Πώς επιλέγουμε λίπασμα για ορχιδέες;

λιπασμα για ορχιδεες compo

Οι ορχιδέες είναι μία πολύ δημοφιλής κατηγορία καλλωπιστικών φυτών με πανέμορφα λουλούδια σε έντονα χρώματα που διατηρούνται ανθισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Λόγω της μοναδικής εξωτικής ομορφιάς που διαθέτουν, οι ορχιδέες επιλέγονται συχνά ως φυτά εσωτερικού χώρου για διακόσμηση σε σπίτια, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους.

Αν και έχει τη φήμη του ευαίσθητου φυτού, με την κατάλληλη περιποίηση η ορχιδέα δίνει ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Στη φροντίδα της ορχιδέας, εκτός από το σωστό πότισμα, η προσθήκη λιπάσματος αποτελεί βασική προϋπόθεση που μας εξασφαλίζει πλούσια ανθοφορία και καταπράσινο φύλλωμα.

Αν δεν βάλουμε λίπασμα στις ορχιδέες μας, θα παραμείνουν καχεκτικές με μειωμένη ανθοφορία, αδύναμη βλάστηση και κιτρινισμένα φύλλα.

Για την ασφαλή και αποτελεσματική λίπανση της ορχιδέας, προμηθευόμαστε μόνο εξειδικευμένα λιπάσματα για ορχιδέα και αποφεύγουμε τα λιπάσματα γενικής χρήσης.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα λιπάσματα για ορχιδέες και πώς τα εφαρμόζουμε σωστά, ώστε να απολαμβάνουμε εντυπωσιακά λουλούδια και να δώσουμε μία χρωματιστή νότα στο χώρο μας.

Πώς επιλέγουμε λίπασμα για ορχιδέες και πώς εφαρμόζεται;

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι εξειδικευμένου λιπάσματος Compo για τις ορχιδέες που βρίσκουμε σε επιλεγμένα φυτώρια, γεωπονικά καταστήματα και garden center.

Η γκάμα των εξειδικευμένων λιπασμάτων για ορχιδέα της Compo περιέχει το υγρό λίπασμα, το λίπασμα σε αμπούλα, το λίπασμα σε sticks και το σπρέι για τα φύλλα.

Τα συγκεκριμένα λιπάσματα για ορχιδέα προσφέρουν πλήρη κάλυψη των αναγκών για ζωηρή βλάστηση, όμορφη εμφάνιση, και πλούσια ανθοφορία.

Ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης, την ανθοφορία και της ανάγκες φροντίδας της ορχιδέας, επιλέγουμε το κατάλληλο λίπασμα, ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες εφαρμογής.

1. Compo υγρό λίπασμα για ορχιδέες

Η κλασική επιλογή λιπάσματος για τους φανατικούς φίλους της ορχιδέας είναι το Compo υγρό λίπασμα για ορχιδέες, ειδικά προσαρμοσμένο, για τις ανάγκες όλων των ειδών και ποικιλιών ορχιδέας.

Λόγω της ήπια σύνθεσης του με λίπασμα αζώτου, λίπασμα φωσφόρου, λίπασμα καλίου, καθώς επίσης ιχνοστοιχείων όπως ο ψευδάργυρος και το βόριο, το υγρό λίπασμα της Compo εξασφαλίζει πλούσια ανθοφορία ορχιδέες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, το υγρό λίπασμα για την ορχιδέα ενισχύει το πρασίνισμα του φυλλώματος, την ανάπτυξη των ριζών και την ανθεκτικότητα του φυτού σε δυσμενείς συνθήκες.

– Οδηγίες εφαρμογής

Το υγρό λίπασμα εφαρμόζεται με το πότισμα μία φορά την εβδομάδα από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο και μία φορά κάθε δύο βδομάδες την περίοδο του χειμώνα.

Διατίθεται σε συσκευασία 250 ml με ειδικό καπάκι-δοσομετρητή για ευκολότερη αραίωση στο νερό του ποτίσματος κατά την εφαρμογή.

Η διάλυση του υγρού λιπάσματος της Compo, εκτός από το ποτιστήρι, μπορεί να γίνει και σε πλαστική λεκάνη με νερό όταν τοποθετούμε μέσα τη γλάστρα της ορχιδέας για μερικά λεπτά ώστε να την ποτίσουμε.

Compo υγρό λιπασμα για ορχιδεες
Compo υγρό λίπασμα για ορχιδέες

2. Compo λίπασμα για ορχιδέες σε αμπούλα

Ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να βάλουμε λίπασμα στις ορχιδέες, είναι το Compo λίπασμα για ορχιδέες σε αμπούλα.

Η αμπούλα για ορχιδέα περιέχει ειδικό αραιωμένο διάλυμα λιπάσματος, ιδανικό για την αναζωογόνηση ταλαιπωρημένων φυτών ορχιδέας που δεν ανθίζουν ή έχουν κιτρινισμένα φύλλα.

Διαθέτει μία ήπια φόρμουλα για όμορφα λουλούδια και πρασίνισμα φυλλώματος παρέχοντας θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία στα φυτά ορχιδέας για διάστημα 4 εβδομάδων.

– Οδηγίες εφαρμογής

To λίπασμα σε αμπούλα εφαρμόζεται κάθε 1-2 μήνες σε όλους τους τύπους της ορχιδέας.

Διατίθεται σε συσκευασία 30 ml έτοιμη προς χρήση, χωρίς να χρειάζεται δοσολογία και αραίωση.

Τοποθετούμε μία αμπούλα σε κάθε φυτό, βυθίζοντας την κορυφή στο υπόστρωμα της ορχιδέας αφού πρώτα κόψουμε με ένα ψαλίδι τη διακεκομμένης γραμμή που υπάρχει στο άκρο της αμπούλας.

λιπασμα για ορχιδεες σε αμπουλα compo
Compo λίπασμα σε αμπούλα για ορχιδέα

3. Compo λίπασμα για ορχιδέες σε sticks

Αν ο χρόνος μας είναι σχετικά περιορισμένος, όπως συμβαίνει σε γραφεία και επαγγελματικούς χώρους, ιδανική λύση για λίπασμα ορχιδέας είναι τα sticks.

Κάθε stick Compo λιπάσματος για ορχιδέες περιέχει όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία για την φροντίδα της ώστε να απολαύσουμε υπέροχα λουλούδια και πράσινα φύλλα.

Το λίπασμα σε sticks για ορχιδέες προσφέρει μακροχρόνιο αποτέλεσμα 3 μηνών στα φυτά ορχιδέας, καθώς αποδεσμεύεται σταδιακά ενισχύοντας την βλάστηση και την ανθοφορία τους.

– Οδηγίες εφαρμογής

Σε μικρές γλάστρες ορχιδέας διαμέτρου μικρότερη των 10 εκατοστών, τοποθετούμε 2 sticks λιπάσματος Compo μέσα στο υπόστρωμα κάθε γλάστρας κοντά στις ρίζες του φυτού.

Σε μεγαλύτερες γλάστρες ορχιδέας, διαμέτρου 15 εκατοστών, τοποθετούμε 3 sticks λιπάσματος ενώ σε πιο μεγάλες γλάστρες ορχιδέας που φθάνουν σε διάμετρο 20 εκατοστών, προσθέτουμε 5 sticks.

Tα Compo sticks για ορχιδέες διατίθονται σε πρακτική και οικονομική συσκευασία 20 τεμαχίων.

λιπασμα για ορχιδεες σε sticks
Compo sticks για ορχιδέες

4. Compo υγρό spray για τα φύλλα της ορχιδέας

Για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την εμφάνιση της ορχιδέας μας, χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά το Compo σπρέι για ορχιδέες.

Η μοναδική σύσταση του υγρού για τα φύλλα ορχιδέας περιέχει λίπασμα αζώτου και εξασφαλίζει την τέλεια εμφάνιση καταπράσινου φυλλώματος, ενώ παράλληλα ενισχύει σημαντικά την άνθηση της ορχιδέας.

Επιπλέον, προσφέρει βαθιά ενυδάτωση στο φύλλωμα δημιουργώντας ιδανικό κλίμα για ορχιδέες, χωρίς να προκαλεί λεκέδες στα πράσινα φύλλα καθώς απωθεί την σκόνη.

– Οδηγίες εφαρμογής

Το σπρέι για ορχιδέες είναι έτοιμο προς χρήση και το ψεκάζουμε στα φύλλα της ορχιδέας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Κατά τον ψεκασμό, προσέχουμε το υγρό να μην έρχεται σε επαφή με τα άνθη του φυτού, καθώς μπορεί να προκαλέσουμε εγκαύματα.

To Compo υγρό για φύλλα ορχιδέας φύλλων διατίθεται σε πρακτική συσκευασία 250ml με ειδικό μπεκ ψεκασμού.

υγρο για τα φυλλα της ορχιδεας
Compo σπρέι για ορχιδέες

Κι ένα μυστικό για το λίπασμα της ορχιδέας

Για να απορροφήσουν οι ορχιδέες αποτελεσματικά το λίπασμα που προσθέτουμε, χρειάζονται καλής ποιότητας υπόστρωμα, όπως το Compo Sana που περιέχει εξαιρετική πευκόφλουδα και εξασφαλίζει καλή στήριξη, διατήρηση υγρασίας και αερισμό των ριζών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (16)

  1. Ελένη Ελευθερίου
    21/10/2023

    Τα έχω δοκιμάσει όλα και αυτό που προτιμώ είναι η αμπούλα. Βάζω και το σπρέι στα φύλλα όταν είναι ανθισμένες.

  2. Μάνος
    04/10/2023

    Ποιο κρατάει περισσότερο.. η αμπουλα η τα στικ

  3. Ελένη Κουρουτζή
    15/09/2023

    Το λίπασμα στις ορχιδέες το βάζουμε όλο τον χρόνο; Σε ποιες περιόδους το έχουν περισσότερο ανάγκη;

    • Μεγαλύτερη ανάγκη έχουν την άνοιξη και το φθινόπωρο και γενικότερα κατά την περίοδο ανάπτυξης των ανθοφόρων βλαστών.

  4. Γιάννα
    08/04/2023

    Ποιο λίπασμα να πάρω για πλούσια ανθοφορία που να καλύπτει όλες τις ανάγκες της ορχιδέας;

  5. Ειρήνη
    13/03/2023

    Οι σιμπιντιουμ που έχω έξω,δε μου δίνουν ανθό, πάρα το λίπασμα που βάζω,έχω 2 μεγάλες γλάστρες,χρόνια τώρα,γεμάτες από το φυτό,η μία έβγαζε για κάποια χρόνια, η αλλη ποτε

  6. Αργυρώ
    13/03/2023

    Ευχαριστούμε! Επιτρεπεται το λίπασμα σε ανθισμενες ορχιδέες ή με μπουμπούκια;

    • Καλησπέρα Αργυρώ! Μπορείς να βάλεις ειδικό υγρό λίπασμα για ορχιδέες Compo με αμπούλες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας που έχει σταθερή διάλυση και έχει ετοιμόχρηστη εφαρμογή.

  7. Έλενα
    12/03/2023

    Καλημέρα και σας ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές. Ισχύει πως όταν βρίσκονται σε ανθοφορία οι ορχιδέες δεν πρέπει να τους βάζουμε λίπασμα;

    • Κατά την διάρκεια ανθοφορίας, μπορείς να βάζεις το υγρό λίπασμα σε αμπούλα για ορχιδέα που έχει σταθερή και ασφαλή διάλυση και ενισχύει την ανθοφορία.

  8. Γιαννης
    11/03/2023

    Ποιο ειναι καλυτερο λιπασμα για ορχιδεα συμπιντιουμ εξωτερικου χωρου;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ