Πώς επιλέγουμε κλαδευτήρι για τον κήπο και το μπαλκόνι

Κλαδευτήρια Gardena

Το κλάδεμα είναι μία απαραίτητη εργασία που κάνουμε για να διατηρήσουμε τα φυτά του κήπου μας καταπράσινα και υγιή. Από τα λουλούδια και τα αρωματικά φυτά του κήπου μας μέχρι τους θάμνους και τα δέντρα, αφαιρούμε κλαδιά και βλαστούς για να τα βοηθήσουμε να ανανεωθούν, να αποκτήσουν δύναμη και ζωντάνια.

Με τα κατάλληλα εργαλεία, το κλάδεμα και το καθάρισμα των φυτών μας από ξερούς βλαστούς γίνεται ευκολότερο και πιο αποδοτικό.

Το κλαδευτήρι χειρός αποτελεί ένα από τα εργαλεία κηπουρικής που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στον κήπο και στο μπαλκόνι, κυρίως για να κόψουμε λουλούδια, βλαστούς και κλαδιά.

Παρακάτω αναλύουμε τους βασικούς τύπους κλαδευτηριών και τις χρήσεις τους, παρουσιάζουμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα κλαδευτήρια χειρός της Gardena, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξουμε το σωστό κλαδευτήρι, ώστε να κάνουμε τα κλαδέματα μας με άνεση και ασφάλεια.

Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι κλαδευτηριών για τον κήπο και το μπαλκόνι;

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι κλαδευτηριών χειρός που προμηθευόμαστε ανάλογα την εργασία κλαδέματος: α) τα ακμονοειδή κλαδευτήρια, β) τα κλαδευτήρια κυρτής λεπίδας και γ) οι πανκόφτες.

Κάθε τύπος κλαδευτηριού διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα κοπής σε κάθε περίπτωση.

α) Ακμονοειδή κλαδευτήρια

Τα ακμονοειδή κλαδευτήρια (τύπου Anvil) είναι ιδανικά για το κόψιμο σκληρών ξερών βλαστών και κλαδιών σε καλλωπιστικούς και καρποφόρους θάμνους ή δέντρα. Προσφέρουν καλύτερο κόψιμο χωρίς προεξοχές στη βάση των βλαστών ή κοντά στα “γόνατα”, στα χαρακτηριστικά εξογκώματα που βρίσκονται κατά μήκος των βλαστών και από τα οποία αναπτύσσεται η βλάστηση αλλά και η ανθοφορία.

Ακμονοειδές κλαδευτήρι Gardena
Ακμονοειδές κλαδευτήρι για μικρά και μεσαίου μεγέθους κλαδιά

Η πάνω λεπίδα στα ακμονοειδή κλαδευτήρια είναι χαρακτηριστική καθώς είναι στενότερη και πιο κοφτερή. Αντίθετα, η κάτω λεπίδα είναι αρκετά μεγαλύτερη και συγκρατεί με τέτοιο τρόπο τα κλαδιά ώστε να μη καταστρέφεται ή συνθλίβεται ο φλοιός των κλαδιών κατά το κλάδεμα.

β) Κλαδευτήρια κυρτής λεπίδας

Τα κλαδευτήρια κυρτής λεπίδας (τύπου Bypass) προσφέρονται για το κόψιμο λουλουδιών, τρυφερών βλαστών καθώς και πράσινων κλαδιών, δηλαδή βλαστών που δεν είναι ξεροί. Στα συγκεκριμένα κλαδευτήρια, οι δύο λεπίδες κόβουν ταυτόχρονα τους βλαστούς πραγματοποιώντας κόψιμο που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ευκολία και ακρίβεια.

Κλαδευτήρι κυρτής λεπίδας Gardena
Κλαδευτήρι με κυρτή λεπίδα για τρυφερούς βλαστούς

Με τα κλαδευτήρια κυρτής λεπίδας, το κλάδεμα γίνεται κοντά στη βάση των βλαστών, χωρίς να μένει “τακούνι”, δηλαδή τμήμα βλαστού που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα κυκλοφορίας των χυμών των δέντρων και να έχουμε πιθανή προσβολή από κάποια ασθένεια.

Ανάλογα το μέγεθος της λεπίδας που διαθέτουν τα κλαδευτήρια, έχουν και συγκεκριμένες δυνατότητες κοψίματος βλαστών και κλαδιών μικρότερης ή μεγαλύτερης διαμέτρου.

γ) Πανκόφτες

Οι πανκόφτες είναι ισχυρά ψαλίδια, πού εύχρηστα και πρακτικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κόψιμο λουλουδιών και τρυφερών βλαστών στον κήπο μας και το μπαλκόνι μας.

Βέβαια, οι πανκόφτες μπορούν να αξιοποιηθούν και για άλλες χρήσεις όπως κόψιμο σπάγκου, χαρτιού, δέρματος και υφάσματος ενώ είναι ακόμα και κατάλληλοι και για χρήση στην κουζίνα μας εφόσον διαθέτουν σχετική πιστοποίηση.

Λόγω της χαρακτηριστικής συμμετρίας που διαθέτουν στον σχεδιασμό τους, οι πανκόφτες είναι εύκολοι και βολικοί στη χρήση ακόμα και για τους αριστερόχειρες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των κλαδευτηριών χειρός της Gardena

Τα κλαδευτήρια της Gardena ξεχωρίζουν στην αγορά των εργαλείων του κήπου και του μπαλκονιού, καθώς χαρακτηρίζονται από υψηλή λειτουργικότητα και εργονομία με ποιοτικά υλικά κατασκευής που προσφέρουν ασφάλεια και αξιοπιστία για πιο εύκολο και αποτελεσματικό κλάδεμα.

Συγκεκριμένα, τα κλαδευτήρια χειρός της Gardena διαθέτουν:

  • Eργονομικά διαμορφωμένες λαβές με μαλακά εξαρτήματα για πιο άνετο και ξεκούραστο χειρισμό, ακόμα και για αρχάριους στην κηπουρική.
  • Ανοξείδωτα ελατήρια που είναι ενσωματωμένα και μη αποσπώμενα, κάτι που αυξάνει την αντοχή και τη διάρκεια τους.
  • Ρυθμιζόμενο πλάτος λαβής σε αρκετά κλαδευτήρια που μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να είναι κατάλληλα για να χωρέσουν διάφορα μεγέθη χεριών.
  • Λεπίδες με αντικολλητική επίστρωση για μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο

Τι κλαδευτήρι επιλέγουμε για τα φυτά του μπαλκονιού μας;

Για το κλάδεμα των φυτών του μπαλκονιού μας, για να κόψουμε λουλούδια, νεαρούς βλαστούς και κλαδιά από τα αγαπημένα μας καλλωπιστικά φυτά χρησιμοποιήσουμε ένα κλαδευτήρι τύπου Bypass με κωδικούς 08754-30, 08854-20, 08857-20. Με τα συγκεκριμένα κλαδευτήρια κλαδεύουμε τα χρυσάνθεμα, τις ορτανσίες, τις γαρδένιες και τα γεράνια.

Ειδικά το κλαδευτήρι με κωδικό 08857-20 είναι ιδανικό και για το άνετο κόψιμο των αναρριχώμενων φυτών του μπαλκονιού μας που έχουμε σε πλαίσιο ή σε πέργκολα όπως το το γιασεμί, το φούλι, ο κισσός και το ρυγχόσπερμο.

Αν το μπαλκόνι μας είναι γεμάτο αρωματικά φυτά και μυρωδικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας όπως ο δυόσμος, η ρίγανη, ο μαϊντανός και το δεντρολίβανο, εξαιρετική επιλογή για κλαδευτήρι είναι και ο πανκόφτης της Gardena (κωδ. 08705-20) που διαθέτει ειδική πιστοποίηση (Food Approved) για την κουζίνα.

Πανκόφτης Gardena 08705-20
Ο πανκόφτης της Gardena αποτελεί ιδανική επιλογή για τα φυτά του μπαλκονιού μας

Τι κλαδευτήρι επιλέγουμε για τα φυτά του κήπου μας;

Για μπορέσουμε να κλαδέψουμε σωστά και με μεγαλύτερη άνεση, είναι σημαντικό να επιλέγουμε το κατάλληλο κλαδευτήρι ανάλογα το είδος του φυτού που θέλουμε να κλαδέψουμε και τη διάμετρο των βλαστών που θα κοπούν.

1. Κλαδευτήρι για φυλλοβόλα δέντρα και θάμνους

Για τα φυλλοβόλα φυτά του κήπου μας, δηλαδή για τα αυτά που χάνουν το φύλλωμα μέσα στο χειμώνα, χρησιμοποιούμε ένα ακμονοειδές κλαδευτήρι με κωδικούς 08903-20 και 08798-20 για να κλαδέψουμε και να αφαιρέσουμε μικρότερα ή μεγαλύτερα ξερά κλαδιά.

Τα συγκεκριμένα κλαδευτήρια είναι ιδανικά: α) για καρποφόρα δέντρα όπως η βερικοκιά, η αμυγδαλιά, η ροδακινιά, β) για καρποφόρους θάμνους όπως το βατόμουρο και το μύρτιλο και γ) αναρριχώμενα φυτά όπως η αμπέλοψη, η γλυσίνα και η βουκαμβίλια.

Κλαδευτήρι Gardena Comfort
Κλαδευτήρι Gardena ιδανικό για φυλλοβόλα δέντρα και αναρριχώμενα φυτά

2. Κλαδευτήρι για καλλωπιστικούς θάμνους

Αν ο κήπος μας περιλαμβάνει περισσότερο καλλωπιστικά φυτά και θάμνους όπως η τριανταφυλλιά, το βιβούρνο, η πικροδάφνη, η φωτίνια, το λιγούστρο και η αγγελική, μπορούμε να επιλέξουμε ένα κλαδευτήρι χειρός, ιδανικό για την κοπή νεαρών βλαστών και χλωρών ξύλων όπως τα κλαδευτήρια με κωδικούς 08904-20 και 08905-20.

Για την κοπή μεγαλύτερων σε διάμετρο νεαρών βλαστών και χλωρών κλαδιών στους καλλωπιστικούς θάμνους, μία αξιόπιστη και οικονομική επιλογή είναι το κλαδευτήρι χειρός της Gardena με κωδικό 08906-20 καθώς και το κλαδευτήρι SmartCut με κωδικό 08798-20 που διαθέτει μηχανισμό καστάνιας για αύξηση ισχύος κατά το κόψιμο.

Κλαδευτήρι Gardena Comfort
Κλαδευτήρι Gardena ιδανικό για καλλωπιστικά φυτά και θάμνους

3. Κλαδευτήρι για ετήσια και πολυετή ανθόφυτα

Πολλά ετήσια ανθόφυτα που έχουμε στον κήπο, όπως οι πετούνιες και οι πανσέδες, αλλά και τα πολυετή λουλούδια όπως το γεράνι και η γαρυφαλλιά χρειάζονται συχνό καθάρισμα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για αυτά τα φυτά προτιμούμε ένα απλό κλαδευτήρι, ιδανικό για κόψιμο λουλουδιών, νεαρών βλαστών και χλωρών λουλουδιών, όπως τα οικονομικά κλαδευτήρια της Gardena με κωδικούς 08754-30, 08854-20, 08857-20.

Κλαδευτήρι Gardena Classic
Κλαδευτήρι Gardena ιδανικό για το καθάρισμα των λουλουδιών

4. Κλαδευτήρι για καρποφόρα δέντρα

Ιδανικό για οπωροφόρα δέντρα είναι το κλαδευτήρι χειρός ΕxpertCut με κωδικό 12203-20 που απευθύνεται σε επαγγελματίες καλλιεργητές, πολύ ισχυρό με νέα διαδικασία σκλήρυνσης των λεπίδων για μεγαλύτερη αντοχή και αποτελεσματικότητα.

Για επαγγελματίες καλλιεργητές καρποφόρων δέντρων εξαιρετική επιλογή είναι και το πολύ ισχυρό κλαδευτήρι Premium με κωδικό 08702-20 που διαθέτει ακόνισμα ακριβείας για καθαρό και ακριβές κόψιμο.

Αρκετό ενδιαφέρον έχει και το καινοτόμο κλαδευτήρι χειρός μπαταρίας AssistCut με κωδικό 12222-20 που διαθέτει έξυπνο αισθητήρα για προσαρμοσμένη υποστήριξη ισχύος που κάνει πολύ εύκολη τη διαδικασία του κλαδέματος σε κλαδιά διαμέτρου 2,5 εκατοστών.

Κλαδευτήρι Χειρός Β/L
Κλαδευτήρι Gardena για την άνετη κοπή των χοντρών κλαδιών σε δέντρα

Για τη συλλογή καρπών από τα οπωροφόρα δέντρα, μπορούμε να επιλέξουμε ένα απλό οικονομικό κλαδευτήρι χειρός της Gardena με κωδικούς 08754-30, 08854-20, 08857-20 ή ένα μικρό πανκόφτη κωδ. 08704-20.

Κι ένα μυστικό για την επιλογή του κατάλληλου κλαδευτηριού

Μία σημαντική παράμετρος στην επιλογή του κατάλληλου κλαδευτηριού είναι να διερευνήσουμε αν διαθέτουν τα απαραίτητα ανταλλακτικά όπως λάμες και ελατήρια, ώστε να μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε πλήρως λειτουργικά και να τα χρησιμοποιούμε για πολλά χρόνια.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση
Gardena

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ