Κρεμμύδι σε γλάστρα: 5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια

Κρεμμύδια σε γλάστρα

To κρεμμύδι μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι και την αυλή μας για να απολαύσουμε φρέσκο χλωρό κρεμμυδάκι ή και ξερό βολβό κρεμμυδιού.

Όταν μιλάμε για καλλιέργεια χλωρού ή φρέσκου κρεμμυδιού αναφερόμαστε στην καλλιέργεια κρεμμυδιού για τον πράσινο βλαστό του και τα τρυφερά φύλλα του και όχι για την παραγωγή του βολβού που μόλις έχει αρχίσει να σχηματίζεται. Στην καλλιέργεια για ξερό κρεμμύδι, ενδιαφερόμαστε για την παραγωγή του υπόγειου βολβού κρεμμυδιού σε στάδιο που έχει ολοκληρωθεί ο σχηματισμός του, ενώ η φυλλική του επιφάνεια έχει αρχίσει και ξεραίνεται.

Το φρέσκο κρεμμυδάκι που μπορεί να φυτευτεί ως φθινοπωρινό και ως ανοιξιάτικο λαχανικό, ενώ η καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού γίνεται κυρίως στις αρχές της άνοιξης. Η καλλιέργεια φρέσκου κρεμμυδιού σε γλάστρα είναι ιδανική και για πρωτάρηδες κηπουρούς, μπορεί επίσης να συγκαλλιεργηθεί πολύ αρμονικά μαζί με διάφορες ποικιλίες μαρουλιού, για να το συνοδέψουμε ως μυρωδικό σε λαχταριστές φρέσκες σαλάτες.

Διαφήμιση

1. Πώς φυτεύουμε το κρεμμύδι σε γλάστρα και ζαρντινιέρα;

Για την καλλιέργεια του κρεμμυδιού, χρησιμοποιύμε γλάστρες ή ζαρντινιέρες με χαμηλό βάθος 15-20 εκατοστών και μεγάλη επιφάνεια, προκειμένου να χωρέσουν αρκετά φυτά. Η φύτευση του κοκκαριού, δηλαδή του μικρού βολβού κρεμμυδιού, γίνεται σε αποστάσεις περίπου 5 εκατοστών, αν πρόκειται για καλλιέργεια φρέσκου κρεμμυδιού, και σε αποστάσεις περίπου 7-10 εκατοστών αν πρόκειται για καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού. Σε κάθε περίπτωση, η φύτευση του κοκκαριού κρεμμυδιού γίνεται σε βάθος 1-2 εκατοστών με την κορυφή του βολβού προς τα επάνω.

Τα κρεμμύδια προτιμούν ελαφρύ αμμώδες χώμα με καλή αποστράγγιση, ενώ καλό είναι να ενσωματώνουμε οργανική ουσία, όπως καλοχωνεμένη κοπριά, κομπόστ και πλήρες βιολογικό λίπασμα για την ενδυνάμωση της καλλιέργειας του κρεμμυδιού. Εναλλακτικά, προμηθευόμαστε αφράτο φυτόχωμα υψηλής ποιότητας, που να περιέχει περλίτη και να είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά.

2. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπασμα το κρεμμύδι σε γλάστρα;

Τα κρεμμύδια σε γλάστρα χρειάζονται τακτικά ελαφριά ποτίσματα, καθώς διαθέτουν επιφανειακό ριζικό σύστημα. Mε το πότισμα του κρεμμυδιού πρέπει να εξασφαλίζουμε συνεχώς παρουσία υγρασίας στο επιφανειακό στρώμα της φύτευσης. Βέβαια, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στον βολβό του κρεμμυδιού και ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών στο φύλλωμα.

Όσον αφορά τη λίπανση του φρέσκου κρεμμυδιού, ενσωματώνουμε καλοχωνεμένης κοπριά και πλήρες βιολογικό λίπασμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε άζωτο κατά τη φύτευση του κρεμμυδιού, και ένα μήνα αργότερα πραγματοποιούμε συμπληρωματική λίπανσης. Για την καλλιέργεια του ξερού κρεμμυδιού, κάνουμε και μία πρόσθετη τρίτη λίπανση με πλήρες βιολογικό λίπασμα δύο μήνες μετά την φύτευση.

3. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια κρεμμυδιού σε γλάστρα;

Aν χρησιμοποιούμε για τις γλάστρες μας χώμα του κήπου μας και κοπριά, πιθανότατα κατά την καλλιέργεια του κρεμμυδιού να εμφανιστούν αρκετά ανεπιθύμητα αγριόχορτα, τα γνωστά μας ζιζάνια. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστεί προσεκτικό ξεβοτάνισμα των αγριόχορτων, καθώς το λεπτό φύλλο του κρεμμυδιού θα δυσκολευτεί να αναπτυχθεί.

Καλό είναι να ψεκάζουμε με βιολογικό χαλκούχο διάλυμα όταν το φυτό του κρεμμυδιού φτάσει τα 10-15 εκατοστά και να επαναλαμβάνουμε ανά 15 ημέρες για την προληπτική αντιμετώπιση του περονόσπορου, της σκωρίασης και άλλων μυκητολογικών ασθενειών που προσβάλλουν το κρεμμύδι.

Ο ψεκασμός με διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού βοηθά στην προληπτική αντιμετώπιση του εντόμου του θρίπα και της μύγας του κρεμμυδιού που προσβάλλουν το κρεμμύδι.

4. Πότε είναι η εποχή συγκομιδής του κρεμμυδιού σε γλάστρα;

Όταν καλλιεργούμε για φρέσκο χλωρό κρεμμύδι στη γλάστρα το συγκομίζουμε, ξεριζώνοντας το, περίπου δύο μήνες μετά την φύτευση του κοκκαριού, όταν ο πράσινος βλαστός του κρεμμυδιού φτάνει τα 20-30 εκατοστά, ενώ το υπόγειο μέρος του κρεμμυδιού αποκτήσει κυλινδρικό σχήμα διαμέτρου 1-1,5 εκατοστού.

Για να διατηρήσουμε το φρέσκο κρεμμύδάκι για λίγες μέρες μέχρι να το καταναλώσουμε στις σαλάτες ή σε διάφορες συνταγές μαγειρικής θα πρέπει να τα συντηρήσουμε άμεσα στο ψυγείο.

Όταν καλλιεργούμε για ξερό κρεμμύδι σε γλάστρα η συγκομιδή γίνεται περίπου 4 μήνες μετά την φύτευση, μέσα στο καλοκαίρι. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να ακολουθηθεί η κατάλληλη διαδικασία αποξήρανσης και αποθήκευσης που περιγράφουμε στο σχετικό μας άρθρο για την καλλιέργεια του κρεμμυδιού.

6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού
6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

5. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του κρεμμυδιού σε γλάστρα

Για την φύτευση του φρέσκου κρεμμυδιού, την φθινοπωρινή ή την ανοιξιάτικη περίοδο, επιλέγουμε κοκκάρι σχετικά χοντρό, διαμέτρου 2-3 εκατοστών, για να φυτρώσει πιο γρήγορα και να γίνει πιο χοντρός ο πράσινος βλαστός του κρεμμυδιού. Αντίθετα, για τη φύτευση ξερού κρεμμυδιού την περίοδο της άνοιξης, επιλέγουμε κοκκάρι μικρότερης διαμέτρου 1-2 εκατοστών, γιατί αλλιώς το φυτό του κρεμμυδιού θα μπει γρήγορα σε ανθοφορία, θα διακοπεί η βολβοποίηση του κρεμμυδιού και θα καταστραφεί η παραγωγή του.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (3)

  1. sofia
    24/05/2020

    Χαίρετε και συγχαρητήρια για το πολύ αναλυτικό και βοηθητικό μπλογκ. Έχω κρεμμύδια και σκόρδα σε γλάστρες. Στο μπαλκόνι φυσάει πολύ έντονος αέρας και κάποια από αυτά έχουν σπάσει λίγα εκατοστα πάνω από το χώμα, εδώ και ένα μήνα περίπου. Δεν δείχνουν ούτε να εξελίσσονται ούται να μαραίνονται. Δεν μου έχει συμβεί άλλη χρονιά και δεν ξέρω τι να κάνω. Τα ξεριζώνω να τα φάμε όσο ζουν ακόμα και βάζω άλλα πράγματα στη θέση τους; περιμένω μήπως φάμε ξερά σκόρδα και κρεμμύδια; Ευχαριστώ πολύ. Σ.

    • Καλσπέρα Σοφία. Ξερίζωσε τα γιατί αφού δεν έχει αναπτυχθεί κανονικά το φύλλωμα τους, δεν θα δώσουν ικανοποιητικό βολβό κρεμμυδιού ή σκόρδου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *