί με την κοπριά που αγόρασα πριν τα βάλω και αφού έβαλα χαλικάκια στον πάτο της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση…εννοείται έριξα νερό για να είναι νωπό το χώμα και σήμερα είναι η 3η μέρα και βλέπω αυτό το αποτέλεσμα.

  Είναι φυσιολογικό να είναι έτσι τα μαρούλια; Ή μήπως κάνω εγώ κάτι λάθος; το χώμα με την κοπριά μήπως δεν τα “ανακάτεψα” σωστά; Η λογική μου ήταν μια στρώση χώμα , μια στρώση κοπριά μέχρι να γεμίσει όλη η γλάστρα…

  Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

 5. Άρτεμις
  07/04/2019

  Αν το μαρούλι είναι σε θερμοκρασία σε θερμοκήπιο 25-30 βαθμούς Κελσίου κάθε πότε θέλει πότισμα και πόσο???????????

 6. antOnio
  08/11/2018

  Πήρα έτοιμα μαρουλάκια και προφανώς έχω φυτέψει πολλά σε μικρό χώρο, δηλαδή 10 μαρουλάκια σε μια μικρή ζαρτινιέρα 50-60 εκ. ΟΙ αποστάσεις μεταξύ τους είναι περίπου 10 εκ και λιγότερο.Τα μεταφυτεύω ή τα αφήνω;
  Ευχαριστώ πολύ.

 7. Babis Ms
  06/09/2018

  Η καλλιέργεια μαρουλιού σε γλάστρα σε μεγάλα αστικά κέντρα (όπως η Αθήνα κ η Θεσσαλονίκη) ακόμη κ στα προάστια αυτών δεν είναι επιβλαβή για την υγεία λόγο ατμοσφαιρικής ρύπανσης; Ή είναι προτιμότερο από την συμβατική γεωργία ; (λόγο φυτοφαρμάκων/ρύπανση εδάφους)

  Σίγουρα κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά αν δεν συγκρίνεις ένα προς ένα αν δεν έχεις πάρει συγκεκριμένα δείγματα κ από τα δύο. . .

  • Καλημέρα Μπάμπη.
   Είναι πολυ ενδιαφέρουσα η ερώτηση που κάνεις και πραγματικά χρειάζεται να έχει κανείς δεδομένα από σχετικές πειραματικές εργασίες για να μπορέσουμε να διατυπώσουμε κάτι αντικειμενικά. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ ότι η επιβάρυνση λόγω ατμοσφαιρκής ρύπανσης σε καλλιέργειες κηπευτιικών σε αστικά κέντρα είναι σίγουρα υπαρκτή, αλλά μικρότερη από την επιβάρυνση με χημικά φυτοππροστατευτικά προιόντα στις εντατικές καλλιέργειες της συμβατικής γεωργίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ