εικόνα

Ντοματίνια: Φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα

Συμβουλές για να καλλιεργήσουμε ντοματίνια σε γλάστρα

Ντοματίνια: Φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα

Ντοματίνια υπέροχα και λαχταριστά από το μπαλκόνι μας! Όσοι δεν έχουν καλλιεργήσει ντοματίνια σε γλάστρα χάνουν μία τεράστια ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικές γεύσεις από ξεχωριστές ποικιλίες ντοματινιών στο σπίτι τους. Τα ντοματίνια αποτελούν ιδανική επιλογή κηπευτικού για φύτευση σε γλάστρα που προτείνουμε σε αρχάριους της κηπουρικής και σε μικρά παιδιά που θέλουν να ξεκινήσουν να καλλιεργούν και να απολαύσουν την πρώτη τους παραγωγή χωρίς πολύ φροντίδα, αλλά και σε πιο έμπειρους που λατρεύουν τη γεύση τους. Η καλλιέργεια του ντοματινιού μας δίνει πολλούς καρπούς από ένα φυτό και αναπτύσσονται πολύ εύκολα σε γλάστρα. Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε ντοματίνια σε γλάστρα είναι μέσα στην άνοιξη για να μπορέσουμε να απολαύσουμε τους λαχταριστούς και νόστιμους καρπούς στις σαλάτες μας και σε διάφορες συνταγές μαγειρικής μέσα στο καλοκαίρι. Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα που ακολουθούμε για την καλλιέργεια ντοματινού σε γλάστρα και τις κατάλληλες συμβουλές για να απολαύσουμε τα πιο νόστιμα ντοματίνια από το μπαλκόνι και την αυλή μας.

 

Ποια ποικιλία ντοματινιού να καλλιεργήσω σε γλάστρα;

 

Οι περισσότερες ποικιλίες ντοματινιών είναι αρκετά ανθεκτικές και μας δίνουν καλή παραγωγή. Τα ντοματίνια όταν φυτεύονται σε γλάστρα, συνήθως φτάνουν ως και τα δυο μέτρα ύψος, και εμφανίζουν μεγάλη περίοδο συγκομιδής από το καλοκαίρι μέχρι τον χειμώνα. Οι ποικιλίες ντοματινιών που επιλέγουμε για καλλιέργεια σε γλάστρα είναι τα ντοματίνια με καρπούς σε σχήμα βελανιδιού με γλυκιά γεύση ή τα ντοματίνια τσέρι-Σαντορίνης, με μικρούς σφαιρικούς καρπούς και σχετικά υπόξινη γεύση. Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι πιο ιδιαίτερο, είναι ευκαιρία να καλλιεργήσουμε κίτρινα ντοματίνια με χαρακτηριστική υπόξινη γεύση και μαύρα (ιώδη) ντοματίνια με αρωματική γεύση, καθώς και δίχρωμες κοκκινοπράσινες ποικιλίες.

 


Τι θέση επιλέγουμε για τα ντοματίνια σε γλάστρα;

 

Τοποθετούμε τη γλάστρα με το ντοματίνια σε μια ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι, σχετικά προστατευμένη από τον αέρα. Επιλέγουμε μπαλκόνι με νότια ή δυτική έκθεση συνήθως για να μπορέσει το ντοματίνι μας να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Ο έντονος μεσημεριανός ήλιος τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στο φύλλωμα ή να προκαλέσει στρεσαρίσματα στο φυτό. Γι’ αυτό είναι καλό να σκεπάζουμε για μια περίοδο με ειδικό δίχτυ για την προστασία από τον ήλιο (διαπερατότητας 40-50% στις ηλιακές ακτίνες). Αν δεν κάνουμε αυτή την προστασία, μπορούμε την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου να μεταφέρουμε την γλάστρα με το ντοματίνι σε μια πιο ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι ή την αυλή μας. Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέγουμε για τα ντοματίνια σε γλάστρα θέση προφυλαγμένη από τους δυνατούς ανέμους.

 

Tι γλάστρα και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τα ντοματίνια;

 

Επιλέγουμε γλάστρες, διαμέτρου τουλάχιστον σαράντα εκατοστών για να φυτέψουμε ένα φυτό ντοματινιού σε κάθε γλάστρα, ενώ μπορούμε να επιλέξουμε ζαρντινιέρες μήκους τουλάχιστον 80 εκατοστών για να φυτέψουμε δύο φυτά ντοματιτιών. Είναι απαραίτητο οι γλάστρες να έχουν τρύπα αποστράγγισης στο κάτω μέρος για να φεύγει το νερό. Συμπληρωματικά, τοποθετούμε στη βάση ένα λεπτό στρώμα 3-4 εκατοστά από χαλίκια και βότσαλα, για να στραγγίζει καλύτερο το νερό. Πάνω από τη στρώση χαλικιών, βάζουμε ένα κομμάτι γεωυφάσματος, που επιτρέπει να περάσει το νερό και παράλληλα συγκρατεί το χώμα. Επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά ή ανακατεύουμε κομπόστ μαζί με άφθονη χωνεμένη κοπριά, τύρφη και περλίτη σε αναλογία όγκου 1:1:2:1 και μικρή ποσότητα (3-4 κουταλιές της σούπας) πλήρες βιολογικό λίπασμα.

 

Χρειάζονται υποστήλωση τα ντοματίνια σε γλάστρα;

 

Όταν καλλιεργούμε ντοματίνια σε γλάστρα, λόγω της μεγάλης ανάπτυξής τους και επειδή οι περισσότερες ποικιλίες είναι αναρριχώμενες, απαιτείται να τις υποστηλώσουμε για να τις στηρίξουμε. Συνήθως, η υποστήλωση στα ντοματίνια γίνεται με ξύλινα ή μεταλλικά πασσαλάκια ώστε να μην έχουμε προβλήματα με τον αέρα, καθώς και με το αυξημένο βάρος φορτίου των καρπών. Είναι σημαντικό να δένουμε τους βλαστούς με ελαστικό σχοινί πάνω στα καλαμάκια, ώστε να μην πληγώνονται οι βλαστοί του ντοματινιού και προκληθούν ξηράνσεις. Κάποιοι καλλιεργητές ντοματινιών επιλέγουν ανοξείδωτο μεταλλικό πλέγμα, και το τυλίγουν γύρω από το φυτό για να αποτελέσει ένα πιο σταθερό πλαίσιο στήριξης των βλαστών του ντοματινιού για να αντέχουν το βάρος των καρπών που θα σχηματιστούν.

  

Κάθε πότε ποτίζουμε τα ντοματίνια στη γλάστρα;

 

Η καλλιέργεια του ντοματινιού είναι σχετικά απαιτητική σε νερό και απαιτούνται συχνά ποτίσματα για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Ποτίζουμε τη γλάστρα με το ντοματίνι, δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο μέρες την θερμή περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου. Πρέπει να προσέχουμε, καθώς το υπερβολικό πότισμα στα ντοματίνια μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων και μαυρίσματα στα φύλλα και τους βλαστούς του φυτού. Ειδικά τις 2-3 βδομάδες μετά την φύτευση του ντοματινού, αποφεύγουμε το συχνό και το καθημερινό πότισμα, γιατί δημιουργείται επιφανειακό ριζικό σύστημα στα φυτά με αποτέλεσμα να είναι πιο αδύναμα και να έχουν μειωμένη ανάπτυξη. Επίσης, είναι σημαντικό να μην βρέχουμε το φύλλωμα κατά το πότισμα, προκειμένου να αποφύγουμε την ανάπτυξη ασθενειών όπως ο περονόσπορος και το ωίδιο.

 

Τι λίπασμα βάζουμε στα ντοματίνια σε γλάστρα;

 

Το ντοματίνι έχει άνάγκη από αρκετά θρεπτικά στοιχεία κατά την καλλιέργεια του για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή. Ακόμα κι αν το φυτόχωμα που έχουμε προσθέσει στη γλάστρα είναι εμπλουτισμένο σε θρεπτικά στοιχεία, ενσωματώνουμε μέσα στη γλάστρα δυο κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο και κάλιο κάθε 20 μέρες. Η καλλιέργεια του ντοματινιού δεν είναι τόσο απαιτητική σε λίπανση με ασβέστιο όπως στις μεγαλόκαρπες ποικιλίες ντομάτας, καθώς δεν παρουσιάζει συχνά το φαινόμενο της ξηρής κορυφής της ντομάτας, δηλαδή το μαύρισμα στην βάση του καρπού. Επίσης, κατά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ψεκάζουμε ή ποτίζουμε με λίπασμα φυκιών για να τονώσουμε τα φυτά στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να μην στρεσαριστούν.

 

Πώς προστατεύω οικολογικά τα ντοματίνια σε γλάστρα;

 

Η καλλιέργεια του ντοματινιού είναι ανθεκτική σε ασθένειες και έντομα και εμφανίζει λίγότερες προσβολές σε σχέση με την καλλιέργεια των ποικιλίων της ντομάτας. Για την προστασία από τις μυκητολογικές ασθένειες του περονόσπορου και ωιδίου, όταν το ντοματίνι φτάσει σε ύψος 15-20 εκατοστά, ψεκάζουμε το φύλλωμα του φυτού με διάλυμα βρέξιμου υδατοδιαλυτού χαλκού και θειαφιού κάθε 2 εβδομάδες. Επίσης, μπορούμε να ψεκάζουμε τα φυτά κάθε εβδομάδα, προληπτικά για την αντιμετώπιση εντόμων όπως ο αλευρώδης, η μελίγκρα (ψείρα, αφίδα) και η λιριόμυζας, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένου πράσινου σαπουνιού και μία κουταλιά της σούπας οινοπνεύματος σε ένα λίτρο νερό. Εναλλακτικά, για την αντιμετώπιση των εντόμων με οικολογικό τρόπο, χρησιμοποιούμε οικολογικά σκευάσματα όπως οι σάπωνες αλάτων καλίου και η φυσική πυρεθρίνη που προμηθευόμαστε από γεωπονικα καταστήματα. Για την αντιμετώπιση της τούτα της ντομάτας, που προσβάλλει κυρίως τα ντοματίνια μεγαλύτερου μεγέθους, μπορούμε να σκονίσουμε ή να ψεκάσουμε τα φυτά μας με βάκιλο Θουριγγίας.

 


5 μυστικά για νόστιμα ντοματίνια
5 μυστικά για νόστιμα ντοματίνια


 

Πότε είναι η εποχή συγκομιδή των ντοματινιών;

 

Ξεκινάμε να κόβουμε ντοματίνια περίπου 2-2,5 μήνες μετά τη φύτευση και η συγκομιδή διαρκεί μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Συγκομίζουμε τα ώριμα ντοματίνία με τα χέρια μας ή με ένα ειδικό λεπτό ψαλίδι αν θέλουμε να κόψουμε όλόκληρο το τσαμπί των ντοματινιών. Αξίζει να σημειώσουμε πως σε νότιες περιοχές της χώρας μας που έχουν ήπιο χειμώνα, αν εξασφαλίσουμε προφυλαγμένη θέση στη γλάστρα με τα ντοματίνια, μπορούμε να συνεχίζουμε να μαζεύουμε ντοματίνια και μέσα στο χειμώνα.

 

Κι ένα μυστικό για τα ντοματίνια σε γλάστρα

 

Το ντοματίνι είναι ιδιαίτερα παραγωγικό φυτό και μία γλάστρα με ντοματίνια αρκεί για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική παραγωγή κι ένα μεγάλο αριθμό καρπών. Ακόμα λοιπόν κι αν έχουμε πολύ περιορισμένο χώρο στην αυλή μας ή ένα μικρό μπαλκονάκι, αξίζει να δοκιμάσουμε να καλλιεργήσουμε ντοματίνια για να απολαμβάνουμε υπέροχους καρπούς και να πειραματιστούμε με ιδιαίτερες ποικιλίες.

 

Περισσότερες συμβουλές για λαχανικά σε γλάστρα

 
Ντοματίνια, 5 μυστικά για την καλλιέργεια του ντοματινιού
Καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα, οδηγίες και συμβουλές
Καλοκαιρινά λαχανικά για να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα
Πότισμα λαχανικών σε κήπο και σε γλάστρα
Πώς επιλέγουμε γλάστρες για τα φυτά
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Εποχή σποράς, φύτευσης και συγκομιδής για τα λαχανικά
Ντομάτα σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Πιπεριά σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Αγγούρι σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Μαρούλι σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Μαϊντανός σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Άνηθος σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο
Αρωματικά φυτά και μυρωδικά σε γλάστρα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (20)

σχολιαστής
Βασίλης 14 Σεπτεμβρίου 2020

Ποτε μπορώ να φυτεψω τα ντοματινια? Είναι καλη περιοδος τωρα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλημέρα Βασίλη.
  Μπορείς να φυτέψεις ντοματίνια αυτή την εποχή αλλά προς το τέλος του φθινοπώρου θα πρέπει να το σκεπάσεις με ναύλον γιατί θα δυσκολευτεί λόγω παγωνιάς και δεν θα ωριμάσουν οι καρπού του.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης 23 Μαΐου 2020

Καλησπέρα! Πώς κάνω την υποστύλωση; Απλώς μπήγω μια δίμετρη βέργα στη ζαρντινιέρα ή σχηματίζω πχ μια πυραμίδα όπως κάνουμε με τη φασολιά; Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Ελένη 18 Μαΐου 2020

Καλησπέρα σας
Σε ένα φυτώριο που πήγα να αγοράσω, μου είπαν ότι όλα τα φυτά ντοματίνια είναι υβρίδια. Αυτό σημαίνει ότι δε μπορώ να κρατήσω σπόρια για του χρόνου, γιατί δε θα έχει το νέο φυτό καλή παραγωγικότητα;
Αν εγω πολλαπλασιάσω ένα ντοματίνι-υβρίδιο από μόσχευμα ενός λαίμαργου βλαστού, θα πάρω και πάλι υβρίδιο χωρίς την παραγωγικότητα του αρχικού φυτού;
Αν μπορείτε να με βοηθήσετε, έχω μπερδευτεί λίγο, γιατί θέλω να κρατάω σπόρια από καλές ποικιλίες, όταν τις βρίσκω, και αν πέσω σε φυτό- υβρίδιο, θα πάει χαμένος όλος μου ο κόπος.
Σας ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 19 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Ελένη. Από τον σπόρο του ντοματινιού υβριδίου, δεν θα προκύψει φυτό με τα ίδια χαρακτηριστικά και την ίδια παραγωγικότητα. Από τμήμα βλαστού (μόσχευμα) ενός λαίμαργου φυτού του υβριδίου ντοματινιού, πράγματι θα προκύψει το ίδιο φυτό.

  Απάντηση
σχολιαστής
Χαράλαμπος 11 Μαΐου 2020

Καλησπέρα!
Μπορούμε να κάνουμε αναπαραγωγή ντοματινιάς με μοσχευμα;

Απάντηση
σχολιαστής
Νάντια 10 Ιουλίου 2019

Χαίρετε. Φυτεψα ντοματινι σε ζαρντινιέρα κ είδα ότι τα φυτά αφήνουν κάποια πολλα μικρά μαυρακια στο πλακάκι.. σαν μικρά σπορακια ή πετραδάκια. Είναι αρρωστια;;
Επίσης πιο πριν κιτρινιζαν τα φύλλα.
Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
σχολιαστής
ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ 4 Ιουνίου 2019

Θελω να κανω την αρχη και να φυτεψω σε γλαστρα και σκεφτηκα το ντοματινι. Ειδα πως μαζευουμε τους σπορους απο την ντοματα.. Μπορω με τον ιδιο τροπο να το κανω και με το ντοματινι??

Απάντηση
σχολιαστής
Αντώνης Παπαγιαννάκης μελισσοκόμος 3 Ιουνίου 2019

για ποιο λόγο προτεινεται να επιλεγέται δυτικό μπαλκόνι?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Αντώνη. Πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτηση σου. Καταρχήν, το μπαλκόνι με νότια έκθεση έχει πολύ ήλιο και θα ταλαιπωρήσει τα φυτά την περιοδο του καλοκαιριού, σε συνθήκες καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών. Το βορινό μπαλκόνι δεν έχει επαρκής ηλιοφάνεια και δεν θα ωριμάσουν καλά οι καρποί καθως η φωτοσύνθεση θα είναι μειωμένη και κατά συνέπεια ο σχηματισμός των σακχάρων κατά την ωρίμανση των καρπών δεν θα ολοκληρωθεί σωστά. Το δυτικό καθώς και το ανατολικό μπαλκόνι είναι από τις πλέον κατάλληλες επιλογές για να επιτύχουμε καλή καλλιέργεια ντοματινιού.

  Απάντηση
σχολιαστής
Στέφανος 31 Μαΐου 2019

Αγόρασα δυο ντοματινιές.Να τις φυτέψω σε γλάστρες ή στον κήπο μου (υπάρχουν τριανταφυλλιές στον κήπο)

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Στέφανε. Θα ήταν ενδιαφέρον να κάνεις πείραμα και να βάλεις το ένα ντοματίνι σε γλάστρα και το άλλον ντοματίνι να καλλιεργήσεις στον κήπο. Πάντως, οι τριανταφυλλιές στον κήπο δεν δημιουργούν σε κάθε περίπτωση πρόβλημα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Agiannis 21 Απριλίου 2019

Μπορώ να τα φυτέψω σε μακρόστενη γλάστρα ??
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Αντώνης 23 Μαΐου 2018

Καλησπέρα. Τα ντομάτινια κλαδευετε.ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 23 Μαΐου 2018

  Τα ντοματίνια τα κλαδεύουμε όταν έχουν υπερβολική ανάπτυξη κορφολογώντας τα, καθώς και αραιώνοντας τους πολύ χαμηλούς βλαστούς για να έχει καλύτερο αερισμό το φυτό μας και να μην αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.