Λειχήνες, αντιμετώπιση σε καρποφόρα δέντρα

λειχηνες δεντρα αντιμετωπιση

Οι λειχήνες καλύπτουν με ένα χαρακτηριστικό κιτρινοπράσινο χρώμα τους κορμούς και τα κλαδιά των καρποφόρων δέντρων και θάμνων.

Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού, οι λειχήνες μπορούν να αναπτυχθούν στην ελιά, σε βερικοκιές, ροδακινιές, ροδιές, καθώς επίσης στην λεμονιά, την πορτοκαλιά ακόμη και σε αμπέλια.

Πάντως, εκτός από τα δέντρα, οι λειχήνες αναπτύσσονται στο έδαφος, σε βράχους, σε πλακόστρωτα και σε εγκαταλειμμένα κτίρια.

1. Τι ζημιά κάνουν οι λειχήνες στα δέντρα;

Οι λειχήνες αν και αναπτύσσονται πάνω στους κορμούς και στους βραχίονες των δένδρων δεν παρασιτούν από αυτά, καθώς δεν απομυζούν χυμούς.

Οι λειχήνες είναι πρωτόγονοι συμβιωτικοί οργανισμοί που αποτελούνται από ένα φύκι και ένα μύκητα. Ο μύκητας παίρνει τροφή από τo φύκι, λόγω της φωτοσύνθεσης που κάνει, ενώ το φύκι τρέφεται με ανόργανα θρεπτικά συστατικά από τον μύκητα.

Σε κάθε περίπτωση, οι λειχήνες δεν συντελούν στην καλή υγεία και ευεξία των καρποφόρων δέντρων καθώς δημιουργούν ευαισθησία σε δευτερογενείς προσβολές στους κορμούς και στα κλαδιά.

Διαφήμιση

2. Πώς αντιμετωπίζονται οι λειχήνες στα δέντρα;

Για την αντιμετώπιση των λειχήνων και την απομάκρυνση τους από τους κορμούς και τα κλαδιά των καρποφόρων δέντρων, ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα χαλκού ή υπερμαγγανικού καλίου.

Κατάλληλη εποχή για τον ψεκασμό των δέντρων είναι στα τέλη του χειμώνα μετά το κλάδεμα των φυλλοβόλων καρποφόρων δέντρων και των ελιών.

Παράλληλα, με τον ψεκασμό τα δέντρα προστατεύονται από την προσβολή από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

3. Κι ένα μυστικό για τις λειχήνες

Οι λειχήνες θεωρούνται δείκτες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επειδή ως πρωτόγονοι οργανισμοί, εμφανίζουν ευαισθησία και δεν επιβιώνουν σε υψηλές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (3)

 1. Γιαννης Μαρακας
  27/05/2018

  Το καλύτερο οικολογικό σκεύασμα εχω βρει τον βορδιγαλειο πολτό ! Σκεύασμα είναι απλω ! Ασβεστης με 10% γαλαζοπετρα ! Και με μία βούρτσα περνάμε τους κορμους των δέντρων μέχρι ψηλά !

 2. Βασίλης
  03/05/2018

  Αγαπητέ Κύριε Καλησπέρα
  Θα ήθέλα συμβουλή αντιμετωπισης προβλήματος δέντρου Ελιάς που έχω στο μπαλκόνι
  Παρουσιάζει έντονα άσπρο στίγματα επάνω στα φύλλα καθώς και “μπαπακίαση ”
  θα ήθελα να μου προτείνετε κάτι αρκετά οικολογικό σαν θεραπεία .

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
  Βασίλης Δεβετζίδης

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   06/05/2018

   Γεια σου Βασίλη! Η οικολογική αντιμετώπιση της βαμβακάδας στις ελιές, γίνεται με ψεκασμό με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού. Μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες για την καταπολέμηση της βαμβακάδας της ελιάς στο σχετικό άρθρο που πρόσφατα δημοσιεύσαμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *