Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

ραφιολεπις φροντιδα φυτο

Ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η ραφιολέπις.

Αειθαλές φυτό με καταγωγή από την Ιαπωνία, η ραφιολέπις διαθέτει σχετικά αργή ανάπτυξη, φτάνοντας σε πλάτος και ύψος ενός μέτρου.

H ραφιολέπις ξεχωρίζει για τα χαρακτηριστικά οβάλ δερματώδη φύλλα που διαθέτουν ένα λαμπερό χρώμα, καθώς επίσης και για την υπέροχα λευκά και ροζ μικρά λουλούδια με το απαλό άρωμα που εμφανίζονται άνοιξη και καλοκαίρι.

Επιλέγεται για τη δημιουργία χαμηλών φρακτών, μπορντούρας, αλλά και ως μεμονωμένο φυτό σε άκρες μονοπατιών, λιμνών και σε θέσεις κοντά σε τρεχούμενο νερό.

Ας δούμε λοιπόν περισσότερες πληροφορίες για την ραφιολέπις και χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα της, ώστε να απολαμβάνουμε το όμορφο φύλλωμα και τα λουλούδια της στον κήπο μας.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η ραφιολέπις για να αναπτυχθεί και να μας δώσει πλούσια ανθοφορία;

Η ραφιολέπις προτιμά ηλιόλουστες θέσεις και ζεστά σημεία στον κήπο, ώστε να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

Είναι αρκετά ευαίσθητη στους ανέμους, τόσο σε βοριάδες όσο και σε ζεστούς ανέμους, που ταλαιπωρούν το φύλλωμα της, ειδικά όταν έχει πρόσφατα φυτευτεί.

Η ραφιολέπις είναι ανεκτική στον καύσωνα αλλά και στην παγωνιά σε θερμοκρασίες μέχρι -5°C. Eπιλέγεται ως φυτό για παραθαλάσσιες φυτεύσεις, καθώς είναι ανθεκτική στην αλατότητα.

Μπορεί να φυτευτεί στους περισσότερους τύπους εδαφών, και ειδικά σε αμμώδη εδάφη, αρκεί να διαθέτουν ικανοποιητική αποστράγγιση.

ραφιολεπις λουλουδια
Η ραφιολέπις εμφανίζει πλούσια ανθοφορία την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού

2. Πώς φυτεύουμε την ραφιολέπις σε γλάστρα;

Επιλέγουμε σημεία με νότιο προσανατολισμό, προσατευμένο από ανέμους για να φυτέψουμε την ραφιολέπις σε γλάστρα στο μπαλκόνι, την αυλή και την βεράντα.

Για φύτευση σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε γλάστρες μεσαίου μεγέθους, διαμέτρου 25- 30 εκατοστών, που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό του ποτίσματος.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με εμπλουτισμένο φυτόχωμα για φυτά εξωτερικού χώρου που περιέχει θρεπτικά συστατικά και περλίτη για να βελτιώσουμε την ανάπτυξη των φυτών.

3. Κάθε πότε θέλει πότισμα η ραφιολέπις;

Η ραφιολέπις θέλει μέτριο πότισμα, καθώς αναπτύσσεται ικανοποιητικά χωρίς να έχει μεγάλες ανάγκες σε εδαφική υγρασία.

Θα χρειαστεί τακτικότερο πότισμα, κατά τα πρώτα στάδια μεταφύτευσης μέχρι να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το ριζικό σύστημα καθώς και σε συνθήκες καύσωνα.

Γενικότερα, ποτίζουμε την ραφιολέπις 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε συχνότερα κάθε 2-3 μέρες.

4. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στην ραφιολέπις;

Η ραφιολέπις έχει μέτριες ανάγκες σε λίπασμα για να διατηρήσουμε καταπράσινο το φύλλωμα της και να εξασφαλίσουμε πλούσια ανθοφορία.

Στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού, και στις αρχές του φθινοπώρου προσθέτουμε μικρή ποσότητα πλήρους κοκκώδους λιπάσματος στα φυτά της ραφιολέπιδος.

5. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την ραφιολέπις;

Η ραφιολέπις είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό σε προσβολές από ασθένειες και έντομα και συνήθως δεν απαιτεί προληπτική φροντίδα και καταπολέμηση.

Για την αντιμετώπιση εντόμων, όπως τα κοκκοειδή και η βαμβακάδα μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα του φυτού με βιολογικά εντομοκτόνα όπως ο θερινός πολτός, το φυσικό πύρεθρο και τα άλατα καλίου.

6. Χρειάζεται κλάδεμα η ραφιολέπις;

Η ραφιολέπις συνήθως δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα, καθώς αφήνουμε το σχήμα του φυτού να αναπτυχθεί σε ελεύθερη θαμνώδη μορφή.

Στην αρχή της άνοιξης, είναι να καλό να αφαιρούμε ξερά και άρρωστα κλαδιά, καθώς και βλαστούς που μπλέκονται μεταξύ τους ώστε να έχει καλύτερο αερισμό το φυτό.

Σε περίπτωση που θα χρειαστεί να χαμηλώσουμε ή να ανανεώσουμε το φυτό, μετά από μερικά χρόνια από την φύτευση, κάνουμε ένα πιο έντονο κλάδεμα μειώνοντας αρκετά το μήκος των βλαστών του.

7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της ραφιολέπιδος;

Μπορούμε να φτιάξουμε καινούρια φυτά ραφιολέπιδος εύκολα και οικονομικά με τρεις βασικούς τρόπους εφαρμόζοντας: α) πολλαπλασιασμό με σπόρο β) πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα γ) πολλαπλασιασμός με καταβολάδες.

α) Πολλαπλασιασμός ραφιλέπιδος με σπόρο: Παίρνουμε σπόρους από τους ώριμους καρπούς της ραφιολέπιδος και τους φυτεύουμε μέσα στην άνοιξη σε γλαστράκια φυτωρίου σε συνθήκες 20-25°C

β) Πολλαπλασιασμός ραφιολέπιδος με μοσχεύματα: Φτιάχνουμε καινούρια φυτά ραφιολέπιδος κόβοντας κλαδιά μήκους 10-15 εκατοστών στα τέλη του καλοκαιριού και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου σύμφωνα με τις οδηγίες του πολλαπλασιασμού φυτών με μοσχεύματα.

Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

γ) Πολλαπλασιασμός ραφιολέπιδος με καταβολάδες: Η αρδίσια μπορεί να πολλαπλασιαστεί με εναέριες καταβολάδες την περίοδο φθινοπώρου κάνοντας τομή στη μέση σε ένα πλευρικό βλαστό του φυτού ακολουθώντας τις οδηγίες του πολλαπλασιασμού φυτών με καταβολάδες.

Πολλαπλασιασμός με καταβολάδες
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με καταβολάδες

8. Κι ένα μυστικό για τη ραφιoλέπις

Οι μικροί μαύροι καρποί που παράγει η ραφιολέπις μέσα στο φθινόπωρο και παραμένουν τον χειμώνα πάνω στο φυτό είναι εδώδιμοι και τρώγονται φρέσκοι ή αποξηραμένοι.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ