Γιατί κιτρινίζουν τα κολοκύθια;

γιατι κιτρινιζουν και σαπιζουν τα κολοκυθακια

Όσοι έχουμε καλλιεργήσει κολοκύθια, έχουμε παρατηρήσει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα κολοκυθάκια κιτρινίζουν, δεν αναπτύσσονται κανονικά και σαπίζουν.

Κι ενώ το κιτρίνισμα των φύλλων είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στις κηπευτικές καλλιέργειες, το κιτρίνισμα των καρπών οφείλεται σε διαφορετικά αίτια και καταστρέφει άμεσα την παραγωγή μας.

Στην καλλιέργεια κολοκυθιού στον κήπο ή σε γλάστρα αρκετά συχνά βλέπουμε τα κολοκυθάκια να κιτρινίζουν, να παραμένουν μικρά, να πέφτουν ή να σαπίζουν σταδιακά.

Είναι σημαντικό να εντοπίζουμε άμεσα τα συμπτώματα του κιτρινίσματος των κολοκυθιών, ώστε να επέμβουμε για να διορθώσουμε το πρόβλημα.

Ας δούμε αναλυτικά τις αιτίες που κιτρινίζουν τα κολοκύθια, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για να εξασφαλίσουμε πλούσια παραγωγή από νόστιμα κολοκύθια και αυτό το καλοκαίρι.

Διαφήμιση

Γιατί κιτρινίζουν τα κολοκυθάκια και πέφτουν;

Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν κιτρίνισμα και σάπισμα στα κολοκύθια, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τo πότισμα, τις ασθένειες και τη λίπανση των φυτών κολοκυθιού.

γιατι κιτρινιζουν και σαπιζουν τα κολοκυθακια
Τα κολοκυθάκια κιτρινίζουν και σαπίζουν

1. Το υπερβολικό πότισμα κάνει τα κολοκυθάκια να κιτρινίζουν και να σαπίζουν

Το υπερβολικό πότισμα της καλλιέργειας του κολοκυθιού μπορεί να προκαλέσει κιτρινίσματα και σαπίσματα στους καρπούς, ειδικά όταν οι έρχονται καρποί σε επαφή με το χώμα.

Για την αποφυγή της επαφής των καρπών του κολοκυθιού με το βρεγμένο χώμα, σκορπίζουμε γύρω από τα φυτά, διάφορα υλικά εδαφοκάλυψης, όπως πριονίδι και πευκόφλουδα.

γεωυφασμα κολοκυθια
Φυσικά και συνθετικά υλικά για εδαφοκάλυψη στον κήπο

Φροντίζουμε να ποτίζουμε σωστά τα φυτά κολοκυθιού, ανάλογα την εποχή και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση το υπερβολικό πότισμα που δημιουργεί προβλήματα.

Εγκαθιστούμε σύστημα ποτίσματος με σταγόνες που βοηθάει να παρέχουμε τη σωστή ποσότητα νερού στα φυτά και να περιορίσουμε τη σπατάλη του.

ποτισμα με σταγονα
Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει το πότισμα με σταγόνες

2. Οι ασθένειες του κολοκυθιού προκαλούν προβλήματα

Οι κακές συνθήκες αερισμού σε συνδυασμό με υπερβολική υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών όπως το ωίδιο του κολοκυθιού που μπορεί να συντελέσει σε κιτρίνισμα, σάπισμα ή ξήρανση στα κολοκυθάκια.

Αποφεύγουμε λοιπόν τις πυκνές φυτεύσεις και ψεκάζουμε προληπτικά το φύλλωμα των φυτών με βιολογικά σκευάσματα όπως ο υγρός χαλκός και το βρέξιμο θειάφι για την προστασία των κολοκυθιών.

Αντιμετώπιση του ωίδιου της αγγουριάς και της κολοκυθιάς
Αντιμετώπιση του ωίδιου της κολοκυθιάς

3. Η έλλειψη σε λίπασμα αζώτου κάνει τα κολοκυθάκια μικρά και κίτρινα

Η έλλειψη του θρεπτικού στοιχείου του αζώτου στα φυτά κολοκυθιού αρκετές φορές προκαλεί κίτρινισμα στους καρπούς, οι οποίο δεν μεγαλώνουν και παραμένουν μικροί.

Σε αυτή την περίπτωση, προσθέτουμε στα φυτά κολοκυθιού ποσότητα βιολογικού λιπάσματος αζώτου, κάθε δύο τρεις εβδομάδες για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

λιπασμα κολοκυθια
Άζωτο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

4. Η έλλειψη σε λίπασμα ασβεστίου κάνει τα κολοκυθάκια να κιτρινίζουν

Τα κίτρινα κολοκύθια στο λαχανόκηπο μας μπορεί να οφείλονται και στην έλλειψη ασβεστίου στο χώμα, ειδικά όταν υπάρχουν απότομες μεταβολές θερμοκρασίας.

Η προσθήκη λιπάσματος ασβεστίου, που κάνουμε στην καλλιέργεια ντομάτας και καλλιέργεια πιπεριάς για την αντιμετώπιση της ξηρής κορυφής, είναι αναγκαία λοιπόν αρκετές φορές και στην καλλιέργεια κολοκυθιού.

Προσθήκη ασβεστίου σε φυτό κολοκυθιάς
Ασβέστιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

Κι ένα μυστικό για το κιτρίνισμα των κολοκυθιών

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στις στρογγυλές ποικιλίες κολοκυθιού, εμφανίζεται λιγότερο συχνά το κιτρίνισμα των καρπών σε σχέση με τις ποικιλίες στενόμακρων καρπών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *