Τηλέγραφος, ένα φυτό από τις αυλές των γιαγιάδων μας

Τηλέγραφος, ένα φυτό από τις αυλές των γιαγιάδων μας

Μπορεί να μην γνωρίζουμε το όνομα του, όμως σίγουρα τον έχουμε παρατηρήσει στην αυλή κάποιου παραδοσιακού σπιτιού φυτεμένο σε γλάστρα ή πιο συνηθισμένα σε κάποιον τενεκέ.

Πριν από μερικές δεκαετίες, ο τηλέγραφος αποτελούσε ένα από τα πιο δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά που συναντούσαμε σε κάθε σπίτι.

Με καταγωγή από το Μεξικό, ο τηλέγραφος είναι πολυετές τροπικό αναρριχώμενο φυτό που έχει χαρακτηριστικά στενόμακρα μωβ φύλλα, ανάλογα με την ποικιλία όμως μπορεί να τον συναντήσουμε και σε κόκκινο, ροζ, πορφυρό ή πράσινο χρώμα.

Παρουσιάζει πλούσια κα παρατεταμένη ανθοφορία από τις αρχές της άνοιξης ώς και τα τέλη του φθινοπώρου σχηματίζοντας μικρά υπέροχα λουλούδια σε ροζ, μωβ ή λευκό χρώμα που αποτελούνται από τρία πέταλα και θυμίζουν το σχήμα μικρής καρδιάς.

Ο τηλέγραφος μπορεί να φυτευτεί τόσο στον κήπο και να απλώσει ή να φυτευτεί σε γλάστρες στο μπαλκόνι καθώς και σε κρεμαστά καλάθια.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες θέλει o τηλέγραφος για να αναπτυχθεί;

Ο τηλέγραφος δεν χρειάζεται πολύ φως και αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερές θέσεις στον κήπο και το μπαλκόνι μας. Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο εξασθενεί το έντονο χρώμα των φύλλων του.

Χαρακτηρίζεται από γρήγορη ανάπτυξη την περιοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, το χειμώνα ωστόσο ο τηλέγραφος παγώνει, καθώς είναι ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ακόμα όμως κι αν παγώσει, την άνοιξη αναβλάστάνει.

Την περίοδο του χειμώνα μπορούμε να τον καλύψουμε με ειδικό αντιπαγετικό νάυλον ή μπορούμε να τον μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι.

Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται σχετικά υγρό περιβάλλον, αποφεύγοντας την ξηρή ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα θερμαντικά σώματα, όπως το τζάκι και τα καλοριφέρ. Γι’ αυτό το λόγο, προτιμάμε να τοποθετούμε τον τηλέγραφο στο δωμάτιο του μπάνιου όπου βρίσκει αρκετή υγρασία.

Ο τηλέγραφος φυτεύεται σε διάφορους τύπους χώματος, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Προτιμά, βέβαια, τα όξινα εδάφη, γι’ αυτό όταν τον φυτεύουμε σε γλάστρα χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά που περιέχει αρκετό περλίτη.

2. Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα χρειάζεται ο τηλέγραφος;

Ο τηλέγραφος χρειάζεται αρκετή εδαφική υγρασία και τακτικά ποτίσματα για να έχει πλούσια ανάπτυξη. Ποτίζουμε 1-2 φορές τη βδομάδα, άνοιξη και φθινόπωρο, κάθε δύο μέρες τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, ενώ την περιοδο του χειμώνα μειώνουμε πολύ το πότισμα.

Για τις ανάγκες του τηλέγραφου σε θρεπτικά στοιχεία, βάζουμε πλήρες υδατοδιαλυτό ή υγρό λίπασμα γενικής χρήσης, μία φορά το μήνα, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Φροντίζουμε να προστατέψουμε τον τηλέγραφο από το δύνατό αέρα για να μην σπάσουν τα λεπτά κλαδιά του ή από τους ζεστούς ανέμους του καλοκαιριού που προκαλούν εγκαύματα στα φύλλα του.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο τηλέγραφος είναι σχετικά ανθεκτικο φυτό που δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται ο τηλέγραφος;

O τηλέγραφος μπορεί δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε κλάδεμα, αν και μπορούμε να τον κλάδέψουμε μέσα στο καλοκαίρι μετά το τέλος της ανθοφορίας του ώστε να αναβάστήσει και να δώσει μία δεύτερη ανθοφορία μέσα στο φθινόπωρο.

Ο πολλαπλασιασμός του τηλέγραφου γίνεται με σπόρο, με διαίρεση του φυτού καθώς με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχευμάτα. Αν φυτέψουμε σπόρους τηλέγραφου, συνήθως χρειάζονται 3-4 βδομάδες για να βλαστήσουν.

Προτιμάμε να κόβουμε βλάστούς μήκους 15-20 εκατοστών, την περίοδο του καλοκαιριού ή του φθινοπώρου, για να τους φυτέψουμε σε γλάστρες, να ριζώσουν και να μας δώσουν καινούρια φυτά τηλέγραφου.

Μπορούμε βέβαια να βάλουμε τους κομμένους βλαστούς του τηλέγραφου σε νερό και να βγάλουν ρίζες και μετά να τα μεταφυτέψουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας.

4. Κι ένα μυστικό για τον τηλέγραφο

Το υγρό που εκκρίνεται από τον βλαστό και τα φύλλα του τηλέγραφου όταν τα κόβουμε, είναι ελαφρώς τοξικό για τον άνθρωπο και για τους σκύλους και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμό στo δέρμα. Αν το υγρό του τηλέγραφου πέσει πάνω σε ρούχο είναι σχεδόν αδύνατο να το καθαρίσουμε.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (19)

 1. Γιώργος
  28/01/2022

  Καλησπέρα, έχω μεταφυτεύσει τηλεγραφο και ήθελα να ρωτήσω πρέπει να είναι σε φωτεινό μέρος και να είναι έξω στο μπαλκόνι ή μπορώ να το έχω και μέσα στο σπίτι;

  • Καλημέρα Γιώργο. Μπορείς να διατηρήσεις τον τηλέγραφο και μέσα στο σπίτι σε φωτεινό σημείο που δεν το κτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου.

 2. Αντώνης
  04/12/2020

  Καλησπέρα. Πήρα μια “callisia rosato”, που είναι είδος τρατεσκαντια απ οτι είδα, όπως και ο τηλεγραφος αν δεν καώ λάθος. Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί τα φυλλα προς την βάση είναι λίγο καφέ μαραμένα; Το χώμα ηταν τελείως στεγνό και όταν το πότισα βγήκε όλο κατευθείαν απο κάτω. Τι μπορώ να κάνω;

 3. George
  28/11/2020

  Χάνει τα φύλλα του ξαφνικά και γενικά δείχνει αδύναμος. Μέχρι τώρα πήγαινε μια χαρά. Μήπως χρειάζεται λίπασμα;

  • Καλησπέρα. Η πτώση των φύλλων μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε έλλειψη λίπανσης ή σε έντονη παγωνιά. Μπορείς να προσθέσεις λίπασμα στον τηλέγραφο.

 4. Ευθυμία
  04/10/2020

  Καλημέρα σας ,
  μέσα σε μια εβδομάδα ο τηλεγραφος ,μου παρουσιασε άσπρες κηλίδες στα φύλλα του …τι μπορεί να είναι και πως το αντιμετωπίζω?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

  • Καλημέρα Ευθυμία. Οι άσπρες κηλίδες στο φύλλωμα του τηλέγραφου, οφείλονται σε προσβολή από μυκητολογική ασθένεια που συνήθως ευνοείται σε συνθήκες υγρασίας. Για την αντιμετώπιση του με οικολογικό τρόπο, μπορείς να το ψεκάσεις με σκεύασμα βρέξιμου θειαφιού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα ή με διάλυμα μαγειρικής σόδας διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού σε 2 λίτρα νερό.

 5. Κατερινα
  29/08/2020

  Καλησπέρα. Εφόσον ο τηλεγραφος προτιμάει οξυφιλο έδαφος, μπορώ να βάλω καστανοχωμα;

  • Καλησπέρα Κατερίνα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις καστανόχωμα για την φύτευση του τηλέγραφου ή φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά.

 6. Φριντα
  23/08/2020

  Εχω κοψει βλαστους και τους εχω βσλει σε γλαστρα τι ποτισμα προτινετε για να πιασει?το χωμα πρεπει να ειναι αρκετα υγρο?

  • Καλησπέρα Φρίντα. Φρόντισε να έχεις τους βλαστούς (μοσχεύματα) του τηλέγραφου σε δροσερό μέρος, φωτεινό που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Πότιζε τη γλάστρα με τον τηλέγραφο, κάθε 2 μέρες ώστε το χώμα να είναι σχετικά υγρό.

 7. Δανάη
  01/08/2020

  Καλησπέρα σας!
  Έχω χρόνια ένα τέτοιο φυτό σε γλάστρα σε πολύ καλή κατάσταση. Έως τώρα απλά το άφηνα να κρέμεται από το μπαλκόνι μου. Τώρα που έψαχνα για κάποιο αναρριχωμενο είδα ότι μπορώ να βάλω αυτό! Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω για να το πιάσω στην πέργκολα? Και επίσης να δοκιμάσω να πλεξω τα κλαδια του ή να τα κρεμάσω απαλά με σκοινί?

  • Καλησπέρα Δανάη. Πολύ καλή ιδέα ο τηλέγραφος για να βάλεις στην πέργκολα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελαστικό σπάγγο για να το πιάσεις στν πέργκολα για να μην τραυματιστούν οι βλαστοί.

 8. Βούλα
  20/06/2020

  Καλησπέρα σας! Αγόρασα από το φυτώριο έναν τηλεγραφο έτσι μου είπαν πως λέγεται έψαξα στο Google το βρήκα σαν τραδεσκαντια είναι το ίδιο φυτο; θέλω να το μεταφύτευσα καθω το πήρα σχετικά μικρό από το φυτώριο σε τι χώμα μπορώ να το βάλω; θα μπορούσε να κάνει και το χώμα των κακτων; ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Βούλα. Πράγματι, ο τηλέγραφος είναι ένα από τα είδη της τραντεσκάντια και θεωρείται παχύφυτο. Συνεπώς, το φυτόχωμα για κάκτους και παχύφυτα είναι κατάλληλο για την μεταφύτευση του.

 9. Δημήτρης
  08/06/2020

  Καλημέρα σας, ο τηλεγραφος κάνει και για εσωτερικου χώρου μέσα στο σπίτι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *