Πότε φυτεύονται τα κρεμμύδια;

κρεμμυδια ποτε φυτευονται

Ποια είναι η κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια του κρεμμυδιού;

To κρεμμύδι είναι ένα από τα διάσημα μυρωδικά της μεσογειακής κουζίνας με ιδιαίτερο άρωμα και μοναδική πικάντικη γεύση.

Στην μαγειρική, το γνωστό “ξερό κρεμμύδι” είναι ο βολβός του κρεμμυδιού που αναπτύσσεται μέσα στο χώμα, ενώ τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται ως φρέσκο κρεμμυδάκι.

Πρόκειται για μία καλλιέργεια με μικρές απαιτήσεις σε φροντίδα, ιδανική για αρχάριους και μικρά παιδιά, καθώς μπορούμε πολύ εύκολα να καλλιεργήσουμε κρεμμύδι σε γλάστρα στο μπαλκόνι και στην αυλή.

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα όμορφο κήπο με μυρωδικά, εκτός από κρεμμύδια, μπορούμε να προσθέσουμε την καλλιέργεια του σκόρδου, την καλλιέργεια του μαϊντανού, την καλλιέργεια της ρόκας, την καλλιέργεια του σελίνου και τη καλλιέργεια του άνηθου.

Επιπλέον, το κρεμμύδι μπορεί να γίνει συγκαλλιέργεια στον λαχανόκηπο μαζί με άλλα κηπευτικά όπως την καλλιέργεια του μαρουλιού, την καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια του καρότου και την καλλιέργεια του κολοκυθιού.

Ας δούμε, αναλυτικά, πότε φυτεύουμε τα κρεμμύδια μαζί και χρήσιμες συμβουλές για τη φύτευση, ώστε να απολαμβάνουμε τα πιο νόστιμα κρεμμύδια φρέσκα ή ξερά στην κουζίνα μας.

Διαφήμιση

1. Ποια εποχή φυτεύονται τα κρεμμύδια;

Για την καλλιέργεια του ξερού κρεμμυδιού, ανάλογα την ποικιλία και ανάλογα την περιοχή, φυτεύουμε την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου ή μέσα στο φθινόπωρο, την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.

Το χλωρό φρέσκο κρεμμυδάκι μπορεί να φυτευτεί σχεδόν όλο το χρόνο στον κήπο μας, εκτός από την περίοδο του χειμώνα που έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα.

2. Πώς φυτεύουμε τα κρεμμύδια;

Για τη φύτευση του κρεμμυδιού μπορούμε να επιλέξουμε σπόρο, τον μαύρο κρεμμυδόσπορο, γνωστό και ως μπαρούτι, ή μπορούμε να επιλέξουμε κοκκάρι κρεμμυδιού που είναι μικροί βολβοί κρεμμυδιού.

Η φύτευση κοκκαριού επιλέγεται πιο συχνά σε σχέση με τον κρεμμυδόσπορο, καθώς έχει ταχύτερο φύτρωμα και παραγωγή μεγαλύτερου βολβού κρεμμυδιού.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν ξεχωριστές ποικιλίες για την παραγωγή χλωρού κρεμμυδιού που δίνουν πλούσιο φύλλωμα και χοντρό βλαστό, και άλλες για την παραγωγή ξερού κρεμμυδιού.

3. Πώς επιλέγουμε κοκκάρι κρεμμυδιού για φύτευση;

Η επιλογή του κατάλληλου μεγέθους κοκκαριού είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότητα της καλλιέργειας μας.

Το ιδανικό μέγεθος για το κοκκάρι που προορίζεται για παραγωγή ξερού κρεμμυδιού είναι αυτό που έχει διάμετρο 1,5-2 εκατοστών.

Το κοκκάρι μεγαλύτερου μεγέθους προτιμάται για παραγωγή πράσινων νωπών κρεμμυδιών, καθώς δίνει πιο χοντρό βλαστό, ενώ εμφανίζει γρήγορα ανθικό στέλεχος με αποτέλεσμα να περιορίζεται το μέγεθος του βολβού που θα σχηματιστεί στο έδαφος.

Όταν φυτεύουμε σφαιρικό κοκκάρι στον κήπο μας, θα μας δώσει παραγωγή πεπλατυσμένων βολβών κρεμμυδιού ενώ το επίμηκες ή κωνικό κοκκάρι θα μας δώσει παραγωγή βολβών στρογγυλού σχήματος.

4. Σε τι αποστάσεις φυτεύονται τα κρεμμύδια;

Για τη φύτευση του κρεμμυδιού στον κήπο, ανοίγουμε αυλάκια και φυτεύουμε σε αποστάσεις 30 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Οι μικροί βολβοί του κρεμμυδιού φυτεύονται μεταξύ τους σε αποστάσεις 10 εκατοστών για το ξερό κρεμμύδι και 5-7 εκατοστών για το χλωρό κρεμμυδάκι.

5. Πώς βελτιώνουμε το χώμα για την φύτευση του κρεμμυδιού;

Η καλλιέργεια του κρεμμυδιού αναπτύσσεται καλύτερα και σχηματίζει μεγαλύτερους βολβούς όταν γίνεται σε ελαφρύ αφράτο χώμα με καλή αποστράγγιση.

Για την προετοιμασία του εδάφους πριν τη φύτευση, είναι σημαντικό να ενσωματώνουμε στο χώμα οργανική ουσία και υλικά βελτίωσης του εδάφους, όπως χωνεμένη κοπριά και το κομπόστ.

Κατά την φύτευση των βολβών του κρεμμυδιού, μπορούμε να προσθέσουμε συμπληρωματικά πλήρες βιολογικό λίπασμα για να εμπλουτίσουμε το χώμα με θρεπτικά συστατικά.

Τι είναι η οργανική ουσία του εδάφους
Τι είναι η οργανική ουσία του εδάφους

6. Πως φυτεύουμε κρεμμύδια σε γλάστρα;

Εκτός από τον κήπο, μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε κρεμμύδια σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, αρκεί να τις τοποθετήσουμε σε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. 

Επιλέγουμε γλάστρες ή ζαρντινιέρες με μικρό βάθος 15-20 εκατοστών και μεγάλη επιφάνεια, ώστε να χωρέσουν αρκετοί βολβοί κρεμμυδιού.

Χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα με θρεπτικά συστατικά και περλίτη που εξασφαλίζει καλό αερισμό και απομάκρυνση του νερού που περισσεύει κατά το πότισμα.

Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε δικό μας μίγμα φύτευσης για τη φύτευση του κρεμμυδιού χρησιμοποιώντας τύρφηκοπριά και περλίτη σε αναλογία 2:1:1.

7. Κι ένα μυστικό για τη φύτευση του κρεμμυδιού

Το βάθος φύτευσης του κρεμμυδιού μέσα στο χώμα πρέπει να είναι περίπου ένα εκατοστό, ίσα -ίσα δηλαδή να καλύπτεται από το χώμα το πάνω μυτερό μέρος του βολβού.

κρεμμυδι καλλιεργεια φυτευση
13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (1)

  1. Κ Lenon
    12/09/2023

    πολύ καλή δουλειά μπράβο!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ