Ακαλύφα, ένα φυτό που μοιάζει με κόκκινη ουρά γάτας

Ακαλύφα, ένα φυτό που μοιάζει με κόκκινη ουρά γάτας

H ακαλύφα ή ακαλύφη (Acalypha pendula) είναι ένα ετήσιο τροπικό καλλωπιστικό φυτό με κόκκινα λουλούδια που ξεχωρίζουν, καθώς μοιάζουν με μακριά χνουδωτή ουρά.

Η εξωτική ομορφιά της ακαλύφας σε συνδιασμό με το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στη χώρα μας, την καθιστούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά που μπορούμε να έχουμε στο σπίτι μας.

H ακαλύφα έχει πολλά είδη, με ονομασίες όπως “ουρά της γάτας” ή “ουρά της αλεπούς”, και ανήκει στην ίδια οικογένεια με την αλεξανδρινό, το αγαπημένο λουλούδι των Χριστουγέννων, και με τον κρότωνα. Η ακαλύφα φυτεύεται την άνοιξη και έχει διαθέτει πλαγιόκλαδη ανάπτυξη.

Φτάνει σε ύψος 10-15 εκατοστά και αποτελεί ιδανική επιλογή για φύτευση σε μικρά παρτέρια, σε γλάστρες και κρεμαστά καλάθια, καθώς η πλούσια ανθοφορία της ακαλύφας διαρκεί από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η ακαλύφα;

H ακαλύφα προσαρμόζεται στα περισσότερα είδη εδαφών, ωστόσο είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τη φύτευσή της σε ξηρά ασβεστώδη και παραθαλάσσια εδάφη με υψηλή αλατότητα.

Προτιμά ηλιόλουστα ή ημισκερά σημεία και χρειάζεται τουλάχιστον 4-5 ώρες ηλιοφάνεια κάθε μέρα. Η ακαλύφα είναι ανθεκτική σε υψηλές θρεμοκρασίες, αλλά ευαίσθητη στο κρύο και στην παγωνιά του χειμώνα.

Για τη φύτευση της ακαλύφας σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που να περιέχει περλίτη και την τοποθετούμε σε μπαλκόνι με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. Μπορούμε ακόμα να τη διατηρήσουμε και σε εσωτερικό χώρο, αρκεί να βρίσκεται κοντά σε ηλιόλουστο παράθυρο με νότια έκθεση.

2. Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχει η ακαλύφα;

H ακαλύφα ως τροπικό φυτό θέλει εδαφική υγρασία στο ριζικό σύστημα και γι’ αυτό απαιτεί τακτικό και άφθονο πότισμα. Ποτίζουμε δύο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού ποτίζουμε οπωσδήποτε κάθε 2 μέρες.

Για να εξασφαλίσουμε πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία της ακαλύφας, προσθέτουμε πλήρες υγρό λίπασμα κάθε 2 εβδομάδες.

Για την αντιμετώπιση του αλευρώδη και του τετράνυχου που προσβάλλουν το φύλλωμα της ακαλύφα, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα πράσινου σαπουνιού που φτιάχνουμε ανακατεύοντας 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό .

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η ακαλύφα;

Η ακαλύφα ως ετήσιο φυτό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα όσον αφορά το κλάδεμα. Μόνο στα τέλη του καλοκαιριού, κάνουμε ελαφρύ κλάδεμα αφαιρώντας ξερούς βλαστούς και ξεραμένα λουλούδια για να ενισχύσουμε την ζωηρότητα και την πλούσια ανθοφορία της.

Για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά ακαλύφας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπόρους ή να την πολλαπλασιάσουμε χρησιμοποιώντας μοσχεύματα. Για τον πολλαπλασιασμό της ακαλύφα με μοσχεύματα, στις αρχές της άνοιξης κόβουμε τμήματα βλαστών τα οποία φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου χρησιμοποιώντας ορμόνη ροζοβολίας για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία.

4. Κι ένα μυστικό για την ακαλύφα

Αν και η ακαλύφα μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρους, είναι κάτι που αποφεύγουμε καθώς το φυτό που προκύπτει, μας δίνει μόνο αρσενικά ή μόνο θηλυκά λουλούδια. Αυτό συμβαίνει επειδή η ακαλύφα είναι δίοικο φυτό, δηλάδή άλλα φυτά φέρουν τα θηλυκά άνθη και άλλα φυτά τα αρσενικά. Κι αν λάβουμε υπόψη ότι μόνο τα φυτά ακαλύφας με θηλυκα άνθη έχουν σημαντική καλλωπιστική αξία, μάλλον δεν αξίζει να ρισκάρουμε.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ