εικόνα

Πολλαπλασιασμός φραουλιάς, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

Πολλαπλασιασμός φραουλιάς, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

Πολλαπλασιασμός φραουλιάς, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

Όλοι λατρεύουμε τις φράουλες, το αγαπημένο φρούτο της άνοιξης με τη υπέροχη γλυκιά και ζουμερή γεύση. Η καλλιέργεια της φράουλας είναι εξαιρετικά απλή και μπορούμε εύκολα να φυτέψουμε φράουλες στον κήπο ή σε γλάστρα στην αυλή, ακόμα κι αν είμαστε πρωτάρηδες στην κηπουρική. Υπάρχει κι ένας ακόμα λόγος που την κάνει ιδανική επιλογή για τον κήπο μας, καθώς οι φράουλες πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα και μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά εύκολα και οικονομικά.
 
Ο πολλαπλασιασμός της φράουλας μπορεί να γίνει με σπόρο, με διαίρεση φυτών, αλλά κυρίως με τους στόλωνες, τους λεπτούς και μακρείς βλαστούς που διαθέτει η φράουλα. Κάθε τρόπος πολλαπλασιασμού της φράουλας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά φράουλας για να τις απολαμβάνουμε νόστιμες και υγιεινές από τον κήπο και το μπαλκόνι μας. Κι αν δημιουργήσουμε αρκετά φυτά φράουλας παραπάνω από όσα χρειαζόμαστε, μπορούμε να τα χαρίσουμε σε φίλους και αγαπημένα μας πρόσωπα για να τους ενθαρρύνουμε να καλλιεργήσουν και αυτοί φράουλες, το υπέροχο και λαχταριστό φρούτο.

 


Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της φράουλας με σπόρο;

 

Μπορούμε να φτιάξουμε καινούρια φυτά φράουλας με σπόρο. Ο πολλαπλασιασμός της φράουλας με σπόρο είναι αρκετά πιο δύσκολος και εμφανίζει μικρό ποσοστό επιτυχίας, καθώς επίσης δε δίνει και ίδια ακριβώς φυτά με αυτά που προέρχεται ο σπόρος. Για να βελτιώσουμε την βλαστικότητα των σπόρων φράουλας και να φυτρώσουν περισσότεροι, μπορούμε να βάλουμε τους σπόρους στην κατάψυξη για 2-3 βδομάδες και στη συνέχεια να τους φυτέψουμε σε αφράτο και γόνιμο φυτόχωμα ή να φτιάξουμε δικό μας αναμειγνύοντας 1 μέρος τύρφη, 1 μέρος κοπριά και 1 μέρος περλίτη. Ο σπόρος της φράουλας φυτεύεται σε βάθος περίπου 1 εκατοστού και χρειάζεται 2-3 βδομάδες για να φυτρώσει σε συνθήκες σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας γύρω στους 20°C. Κατάλληλη εποχή φύτευσης του σπόρου της φράουλας είναι μέσα στο Μάρτιο είτε φτιάχνοντας ειδικό σπορείο είτε φυτεύοντας απευθείας στο έδαφος.

 

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της φράουλας με διαίρεση ριζώματος;

 

Ένας σχετικά απλός τρόπος πολλαπλασιασμού της φράουλας είναι με διαίρεση ριζώματος που μας δίνει ακριβώς την ίδια ποικιλία. Για τη δημιουργία φυτών φράουλας με διαίρεση, διαχωρίζουμε τα ριζώματα των φυτών φράουλας στα τέλη του χειμώνα με ένα κοφτερό μαχαίρι και στη συνέχεια τα φυτεύουμε σε γλαστράκια φυτωρίου ή απευθείας στο έδαφος. Αν τα φυτέψουμε σε γλαστράκια φυτωρίου χρησιμοποιούμε φυτόχωμα εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά ή αναμειγνύουμε 2 μέρη μαύρη τύρφη, 1 μέρος χωνεμένη κοπριά και 1 μέρος περλίτη. Τα γλαστράκια φυτωρίου για 2-3 βδομάδες τα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν τα καινούρια φυτά φράουλας.

 

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της φράουλας με τους στόλωνες;

 

Οι στόλωνες είναι οι λεπτοί μακρείς βλαστοί που έχει η φράουλα και έχουν την μοναδική ιδιότητα όταν ακουμπούν στο έδαφος να δημιουργούν ρίζες. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά φράουλας εύκολα και αποτελεσματικά, καθώς χαρακτηρίζεται από το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Για τον πολλαπλασιασμό της φράουλας με στόλωνες, μπορούμε να βάλουμε τμήμα των στόλωνων μέσα σε γλαστράκι φυτωρίου που έχουμε γεμίσει με εμπλουτισμένο φυτόχωμα ή απευθείας στο χώμα του κήπο μας για να ριζώσει σταδιακά. Μετά από 4-5 βδομάδες, όταν ο στόλωνας της φράουλας έχει ριζώσει καλά στο γλαστράκι ή στο έδαφος, αποκόπτουμε το νέο φυτό φράουλας από το μητρικό. Το καινούριο φυτό φράουλας που δημιουργήσαμε έχει τα ίδια χαρακτηριστικά της ποικιλίας με το αρχικό φυτό φράουλας.

 


Φύτευση και καλλιέργεια φράουλας
7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια φράουλας


 

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της φραουλιάς

 

Όσοι έχουμε καλλιεργήσει φράουλες στον κήπο, ενδεχομένως έχουμε παρατηρήσει ότι την επομένη χρονιά μετά την φύτευση επεκτείνονται και εμφανίζονται περισσότερες. Αυτό γίνεται γιατί οι φραουλιές αναπτύσσουν στόλωνες στο χώμα και πολλαπλασιάζονται μόνες τους, με αποτέλεσμα σταδιακά να έχουμε καινούρια φυτά που ριζώνουν χωρίς δική μας παρέμβαση. Έτσι, χρόνο με τον χρόνο και με την κατάλληλη φροντίδα μπορούμε να απολαμβάνουμε ακόμα περισσότερες φράουλες.

 

Περισσότερα άρθρα για τα κηπευτικά και την κηπουρική

 
Φράουλα, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Ντοματίνια, 5 μυστικά για να καλλιεργήσουμε νόστιμα ντοματίνια
Πεπόνι, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού
Καρπούζι, 8 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καρπουζιού
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Τι είναι η τύρφη και πώς τη χρησιμοποιούμε στον κήπο
Κοπριά, ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα
Περλίτης, χρήσεις στην κηπουρική
Πολλαπλασισμός βασιλικού, πώς δημιουργούμε νέα φυτά βασιλικού
Πλλαπλασιασμός δυόσμου, πώς δημιουργούμε νέα φυτά δυόσμου
Πολλαπλασιασμός δεντρολίβανου, πώς δημιουργούμε νέα φυτά δεντρολίβανου
Πολλαπλασιασμός λεβάντας, πώς δημιουργούμε νέα φυτά λεβάντας
Πολλαπλασιασμός φασκόμηλου, πώς δημιουργούμε νέα φυτά φασκόμηλου
Πολλαπλασιασμός αλόης, πώς δημιουργούμε νέα φυτά αλόης
Πολλαπλασιασμός ιβίσκου, πώς δημιουργούμε νέα φυτά ιβίσκου
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Πολυζώης 15 Μαΐου 2020

Καλησπέρα σας. Για να δημιουργήσω φυτά φράουλας αυτή την εποχή με σπόρους, θα χρειαστεί να τους βάλω στο ψυγείο για 3-4 εβδομάδες ή να περιμένω μέχρι την επόμενη άνοιξη? Γιατί έχω κάποια φυτά τα οποία ξεραθηκαν λόγω ζεστης και υγρασίας. Πως μπορώ να «σώσω» κάποια ώστε να μου δημιουργήσουν στόλωνες?

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Μαΐου 2020

    Καλησπέρα Πολυζώη. Καλύτερα να περιμένεις την επόμενη άνοιξη για να φυτέψεις σπόρους φράουλας. Κλάδεψε τα φυτά που ξεράθηκαν μήπως αναβλαστήσουν και δώσουν στόλωνες για να φτιάξεις καινούρια φυτά.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.