Μελισσόχορτο, βότανο με άρωμα λεμονιού

Μελισσόχορτο, βότανο με άρωμα λεμονιού

Το μελισσόχορτο είναι ένα θαμνώδες αρωματικό φυτό που συναντάται στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης, της Μεσογείου, και στην Κεντρική Ασία.

Γνωστό και ως μελισσοβότανο, κιτροβάλσαμο ή «μέλισσα η φαρμακευτική», το μελισσόχορτο έχει γρήγορη ανάπτυξη και ύψος που συνήθως υπερβαίνει το ένα μέτρο.

Τα φύλλα του μελισσόχορτου είναι ωοειδή και οδοντωτά και αναδίδουν μια ήπια μυρωδιά λεμονιού.

1. Τι συνθήκες θέλει το μελισσόχορτο για να αναπτυχθεί;

Το μελισσόχορτο αναπτύσσεται σε ποικίλης σύστασης εδάφη, αν και προτιμά δροσερά και γόνιμα, αρκεί να στραγίζουν ικανοποιητικά και προτιμά τις ηλιοφανείς θέσεις.

Πρόκειται για ανθεκτικό φυτό στις υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο το μελισσόχορτο είναι σχετικά ευαίσθητο στις πολύ χαμηλές και στους παγωμένους βοριάδες.

Επειδή έχει γρήγορη και δυναμική ανάπτυξη, το μελισσόχορτο είναι καλύτερα να φυτεύεται μόνο του στη γλάστρα, ενώ όταν φυτευτεί σε βραχόκηπους, το επιλέγουμε στις πίσω φυτεύσεις σε απόσταση τουλάχιστον μισό μέτρο από τα άλλα αρωματικά φυτά.

Διαφήμιση

2. Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχει το μελισσόχορτο;

Το μελισσόχορτο, στα πρώτα στάδια ανάπτυξης θα χρειαστεί μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα, ενώ στη συνέχεια θα απαιτηθεί συχνό πότισμα την περίοδο του καλοκαιριού.

Όσον αφορά τη λίπανση, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας βιολογικού λιπάσματος αζώτου ή κοπριάς, δυο φορές την περίοδο της άνοιξης είναι επιβεβλημένη.

3. Πότε γίνεται η συγκομιδή, το κλάδεμα και πώς πολλαπλασιάζεται το μελισσόχορτο;

Το μελισσόχορτο συγκομίζεται στην έναρξη της ανθοφορίας στα τέλη της άνοιξης, ενώ μπορεί να δώσει κι άλλες φορές συγκομιδή μεσα στο καλοκαίρι. Πρέπει να κλαδεύεται αυστηρά στις αρχές του φθινοπώρου για να δώσει νέα βλάστηση. Ο πολλαπλασιασμός του μελισσόχορτου γίνεται κυρίως με μοσχεύματα αλλά και με σπόρο.

4. Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει το μελισσόχορτο;

Το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται για ροφήματα, ζεστά ή παγωμένα, κυρίως σε συνδυασμό με άλλα βότανα, όπως ο δυόσμος, η μέντα και η ματζουράνα.

Γνωστό για την αγχολυτική και ήπια καταπραϋντική δράση, το μελισσόχορτο βελτιώνει τη διάθεση και την πνευματική απόδοση, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, ενώ τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα.

Παράλληλα, το μελισσόχορτο συχνά χρησιμοποιείται ως αρωματική ύλη σε παγωτά. Στη μαγειρική, τα φρέσκα φύλλα του μελισσόχορτου χρησιμοποιούνται ψιλοκομμένα στην κουζίνα σε σαλάτες, σε μαρινάτες, σε πέστο και σε πιάτα με ψάρι.

5. Κι ένα μυστικό για το μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο θεωρείται μελισσοκομικό φυτό, καθώς τα λευκά άνθη του προσελκύουν τις μέλισσες για το νέκταρ τους, την περίοδο του καλοκαιριού. Γι’ αυτό άλλωστε ονομάστηκε και μελισσόχορτο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *