εικόνα

Αντιμετωπίστε το φουζικλάδιο της αχλαδιάς

Αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της αχλαδιάς

Αντιμετωπίστε το φουζικλάδιο της αχλαδιάς

Το φουζικλάδιο είναι σημαντική μυκητολογική ασθένεια της αχλαδιάς που ευνοείται από συνθήκες υγρού και ψυχρού βροχερού καιρού. Οι προσβολές εκδηλώνονται σε όλα τα μέρη του άνθους, στους καρπούς, στα φύλλα, στους μίσχους και στους βλαστούς της αχλαδιάς. Η εκδήλωση της προσβολής αρχίζει λίγο πριν από την άνθιση, κατά τα τέλη της άνοιξης, και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι. Ο μύκητας του φουζικλάδιου της αχλαδιάς παραμένει το χειμώνα στα προσβεβλημένα μέρη του δένδρου και στα πεσμένα φύλλα στα οποία παράγονται τα μολύσματα για της προσβολές της επόμενης περιόδου.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ασθένειας του φουζικλάδιου της αχλαδιάς;
 
Τα περισσότερα συμπτώματα της ασθένειας του εμφανίζονται στα φύλλα και στους καρπούς υπό μορφή κηλίδων που σταδιακά παίρνουν ένα μεταλλικό μαύρο χρώμα. Οι κηλίδες στα φύλλα είναι συχνότερες στην κάτω επιφάνεια του ελάσματος. Τα τρυφερά προσβεβλημένα φύλλα καρουλιάζουν, παραμορφώνονται και συχνά πέφτουν συντελώντας στην εξασθένηση των δένδρων. Τα φύλλα είναι ευπαθή στο φουζικλάδιο της αχλαδιάς περισσότερο στη νεαρή τους ηλικία, ενώ οι καρποί είναι ευπαθείς σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους μέχρι τη συγκομιδή.

 

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οικολογικά το φουζικλάδιο της αχλαδιάς;
 
Για την βιολογική και οικολογική καταπολέμηση της ασθένειας του φουζικλάδιου της αχλαδιάς, συστήνουμε τα παρακάτω προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα:
 
– Πραγματοποιήστε τρεις ψεκασμούς με χαλκούχο διάλυμα (υδροξείδιο του χαλκού ή οξυχλωριούχο χαλκό) κατά τα στάδια: α) λίγο πριν την άνθηση, β) μετά την πτώση των πετάλων, γ) μετά από δεκαπέντε μέρες.
 
– Αφαίρεστε από τις αχλαδιές όλους τους προσβεβλημένους καρπούς και βλαστούς και κάψτε τους. Παραχώστε ή απομακρύνετε και κάψτε όλα τα πεσμένα προσβεβλημένα φύλλα.
 
– Εφαρμόστε καλλιεργητικά μέτρα που στοχεύουν στη μείωση της υγρασίας γύρω από την κόμη των δένδρων και την εξασφάλιση καλού αερισμού. Αυτό επιτυγχάνεται με την αραιή φύτευση, με το κατάλληλο κλάδεμα και τη φύτευση δένδρων σε σχετικό υψόμετρο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chem


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (3)

σχολιαστής
Κώστας 18 Μαΐου 2018

Καλημέρα,

το φουζικλάδιο της μουσμουλιά είναι ο ίδιος μύκητας με αυτόν της αχλαδιάς;
Ποια είναι η λατινική του ονομασία; (από το γένος Fusicladium προσδιορίζεται; )

Ευχαριστώ!

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

    Ναι, είναι ο ίδιος μύκητας. Λατινική ονομασία. Spilacaea pomi ή συνώνυμο Fusicladium dendriticum

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.