εικόνα

Συμβουλές καλλιέργειας για σταμναγκάθι

Συμβουλές καλλιέργειας για το σταμναγκάθι

Συμβουλές καλλιέργειας για σταμναγκάθι

Το σταμναγκάθι είναι μια άγρια ποικιλία ραδικιού που αυτοφύεται στην Κρήτη, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες και, πλέον, καλλιεργείται εκτεταμένα στο νομό Χανίων. Είναι πολυετές φυτό 20-40 εκατοστών, πολύκλαδο με παχύ στενόμακρο φύλλωμα και ακανθωτές διακλαδώσεις. Το όνομά του σταμναγκαθιού προέρχεται από το αγκάθι που περιβάλλει το φυτό και την παραδοσιακή χρήση του, κατά το παρελθόν, ως προστατευτικό πώμα στις πήλινες στάμνες του νερού.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει το σταμναγκάθι;
 
Το σταμναγκάθι δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, αρκεί να υπάρχει καλή αποστράγγιση. Θα συναντήσουμε το σταμναγκάθι κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς επιδεικνύει μεγάλη αντοχή στην υψηλή αλατότητα του εδάφους. Ακόμη και στους ορεινούς όγκους του νησιού, κάτω από το χειμωνιάτικο χιόνι, το σταμναγκάθι παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ο μοναδικός περιορισμός για το σταμναγκάθι είναι την περίοδο του καλοκαιριού, όπου υποφέρει από τις υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να αναπτύσσει γρήγορα το αγκάθι και στην συνέχεια το άνθος του.

 

Πώς φυτεύεται το σταμναγκάθι και ποια είναι τα στάδια ανάπτυξης του;
 
Η σπορά του σταμναγκαθιού ξεκινά το φθινόπωρο στα καλλιεργούμενα εδάφη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο παραγωγός κατά τη διαδικασία της σποράς είναι ότι ο σπόρος δύσκολα αποχωρίζεται από τα καρπίδια και γι’ αυτό το ποσοστό φυτρωτικότητας είναι συνήθως μειωμένο. Τα στάδια ανάπτυξης περιλαμβάνουν τη βλάστηση του σπόρου, την ανάπτυξη φύλλων σε μορφή ροζέτας, ανάπτυξη πράσινου αγκαθιού από το κέντρο της ροζέτας, τη σταδιακή ξήρανση των φύλλων και τον σχηματισμό των καρπιδιών με τους σπόρους πάνω στο αγκάθι. Μετά την ξήρανση του καλοκαιριού, το σταμναγκάθι αναβλαστάνει το φθινόπωρο αφού ποτιστεί ή αφού ξεκινήσουν οι πρώτες βροχές

 

Πότε γίνεται η συγκομιδή του σταμναγκαθιού;
 
Η πρώτη συγκομιδή του σταμναγκαθιού γίνεται 3-4 μήνες μετά τη σπορά, όταν η ροζέτα έχει αποκτήσει ικανοποιητικό μέγεθος. Η συγκομιδή επαναλαμβάνεται κάθε 40 περίπου μέρες και η περίοδος παραγωγής του σταμναγκαθιού μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 9 μήνες, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Το φύλλωμα του σταμναγκαθιού, μετά τη συγκομιδή, πρέπει να πλυθεί, να τοποθετηθεί σε πλαστική σακούλα και στη συνέχεια στο ψυγείο, σε χαμηλή θερμοκρασία συντήρησης λίγο πάνω από τους 3-4 °C.

 

Τι πότισμα, τι λίπανση και τι άλλη φροντίδα θέλει το σταμναγκάθι;
 
Ο τρόπος καλλιέργειας του σταμναγκαθιού, καθώς και οι απαιτήσεις του σε νερό και λίπανση, μοιάζει με αυτήν του ραδικιού. Σχετικά με το πότισμα, θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίς το φθινόπωρο για να έχουμε αναβλάστηση του φυτού του σταμναγκαθιού. Κατά την καλλιέργεια του σταμνακαθιού, απαιτούνται συχνά και σταθερά ποτίσματα κατά την περίοδο του φθινοπώρου αλλά προπαντός την άνοιξη που ανεβαίνει η θερμοκρασία. Σχετικά με τη λίπανση του σταμναγκαθιού, η ενσωμάτωση οργανικής ουσίας με κομπόστ και κοπριά κατά τη φύτευση, καθώς και η προσθήκη κάθε μήνα βιολογικού λιπάσματος αζώτου θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του σταμναγκαθιού και την πραγματοποίηση πολλών συγκομιδών. Πάντως, το πιο σημαντικό πρόβλημα κατά την καλλιέργεια του σταμναγκαθιού είναι τα διάφορα ζιζάνια που πρέπει να αντιμετωπίζονται συνεχώς με σκαλίσματα και ξεβοτανίσματα.

 

Κι ένα μυστικό για το σταμναγκάθι
 
Το σταμναγκάθι είναι ένα από τα λίγα χορταρικά που τρώγεται το ίδιο ευχάριστα ωμό και βρασμένο ή μαγειρεμένο μαζί με το κρέας σε διάφορες συνταγές. Το σταμναγκάθι έχει υψηλή διατροφική αξία και θεωρείται συστατικό υγιεινής διατροφής, καθώς είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη C και παρουσιάζει σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.