εικόνα

Λειχήνες, αντιμετώπιση σε καρποφόρα δέντρα

Λειχήνες στα δέντρα

Λειχήνες, αντιμετώπιση σε καρποφόρα δέντρα

Οι λειχήνες καλύπτουν με ένα χαρακτηριστικό κιτρινοπράσινο χρώμα τους κορμούς και τα κλαδιά των καρποφόρων δέντρων και θάμνων. Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού, οι λειχήνες μπορούν να αναπτυχθούν στην ελιά, σε βερικοκιές, ροδακινιές, ροδιές, καθώς επίσης στην λεμονιά, την πορτοκαλιά ακόμη και σε αμπέλια. Πάντως, εκτός από τα δέντρα, οι λειχήνες αναπτύσσονται στο έδαφος, σε βράχους, σε πλακόστρωτα και σε εγκαταλειμμένα κτίρια.

 


Τι ζημιά κάνουν οι λειχήνες στα δέντρα;

 

Οι λειχήνες αν και αναπτύσσονται πάνω στους κορμούς και στους βραχίονες των δένδρων δεν παρασιτούν από αυτά, καθώς δεν απομυζούν χυμούς. Οι λειχήνες είναι πρωτόγονοι συμβιωτικοί οργανισμοί που αποτελούνται από ένα φύκι και ένα μύκητα. Ο μύκητας παίρνει τροφή από τo φύκι, λόγω της φωτοσύνθεσης που κάνει, ενώ το φύκι τρέφεται με ανόργανα θρεπτικά συστατικά από τον μύκητα. Σε κάθε περίπτωση, οι λειχήνες δεν συντελούν στην καλή υγεία και ευεξία των καρποφόρων δέντρων καθώς δημιουργούν ευαισθησία σε δευτερογενείς προσβολές στους κορμούς και στα κλαδιά.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι λειχήνες στα δέντρα;

 

Για την αντιμετώπιση των λειχήνων και την απομάκρυνση τους από τους κορμούς και τα κλαδιά των καρποφόρων δέντρων, ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα χαλκού ή υπερμαγγανικού καλίου. Κατάλληλη εποχή για τον ψεκασμό των δέντρων είναι στα τέλη του χειμώνα μετά το κλάδεμα των φυλλοβόλων καρποφόρων δέντρων και των ελιών. Παράλληλα, με τον ψεκασμό τα δέντρα προστατεύονται από την προσβολή από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

 

Κι ένα μυστικό για τις λειχήνες

 

Οι λειχήνες θεωρούνται δείκτες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επειδή ως πρωτόγονοι οργανισμοί, εμφανίζουν ευαισθησία και δεν επιβιώνουν σε υψηλές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chem


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (3)

σχολιαστής
Γιαννης Μαρακας 27 Μαΐου 2018

Το καλύτερο οικολογικό σκεύασμα εχω βρει τον βορδιγαλειο πολτό ! Σκεύασμα είναι απλω ! Ασβεστης με 10% γαλαζοπετρα ! Και με μία βούρτσα περνάμε τους κορμους των δέντρων μέχρι ψηλά !

Απάντηση
σχολιαστής
Βασίλης 3 Μαΐου 2018

Αγαπητέ Κύριε Καλησπέρα
Θα ήθέλα συμβουλή αντιμετωπισης προβλήματος δέντρου Ελιάς που έχω στο μπαλκόνι
Παρουσιάζει έντονα άσπρο στίγματα επάνω στα φύλλα καθώς και «μπαπακίαση »
θα ήθελα να μου προτείνετε κάτι αρκετά οικολογικό σαν θεραπεία .

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Βασίλης Δεβετζίδης

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 6 Μαΐου 2018

    Γεια σου Βασίλη! Η οικολογική αντιμετώπιση της βαμβακάδας στις ελιές, γίνεται με ψεκασμό με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού. Μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες για την καταπολέμηση της βαμβακάδας της ελιάς στο σχετικό άρθρο που πρόσφατα δημοσιεύσαμε.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.