εικόνα

Πέντε μυστικά για την ορτανσία

Πέντε μυστικά για όμορφες ορτανσίες

Πέντε μυστικά για την ορτανσία

H ορτανσία είναι ένας από τους πιο δημοφιλής ανθοφόρους θάμνους σε κήπους, αυλές και μπαλκόνια. Ξεχωρίζει για τα μεγάλα άνθη, σε άσπρο, ροζ ή μπλε χρώμα που διατηρούν την καλλωπιστική τους αξία ακόμα και όταν αποξηρανθούν. Παρακάτω, σας αναφέρουμε τα πέντε πιο σημαντικά μυστικά για να εξασφαλίσετε καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία στις ορτανσίες σας.
 
Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η ορτανσία;
 
H ορτανσία ανήκει στα οξύφιλα φυτά, όπως και η γαρδένια, καθώς θέλει όξινο χώμα ως ουδέτερο για να ευδοκιμήσει. Ιδανικό είναι το καστανόχωμα, που υπάρχει κάτω από τις καστανιές, διαφορετικά, προμηθευτείτε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά. Καλό είναι να εξασφαλίζετε μια ημισκιερή δροσερή θέση στην ορτανσία σας, καθώς αγαπά τη ζέστη, την υγρασία αλλά όχι το απευθείας φως.
 
Τι πότισμα και τι λίπανση θέλει η ορτανσία;
 
Η ορτασία θέλει σχετικά συχνά και μικρά ποτίσματα. Ειδικότερα την εποχή του καλοκαιριού, θα απαιτηθούν συχνότερα ποτίσματα, κάθε 1-2 μέρες. Σχετικά με τη λίπανση, προσθέτετε λίπασμα μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, αποφεύγοντας τις λιπάνσεις κατά την περίοδο Δεκέμβρη – Φλεβάρη και τον Αύγούστο. Η έλλειψη σιδήρου είναι πολύ συχνή στην ορτανσία και εμφανίζεται με κιτρίνισμα των φύλλων, ειδικά στις περιοχές μεταξύ των νευρώσεων. Για την διόρθωση της τροφοπενίας, προσθέτουμε θειϊκό σίδηρο ή χηλικό σίδηρο που είναι ευδιάλυτος στο νερό και απορροφάται πιο εύκολα από το φυτό.
 
Πότε κλαδεύουμε την ορτανσία;
 
Κλαδέψτε την ορτανσία, στο τέλος του χειμώνα, κατά το μήνα Φλεβάρη, όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση βλαστικής ανάπαυσης. Κλαδεύουμε αυστηρά αφήνοντας δύο έως τρεις οφθαλμούς, καθώς η ορτανσία ανθίζει, σε κλαδιά της τρέχουσας περιόδου. Με το κλάδεμα απομακρύνουμε το άχρηστο φυτικό υλικό και παράλληλα διατηρούμε το φυτό σε μια συμπαγή και συμμετρική μορφή με δυνατούς ανθοφόρους βλαστούς. Όσο λιγότεροι ανθοφόροι βλαστοί αφήνονται συμμετρικά επιλεγμένοι, τόσο πιο εντυπωσιακές θα είναι οι παραγόμενες ταξιανθίες.
 
Γιατί εμφανίζονται συχνά καφέ στίγματα στις άκρες των φύλλων της ορτανσίας;
 
Η ορτανσία μπορεί να εμφανίσει καφέ στίγματα στις άκρες των φύλλων που μετά μαυρίζουν και ξηραίνονται. Αυτό συμβαίνει όταν προσθέτουμε υπερβολική ποσότητα νερού καθώς και όταν δεν γίνεται καλή αποστράγγιση στο έδαφος. Κάτι ανάλογο παρουσιάζεται και όταν δίνουμε μεγάλη ποσότητα λίπανσης, καθώς δημιουργούνται τοξικότητες λόγω υπερβολικής συσσώρευσης αλάτων. Επίσης, παρόμοια συμπτώματα παρατηρούνται όταν την ορτανσία την κτυπά απευθείας το ηλιακό φως, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
 
Πώς αλλάζει το χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας;
 
Το φυσικό χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας δεν είναι μπλε, αλλά ροζ ή λευκό. Aνάλογα με την οξύτητα του εδάφους, οι ροζ ποικιλίες μπορεί να αποκτήσουν χρώμα από ροζ ανοιχτό έως κανονικό μπλε ή μια ένδιάμεση απόχρωση βιολετί ή λιλά. Αν θέλετε λοιπόν να βγάλετε μπλε λουλούδια από τις ροζ ποικιλίες, θα πρέπει να αυξήσετε την οξύτητα του εδάφους, προσθέτοντας σταδιακά πολύ σίδηρο ή θειάφι στη γλάστρα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Οικονομιδου Ελισσάβετ Σεπτέμβριος 23, 2017

Γειά σας!!!
Έχω 2 φούξια και μία μπλε ορτανσια σε πλαστικές γλάστρες. Μου αρέσουν πολύ αυτά τα λουλούδια. Τα έχω 2 χρόνια και τα καμαρώνω όταν ανθίζουν. Φέτος παρατήρησα την μπλε ορτανσια μου να αλλάζει χρώμα. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να με βοηθήσετε με την φροντίδα τους. Τώρα που τελειώνει ό Σεπτέμβριος τί πρέπει να κάνω; και από ποτέ να αρχίσω να προσθέτω σίδηρο ή θειάφι για να πάρει πάλι το μπλε χρωμα;

Σχολιάστε
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Σεπτέμβριος 30, 2017

  Όπως αναφέρουμε και στο άρθρο το φυσικό χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας δεν είναι μπλε, αλλά ροζ ή λευκό. Aνάλογα με την οξύτητα του εδάφους, οι ροζ ποικιλίες μπορεί να αποκτήσουν χρώμα από ροζ ανοιχτό έως κανονικό μπλε ή μια ένδιάμεση απόχρωση βιολετί ή λιλά. Αν θέλετε λοιπόν να μπλε λουλούδια να παραμείνουν στις ποικιλίες της ορτανσιας, θα πρέπει να αυξήσετε την οξύτητα του εδάφους, προσθέτοντας σταδιακά κάθε βδομάδα, όταν αρχίζει να ανθίζει η ορτανσία, 2 κουταλιές της σούπας θειάφι στη γλάστρα.

  Σχολιάστε
σχολιαστής
Μαρία Οκτώβριος 7, 2017

Το φυτό ορτανσια τι υψόμετρο χρειάζεται και σε ποια θερμοκρασία μπορεί να ευδοκιμήσει?

Σχολιάστε
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Οκτώβριος 7, 2017

  Η ορτανσία μπορεί να ευδοκιμήσει σε σχετικά υψηλό υψόμετρο μέχρι και 500 μέτρα, καθώς χρειάζεται δροσερό περιβάλλον για να αναπτυχθεί και θερμοκρασίες 10-20°C. Είναι ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και -15°C, αλλά πρέπει να είναι προφυλαγμένη από βοριάδες.

  Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

.