Γιατί δεν κάνουν αγγούρια οι αγγουριές;

γιατι δεν κανει αγγουρια

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα που συναντάμε στην καλλιέργεια της αγγουριάς είναι οι αγγουριές να μην κάνουν καρπούς ή τα αγγούρια να μη μεγαλώνουν.

Ακόμα και όταν οι αγγουριές είναι γεμάτες λουλούδια, μπορεί να εμφανίζουν αδυναμία στο να δέσουν τον καρπό.

Κι ενώ το φυτό φαίνεται υγιές, τα αγγούρια δεν σχηματίζονται, παραμένουν στάσιμα ή σαπίζουν πριν μεγαλώσουν.

Αν οι αγγουριές μας έχουν προβλήματα καρποφορίας και μοιάζουν “άγονες”, οφείλουμε να βρούμε άμεσα την αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα για να το αντιμετωπίσουμε.

Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που οι αγγουριές δεν κάνουν καρπούς και ποια βήματα ακολουθούμε για να απολαμβάνουμε νόστιμα και τραγανά αγγούρια από τον λαχανόκηπο μας.

Διαφήμιση

Ποιες είναι οι αιτίες που δεν κάνουν καρπούς οι αγγουριές;

Τα προβλήματα στην καρποφορία της αγγουριάς σχετίζονται με το πότισμα, τη λίπανση και άλλες καλλιεργητικές πρακτικές που αφορούν τη φροντίδα του λαχανόκηπου μας.

Όταν οι αγγουριές δεν κάνουν καρπούς, το πρόβλημα δημιουργείται από τις εξής αιτίες:

1. Υπερβολική λίπανση με άζωτο

Η προσθήκη υπερβολικής λίπανσης με άζωτο δημιουργεί βλαστομανία και έντονη ανάπτυξη του φυλλώματος, αλλά να μην δένουν καρποί ακόμα και σε περίπτωση που έχουμε έντονη ανθοφορία.

Τι προσφέρει το άζωτο ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
Τι προσφέρει το άζωτο ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

2. Πολύ συχνό πότισμα

Το συχνό και υπερβολικό πότισμα στις αγγουριές προκαλεί πολλά προβλήματα όπως κιτρίνισμα φύλλων, πτώση και σάπισμα ανθών αλλά και κιτρίνισμα ή σάπισμα μικρών καρπών.

3. Φύτευση σε σκιερό χώρο

Η φύτευση της αγγουριάς σε σκιερό χώρο στον κήπο ή το μπαλκόνι μας συντελεί στη μειωμένη παραγωγή ανθών και στην προβληματική καρπόδεση της αγγουριάς.

4. Προσβολή από ασθένειες

H προσβολή της αγγουριάς από ασθένειες όπως το ωίδιο της αγγουριάς, ο περονόσπορος της αγγουριάς και ο βοτρύτης μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ανθοφορία, μειωμένη παραγωγή αγγουριών καθώς και κιτρίνισμα και σάπισμα καρπών.

περονοσπορος αγγουριας
Αντιμετώπιση του περονόσπορου της αγγουριάς

5. Προσβολή από έντομα

Αρκετά έντομα δημιουργούν προβλήματα στην αγγουριά όπως η μελίγκρα κι ο αλευρώδης, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη καρποφορία και υποβαθμισμένη ποιότητα καρπών.

Αλευρώδης αγγουριά
Αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο

Πώς βοηθάμε τις αγγουριές να κάνουν καρπούς;

Για να βοηθήσουμε τις αγγουριές να κάνουν καρπούς, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

  • Φυτεύουμε τις αγγουριές σε ηλιοφανές σημείο και σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για να έχει το φυτό ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία, 60 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 1,5 μέτρο μεταξύ των γραμμών.
  • Ποτίζουμε τακτικά τις αγγουριές χρησιμοποιώντας σύστημα ποτίσματος με σταγόνες που εξασφαλίζει ομοιόμορφο πότισμα και οικονομία στο νερό. Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα κατά την περίοδο ανθοφορίας της αγγουριάς που δημιουργεί προβλήματα στην καρπόδεση.
ποτισμα με σταγονα
Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει το πότισμα με σταγόνες
  • Βάζουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα στις αγγουριές και αποφεύγουμε τα λιπάσματα αζώτου, όπως η αμμωνία και η ουρία που οδηγούν τα φυτά της αγγουριάς σε πολύ ζωηρή βλάστηση.
  • Για να ενισχύσουμε την καρπόδεση, κατά την περίοδο της ανθοφορίας, μπορούμε να ψεκάσουμε τις αγγουριές με βιολογικό μίγμα ιχνοστοιχείων που περιέχει ψευδάργυρο, βόριο και μαγγάνιο που βοηθούν στην καρπόδεση.

Κι ένα μυστικό για να κάνουν καρπούς οι αγγουριές

Αν οι αγγουριές μας έχουν έντονη ανάπτυξη βλαστών και πλούσια ανθοφορία, χωρίς να κάνουν καρπούς, κόβουμε 1-2 κορυφές από τις άκρες των βλαστών για να ενισχύσουμε την καρπόδεση.

αγγουρι καλλιεργεια
12 μυστικά για την καλλιέργεια του αγγουριού
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *