εικόνα

6 μυστικά για καλλιέργεια σταμναγκαθιού

6 μυστικά για καλλιέργεια σταμναγκαθιού

6 μυστικά για καλλιέργεια σταμναγκαθιού

Προσωπικά, λατρεύω το σταμναγκάθι και τα χόρτα με πικρή γεύση! Είναι από τα λίγα χορταρικά που τρώγεται το ίδιο ευχάριστα ωμό, βρασμένο ή και μαγειρεμένο σε διάφορες συνταγές. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι θα το συναντήσουν να φυτρώνει μόνο στην Κρήτη, ειδικά σε περιοχές των Χανίων που καλλιεργείται εκτεταμένα, όμως το συναντάμε αυτοφυές και στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες. Τα τελευταία χρόνια, το σταμναγκάθι έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές, κάθως πέραν της νόστιμης γεύσης του έχει και υψηλή διατροφική αξία. Πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη C και με σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Τι άλλο να θελήσουμε!

 

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του σταμναγκαθιού;

 

Το σταμναγκάθι είναι στην πραγματικότητα μια ποικιλία άγριου ραδικιού, πολυετές φυτό 20-40 εκατοστών, πολύκλαδο με παχύ στενόμακρο φύλλωμα και ακανθωτές διακλαδώσεις. Τα στάδια ανάπτυξης του σταμναγκαθιού περιλαμβάνουν αρχικά τη βλάστηση του σπόρου και την ανάπτυξη φύλλων σε μορφή ροζέτας. Στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές καλοκαιριού, έχουμε την ανάπτυξη πράσινου αγκαθιού από το κέντρο της ροζέτας του σταμναγκαθιού, τη σταδιακή ξήρανση των φύλλων και τον σχηματισμό των καρπιδιών με τους σπόρους πάνω στο αγκάθι. Μετά την ξήρανση του, την περίοδο του καλοκαιριού, το σταμναγκάθι αναβλαστάνει το φθινόπωρο αφού ποτιστεί ή αφού ξεκινήσουν οι πρώτες βροχοπτώσεις.

 

Σε τι συνθήκες μπορούμε να καλλιεργήσουμε σταμναγκάθι;

 

Το σταμναγκάθι δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, αρκεί να υπάρχει καλή αποστράγγιση. Θα συναντήσουμε το σταμναγκάθι κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς επιδεικνύει μεγάλη αντοχή στην υψηλή αλατότητα του εδάφους. Ακόμη και στους ορεινούς όγκους, κάτω από το χειμωνιάτικο χιόνι, το σταμναγκάθι παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και στην παγωνιά. Ο μοναδικός περιορισμός για το σταμναγκάθι είναι την περίοδο του καλοκαιριού, όπου υποφέρει από τις υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να αναπτύσσει γρήγορα το αγκάθι και στην συνέχεια το άνθος του.

 

Πώς φυτεύεται το σταμναγκάθι και σε τι αποστάσεις φύτευσης;

 

Ο πολλαπλασιασμός του σταμναγκαθιού γίνεται κυρίως με σπόρο. Η σπορά του ξεκινά νωρίς το φθινόπωρο στα καλλιεργούμενα εδάφη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο παραγωγός κατά τη διαδικασία της σποράς είναι ότι ο σπόρος δύσκολα αποχωρίζεται από τα καρπίδια και γι’ αυτό το ποσοστό φυτρωτικότητας είναι συνήθως μειωμένο. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης του σταμναγκαθιού είναι περίπου 40-50 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης και 20-30 εκατοστά μεταξύ των φυτων. Πάντως, μπορούμε να φυτέψουμε το σταμναγκάθι και σε γλάστρα χρησιμοποιώντας φυτόχωμα γενικής χρήσης και εξασφαλίζοντας καλή αποστράγγιση.

 

Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα θέλει το σταμναγκάθι;

 

Ο τρόπος καλλιέργειας του σταμναγκαθιού μοιάζει με αυτήν του ραδικιού και έχει ανάλογες απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση. Το πότισμα ξεκινάει νωρίς το φθινόπωρο για να έχουμε αναβλάστηση του φυτού. Κατά την καλλιέργεια του σταμνακαθιού, απαιτούνται συχνά και σταθερά ποτίσματα κατά την περίοδο του φθινοπώρου αλλά προπαντός την άνοιξη που ανεβαίνει η θερμοκρασία. Η ενσωμάτωση οργανικής ουσίας με κομπόστ και κοπριά κατά τη φύτευση, καθώς και η προσθήκη κάθε μήνα βιολογικού λιπάσματος αζώτου θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του σταμναγκαθιού και στην πραγματοποίηση πολλών συγκομιδών. Πάντως, το πιο σημαντικό πρόβλημα κατά την καλλιέργεια του σταμναγκαθιού είναι τα διάφορα ανεπιθύμητα χόρτα που πρέπει να αντιμετωπίζονται συνεχώς με σκαλίσματα και ξεβοτανίσματα.

 

Πότε γίνεται η συγκομιδή του σταμναγκαθιού;

 

Η πρώτη συγκομιδή του σταμναγκαθιού γίνεται 3-4 μήνες μετά τη σπορά, όταν η ροζέτα έχει αποκτήσει ικανοποιητικό μέγεθος. Η συγκομιδή επαναλαμβάνεται κάθε 40 περίπου μέρες και η περίοδος παραγωγής του σταμναγκαθιού μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 9 μήνες, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Το φύλλωμα του σταμναγκαθιού, μετά τη συγκομιδή, πρέπει να πλυθεί, να τοποθετηθεί σε πλαστική σακούλα και στη συνέχεια στο ψυγείο, σε χαμηλή θερμοκρασία συντήρησης λίγο πάνω από τους 3-4 °C.

 

Κι ένα μυστικό για το σταμναγκάθι

 
Το όνομα του σταμναγκαθιού προέρχεται από το αγκάθι που περιβάλλει το φυτό και την παραδοσιακή χρήση του αγκαθιού ως προστατευτικό πώμα στις πήλινες στάμνες του νερού.

 

Δες πληροφορίες για την καλλιέργεια περισσότερων λαχανικών στον κήπο όπως ραδίκι, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, κρεμμύδι, σκόρδο, μαρούλι, καρότο, παντζάρι και πατάτα.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.