18 υπέροχα φυτά για γραφεία και επαγγελματικούς χώρους

18 υπέροχα φυτά για γραφεία και επαγγελματικούς χώρους

Η διακόσμηση του επαγγελματικού γραφείου μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πρώτη εντύπωση που δίνουμε σε κάποιον επισκέπτη, και κυρίως έχει σημαντική επίδραση στη δική μας διάθεση εφόσον είναι ο χώρος που περνάμε μεγάλο μέρος της μέρας μας. Στο γραφείο μας, και στους χώρους εργασίας εργασίας γενικότερα, χρειαζόμαστε ένα όμορφο περιβάλλον για να μπορούμε να δουλέψουμε άνετα, ήρεμα και ευχάριστα!

Είναι γνωστό ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου μας μεταδίδουν ηρεμία και προσθέτουν μία ευχάριστη νότα στο περιβάλλον που βρισκόμαστε. Υπάρχουν μάλιστα φυτά που συνεισφέρουν σε μία υγιέστερη ατμόσφαιρα του γραφείου και του επαγγελματικού χώρου μας, απορροφώντας πολλές τοξικές ουσίες που βρίσκονται στον αέρα.

Διαφήμιση

Φυτά εσωτερικού χώρου για γραφείο και επαγγελματικό χώρο

Επιλέγουμε τα κατάλληλα φυτά, που χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, μπορούν να αναδείξουν τον χώρο μας και να μας μεταδώσουν θετική ενέργεια. Ας δούμε τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις για να διακοσμήσουμε το γραφείο μας.

1. Ορχιδέα

Ας ξεκινήσουμε από την ορχιδέα για να διακοσμήσουμε το γραφείο μας, αν θέλουμε να δώσουμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα! Προτιμούμε την ορχιδέα φαλαινόψις, με εντυπωσιακά λουλούδια, σε διάφορα σχήματα και χρωματισμούς, που διατηρούνται μέχρι και τρεις μήνες. Επιλέγουμε φωτεινή θέση στο γραφείο για την ορχιδέα με φιλτραρισμένο φως κι όχι απευθείας έντονο φως για να ανθοφορήσει καλύτερα, μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και από παγωμένα τζάμια. Ιδανικές θερμοκρασίες για να διατηρήσουμε την ορχιδέα στους εσωτερικούς χώρους είναι μεταξύ 18-27°C. Την περίοδο που δεν είναι ανθισμένη είναι λιγότερο ελκυστική σε σχέση με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου που διαθέτουν πλούσιο φύλλωμα.

10 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας (+video)
10 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας (+video)

2. Κέντια

Η κέντια είναι ένα ιδιαίτερα κομψό και εξωτικό φυτό που δίνει κύρος στο γραφείο μας! Λόγω μεγάλου όγκου και ύψους, είναι ιδανική για γωνιακές θέσεις που θέλουμε να καλύψουμε. Η κεντια διαθέτει λεπτό κορμό με μεγάλα φοινικοειδή φύλλα με μακρύ μίσχο. Επειδή διαθέτει αργή ανάπτυξη, αν χρειαζόμαστε γρήγορα αποτελέσματα προμηθευόμαστε μεγάλα φυτά που φτάνουν σε ύψος μέχρι και τα δύο μέτρα. H κέντια χρειάζεται να τοποθετηθεί σε φωτεινό σημείο για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και συμπαγές σχήμα καθώς αν επιλέξουμε πολύ σκιερή θέση, τα φύλλα της θα χάσει τη ζωτικότητα τους και το έντονο πράσινο χρώμα.

Συμβουλές φροντίδας για την κέντια
Συμβουλές φροντίδας για την κέντια

3. Σανσιβέρια

Μία ακόμα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιλογή για επαγγελματικούς χώρους η σανσιβέρια, καθώς εκτός από εντυπωσιακό φύλλωμα έχει και πολύ μικρές απαιτήσεις φροντίδας. Από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούμε να στολίσουμε, η σανσιβέρια είναι πολυετές φυτό με ταχεία ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος συνήθως το ένα μέτρο. Διαθέτει τα στενόμακρα, μυτερά φύλλα της που έχουν σαρκώδη υφή και γι’ αυτό ονομάζεται και «φυτό φίδι». Μπορεί να προσαρμοστεί και σε πιο σκοτεινές θέσεις ενώ παραλληλα καθαρίζει και τον αέρα από τοξικές ουσιές. Της αρκεί ένα ελαφρύ πότισμα κάθε 2 βδομάδες και μία φορά το χρόνο λίπανση με υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς
Συμβουλές για τη φροντίδα της σανσιβέρια

4. Ντιφενμπάχια

Ντιφενμπάχια, άλλο ένα φυτό εσωτερικού χώρου που χρειάζονται ελάχιστη περιποίηση και φροντίδα, ιδανική για γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Με εντυπωσιακά γυαλιστερά δερματώδη στρογγυλά ή πιο μακρόστενα φύλλα σε λευκοκίτρινο χρώμα, η ντιφενμπάχια φτάνει σε ύψος το ένα μέτρο. Η ντιφνμπάχια χρειάζεται φωτεινό σημείο για να ευδοκιμήσει χωρίς όμως να την χτυπάνε οι δυνατές ακτίνες του ήλιο. Αν την τοποθετήσουμε κοντά σε παράθυρο στο γραφείο μας, φροντίζουμε να τραβάμε την κουρτίνα όταν χρειάζεται. Αναπτύσσεται ιδανικά σε θερμμοκρασίες, από τους 18 μέχρι τους 28°C ενώ στην πολύ ζέστη αλλα και στο έντονο κρύο υποφέρει και χάνει το έντονο χρώμα των φύλλων της.

Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

5. Κρότωνας

Για καταστάσεις πολυχρωμίας στους χώρους εργασίας, ο κρότωνας είναι η ιδανική επιλογή. Τι να πει κανεις για τα σκληρά γυαλιστερά δερματώδη φύλλα με τους εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς του κίτρινου, του πράσινου, του κόκκινου και του πορτοκαλί. Αναπτύσσεται σε θαμνώδη μορφή όταν φυτεύεται σε γλάστρα, φτάνει σε ύψος 1-1,5 μέτρο και αγαπά το σχετικό ζεστό περιβάλλον. Έχει μεγάλη αγάπη για το φως και θα του επιλέξουμε φωτεινή θέση μέσα στο γραφείο καθώς αν τον τοποθετήσουμε σε ημισκιερή θέση τα φύλλα του κρότωνα θα αποκτήσουν θαμπό χρώμα. Επιλέγουμε μέτρια μεγέθους γλάστρα για τον κρότωνα, 20-30 εκατοστά σε διάμετρο και ύψος, και προμηθευόμαστε φυτόχωμα ειδικό για φυτά εσωτερικού χώρου εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά.

Κρότωνας, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά χρώματα
Κρότωνας, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά χρώματα
Διαφήμιση

6. Καλαθέα

Ώρα για μεγαλοπρέπεια στο γραφείο μας και την πρώτη που θα σκεφτούμε την καλαθέα. Εντυπωσιακή, με μεγάλα γυαλιστερά φύλλα δίνει άλλο αέρα στον επαγγελματικό χώρο μας. Καθηλώνει τα βλεμματα με το μέγεθος των φύλλων, στενόμακρα ή στρογγυλά, σε διάφορους χρώματικούς συνδιασμούς και όμορφα ριγέ σχέδια. Υπάρχουν πολλά είδη καλαθέας για να επιλέξουμε όπως η καλαθέα μακογιάνα (Calathea makoyana) με φύλλα σε πράσινο-κόκκινες αποχρώσεις, η καλαθέα ορνάτα (Calathea ornata) με στενόμακρα πρασινο-ροζέ φύλλα και η καλαθέα κροκάτα (Calathea crocata) με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί και κίτρινα λουλούδια. Αναξάρτητα απο το είδος που θα επιλέξουμε, η καλαθέα είναι από τα φυτά που έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τον άερα στο χώρου που βρίσκονται. Επιλέγουμε φωτεινά σημεία κοντα σε παράθυρο που προστατεύονται από μία λεπτή κουρτίνα για να μη δημιουργούνται εγκαύματα στα φύλλα της καλαθέας.

Καλαθέα, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά φύλλα
Συμβουλές φροντίδας για την καλαθέα

7. Γιούκα

Μια ξεχωριστή και πιο ατίθαση επιλογή για τον επαγγελματικο χώρο μας είναι το γιούκα. Αειθαλές τροπικό φυτό, με χαρακτηριστικά δερματώδη μυτερά φύλλα που καταλήγουν σε αγκάθι, το γιούκα έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε φροντίδα. Με καταγωγή από το Μεξικο, το γιούκα δίνει μια εξωτική νότα στο γραφείο και είναι από τα λιγα φυτά που ευδοκιμεί σε ηλιόλουστους εσωτερικούς χώρους, καθώς είναι ανθεκτικό στις δυνατές καλοκαιρινές ακτίνες του ήλιου. Επειδή όμως είναι ευαίσθητα στην πολύ παγωνιά του χειμώνα, καλό είναι να αποφεύγουμε να το έχουμε κοντά στο τζάμι του γραφείου μας, γιατί ίσως εμφανιστούν καφετί κηλίδες πάνω στα φύλλα του.

Γιούκα, συμβουλές φροντίδας και φύτευσης
Γιούκα, συμβουλές φροντίδας και φύτευσης

8. Φίκος μπέντζαμιν

Δημοφιλής, αγαπημένη και σίγουρη επιλογή ο φίκος μπέντζαμιν, καθώς τον συναντάμε στα περισσότερα γραφεία και εργασιακούς χώρους! Με εξωτική καταγωγή από τη Μαλαισία, τροπικό φυτό με δενδρόμορφη ανάπτυξη που ξεχωρίζει για το πλούσιο, γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα του. Ο φίκος μπέντζαμιν χρειάζεται φωτεινά μέρη για να ευδοκιμήσει και να έχει πλουσιο καταπράσινο φύλλωμα. Είναι σημαντικό να τον τοποθετούμε σε σημείο που δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου, καθώς η έκθεση στο απευθείας φως μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα του ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Καλό είναι επίσης να προσθέτουμε και λίγο σίδηρο στη λίπανση του για να πρασινίζει το φύλλωμα του.

5 μυστικά για τον φίκο benjamin
5 μυστικά για τον φίκο benjamin

9. Σπαθίφυλλο

Ας πάμε στα λίγο πιο δύσκολα, αλλά κα τα πιο ωραία για το γραφείο μας! Το σπαθίφυλλο, ένα από τα πιο δημοφιλή εξωτικά φυτά εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά λευκά λουλούδια που δημιουργούν μια υπέροχη αντίθεση με το σκούρο πράσινο χρώμα των φύλλων του. Επίσης, το σπαθίφυλλο έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον αερά του σπιτιού και του γραφείου μας από ατμοσφαιρικούς ρύπους και τοξικές ουσίες. Όμως θέλει λίγο προσοχή για να ευδοκιμήσει και να ανθοφορήσει. Επιλέγουμε φωτεινή θέση μακριά από τις έντονες ακτίνες του ήλιου για να μη δημιουργηθούν καψίματα στα φύλλα του και περιβάλλον με θερμοκρασίες 20-25°C για να διατηρήσει τη ζωτικότητα του. Πάντως, είναι ευαίσθητο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, καθώς σε έντονες αυξομειώσεις θερμοκρασιών, όπου χάνει το έντονο χρώμα του φυλλώματος.

Συμβουλές φροντίδας για το σπαθίφυλλο
Συμβουλές φροντίδας για το σπαθίφυλλο

10. Μονστέρα

Και τώρα μονστέρα, για να εντυπωσιάσουμε τους πελάτες και άλλους επισκέπτες που έρχονται στον επαγγελματικό μας χώρο! Μεξικάνικη καταγωγή, μεγάλα γυαλιστερά και δερματώδη φύλλα που φέρουν χαρακτηριστικές σχισμές. Η μονστέρα έχει αργή ανάπτυξη, ομως τα φύλλα της που έχουν σχήμα καρδιάς μπορούν να ξεπεράσουν σταδιακά σε μήκος το μισό μέτρο ενώ το φυτό μπορεί σε ύψος τα 2-3 μέτρα. Η μονστέρα αντέχει στα πιο σκιερά, αλλά και στα πιο φωτεινά σημεία του γραφείου μας, όπου παρουσιάζει σχετικά πιο γρήγορη ανάπτυξη. Σε κάθε περιπτωση, αποφεύγουμε να τοποθετούμε την γλάστρα σε σημείο που δέχεται τις απευθείας ακτίνες του ήλιου, γιατί θα προκαλέσουν καψίματα στα φύλλα της.

Μονστέρα, εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Μονστέρα, εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Διαφήμιση

11. Δράκαινα

Εαν ψάχνουμε για ιδιαίτερο τροπικό φυτο για το γραφείο που δεν θέλει πολύ φροντίδα, η δράκαινα είναι από τις πρώτες επιλογές. Εντυπωσιακό δενδροειδές φυτό με σχετικά αργή ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1-2 μέτρα, η δράκαινα ξεχωρίζει για τον κορμό της και τα μυτερά λογχοειδή φύλλα της. Ιδιαίτερα δημοφιλής σε επαγγελματικούς χωρούς, η δράκαινα έχει την δυνατότητα να επιβιώνει ακόμα και σε σημεία με λίγο φως. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες για να επιλέξουμε με πιο γνωστή την δράκαινα μαρτζινάτα, την δράκαινα φράγκρανς (αρωματική), ενώ ενδιαφέρουσα είναι και η ποικιλία «λέμον» με χαρακτηριστικά κιτρινοπράσινα φύλλα που χρειάζονται λίγο περισσότερο φως από τις υπόλοιπες δράκαινες.

Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

12. Χλωρόφυτο

Πάμε τώρα στα πιο εκκεντρικά για τον επαγγελματικό μας χώρο, το χλωρόφυτο, γνωστό και ως «φυτό αράχνη»! Ξεχωριστό φυτό εσωτερικού χώρου με στενόμακρα δίχρωμα φύλλα, χρώματος πράσινου και μπεζ, μήκους 20-40 εκατοστών, ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια. Με καταγωγή από την Νότια Αφρική, το χλωρόφυτο έχει την δυνατότητα να «φιλτράρει» τον αέρα του γραφείου στο οποίο το τοποθετούμε, να καθαρίζει δηλαδή από ρύπους και επιβλαβείς ουσίες την ατμόσφαιρα του χώρου μας. Το χλωρόφυτο αγαπάει τα φωτεινά σημεία μέσα στον εργασιακό μας χώρο όπου και ευδοκιμεί καλύτερα, μακριά από σημεία με μεγάλη θερμότητα αλλά και ψυχρά ρεύματα των κλιματιστικών, καθώς οι απότομες αλλαγές στην θερμοκρασία μπορούν να καταστρέψουν πολύ γρήγορα το φύλλωμα του.

Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα
Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα

13. Ανθούριο

Ώρα να δώσουμε ένταση στον εργασικό μας χώρο με έντονο κοκκινο χρώμα! Με καταγωγή από τη Χαβάη, το ανθούριο είναι από τα πιο δημοφιλή και εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου, γνωστό για τα χαρακτηριστικά καρδιόσχημα άνθη του συνήθως κόκκινου χρώματος. Βέβαια, μπορούμε και να δώσουμε και άλλους τόνους αν μας ταιριάζει στη διακόσμηση του γραφείου καθώς πλέον έχουν δημιουργηθεί ποικιλίες με λευκά, πορτοκαλί και ροζ άνθη. Το ανθούριο δεν θα μας απογοητεύσει καθώς χαρακτηρίζεται από μεγάλης διάρκειας ανθοφορία και διαθέτει γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα. Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε φωτεινό χώρο μέσα στο γραφείο για το ανθούριο, χωρίς να δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου για να μη δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα του. Αν το τοποθετήσουμε σε σκιερή θέση, τα φύλλα του θα χάσουν το έντονο πράσινο χρώμα καθώς και το έντονο κόκκινο των λουλουδιών του.

Συμβουλές φροντίδας για το ανθούριο
Συμβουλές φροντίδας για το ανθούριο

14. Πόθος

Για εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά στο γραφείο, επιλέγουμε τον πόθο. Ιδανικό φυτό εσωτερικού χώρου για να το φυτέψουμε σε κρεμαστά καλάθια ή σε ψηλές γλάστρες και να αφήσουμε να πέσει το φύλλωμα του. Ο πόθος ευδοκιμεί ακόμη και σε μέρη με λιγο φωτισμό και αναρριχάται χρησιμοποιώντας τις εναέριες ρίζες του. Θεωρείται πολυ ανθεκτικο φυτό και χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα. Ανάλογα την ποικιλία, o πόθος διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα σε σχήμα καρδιάς είτε με σκέτο πράσινο χρώμα, είτε με χρυσαφί ή κιτρινωπά στίγματα. Το απευθείας ηλιακό φως ίσως προκαλέσουν εγκαύματα και χαρακτηριστικές μεγάλες καφέ κηλίδες στο φύλλωμα του. Αναπτύσσεται και σε πιο σκοτεινά σημεία μέσα στο γραφείο μας, σε αυτή την περίπτωση ωστόσο το φύλλωμα του ενδεχομένως να μην είναι τόσο λαμπερό και γυαλιστερό.

Πόθος, κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου
Πόθος, κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου

15. Κισσός

Και αναρριχόμενο και πολύ ανθεκτικό! Ο κισσός είναι από τα φυτά που τα τελευταία χρόνια τον συναντάμε συχνά και ως φυτό εσωτερικό χώρου σε γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα ενώ καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό σε εσωτερικόυς τοίχους. Εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό, που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις και δεν θα μας προβληματίσει σε καμία περίπτωση καθώς αντέχει τόσο στις χαμηλές όσο και ατις υψηλές θερμοκρασίες.

Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό
Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό
Διαφήμιση

16. Καλαγχόη

Κι αν θέλουμε παχύφυτα με λουλούδια στον εργασιακό χώρο, η καλαγχόη είναι από τα φυτά που μας έρχονται πρώτα στο μυαλό. Διαθέτει μεγάλη καλλωπιστική αξία με τα πανέμορφα γυαλιστερά δερματώδη φύλλα της και τα πολλά μικρά λουλουδια σε διάφορα χρώματα όπως λευκό, κίτρινο, ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί, μωβ. Η πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία της καλαγχόης μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές μέσα στο χρόνο χωρίς να έχει σημαντικές απαιτήσεις σε φροντίδα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες καλαγχόης αλλά θα προτιμήσουμε την ποικιλία καλαντίβα που ξεχωρίζει για τα μεγάλα φύλλα και τα μεγαλύτερα διπλά άνθη.

Καλαγχόη, φυτό εσωτερικού και εξωτερικού χώρου
Καλαγχόη, φυτό εσωτερικού και εξωτερικού χώρου

17. Ζαμιοκούλκας

Και για το τέλος, ο ζαμιοκούλκας είναι το πιο ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου που συναντάμε σε μοντέρνους επαγγελματικούς χώρους και γραφεία. Με καταγωγή, από τα τροπικά δάση της Αφρικής, εντυπωσιάζει με τα βαθυπράσινα γυαλιστερά φύλλα του, που ξεκινούν από τα ριζώματά του. Ο ζαμιόκουλκας χαρακτηρίζεται από βραδύ ρυθμό ανάπτυξης και το ύψος του μπορεί να υπερβεί και το ένα μέτρο. Κι όσο για την αγαπημένη του θέση, ο ζαμιοκούλκας προτιμά φωτεινό χώρο μέσα στο γραφείο μας, προσέχουμε ωστόσο να μην τον χτυπά απευθείας ο ήλιος γιατί μπορεί να εμφανίσει εγκαύματα στο φύλλωμα του. Αντέχει όμως και σε πιο σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους. Κι από νερό, είναι εξαιρετικά ολιγαρκής, καθώς θέλει πότισμα μόνο μία φορά το μήνα.

Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. 'Αρης
    15/11/2020

    Καλημέρα σας! Σας ευχαριστώ πολύ για το άρθρο. Θα ήθελα ωστόσο να κάνω μια ερώτηση: υπάρχει ο αστικός μύθος ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν πρέπει να τοποθετούνται κοντά σε ηλεκτρονικές συσκευές, ιδιαιτέρως κοντά στο router . Ισχύει πράγματι κάτι τέτοιο; Αν ναι, υπάρχουν φυτά περισσότερο και λιγότερο ευαίσθητα σε αυτόν τον παράγοντα;

    • Καλησπέρα Άρη. Δεν έχουμε υπόψη μας καμία πληροφορία ή γνώση που να δικαιολογεί τη συγκεκριμένη λογική, τα φυτά εσωτερικού χώρου μακριά από ηλεκτρονικές συσκευές. Σίγουρα όμως, πρέπει να βρίσκονται μακριά από θερμαντικά σώματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *