Καλλωπιστικό σπαράγγι, το πιο όμορφο από τα σπαράγγια

Καλλωπιστικό σπαράγγι, το πιο όμορφο από τα σπαράγγια

Υπάρχουν σπαράγγια που φυτεύονται ως καλλωπιστικά φυτά! Το ονομαζόμενο καλλωπιστικό σπαράγγι είναι ένα εξωτικό φυτό που προέρχεται από τη Νότια Αφρική και χαρίζει μοναδική ομορφιά σε γλάστρες, ζαρντινιέρες και κρεμαστά καλάθια.

Μια ιδιαίτερα γνωστή ποικιλία σπαραγγιού που παραδοσιακά συναντάμε ως καλλωπιστικό φυτό στις αυλές των γιαγιάδων μας είναι το διάσημο “φυτό αράχνη” που ονομάστηκε έτσι λόγω της αραχνοειδούς μορφής των φύλλων του.

Υπάρχουν αρκετές ακόμα είδη και ποικιλίες καλλωπιστικού σπαραγγιού με πιο φουντωτούς βλαστούς που μοιάζουν με “ουρά της αλεπούς”, ακόμα και αναρριχώμενες ποικιλίες.

Το καλλωπιστικό σπαράγγι διαθέτει δυνατό ριζικό σύστημα με χοντρά ριζώματα και ανθίζει με μικρά λευκά λουλούδια μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα του καλλωπιστικού σπαραγγιού για να το φυτέψουμε στην αυλή και το μπαλκόνι μας και να απολαμβάνουμε την εξωτική ομορφιά του καθημερινά.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται το καλλωπιστικό σπαράγγι;

To καλλωπιστικό σπαράγγι θέλει ζεστό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, ενώ είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες και στην παγωνιά. Μπορεί να αναπτυχθεί ως φυτό εσωτερικού χώρου, καθώς και σε εξωτερικό χώρο στις νότιες περιοχές της χώρας όπου ο χειμώνας είναι πιο ήπιος, αρκεί να το έχουμε σε θέση προφυλαγμένη από τον αέρα και το κρύο.

Το καλλωπιστικό σπαράγγι θέλει φωτεινό περιβάλλον για να αναπτυχθεί, χωρίς να έρχεται σε άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Φυτεύεται σε ελαφρύ αμμώδες έδαφος με καλή αποστράγγιση.

Κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση του σπαραγγιού είναι μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου. Για τη μεταφύτευση του, μπορούμε να ανακατέψουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης και άμμο σε αναλογία 2:1 ή να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φυτόχωμα ειδικό για παχύφυτα και κάκτους.

2. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπασμα το καλλωπιστικό σπαράγγι;

To καλλωπιστικό σπαράγγι θέλει συχνό πότισμα, καθώς χρειάζεται υγρό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί. Για σπαράγγια που έχουμε σε εξωτερικό χώρο ποτίζουμε περίπου 2 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε 2 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, αν το καλλωπιστικό σπαράγγι είναι σε εσωτερικό χώρο, ψεκάζουμε με νερό τα φύλλα του για να το ενυδατώσουμε και να αποφύγουμε το καφέτιασμα ή το πέσιμο των φύλλων του.

Για τη λίπανση του καλλωπιστικού σπαραγγιού, για να εξασφαλίσουμε καταπρασινο φύλλωμα και ζωηρή βλάστηση, βάζουμε από την άνοιξη ως το φθινόπωρο υγρό ή υδατοδιαλυτό λίπασμα για πράσινα φυτά.

3. Ποια έντομα και ποιες ασθένειες προσβάλλουν το καλλωπιστικό σπαράγγι;

Το καλλωπιστικό σπαράγγι δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες, μπορεί ωστόσο να παρουσιάσει προβλήματα όταν το μεταφέρουμε από εξωτερικό σε εσωτερικό περιβάλλον με απότομες μεταβολές σε θερμοκρασία και φωτισμό. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να παρουσιαστεί έντονη φυλλόπτωση.

Το καλλωπιστικό σπαράγγι προσβάλλεται από το έντομο του ψευδόκοκκου και από τον τετράνυχο, γι’ αυτό καλό είναι προληπτικά να το ψεκάζουμε με θερινό πολτό που βρίσκουμε σε γεωπονικά καταστήματα ή αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε με πράσινο σαπούνι.

4. Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα του καλλωπιστικού σπαραγγιού;

To κλάδεμα του καλλωπιστικού σπαραγγιού γίνεται στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Αρχικά κόβουμε ξεραμένους ή κιτρινισμένους βλαστούς από τη βάση τους και παράλληλα κορφολογούμε τους υπόλοιπους βλαστούς του καλλωπιστικού σπαραγγιού για να αποκτήσει πιο συμπαγή μόρφη.

Σε περίπτωση που, λόγω παγωνιάς, έχει ξεραθεί το υπέργειο τμήμα του φυτού, το κλαδεύουμε από την επιφάνεια του εδάφους για να αναβλαστήσει μέσα στην άνοιξη.

5. Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά καλλωπιστικού σπαραγγιού;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά καλλωπιστικού σπαραγγιού φυτεύοντας σπόρo ή με διαίρεση φυτού. Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε σπόρο σπαραγγιού είναι μέσα στην άνοιξη. Πριν τη φύτευση, τοποθετούμε τον σπόρο σε νερό για 24 ώρες για να μαλακώσει και στη συνέχεια τον φυτεύουμε σε γλάστρα φυτωρίου σε βάθος περίπου 1 εκατοστού και σε θερμοκρασία 20°C. Ο σπόρος θα χρειαστεί περίπου 3-4 εβδομάδες για να φυτρώσει και μετά από 2 μήνες μπορούμε να μεταφυτέψουμε το φυτό σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Ο πολλαπλασιασμός του καλλωπιστικού σπαραγγιού μπορεί να γίνει με τη μέθοδο της διαίρεσης φυτού μέσα στην άνοιξη μετά το κλάδεμα. Ποτίζουμε πρώτα το φυτό, παίρνουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόβουμε το ριζικό του σύστημα έτσι ώστε να διαχωρίζεται στη μέση και η φυλλική επιφάνεια του φυτού. Στη συνέχεια, φυτεύουμε τα φυτά σε δύο διαφορετικές γλάστρες που διατηρούμε σε δροσερο φωτεινό μέρος που δεν το χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Περιμένουμε 3-4 βδομάδες για να ριζώσει το φυτό μας πριν το μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα στην οριστική του θέση.

Κι ένα μυστικό για το καλλωπιστικό σπαράγγι

Το καλλωπιστικο σπαράγγι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σπαράγγι που τρώμε και είναι φυτό δίοικο, δηλαδή τα αρσενικά και τα θηλυκά λουλούδια βρίσκονται σε διαφορετικά φυτά.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

  1. Θέμος
    05/08/2023

    Τι χρώμα πρέπει να αποκτήσουν οι σπόροι σπαραγγιού για να τους φυτέψουμε; Κόκκινο χρώμα ή καφέ;

  2. Θάνος
    18/07/2023

    Καλησπέρα
    Το σπαράγγι το οποίο είναι φυτεμένο σε μεσαίου μεγέθους γλάστρα στο μπαλκόνι, σε ημισκιερή θέση εκπτύσσει κανονικά νέους βλαστούς, οι οποίοι στην πορεία όμως κιτρινίζουν, φαίνονται σαν καμένοι στην κορυφή (δηλαδή δεν ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους) ,χάνουν τα φύλλα τους και ξεραίνονται, ενώ οι παλιοι βλαστοί διατηρούνται υγιείς.
    Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται από την αρχή του καλοκαιριού. Ποτίζεται όταν στεγνώνει το χώμα και κάθε 2 με 3 εβδομάδες του χορηγείται λίπασμα αζώτου.
    Μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, σε κάποια ασθένεια ή σε κάτι άλλο;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ