Λάβδανο, το Μύρο της Βίβλου

Λάδανο, το Μύρο της Βίβλου

H λαδανιά, γνωστή και με το όνομα κίστος ή αγκίσαρος, είναι ένας αυτοφυής, χαμηλός, φρυγανώδης θάμνος της μεσογειακής χλωρίδας που φύεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου. Η λαδανιά έχει χνουδωτά φύλλα και φέρει πολύ λεπτά άνθη σε ρόζ ή λευκό χρώμα που εμφανίζουν ένα χαρακτηριστικό “τσαλάκωμα”.

Τα φύλλα και οι βλαστοί της λαδανιάς, κατά τους θερινούς μήνες, εκκρίνουν μια ρητινώδη ουσία, γνωστή με το όνομα αλάδανος, λάβδανο ή λάδανο. Το λάβδανο είναι γνωστό και ως «Μύρο της Βίβλου», καθώς χρησιμοποιόταν ως θυμίαμα κατά την ανάγνωση των ψαλμών του Δαυίδ και της Βίβλου.

1. Πώς συλλέγεται το λάβδανο από τη λαδανιά;

To λάβδανο συλλέγεται μόνο στην Κρήτη για εμπορικούς σκοπούς, στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Σίσες του νομού Ρεθύμνης, με μια πολύ ιδιαίτερη διαδικασία. Στα τέλη Μαΐου, μόλις αρχίσει η ζέστη του καλοκαιριού, οι κάτοικοι στις Σίσες συλλέγουν τον λάβδανο από τη λαδανιά, χρησιμοποιώντας μια κατασκευή από ξύλο που πάνω της έχουν δέσει πλαστικά λουριά και λέγεται «αργαστήρι».

Χτυπώντας αυτά τα λουριά πάνω στη λαδανιά, το πλαστικό μαζεύει την έκκριση ρητίνης από τα φύλλα. Η έκκριση όταν κρυώσει στερεοποιείται και γίνεται μαύρη.

Στη συνέχεια, αφήνουν τα αργαστήρια αρκετή ώρα κάτω από τον ήλιο, για να ζεσταθεί και να μαλακώσει η μαύρη πάστα που βρίσκεται πάνω στα λουριά. Με ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται ξυστρί, σφίγγουν τα λουριά και τα τραβάνε για να μαζέψουν το λάβδανο.

Διαφήμιση

2. Τι ευεργετικές ιδιότητες έχει το λάβδανο;

Από την αρχαιότητα το λάβδανο έχει χρησιμοποιηθεί ενάντια στους λοιμούς της χολέρας, ως αρωματική ουσία για θυμιάσεις, αλλά και στην ταρίχευση των νεκρών, ενώ έχουν επισημανθεί οι στυπτικές, θερμαντικές και μαλακτικές ιδιότητες του.

Το λάβδανο αξιοποιείται και στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη και αντιδιαρροϊκή δράση, είναι σπασμολυτικό, αποχρεμπτικό και αντικαταρροϊκό.

Επιπλέον, διαθέτει καταπραϋντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την αϋπνία, τη διάρροια και τον πονόδοντο. Σε νεότερες ιατρικές μελέτες για το λάβδανο έχει ερευνηθεί η αντικαρκινική του δράση ενάντια σε όγκους.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

3. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη λαδανιά

Η λαδανιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καλλωπιστικό φυτό σε βραχόκηπους, καθώς και σε άνυδρους κήπους μιας και έχει πολύ περιορισμένες απαιτήσεις σε πότισμα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

  1. Ευαγγελια
    03/07/2018

    Μπορω να εχω μια λαδανια σε γλαστρα και αν ναι πως την περιποιουμε ?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      06/07/2018

      Γεια σου Ευαγγελία. Μπορείς να φυτέψεις μια λαδανιά σε γλάστρα αλλά θα χρειαστεί να τοποθετήσεις τη γλάστρα σε ηλοφανές μέρος ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίσεις καλή αποστράγγιση. Επίσης, η λαδανιά θα χρειαστεί μέτριο πότισμα καθώς υπερβολική ποσότητα στο νερό μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες.

  2. Αποστολοπούλου Θεώνη
    26/05/2018

    Καλησπερα σας! Ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές σας σχετικά με όλων των ειδών τα φυτά.
    Οι σελίδες σας έχουν πολύ ενδιαφέρον για μας που μας αρέσει να ασχολούμαστε με τα λουλούδια.
    Έχω πάρει μια κρασούλα, αλλά απ’ ό,τι διάβασα σε σας χρειάζεται χώμα για κάκτους και παχύφυλλα. Από την έκθεση που την αγόρασα μου είπαν ότι θέλει χώμα για όλα τα φυτά. Τη μεταφύτευσα σε γλάστρα με χώμα για όλα τα φυτά. Δείχνει ότι πάει καλά. Θέλει αλλαγή το χώμα;
    Επίσης αγόρασα και μια γαρδένια και τη μεταφύτευσα γιατί η γλάστρα ήταν μικρή. Πήρα φυτόχωμα για γαρδένια ειδικό, αλλά τα φύλλα της μαυρίζουν στις άκρες και πέφτουν. Το φυτώριο που πήρα το χώμα μου είπε να μη βάλω λίπασμα γιατί συνήθως “τιγκάρουν” τα φυτά με λίπασμα στις εκθέσεις. Έχουν πέσει και λίγα μπουμπούκια. Τι χρειάζεται να κάνω; Διάβασα και είδα και το σχετικό βίντεό σας για τη μεταφύτευση της γαρδένιας. Περιμένω απάντησή σας. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      02/06/2018

      Καλημέρα Θεώνη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Σχετικά με την κρασούλα, το χώμα για όλες τις χρήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφύτευση της κρασούλας και δεν χρειάζεται να αλλάξεις χώμα. Το φυτόχωμα για κάκτους και παχύφυτα, όπως η κρασούλα, προσφέρει πρόσθετη αποστράγγιση, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε άμμο. Περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα κρασούλας, μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Όσον αφορά τις γαρδένιες, το μαύρισμα στις άκρες μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική λίπανση, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε έλλειψη μαγνησίου. Άφησε για λίγο χωρίς λίπανση το φυτό και αν δεν διορθωθεί το μαύρισμα στα φύλλα πρόσθεσε λίπασμα μαγνησίου. Περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα γαρδένιας, δες στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ