εικόνα

Δέκα μυστικά για καλλιέργεια κρεμμυδιού

Δέκα μυστικά για καλλιέργεια κρεμμυδιού

Δέκα μυστικά για καλλιέργεια κρεμμυδιού

To κρεμμύδι καλλιεργείται για χλωρό ή για ξερό τόσο στον κήπο, όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή τη βεράντα. Για χλωρό φρέσκο κρεμμυδάκι φυτεύουμε σχεδόν όλο το χρόνο, ενώ για ξερό φυτεύουμε την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου. Παρακάτω σας αποκαλύπτουμε δέκα μυστικά για την καλλιέργεια χλωρού και ξερού κρεμμυδιού για να σας βοηθήσουμε να έχετε μια πολύ καλή παραγωγή.
 
– Για την φύτευση προμηθευόμαστε κοκκάρι κρεμμυδιού, δηλαδή τους μικρούς βολβούς κρεμμυδιού, ή τον κρεμμυδόσπορο, μικροσκοπικό μαύρο σπόρο κρεμμυδιού, πιο γνωστός και ως μπαρούτι. Η μέθοδος παραγωγής από κοκκάρι πλεονεκτεί έναντι της απευθείας σποράς όσον αφορά την πρωίμιση. Σε ανοιξιάτικες φυτεύσεις, χρειάζονται 4 μήνες από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή έναντι 6 μηνών αν ρίχναμε σπόρο. Επίσης, με το κοκκάρι εξασφαλίζουμε σημαντικές αποδόσεις, ακόμη και σε ξηρά εδάφη. Από ένα κιλό κοκκάρι μπορείτε να φτάσετε σε απόδοση 20-30 κιλά ξερού κρεμμυδιού, αν όλα πάνε καλά στην καλλιέργεια.
 
– Το ιδανικό κοκκάρι για παραγωγή ξερού κρεμμυδιού είναι αυτό που έχει 1,5 – 2 εκατοστά διάμετρο. Μεγαλύτερο κοκκάρι πρέπει να φυτεύεται για παραγωγή πράσινων νωπών κρεμμυδιών, καθώς εμφανίζει γρήγορα ανθικό στέλεχος αντί να σχηματίσει βολβούς στο έδαφος. Το σφαιρικό κοκκάρι δίδει πεπλατυσμένους βολβούς κρεμμυδιού, ενώ το επίμηκες ή κωνικό κοκκάρι δίδει σφαιρικούς βολβούς.
 
– Τα κρεμμύδια προτιμούν ελαφρύ αμμώδες χώμα με καλή αποστράγγιση. Καλό είναι στο έδαφος να ενσωματώσουμε οργανική ουσία, όπως καλοχωνεμένη κοπριά, κομπόστ. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε και πλήρες βιολογικό λίπασμα για ενδυνάμωση της καλλιέργειας.
 
– Η φύτευση του κοκκαριού μπορεί να γίνει τόσο σε γραμμές όσο και στα πεταχτά. Για τη γραμμική φύτευση ανοίγονται αβαθή αυλάκια σε αποστάσεις γύρω στα 30 εκατοστά, ενώ οι μικροί βολβοί φυτεύονται σε αποστάσεις γύρω στα 10 εκατοστά για το ξερό κρεμμύδι και και 5-7 εκατοστά για το χλωρό κρεμμυδάκι και βάθος 0,5 – 1 εκατοστό.
 
– Τα κρεμμύδια χρειάζονται συχνό πότισμα κάθε 4-5 μέρες, καθώς έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα και πρέπει να υπάρχει συνεχής παρουσία υγρασίας στο επιφανειακό στρώμα των 30 εκατοστών του εδάφους.
 
– Χρειάζεται συνεχές ξεβοτάνισμα των αγριόχορτων ζιζανίων, καθώς το λεπτό φυλλαράκι του κρεμμυδιού δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα πολλά ζιζάνια που αναπτύσσονται.
 
– Συνίστανται 2-3 ψεκασμοί με βιολογικό χαλκούχο διάλυμα, όταν το φυτό φθάσει τα 15 εκατοστά και ανά 15 ημέρες για την προληπτική αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών.
 
– Όταν το κρεμμύδι πλησιάζει την ωρίμανση κατά τον Ιούνιο-Ιούλιο και το υπέργειο μέρος αρχίζει να γέρνει προς τα κάτω, θα πρέπει να λήξουν τα ποτίσματα για να σταματήσει η ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και οι εξωτερικοί χιτώνες του βολβού να ξεραθούν.
 
– Αφού στεγνώσει το χώμα τελείως και προχωρήσει η ξήρανση του φυλλώματος, τα φυτά του κρεμμυδιού, ημίξηρα φύλλα και βολβοί, εκριζώνονται με τα χέρια και τοποθετούνται σε μικρούς σωρούς στο χωράφι για 5-10 ημέρες για να ξεραθούν καλύτερα. Όταν ο ήλιος είναι δυνατός, τα φύλλα τοποθετούνται από πάνω ώστε να προστατεύσουν τους βολβούς από ηλιέγκαυμα.
 
– Οι βολβοί του κρεμμυδιού διατηρούνται σε αποθήκες ή ψυγεία σε θερμοκρασίες 0 – 7 °C ή σε υψηλές από 25 – 35°C. Στις θερμοκρασίες αυτές αποθηκεύονται από 3-6 μήνες χωρίς να εκβλαστήσουν. Ο χρόνος εκβλάστησης βέβαια έχει σχέση με την ποικιλία κρεμμυδιού, καθώς και το βαθμό αποτελεσματικής αποξήρανσης του κρεμμυδιού.

 
Μάθετε περισσότερα μυστικά για το κρεμμύδι στο άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει με συμβουλές για το πώς φυτεύουμε και τι φροντίδα χρειάζεται το κρεμμύδι σε γλάστρα.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *