εικόνα

Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Εαν ψάχνουμε για όμορφο φυτό εσωτερικού χώρου που δεν θέλει πολύ φροντίδα, τότε μάλλον βρήκαμε το κατάλληλο. Η δράκαινα είναι ένα εντυπωσιακό δενδροειδές φυτό με σχετικά αργή ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1-2 μέτρα. Ξεχωρίζει για τον κορμό της και τα μυτερά λογχοειδή φύλλα της που διαφέρουν ανάλογα με το είδος δράκαινας που επιλέγουμε. Η δράκαινα έχει καταγωγή από τα τροπικές χώρες της Αφρικής και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε σαλόνια και επαγγελματικούς χωρούς, καθώς έχει την δυνατότητα να επιβιώνει ακόμα και σε σημεία με λίγο φως. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες για να επιλέξουμε με πιο γνωστή την δράκαινα μαρτζινάτα, την δράκαινα φράγκρανς (αρωματική), ενώ ενδιαφέρουσα είναι και η ποικιλία «λέμον» με χαρακτηριστικά κιτρινοπράσινα φύλλα που χρειάζονται λίγο περισσότερο φως από τις υπόλοιπες δράκαινες. Επίσης, το διάσημο λάκι μπαμπού αποτελεί κι αυτό ένα είδος δράκαινας. Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα της δράκαινας και πώς μπορούμε να τη διατηρήσουμε μέσα στο σπίτι μας.

 

Τι συνθήκες χρειάζεται η δράκαινα μέσα στο σπίτι;

 

Η δράκαινα είναι φυτό που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ευδοκιμεί σε φωτεινά μέρη που δεν την χτυπά άμεσα το ηλιακό φως, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι ανθεκτική και μπορεί να επιβιώσει και σε χώρους που έχουν λιγότερο φως. Μπορούμε να την τοποθετήσουμε και στο μπαλκόνι μας, αρκεί την τοποθετήσουμε σε σκιερή θέση, φροντίζοντας να την προστατεύουμε από τις χαμηλές νυχτερινές θερμοκρασίες του χειμώνα μεταφέροντας την μέσα στο σπίτι. Κατάλληλες θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί η δράκαινα είναι μεταξύ των 16-25°C. Καλό είναι να διατηρούμε τη δράκαινα μακριά από πηγές θερμότητας, όπως τζάκι και καλοριφέρ, καθώς και από τα ψυχρά ρεύματα των κλιματιστικών την περίοδο του καλοκαιριού.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η δράκαινα;

 

Η δράκαινα χρειάζεται πότισμα περίπου κάθε 10 μέρες, ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού ποτίζουμε κάθε 5 μέρες. Πριν ποτίσουμε τη δράκαινα ελέγχουμε ότι το χώμα της έχει στεγνώσει. Αν δεν την ποτίζουμε επαρκώς, θα παρατηρήσουμε ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων που μαρτυρούν ότι το φυτό μας χρειάζεται περισσότερο νερό. Αν τα φύλλα της δράκαινας κιτρινίζουν, αυτό σημαίνει ότι δέχεται υπερβολικό πότισμα. Για να βοηθήσουμε τη δράκαινα να αναπτυχθεί, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά 1-2 φορές το μήνα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ η συμπληρωματική λίπανση με σίδηρο θα βοηθήσει στο έντονο πρασίνισμα του φυλλώματος.

 

Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η δράκαινα;

 

H δράκαινα χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα περίπου κάθε 2 χρόνια όταν γεμίσουν ασφυκτικά οι ρίζες μέσα στη γλάστρα. Η μεταφύτευση καλό είναι να γίνεται μέσα στην άνοιξη ή αρχές φθινοπώρου χρησιμοποιώντας ειδικό φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου με αρκετό περλίτη και ελαφρόπετρα για να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Σχετικά με την αντιμετώπιση του εντόμου του ψευδόκοκκου και του τετράνυχου που προσβάλλουν την δράκαινα, ο προληπτικός ψεκασμός με διάλυμα τριμμένου σαπουνιού ή φυσικής πυρεθρίνης κάθε 2 βδομάδες είναι πολύ βοηθητικός.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η δράκαινα;

 

Κλαδεύουμε την δράκαινα την περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου για να ελέγξουμε το ύψος της και να διαμορφώσουμε το σχήμα της. Ο πολλαπλασιασμός της δράκαινας γίνεται πολύ εύκολα με τη μέθοδο των μοσχευμάτων κόβοντας βλαστούς μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφή του βλαστού και από τη βάση, στις αρχές της άνοιξης. Φυτεύουμε τα μοσχεύματα της δράκαινας σε γλάστρες με αφράτο φυτόχωμα σε δροσερό υγρό περιβάλλον και θερμοκρασία περίπου 20°C και σε 2-3 μήνες όταν τα μοσχεύματα αναπτύξουν ρίζα τα ματαφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα.

 


Λάκυ μπαμπού, ένα τυχερό φυτό
Λάκι μπαμπού, ένα ξεχωριστό είδος δράκαινας


 

Κι ένα μυστικό για τη δράκαινα

 

Η δράκαινα θεωρείται ένα από τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι και στο γραφείο απορροφώνατας τοξικές ουσίες και δημιουργώντας ένα πιο υγιές περιβάλλον για να αναπνέουμε.

 

Περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου

 

Δες πληροφορίες για την φροντίδα περισσότερων φυτών εσωτερικού χώρου στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει
 
Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς
Zαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Mονστέρα, εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Σπαθίφυλλο για καθαρό αέρα στο σπίτι και στο γραφείο
Συμβουλές φροντίδας για το ανθούριο
Κέντια, ένα κομψό φυτό εσωτερικού χώρου
6 μυστικά για φροντίδα ορχιδέας
Κρότωνας, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά χρώματα
Συμβουλές φροντίδας για τη σεφλέρα
Nτιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Γιούκα, συμβουλές φροντίδας
5 μυστικά για φροντίδα φίκου βενιαμίν
Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα
Συμβουλές φροντίδας για τα φυτά εσωτερικού χώρου
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (32)

σχολιαστής
Γεωργία 25 Νοεμβρίου 2020

εχω μια δρακαινα 1 χρόνο και εχει 2 κορμούς .
μεχρι τωρα την είχα εξω στο μπαλκονι και ηταν πρασινη πρασινη .μολις την μετεφερα μεσα τα φυλλα στον ενα κορμο δεν ειναι ορθια και κιτρινιζουν και πέφτουν σιγα σιγα.
δν εχω βάλει καθολου λιπασμα
μηπως χρειαζεται κατι να βκάνω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 26 Νοεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Γεωργία. Πιθανότατα κιτρινίζουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή κακού αερισμού. Πότιζε όταν στεγνώνει το χώμα, μία φορά τη βδομάδα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Διαμαντής 18 Νοεμβρίου 2020

Κώστα καλησπέρα και σε ευχαριστούμε για τις συμβουλές. Θα ήθελα να μοιραστώ και το δικό μου πρόβλημα με την Δράκαινα. Τα καινούργια φύλλα της και κάποια πιο ώριμα μοιάζουν ξεθωριασμένα και έχουν λευκή απόχρωση,από τον Οκτώβριο και μετά. Είμαι σίγουρος ότι δεν οφείλεται σε τετρανυχο ή κάτι παρόμοιο.Της πρόσθεσα 2 φορές λίπασμα από τότε,ωστόσο δεν βλέπω βελτίωση.Υπαρχει κάτι που μπορώ να κάνω?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Νοεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Διαμαντή. Το ξεθώριασμα στο φύλλωμα της δράκαινας και η λευκή απόχρωση πιθανότατα οφείλεται σε ανεπαρκή φωτισμό. Εξασφάλισε μία πιο φωτεινή θέση για την δράκαινα που δεν την κτυπάνε όμως οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνος 26 Σεπτεμβρίου 2020

Καλημέρα σας και μπράβο σας για μια από τις πιο βοηθητικές ιστοσελίδας στα Ελληνικά σε σχέση με τα φυτά.
Εγώ θέλω επειγόντως την βοήθεια σάς. Έχω μια Δράκαινα Μαρτζινατα με ένα βασικό κορμό και τέσσερις διακλαδώσεις περίπου ένα μήνα και έχει αρχίσει να κιτρινίζει τα φύλλα στις άκρες και να τα ρίχνει μετά από λίγο καιρό.. επίσης τα φύλλα των κορυφών της έχουν κιτρινίσει και ζαρωσει. Έχω ελλατωσει το πότισμα αλλά δεν βλέπω βελτίωση… Πως μπορώ να την σώσω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 26 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλημέρα Κωνσταντίνε και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Εξασφάλισε μία φωτεινή θέση για τη δράκαινα μαρτζινάτα που δεν την κτυπά απευθείας ο ήλιος. Πότιζε μία φορά την εβδομάδα αλλά φρόντισε να ελέγξεις ότι στραγγίζει το χώμα. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για τόνωση του φυλλώματος.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κατερίνα 11 Ιουλίου 2020

Mιας και μου δωσατε πολύ χρήσιμες πληροφορίες τις προάλλες, σκέφτηκα να σας κάνω μια ερώτηση και για τη δράκαινα μου! Επειδή κάτι έχει πάθει κ τη νοιάζομαι σκέφτηκα να δοκιμάσω να πάρω μια συμβουλή. Την έχω από το Νοέμβρη και ως τώρα πήγαινε περιφημα, είχε ψηλώσει κ όλα καλά. Ξαφνικά αρχισαν να κιτρινίζουν τα φύλλα της από κάτω προς τα πάνω και ο κορμός στο πάνω μέρος φαίνεται κάπως ζαρωμενος. Θέλω πάρα πολύ να την σώσω αλλά δεν είμαι σίγουρη τι φταίει! Στο μεταξύ δεν άλλαξα καμία συνήθεια στο φως ή στο πότισμα

Απάντηση
σχολιαστής
Βούλα 16 Ιουνίου 2020

Εχω αγοράσει μια δρακαινα εδώ και ένα μήνα στις άκρες τα φύλα γίνονται ξηρά και καφέ και κάνουν κάτι σαν καφέ γραμμές τα φύλλα στη μέση την ποτιζω όταν στεγνώσει το χώμα μετά από 1 βδομάδα σίγουρα τι μπορώ να κάνω να την σώσω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 16 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Βούλα. Η δράκαινα θέλει δροσερό περιβάλλον που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Οι ξηράνσεις πιθανότατα γιαυτό το λόγο εμφανίζονται. Ψέκασε με ένα ψεκαστηράκι με νερό το φύλλωμα της δράκαινας για δροσισμό.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Βούλα 2 Οκτωβρίου 2020

   Καλησπέρα σας! Έχω μια δρακαινα από τον Μάιο τώρα τελευταία κάποια φύλλα κοκκινιζουν και μετά πέφτουν η αν τα τραβήξεις ξεκόλλανε ρίχνει περίπου ένα φύλλο την εβδομάδα.. Τι μπορεί να φταίει;
   Ευχαριστώ!

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Οκτωβρίου 2020

    Καλημέρα Βούλα. Εξασφάλισε μία φωτεινή θέση για την δράκαινα που δεν την χτυπά απευθείας ο ήλιος και κάνε πότισμα μία φορά την εβδομάδα.

    Απάντηση
     σχολιαστής
     Βούλα 10 Νοεμβρίου 2020

     Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας με έχουν βοηθήσει πολυ.
     Ενώ εχει βγάλει νέα μικρα φυλλα που είναι λεπτά δν έχει πάρει καθόλου σε ύψος θα πρεπει να την μεταφυτεύσω;
     την έχω στο αρχικο γλαστράκι απο τον απρίλιο που την αγορασα.
     ευχαριστώ πολυ!

     Απάντηση
      σχολιαστής
      Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 10 Νοεμβρίου 2020

      Καλησπέρα Βούλα. Μεταφύτευσε άμεσα την δράκαινα σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί καλύτερα. Εξασφάλισε φωτεινή θέση για να αναπτυχθεί καλύτερα.

σχολιαστής
Γεωργία 24 Μαΐου 2020

Καλημέρα σας!!!!Έχω μια δράκαινα μαρτζινατα με 2 κορμους που στον έναν έχουν πέσει όλα τα φύλλα.Απο τα παραπάνω καταλαβαίνω ότι πρέπει να την κλαδεψω.Να κλαδεψω τον γυμνό κορμο η όλο το φυτό;Και πως ακριβώς;Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργία 5 Απριλίου 2020

εχω μια δράκαινα 1 χρόνο και έχει 3 κορμούς στον ένα κορμό έπεσαν τα φύλλα και στην άκρη ο κορμός έχει μαυρίσει και μαλακώσει τι να κάνω?

Απάντηση
σχολιαστής
Klaudia 1 Μαρτίου 2020

Καλησπέρα σας! Έχω πάρει μια δράκαινα τέσσερις μήνες τώρα και όσο πάει τα φύλλα της μαυρίζουν στις άκρες όλο και περισσότερο. Έχω δοκιμάσει να ποτίζω μια φορά την εβδομάδα και μετά πολύ πιο αραιά αλλά δεν βλέπω βελτίωση. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;

Απάντηση
σχολιαστής
Valentina 23 Ιανουαρίου 2020

Καλησπέρα! Θα ήθελα να μου πείτε αν γνωρίζετε γιατί σκίζονται τα φύλλα της δράκαινας μου και μαυρίζουν στις άκρες. Ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Ιανουαρίου 2020

  Καλησπέρα Βαλεντίνα. Το σκίσιμο στα φύλλα της δράκαινας οφείλεται στην ξηρότητα του περιβάλλοντος, δηλαδή στην χαμηλή υγρασία. Καλό θα ήταν να βρέχεις τα φύλλα της δράκαινας πρωινή ώρα κάθε 2-3 μέρες. Το μάυρισμα στις άκρες των φύλλων της δράκαινας οφείλεται πιθανότατα σε υπερβολικό πότισμα ή κακή αποστράγγιση της γλάστρας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Βικτωρια 13 Νοεμβρίου 2019

καλησπερα
εχω μια δρακαινα φραγκανς.Καποια φυλλα ειναι πρασινα στο μεγαλυτερο μερος,λιγο κιτρινα και στην ακρη καφε.Την ποτιζα μια φορα την εβδομαδα,τωρα το εχω αραιωσει.Τι κανουμε με αυτα τα φυλλα,τα αφηνω οπως ειναι?κατα τα αλλα φαινεται να πηγαινει καλα,εχουν βγει απο κατω αρκετα καινουργια
ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 14 Νοεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Βικτώρια. Μπορείς να προσθέσεις λίγο λίπασμα σιδήρου για να πρσσινίσει η δράκαινα. Μην βιαστείς να αφαιρέσεις τα φύλλα καθώς μπορείς να περιμένεις λίγες εβδομάδες για αν επανέλθουν σε καλύτερη κατάσταση.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΕΛΕΝΗ 14 Οκτωβρίου 2019

Καλημέρα
Έχω μια δράκαινα ,η οποία έχει φτάσει στο ταβάνι σε ύψος 2 μέτρων και κάτι . Την έχω 18 χρόνια.Θεωρώ ότι έχει βρεί το χώρο της και μεγαλώνει κανονικά .Τα περισσότερα από τα καινούργια φύλλα δεν έχουν τη χαρακτηριστική ρίγα .
Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Εριακι 23 Ιουνίου 2019

Τα φύλλα της δράκαινας μαρτζινατα τσακίζουν με το που βγαίνουν τα καινούρια στη μέση τι συμβαίνει;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Ιουνίου 2019

  Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη θρεπτικών στοιχείων καθώς και σε ξηρότητα του περιβάλλοντος που βρίσκεται η δράκαινα σου. θα σου πρότεινα να προσθέσεις υγρό λιπασμα για πράσινα φυτά καθώς και να κάνεις διαβροχή του φυλλλώματος.

  Απάντηση
σχολιαστής
Stevi 8 Μαΐου 2019

Καλησπερα, εχω παρε μια δρακαινα εδω και 3ις μηνες ολα καλα μεχρι που εδω και μια βδομαδα εχει αρχισει να μαδαει, της πεφτουν ολα τα φυλλα . Τα φυλλα της φαινονται απολυτα υγιη, ουτε κιτρινα ειναι ουτε εχουν ξεραθει. Τι φταει ? να τη κλαδεψω?

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.