25 φυτά που φέρνουν πεταλούδες στον κήπο μας

20 φυτά που φέρνουν πεταλούδες στον κήπο μας

Υπάρχει κάτι πιο όμορφο από ένα κήπο γεμάτο χρώμα, ζωντάνια και λουλούδια; Ένας κήπος με πεταλούδες! Οι πεταλούδες συμπληρώνουν ιδανικά τα συναισθήματα αισιοδοξίας και χαράς στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Όλοι έχουμε θαυμάσει το υπέροχο πέταγμα της πεταλούδας από το ένα φυτό στο άλλο, για να συλλέξει το νέκταρ των λουλουδιών που χρειάζεται για την τροφή της. Είναι πραγματικά μαγευτικό να παρατηρούμε τα εντυπωσιακά σχέδια και την ποικιλία χρωμάτων στα φτερά της πεταλούδας κάτω από το φως του ήλιου.

Για να προσελκύσουμε πλήθος από πανέμορφες πεταλούδες, αρκεί να σχεδιάσουμε τον κήπο μας με τέτοιο τρόπο, κάνοντας τις κατάλληλες προσαρμογές και φυτεύοντας φυτά που οι πεταλούδες αγαπούν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καλλιεργούμε οικολογικά και να μην χρησιμοποιούμε χημικά εντομοκτόνα.

Διαφήμιση

1. Πώς σχεδιάζουμε τον κήπο μας για να προσελκύσουμε πεταλούδες;

Καταρχήν, δημιουργούμε συγκεκριμένα σημεία για να μπορέσουν να έχουν οι πεταλούδες πηγή νερού, καθώς το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωση τους. Αποφεύγουμε λιμνούλες ή συντριβάνια, καθώς υπάρχει κίνδυνος οι πεταλούδες να πνιγούν, και προτιμούμε θέσεις με βρεγμένα βότσαλα ή χοντρή άμμο με αρκετή υγρασία για να μπορέσουν να ξεδιψάσουν οι πεταλούδες.

Είναι σημαντικό να έχουμε πέτρες στον κήπο μας σε διάφορα ηλιοφανή σημεία. Οι πέτρες λειτουργούν ως σημεία όπου ξεκουράζονται οι πεταλούδες κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ παράλληλα ζεσταίνουν τα φτερά τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο κήπος μας χρειάζεται να έχει αρκετή ηλιοφάνεια, καθώς τα περισσότερα φυτά που επισκέπτονται οι πεταλούδες έχουν ανάγκη την πολύωρη καθημερινή έκθεση στον ήλιο. Δεν χρειάζεται να έχουμε πολύ μεγάλο κήπο για να έλθουν οι πεταλούδες, αρκεί να έχει την κατάλληλη διαμόρφωση και αρκετά λουλούδια. Μπορούμε να το πετύχουμε ακόμα και στο μπαλκόνι μας!

Κατιφές, ένα ανθεκτικό λουλούδι που προσελκύει πεταλούδες
Κατιφές, ένα ανθεκτικό λουλούδι που προσελκύει πεταλούδες

2. Πώς επιλέγουμε φυτά για να προσελκύσουμε πεταλούδες;

Είναι σημαντικό να αναζητούμε ποικιλίες ντόπιων λουλουδιών, καθώς προσελκύουν περισσότερο τα είδη της πεταλούδας που βρίσκονται στην περιοχή μας.

Προτιμάμε φυτά με πολυάριθμα λουλούδια και έντονο χρώμα, καθώς φέρνουν περισσότερες πεταλούδες στον κήπο μας. Επιλέγουμε συγκεριμένο χρώμα λουλουδιών από κάθε φυτό και φυτεύουμε κατά ομάδες, ώστε να δημιουργήσουν μεγαλύτερη έλξη στις πεταλούδες. Διατηρούμε κάποια συγκριμένα φυτά για να γεννήσουν οι πεταλούδες τα αυγά τους και να αναπτυχθούν σε κάμπιες, ενώ για να προσελκύσουμε τις ενήλικες πεταλούδες χρειαζόμαστε διαφορετικά φυτά.

Φυτεύουμε οπωσδήποτε και κάποιους ανθοφόρους θάμνους, όπου μπορούν να κρυφτούν οι πεταλούδες για να προστατευτούν απο τα διάφορα πουλιά όταν τις κυνηγούν.

3. Ποια φυτά επιλέγουμε για να προσελκύσουμε πεταλούδες;

Καταρχήν, για να προσελκύσουμε πεταλούδες στον κήπο μας, επιλέγουμε λουλούδια με έντονα χρώματα σε διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου, πορτοκαλί, κόκκινου και ροζ όπως η λαντάνα, η βερβένα, το άστερ και το σκυλάκι. Επίσης, το χρυσάνθεμο, η τριανταφυλλιά, ο καλλιστήμονας, ο κόσμος, η αζαλέα, ο πέντας, ο κατιφές και η ζίνια φέρνουν πολλές πεταλούδες στον κήπο μας.

7 μυστικά για τη φροντίδα του χρυσάνθεμου
7 μυστικά για τη φροντίδα του χρυσάνθεμου

Πολλά αρωματικά φυτά προσελκύουν πεταλούδες όπως η μέντα, η λεβάντα και το δεντρολίβανο. Οι πεταλούδες έλκονται επίσης από αρκετά κηπευτικά, όπως η ντομάτα, η πιπεριά, η μελιτζάνα, καθώς και το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο και αποτελούν σημεία επίσκεψης για τις πεταλούδες, ενώ σε κάποια μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος και το μάραθο οι πεταλούδες αφήνουν τα αυγά τους για να εκκολαφθούν. Ακόμα και κάποια αγριόχορτα, όπως η τσουκνίδα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τις πεταλούδες στο άνθος τους.

4. Κι ένα μυστικό για τις πεταλούδες

Η τελευταία μας πληροφορία για τις πεταλούδες είναι αφιερωμένη στους φωτογράφους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, που φωτογραφίζουν με πάθος τις πεταλούδες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, νωρίς το πρωί, οι πεταλούδες κάνουν μικρότερες και λιγότερες πτήσεις καθώς δεν έχουν ακόμα ξεπαγώσει τα φτερά τους από το κρύο της προηγούμενης νύχτας και μπορούν να φωτογραφηθούν πολύ πιο εύκολα. Επίσης, κατά τη διάρκεια του έντονου μεσημεριανού ήλιου, οι πεταλούδες ψάχνουν για σκιά ανάμεσα στα λουλούδια, έχοντας τα φτερά τους ανοιχτά και μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης στον φωτογραφικό φακό. Για όσους αγαπούν τη νυχτερινή φωτογράφηση, μπορούμε να προσελκύσουμε και να φωτογραφίσουμε τις πεταλούδες της νύχτας, αρκεί να ανάψουμε μία λάμπα σε προσβάσιμο σημείο του κήπου.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *