εικόνα

Γεωσκόληκας, ακούραστος εργάτης του εδάφους

geoskolikes_ergates

Γεωσκόληκας, ακούραστος εργάτης του εδάφους

Τα σκουλήκια του εδάφους, γαιοσκώληκες επιστημονικά, αναγνωρίζονται πλέον για την πολύτιμη προσφορά τους στο οικοσύστημα καθώς δημιουργούν γονιμότητα στο χώμα και επιταχύνουν την κομποστοποίηση του εδάφους απελευθερώνοντας πλήθος θρεπτικών συστατικών.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι γαιοσκώληκες, ερμαφρόδιτοι οργανισμοί, χωρίς μάτια, που πολλαπλασιάζονται με απίστευτους ρυθμούς, αποτελούν σημαντικό μέρος της εδαφοπανίδας. Τους πιο μικροσκοπικούς θα τους συναντήσουμε στην επιφάνεια του εδάφους αποδομώντας την οργανική ύλη, κάποιους μεγαλύτερους μέσα στο έδαφος να κάνουν οριζόντιες στοές και τους πιο μεγαλόσωμους να ανοίγουν κατακόρυφες στοές που φτάνουν μέχρι και δύο μέτρα.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ

Μα γιατί, αλήθεια, είναι τόσο ωφέλιμοι; Παράγοντας στοές στη γη οι γαιοσκώληκες δημιουργούν ελαφρύτερο χώμα με περισσότερο οξυγόνο. Έτσι δρουν καλύτερα οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί για την αερόβια ζύμωση και αποσύνθεση των φυτικών υπολειμμάτων εμπλουτίζοντας το έδαφος με θρεπτικά συστατικά. Επίσης συντελούν στην καλή κυκλοφορία του νερού κατά την άρδευση καθώς και στην ομαλή λειτουργία της αποστράγγισης. Τέλος δημιουργούν χώρους για την καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών βελτιώνοντας την απορρόφηση νερού και θρεπτικών συστατικών.

Παράλληλα τα προϊόντα αποβλήτων των σκουληκιών συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του εδάφους με άζωτο και κάλιο και ωφελούν σημαντικά την ανάπτυξη και καρποφορία των φυτών. Αντίστοιχες θετικές επιπτώσεις οι γαιοσκώληκες φέρουν και στη διαδικασία κομποστοποίησης, όπου βελτιώνουν τη δομή και τη σύσταση του φυτικού κομπόστ που φτιάχνουμε στον κήπο. Οι γαιοσκώληκες αποτελούν τον τελειότερο μετατροπέα αποδόμησης της οργανικής ύλης και λιπασματοποίησης σε πολύτιμο οικολογικό λίπασμα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στις συμβατικές καλλιέργειες η αλόγιστη χρήση αγροχημικών και η έντονη κατεργασία του εδάφους (φρεζαρίσματα) έχουν μειώσει επικίνδυνα τους πληθυσμούς των γαιοσκώληκων επιφέροντας σημαντική υποβάθμιση των εδαφών. Αντίθετα, σε βιολογικά αγροκτήματα όπου αποφεύγεται η βαθιά άροση και τα χημικά, οι γαιοσκώληκες δραστηριοποιούνται καλύτερα και δημιουργούν πιο εύφορα εδάφη.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Μυλωνάς νικος Φεβρουάριος 14, 2018

Παρακαλώ θέλω την βοήθεια σας για να αντιμετωπιστούν το φουζαριο

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Φεβρουάριος 18, 2018

    Νίκο καλησπέρα. Σχετικά με την αντιμετώπιση του μύκητα του φουζάριου, που προσβάλλει εκτεταμένα τα κηπευτικά. καλό είναι να απομακρύνεις τα υπολείμματα των καλλιέργειών τομάτας, πιπεριά, αγγουριάς και κολοκυθιάς όταν θα ξαναφυτεύεις στο λαχανόκηπο σου. Στα νέα σπορόφυτα κηπευτικών που θα φυτέψεις μπορείς να προσθέσεις υγρό διάλυμα χαλκού ή υγρό λίπασμα φωσφονικών ενώσεων καλίου για ενίσχυση και απολύμανση του ριζικού συστήματος καθώς και οικολογικό σκεύασμα με μικροοργανισμούς Trichoderma, που βοηθά στην αντιμετώπιση μυκήτων εδάφους όπως το φουζάριο.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.