εικόνα

Γαιοσκώληκες, για αφράτο και γόνιμο χώμα

Macro shot of red worms Dendrobena in manure, earthworm live bait for fishing

Γαιοσκώληκες, για αφράτο και γόνιμο χώμα

Τα σκουλήκια του εδάφους, οι γαιοσκώληκες ή γεωσκώληκες, αναγνωρίζονται για την πολύτιμη προσφορά τους στο οικοσύστημα καθώς με διάφορες διαδικασίες αυξάνουν την γονιμότητα στο χώμα και επιταχύνουν σημαντικά την κομποστοποίηση του εδάφους, απελευθερώνοντας πλήθος θρεπτικών συστατικών για τα φυτά του κήπου μας.

 

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των γαιοσκωλήκων;

 

Οι γεωσκώληκες είναι ερμαφρόδιτοι οργανισμοί, χωρίς μάτια, που πολλαπλασιάζονται με απίστευτους ρυθμούς, αποτελούν σημαντικό μέρος της. Τους πιο μικροσκοπικούς γεοσκώληκες θα τους συναντήσουμε στην επιφάνεια του εδάφους να αποδομούν την οργανική ύλη, κάποιους μεγαλύτερους γεωσκώληκες μέσα στο έδαφος να κάνουν οριζόντιες στοές και τους πιο μεγαλόσωμους γεωσκώληκες να ανοίγουν κατακόρυφες στοές που φτάνουν μέχρι και δύο μέτρα.

 


Γιατί είναι τόσο ωφέλιμοι οι γεωσκώληκες στο χώμα του εδάφους;

 

Οι γαιοσκώληκες καθώς δημιουργούν πολλές στοές στο έδαφος κάνουν το χώμα του εδάφους ελαφρύτερο, με περισσότερο οξυγόνο που αξιοποιείται από ωφέλιμους μικροοργανισμούς, υπεύθυνους για την αερόβια ζύμωση και αποσύνθεση των φυτικών υπολειμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, το έδαφος εμπλουτίζεται με θρεπτικά συστατικά. Η διάνοιξη στοών στο έδαφος από τους γαιοσκώληκες συντελεί στην καλή κυκλοφορία του νερού κατά την άρδευση καθώς και στην ομαλή λειτουργία της αποστράγγισης. Επιπλέον, η δράση των γαιοσκώληκων δημιουργούν χώρους στο έδαφος για την καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών, κάτι που βελτιώνει την απορρόφηση νερού και θρεπτικών συστατικών. Τέλος, τα προϊόντα αποβλήτων των σκουληκιών συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του εδάφους με άζωτο και κάλιο και ωφελούν σημαντικά την ανάπτυξη και την καρποφορία των φυτών.

 

Ποιος είναι ο ρόλος των γαιοσκωλήκων στην κομποστοποίηση;

 

Οι γαιοσκώληκες φέρουν θετικές επιπτώσεις στη διαδικασία κομποστοποίησης, καθώς βελτιώνουν τη δομή και τη σύσταση του φυτικού κομπόστ που φτιάχνουμε στον κήπο. Οι γαιοσκώληκες αποτελούν τον τελειότερο μετατροπέα αποδόμησης της οργανικής ύλης και μετατροπής της σε πολύτιμο οικολογικό λίπασμα. Για να φέρουμε περισσότερους γαιοσκώληκες στο κομπόστ που φτιάχνουμε στον κήπο μας, και να επιταχύνουμε την κομποστοποίηση, βάζουμε στην βάση του κομποστοποιητή μια λεπτή στρώση από κομμάτια μήλου, αχλαδιού και μπανάνας που αποτελούν ελκυστικές τροφές για τους γαιοσκώληκες.

 


Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα
Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα


 

Κι ένα μυστικό για τους γεοσκώληκες

 

Στις συμβατικές καλλιέργειες λαχανικών αλλά και καρποφόρων δέντρων, η αλόγιστη χρήση χημικών λιπασμάτων και η έντονη κατεργασία του εδάφους (φρεζαρίσματα) έχει προκαλέσει επικίνδυνη μείωση στους πληθυσμούς των γαιοσκώληκων και κατά συνέπεια σημαντική υποβάθμιση των εδαφών. Αντίθετα, σε βιολογικές καλλιέργειες που αποφεύγεται το βαθύ όργωμα και τα χημικά, οι γαιοσκώληκες δραστηριοποιούνται καλύτερα και δημιουργούν πιο εύφορα εδάφη.

 

Δες περισσότερες πληροφορίες για δημιουργία κομπόστ, κοπριά, φύκια και χλωρή λίπανση στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (5)

σχολιαστής
George Papado 25 Σεπτεμβρίου 2018

Γεια σας και σας ευχαριστούμε για τις υπέροχες συμβουλές σας. Η χρήση ζεόλιθου δρα εναντίων των γαιοσκώληκων και των άλλως ωφέλιμων εντόμων, μυκόριζων κλπ? ή μπορούν να συνυπάρχουν?

Απάντηση
σχολιαστής
Μυλωνάς νικος 14 Φεβρουαρίου 2018

Παρακαλώ θέλω την βοήθεια σας για να αντιμετωπιστούν το φουζαριο

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 18 Φεβρουαρίου 2018

    Νίκο καλησπέρα. Σχετικά με την αντιμετώπιση του μύκητα του φουζάριου, που προσβάλλει εκτεταμένα τα κηπευτικά. καλό είναι να απομακρύνεις τα υπολείμματα των καλλιέργειών τομάτας, πιπεριά, αγγουριάς και κολοκυθιάς όταν θα ξαναφυτεύεις στο λαχανόκηπο σου. Στα νέα σπορόφυτα κηπευτικών που θα φυτέψεις μπορείς να προσθέσεις υγρό διάλυμα χαλκού ή υγρό λίπασμα φωσφονικών ενώσεων καλίου για ενίσχυση και απολύμανση του ριζικού συστήματος καθώς και οικολογικό σκεύασμα με μικροοργανισμούς Trichoderma, που βοηθά στην αντιμετώπιση μυκήτων εδάφους όπως το φουζάριο.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.