Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Εαν ψάχνουμε για όμορφο φυτό εσωτερικού χώρου που δεν θέλει πολύ φροντίδα, τότε μάλλον βρήκαμε το κατάλληλο. Η δράκαινα είναι ένα εντυπωσιακό δενδροειδές φυτό με σχετικά αργή ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1-2 μέτρα. Ξεχωρίζει για τον κορμό της και τα μυτερά λογχοειδή φύλλα της που διαφέρουν ανάλογα με το είδος δράκαινας που επιλέγουμε. Η δράκαινα έχει καταγωγή από τα τροπικές χώρες της Αφρικής και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε σαλόνια και επαγγελματικούς χωρούς, καθώς έχει την δυνατότητα να επιβιώνει ακόμα και σε σημεία με λίγο φως.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες για να επιλέξουμε με πιο γνωστή την δράκαινα μαρτζινάτα, την δράκαινα φράγκρανς (αρωματική), ενώ ενδιαφέρουσα είναι και η ποικιλία “λέμον” με χαρακτηριστικά κιτρινοπράσινα φύλλα που χρειάζονται λίγο περισσότερο φως από τις υπόλοιπες δράκαινες. Επίσης, το διάσημο λάκι μπαμπού αποτελεί κι αυτό ένα είδος δράκαινας. Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα της δράκαινας και πώς μπορούμε να τη διατηρήσουμε μέσα στο σπίτι μας.

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η δράκαινα μέσα στο σπίτι;

Η δράκαινα είναι φυτό που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ευδοκιμεί σε φωτεινά μέρη που δεν την χτυπά άμεσα το ηλιακό φως, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι ανθεκτική και μπορεί να επιβιώσει και σε χώρους που έχουν λιγότερο φως.

Μπορούμε να την τοποθετήσουμε και στο μπαλκόνι μας, αρκεί την τοποθετήσουμε σε σκιερή θέση, φροντίζοντας να την προστατεύουμε από τις χαμηλές νυχτερινές θερμοκρασίες του χειμώνα μεταφέροντας την μέσα στο σπίτι.

Κατάλληλες θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί η δράκαινα είναι μεταξύ των 16-25°C. Καλό είναι να διατηρούμε τη δράκαινα μακριά από πηγές θερμότητας, όπως τζάκι και καλοριφέρ, καθώς και από τα ψυχρά ρεύματα των κλιματιστικών την περίοδο του καλοκαιριού.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η δράκαινα;

Η δράκαινα χρειάζεται πότισμα περίπου κάθε 10 μέρες, ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού ποτίζουμε κάθε 5 μέρες. Πριν ποτίσουμε τη δράκαινα ελέγχουμε ότι το χώμα της έχει στεγνώσει.

Αν δεν την ποτίζουμε επαρκώς, θα παρατηρήσουμε ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων που μαρτυρούν ότι το φυτό μας χρειάζεται περισσότερο νερό. Αν τα φύλλα της δράκαινας κιτρινίζουν, αυτό σημαίνει ότι δέχεται υπερβολικό πότισμα.

Για να βοηθήσουμε τη δράκαινα να αναπτυχθεί, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά 1-2 φορές το μήνα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ η συμπληρωματική λίπανση με σίδηρο θα βοηθήσει στο έντονο πρασίνισμα του φυλλώματος.

3. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η δράκαινα;

H δράκαινα χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα περίπου κάθε 2 χρόνια όταν γεμίσουν ασφυκτικά οι ρίζες μέσα στη γλάστρα. Η μεταφύτευση καλό είναι να γίνεται μέσα στην άνοιξη ή αρχές φθινοπώρου χρησιμοποιώντας ειδικό φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου με αρκετό περλίτη και ελαφρόπετρα για να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

Σχετικά με την αντιμετώπιση του εντόμου του ψευδόκοκκου και του τετράνυχου που προσβάλλουν την δράκαινα, ο προληπτικός ψεκασμός με διάλυμα τριμμένου σαπουνιού ή φυσικής πυρεθρίνης κάθε 2 βδομάδες είναι πολύ βοηθητικός.

4. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η δράκαινα;

Κλαδεύουμε την δράκαινα την περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου για να ελέγξουμε το ύψος της και να διαμορφώσουμε το σχήμα της. Ο πολλαπλασιασμός της δράκαινας γίνεται πολύ εύκολα με τη μέθοδο των μοσχευμάτων κόβοντας βλαστούς μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφή του βλαστού και από τη βάση, στις αρχές της άνοιξης.

Φυτεύουμε τα μοσχεύματα της δράκαινας σε γλάστρες με αφράτο φυτόχωμα σε δροσερό υγρό περιβάλλον και θερμοκρασία περίπου 20°C και σε 2-3 μήνες όταν τα μοσχεύματα αναπτύξουν ρίζα τα ματαφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα.

5. Κι ένα μυστικό για τη δράκαινα

Η δράκαινα θεωρείται ένα από τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι και στο γραφείο απορροφώνατας τοξικές ουσίες και δημιουργώντας ένα πιο υγιές περιβάλλον για να αναπνέουμε.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (92)

 1. Στέλλα
  21/01/2024

  Καλημέρα! Έχω αγορασει μια δράκαινα εδώ και κάποιους μήνες και έχω παρατηρήσει ότι οι άκρες της μαυρίζουν αλλά η υφή παρεμένει ίδια. Επίσης αυτο το μαυρισμα αν το αφαιρεσω επανέρχεται ενώ υπάρχουν κα πτώσεις κάποιων φύλλων. Σε τι μπορεί να οφείλεται;

  • Μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή μπορεί να βρίσκεται σε ξηρό περιβάλλον και σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού.

 2. Ελεωνόρα Ελευθεριάδου
  15/01/2024

  Έχω μια δράκαινα πολλά χρόνια και φέτος μου χάρισε τα άνθη της (δεν το περίμενα δεν είδα ποτέ φωτογραφία με άνθη), επίσης είναι και πολύ αρωματικά, μυρίζουν πολύ ωραία και έντονα.

 3. Έλενα
  28/10/2023

  Η δρακενα μου πρόσεξα ότι έχει στη φυλλομα του κάτι άσπρα σαν αυγά και κάνει στυγματα στα φύλλα και χαλάνε. Με τι να τα ψεκασω

 4. Κατερίνα
  24/08/2023

  Καλησπέρα σας, αρχικά σας ευχαριστούμε πολύ για όλες τις οδηγίες και τις συμβουλές! Έχω μια δράκαινα (εδω και 1,5 χρόνο) με 2 κορμούς όπου ο ψηλότερος (ο οποίος γέρνει) τις τελευταίες 2-3 βδομάδες χάνει συνεχώς τα κάτω φύλλα του, έχουν μείνει ελάχιστα και τώρα παρατήρησα ότι έχει αρχίσει να μαλακώνει ο κορμός χαμηλά και η ρίζα. Μπορώ να το ΄σώσω το φυτο ΄κι αν ναι με ποιον τρόπο? Ο μικρότερος κορμός φαίνεται οκ προς το παρόν.

  • Πιθανότατα, οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα. Μείωσε το πότισμα και κλάδεψε από χαμηλά τους μαλακούς κορμούς μήπως αναβλαστήσουν.

 5. Θοδωρής
  06/07/2023

  Καλησπέρα κ. Λιονουδάκη. Έχω μια δράκαινα lime περίπου 80 εκ. Ύψος. Τον τελευταίο μήνα μαυρίζουν οι άκρες των φύλλων, μάλιστα τα μικρά φύλλα τα κάτω όχι στην κορυφή είναι ολόμαυρα. Δεν την ποτίζω πολύ, κάθε 7-10 μέρες μισό λίτρο νερό επειδή στο παρελθόν είχε σαπίζει άλλο κλαδί που είχε μέσα. Τι μπορεί να φταίει; Έχει έμμεσο φως.

  • Φρόντισε να είναι σε σημείο με καλύτερο αερισμό και ψέκασε την με σκεύασμα χαλκού. Μπορεί να χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

 6. ΠΗΝΕΛΟΠΗ
  10/12/2022

  Γεια σας,
  Κατ’αρχας θα ηθελα να σας ευχαριστησω για τις πολυτιμες συμβουλες-απαντησεις που δινετε στα ερωτηματα μας σχετικα με τα φυτα μας!
  Εχω μια δρακαινα με 3 κορμους εδω και αρκετα χρονια η οποια ειχε διαφορες διακυμανσεις ως αναφορα την προοδο-αναπτυξη της .Επεζησε ωστοσο.Το καλοκαιρι την εβγαλα στο μπαλκονι(προστατευμενη απο το δυνατο ηλιο)για καποιες μερες και για πρωτη φορα ειδα να μεγαλωνει ενα νεο φυτο διπλα στον κεντρικο κορμο της.Οι 3 κορμοι της προσεξα οτι δεν αναπτυσσονται,εχουν παραμεινει λεπτοι με λιγοστα φυλλα (σιγα-σιγα χαλανε τα φυλλα,καθως ξεκινανε να καφεδιζουν στις ακρες και στη συνεχεια να μαραινονται, και αναγκαστικα τα κοβω).Επειδη δεν ξερω τι θα πρεπει να κανω στην προκειμενη φαση του φυτου ζητω τη βοηθεια σας!!!
  Σας ευχαριστω εκ των προτερων!!!

  • Καλησπέρα Πηνελόπη. Διατήρησε σε φωτεινό σημείο τη δράκαινα μέσα στο σπίτι και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

   • ΠΗΝΕΛΟΠΗ
    12/12/2022

    Σας ευχαριστω πολυ!!!
    Το νεο φυτο(παραφυαδα να το πω?)θα πρεπει να το μεταφυτευσω και αν ναι ποτε μπορω?

    • Μπορείς να το μεταφυτεύσεις και αυτή την εποχή, αφού το φυτό είναι σε εσωτερικό χώρο.

     • ΠΗΝΕΛΟΠΗ
      14/01/2023

      Σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση!!!!Καλη Χρονια ευχομαι με Υγεια!!!!

 7. Άγγελος
  19/09/2022

  Καλησπέρα σας. Παρακολουθώ όλα τα σχόλια παρόλα αυτά δεν ξέρω πως να δράσω στην δική μου περίπτωση.
  Είναι 3 δράκαινες σε μια γλάστρα περίπου 5-7λιτρων, η ψηλότερη περίπου στο 1,60.
  Μετά τις διακοπές 20μερες άρχισε να ρίχνει τα φύλλα, έβγαλε καινουργια και πάλι κοντεύουν να πέσουν σχεδόν όλα. Πριν φυγω την είχα ποτίσει με ελαφρύ λίπασμα 19-6-6.
  Πάνε να βγουν νέα φύλλα κι αμέσως σαπίζουν απ’ την μέση προς τις άκρες και τα ρίχνει. Κάποια άλλα είναι κολλημένα στις άκρες, δεν ανοίγουν και επίσης σαπίζουν. Ο κεντρικός κορμός είναι ακόμα σκληρός. Όπου την κλάδεψα δοκιμαστικά, ζαρωνει και σαν να σαπίζει. Είμαι σε απόγνωση, είναι η 3η μεγάλη δράκαινα που χάνω κατά την διάρκεια των διακοπών. Παρακαλώ την βοήθεια σας.

  • Καλησπέρα Άγγελε. Πιθανότατα, τα προβλήματα προκλήθηκαν λόγω κακού αερισμού, αν το σπίτι ήταν κλειστό την περίοδο των διακοπών. Θα σου πρότεινα να ψεκάσεις με χαλκό τα φύλλα και τους βλαστούς.

 8. Χαραλαμπος
  22/07/2022

  Καλησπερα Κ. Λιονουδάκη.

  Πήρα πρόσφατα μια δρακαινα την οποία μεταφύτευσα σε μια πήλινη γλάστρα και την έχω στο σαλόνι. Εδώ και κάποιες μέρες έχω τοποθετήσει ένα μπουκάλι όπου εφαρμόζει η προεξοχή με το φυτίλι. Δεν έχω παρατηρήσει μέχρι στιγμής κάποιο θέμα στο φυτό απλα παρατηρώ ότι το νερό που τραβάει είναι αρκετά περισσότερο σε σχέση με αυτό που έβαζα εγώ πριν τοποθετήσω το μπουκάλι και φοβάμαι μήπως μακροπρόθεσμα υπάρξει πρόβλημα. Κατά τη γνώμη σας ενδείκνυται αυτή η μέθοδος ποτίσματος για τη δρακαινα;
  Ευχαριστω πολύ!

  • Καλησπέρα Χαράλαμπε. Μπορείς να διατηρήσεις αυτόν τον τρόπο ποτίσματος ειδικά την περίοδο του καλοκαίρι που επικρατεί πολύ ζέστη.

 9. Ελένη
  10/06/2022

  Παρακολουθώ με ενδιαφέρον το site και τις συμβουλές σας! Αν μπορείτε θα χρειαστώ συμβουλή. Έχω έν πρόβλημα με μία “δράκαινα” : φαίνονται διαφανείς ΣΤΑΓΟΝΕΣ στα πάνω, κυρίως, φύλλα και σε κάποια σημεία μικροσκοπικότατοι “ιστοί αράχνης” . Τα πάνω φύλλα τα καινούρια είναι σπασμένα, φαγωμένα, καχεντικά με μια κολλώδη ουσία. Τα κάτω κατά 50% ξερά στις άκρες τους. Τι πρέπει να κάνω? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!

 10. ΓΙΩΡΓΟΣ
  19/02/2022

  Καλησπέρα σε όλους στο site… κάνετε εξαιρετική δουλειά! Στο δια ταύτα, εχω μια δράκαινα 2 χρόνια τώρα κ αυτό τον χειμώνα βλέποντας ότι το χώμα είναι σχετικά υγρό έκανα να την ποτίσω 2 μήνες. Αφού είδα ότι το χώμα δεν στεγνώνει αποφάσισα να την ποτίσω βυθιζοντας την σε λεκάνη με νερο για να πιει όσο εκείνη θέλει. Τώρα βλέπω πως τα κάτω φύλλα της δράκαινας σταδιακά κιτρινιζουν κ πέφτουν. Είναι φυσιολογικό? Τα πάνω φύλλα εξακολουθούν να είναι πράσινα κ συνεχίζουν την ανάπτυξη τους. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

  • Καλησπέρα Γιώργο. Για κάποιο λόγο δεν στραγγίζει η γλάστρα της δράκαινας και δεν απομακρύνεται το νερό. Θα ήταν καλό να την μεταφυτεύσεις σε άλλο χώμα καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει πτώση φύλλων του φυτού.

   • ΓΙΩΡΓΟΣ
    20/02/2022

    Καλησπέρα σας και πάλι, μπορώ να την μεταφυτεψω αυτή την περίοδο και αφού έχει βρεγμένο χώμα?

 11. Εύη
  16/01/2022

  Γειά σας! Εχω μια δράκαινα πάνω από 1 χρόνο την έχω μεταφυτευσει μια φορά εκτός από ξηρανσεις στο τέλος των φύλλων ο κορμός της έχει γύρει πολύ και γενικά δεν ψηλώνει. Έχασε και κάποια φύλλα γιατί το καλοκαίρι έλειπα και ξεράθηκαν. τι μπορεί να φταιει; να της βάλω νέο χώμα; είναι σε πλαστική γλάστρα με τρίπες κ δν ποτιζω συχνά γτ το χώμα της μένει νωπό για πολύ καιρό..βαζω ανά κάποια διαστήματα το υγρό για πράσινα φυτά. Το σπίτι φως δεν έχει παρά μόνο το φως της λάμπας κ ελάχιστο σαν σκιά από έξω..

  • Καλησπέρα Εύη. Φρόντισε να μεταφυτεύσεις τη δράκαινα σε μεγαλύτερη γλάστρα και να στερεώσεις καλύτερα τον κορμό της. Πότιζε το φυτό μόνο όταν στεγνώνει το χώμα.

 12. Τζίνα
  06/10/2021

  Καλησπέρα σας κι ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας!

  Έχω μια δρακαινα φρανγκρανς η οποία ενώ τα πήγαινε μια χαρά ξαφνικά καφετιασαν, μαλακωσαν και λύγισαν όλα τα φυλλα της χωρίς να αλλάξω κάτι στη φροντίδα της. Της άλλαξα χωμα μήπως είχε κανένα έντομο αλλά δε σώθηκε η κατάσταση. Τελικά λύγισε όλη η διακλάδωση με τα φύλλα και αναγκαστικα την έκοψα από το σημείο που ξεκινάει. Τώρα έχει μείνει μόνο ο κορμός τον οποίο έξυσα λίγο κ είδα ότι είναι πράσινος από μέσα. Υπάρχει ελπίδα να ξαναβγαλει φυλλα κι αν ναι σε πόσο καιρό περίπου ; Τι μπορώ να κανω;

  Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Τζίνα. Αν ο κορμός δεν είναι κούφιος, η δράκαινα θα επιβιώσει και θα βγάλει νέα φύλλα. Βέβαια, θα καθυστερήσει αρκετά, οπωσδήποτε 1-2 μήνες.

 13. Μαρία
  02/09/2021

  Καλησπέρα Κ. Κώστα μόλις γύρισα από της διακοπές και βρήκα την δράκαινα με ξερά φύλλα όλο την κορυφή τη να κάνω να την κλαδέψω. ?

  • Καλησπέρα Μαρία. Μπορείς να κλαδέψεις την δράκαινα για να αναβλαστήσει ξανά. Πρόσθεσε συμπληρωματικά και υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

 14. Ελένη
  27/08/2021

  Γεια σας κύριε Λιονουδάκη,
  Ελπίζω να μην έχει ήδη ερωτηθεί το δικό μου πρόβλημα. Η δική μου δρακαινα πάει πολύ καλά εδώ και χρόνια: τα φύλλα της, το χρώμα κλπ δείχνουν μια χαρά…. αλλά στην κορυφή όπου βγαίνουν τα καινούργια φυλλαράκια, ξαφνικά βγαίνουν κολλημένα μεταξύ τους. Τι μπορεί να φταίει;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
  Λένα

  • Καλησπέρα Ελένη. Πιθανότατα έχεις προσβολή από κάποιο έντομο στα καινούρια φύλλα. Θα σου πρότεινα να ψεκάσεις με διάλυμα πράσινου σαπουνιού διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό.

 15. ΜΑΡΊΑ
  09/06/2021

  Καλησπέρα! Την προηγούμενη εβδομάδα αγόρασα μια δράκαινα περίπου 30 εκ. Την ποτιζω μια φορά την εβδομάδα και της βάζω και λίπασμα στο νερό για φυτά εσωτερικού χώρου. Τα φύλλα της πέφτουν εκεί που ξεκινούν ενώ αντίθετα οι άκρες αρκετών φύλλων έχουν ξεραθεί. Τι φταίει?

  • Καλημέρα Μαρία. Εξασφάλισε φωτεινή θέση για την δράκαινα που δεν την κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Απέφυγε να βάζεις λίπασμα αμέσως μετά την μεταφύτευση.

 16. Αννα
  17/05/2021

  Καλησπέρα σας έχω μια δρακαινα εδώ και 4 μήνες και παρατήρησα ότι ο κόρμος της άσπρισε εκεί που ξεκινάνε τα φυλλα της είναι μαλακός, πεφτουν τα φυλλα της και στην άκρη εκεί που αρχίζουν τα φυλλα είναι ζαρωμενα τι φταίει ;;; την πότισα πολυ η χρειάζεται περισσοτερο;;;

  • Καλησπέρα Άννα. Πιθανότατα πότισες πολύ τη δράκαινα και έχει σαπίσει λόγω προσβολής από ασθένεια. Πιθανότατα, η γλάστρα δεν απομάκρυνε το νερό. Μείωσε το πότισμα και κλάδεψε την μήπως αναβλάστησει.

 17. Κωνσταντίνος
  29/04/2021

  Καλησπέρα, έχω μια δράκαινα μαρτζινατα με τρείς διακλαδώσεις εδώ και 2 χρόνια. Το πρόβλημα μου είναι πως αφού την είχα αγοράσει, εξαιτίας υπερβολικού ποτίσματος από μέρους μου οι ρίζες άρχισαν να σαπίζουν και οι κορυφές της δράκαινας σάπισαν και έπεσαν. Κατάφερα να σώσω την δράκαινα και όλο αυτό τον καιρό που την έχω, ζεί κανονικά όμως χωρίς τα φύλλα της κορυφής με αποτέλεσμα να μην έχω καθόλου ανάπτυξη. Τα κάτω φύλλα της δράκαινας ζουν κανονικά.
  Υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να αναπτύξει ξανά τις κορυφές τής;
  Εάν την κλαδεψω θα ξαναβγάλει καινούργια φύλα;
  Θα συνεχίσει να ζεί έτσι μέχρι να ξεραθεί;
  Ευχαριστώ.

  • Καλημέρα Κωνσταντίνε. Κλάδεψε την δράκαινα σου στα ψηλά σημεία για να βγάλει καινούρια φύλλα και να συνεχίζει και την ανάπτυξη των κάτω φύλλων.

 18. Σίσκας Ιωάννης
  27/04/2021

  Καλημέρα και ευχαριστούμε για τις συμβουλές που μας δίνετε.Εχω μια δράκαινα,2 μέτρα, στο μπαλκόνι μου σε γλάστρα,περίπου δέκα χρόνια, μπορώ να την φυτεύσω στον κήπο μου;

 19. Θωμη
  03/04/2021

  Καλησπέρα σας,έχω μια Δράκαινα σε μια γλάστρα 12*12 και από την μέρα που την έχω πάρει είχα παρατηρήσει κάποια κιτρίνισματα στις άκρες κάποιων φύλλων και λίγο μαύρισμα.δεν την ποτίζω συχνά,έχει πολύ καλή αποστράγγιση και έχω βάλει και υγρό εκχύλισμα φυκιών..επίσης την έχω δίπλα στο παράθυρο σε εσωτερικό χώρο..τι μπορεί να φταίει,?Ευχαριστώ πολύ!!

  • Καλημέρα Θώμη. Φρόντισε να έχει καλό αερισμό στο σημείο εκεί και να μην είναι κοντά σε καλοριφέρ ή air-condition. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, κάθε 2 εβδομάδες.

 20. Τζίνα
  21/02/2021

  Καλησπέρα σας,

  Πριν 2 μήνες πήρα μια μικρή δρακαινα μαρτζινατα την οποία την έχω σε εσωτερικό χώρο και σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισαν να πέφτουν ολα τα φύλλα της και παρατήρησα ότι οι κορμοί είχαν ζαρωσει και λεπτυνει οπότε τους κλαδεψα. Ίσως το είχα ποτίσει περισσότερο από ο,τι έπρεπε. Δύο μήνες μετά δεν έχει βγάλει καινούργια φυλλαράκια ενώ κι ο βασικός κορμός είναι λίγο ζαρωμενος. Έχω σταματήσει να τη ποτίζω από όταν την κλαδεψα. Υπάρχει περίπτωση να ξαναβγαλει φυλλα ή δεν έχει ελπίδες; Μπορώ να κάνω κάτι να τη σωσω;

  Ευχατιστω πολύ εκ των προτέρων!

  • Καλησπέρα Τζίνα. Δυστυχώς όταν έχει γίνει κούφιος ο κορμός, πιθανότατα δεν σώζεται. Κλάδεψε την πιο χαμηλά αν κάπου δεν είναι ζαρωμένος ο κορμός μήπως αναβλαστήσει.

 21. Ελίνα
  09/01/2021

  Καλησπέρα Καλή χρονιά,σας παρακαλώ θελω βοήθεια με την δρακαινα μου. Έξω είχε καλη εξέλιξη και ανάπτυξη ξαφνικά οι άκρες των κορμών της εκει ακριβώς που αρχίζουν τα φύλλα της μαλακωσαν και όλα τα φύλλα κρέμασαν και άρχισαν ναι πέφτουν ή να είναι σαν σπασμένα στην έξοδο τους. Δεν ξέρω τι πρέπει να την κανω.

  • Καλησπέρα Ελίνα και καλή χρονιά! Πιθανότατα, λόγω παγωνιάς, μαλάκωσαν οι άκρες των κορμών της δράκαινας και τα φύλλα κρέμασαν ή λόγω υπερβολικού ποτίσματος. Μετέφερε την σε εσωτερικό περιβάλλον, κλάδεψε την αφαιρώντας τις μαλακές άκρες των κορμών και πότιζε μία φορά την εβδομάδα όταν στεγνώνει το χώμα.

 22. Natalia
  16/12/2020

  Καλησπερα σας!
  Εχω μια δρακαινα compacta με 3 κορμους απο τον περασμενο Μαιο. Εχει παραμεινει στο ιδιο σημειο και την ποτιζα ανα 20 μερες εξ αρχης. Επισης ειχε αναπτυξει νεα φυλλα στους δυο κορμούς. Χωρις ν αλλαξω κατι εδω κ ενα μηνα αυτοι οι δυο κορμοι που ειχαν και τα νεα φυλλα αρχισαν να λεπταινουν πολυ και να ειναι καπως υγροι στην ακρη (σαν να εχουν ‘ποτισει’) αρχισαν να λυγιζουν και τα φυλλα αντιστοιχα μαυριζαν απο τη ριζα κ επεφταν. Προσθεσα λιπασμα κ λιγο καινουργιο χωμα κ αυτο ειναι η μονη αλλαγη αλλα απο τοτε αρχισε να χειροτερευει. Η γλαστρα επισης δν εχει τρυπες γι να μπορω να δω αν ειναι υπερβολικα ποτισμενη η αν εχει ελλειψη νερου. Θα προτεινατε να την μεταφυτεψω γ να αντιληφθω τι συμβαινει; Η να της χορηγησω κατι ; Μπορει να ξαναπεταξει φυλλα πλεον..; Ειναι στεναχωρο γιατι ηταν πανεμορφη ! Ευχαριστω εκ των προτερων

  • Καλησπέρα Ναταλία. Καλό είναι να μεταφυτεύσεις την δράκαινα σε άλλη γλάστρα που να έχει τρύπες για να απομακρύνεται το νερό. Πιθανότατα, οι κορμοί της δράκαινας λεπταίνουν λόγω υπερβολικής υγρασίας και ίσως μειωμένου φωτισμού στο δωμάτιο που τους έχεις.

 23. Ελένη
  11/12/2020

  Καλημέρα σας, κι ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα να πάρουμε πολύτιμες συμβουλές για τους “πράσινους” φίλους μας!
  Η δράκαινα μου έχει δύο κορμούς, στο 1,20 και 2,00μ περίπου. Και στις δύο κορυφές έβγαλε πρόσφατα κάτι σαν μίσχο με άνθη σε πολλά μικρά μπουκετάκια. Τι σημαίνει αυτό; Μήπως το φυτό κλείνει τον κύκλο της ζωής του; Πρέπει να κάνω κάτι;
  Ομοίως ένα φυλλόδεντρο που το έχω σχεδόν τριάντα χρόνια έχει βγάλει ένα κυλινδρικό στέλεχος με μικρά σποράκια.
  Και πάλι ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Ελένη και χαιρόμαστε πολύ που βρίσκεις χρήσιμες τις συμβουλές μας για τους “πράσινους” φίλους μας. Είναι σχετικά σπάνιο να ανθίζει η δράκαινα και το κάνουν φυτά που είναι σε ηλικία 5-6 ετών. Τα άνθη της δράκαινας έχουν πολλά μικρά μπουκέτα και δίνουν ένα πολύ γλυκό δυνατό άρωμα. Ευτυχώς, το φυτό θα συνεχίζει να ζει μία χαρά και μετά το τέλος της ανθοφορίας του. Σχετικά με το φυλλόδεντρο, και αυτό έχει βγάλει το ανθοφόρο στέλεχος του, που θα δώσει το λουλούδι του φυλλόδεντρου. Αν θες μπορείς να αφαιρέσεις το ανθικό στέλεχος του φυλλόδεντρου άμεσα, για να δώσεις στο φυτό σου μεγαλύτερη βλαστική ανάπτυξη.

 24. ΑΓΓΕΛΙΚΉ
  09/12/2020

  Καλησπέρα σας.
  Σας έχω ξαναγράψει πρόσφατα για ένα σπαθίφυλλο και σας ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή σας. Ένα παρόμοιο θέμα έχω και με μια δράκαινα Λέμον. Την έχω (και αυτή) εδώ και 3 περίπου χρόνια στο σαλόνι όπου τα πήγαινε μια χαρά. Πριν περίπου 1 μήνα την μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη γλάστρα. Πολύ γρήγορα, τα χαμηλά της φύλλα άρχισαν να κιτρινίζουν και να ξεραίνονται, οπότε τα έκοψα, και φάνηκε για λίγο να πηγαίνει καλά. Τώρα μετά από 2 εβδομάδες περίπου, βλέπω ότι πάλι κάποια από τα φύλλα της τα χαμηλά αρχίζουν να κιτρινίζουν. Η αλήθεια είναι ότι ισως να την πότισα και λίγο παραπάνω, γιατί νόμιζα ότι μετά την μεταφύτευση, στην αρχή πρέπει να ποτίζουμε τα φυτά λίγο πιο συχνά. Για το σπαθιφυλλο που σας είχα γράψει ότι μετά την μεταφύτευση λύγισαν τα φύλλα του, μου είπατε να βάλω λίπασμα φυκιών. Το έχω παραγγείλει online αλλά λόγω του lockdown ακόμη περιμένω να το παραλάβω… Ελπίζω να προλάβω να σώσω το φυτό… Με την δρακαινα τι πρέπει να κάνω; Μήπως το ίδιο;
  Το χώμα που έχω χρησιμοποιήσει είναι χώμα για φυτά εσωτερικού & εξωτερικού χώρου από σούπερ μάρκετ και στη βάση της γλάστρας έχω βάλει και χαλικακι. Μήπως έπρεπε να χρησιμοποιήσω κάποιο καλύτερο χώμα;…
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την βοήθεια.

  • Καλησπέρα Αγγελική. Ναι, χρησιμοποίησε το υγρό λίπασμα φυκιών και για τη δράκαινα. Φρόντισε να έχεις τα φυτά σου μακριά από θερμαντικά σώματα όπως καλοριφέρ και τζάκι. Γενικά, είναι καλό να χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας φυτόχωμα.

   • ΑΓΓΕΛΙΚΉ
    10/12/2020

    Σας ευχαριστώ πολύ. Δεν είναι κοντά σε κάποιο θερμαντικό σώμα. Πιστεύετε ότι θα ήταν καλό με την πρώτη ευκαιρία να τους αλλάξω χώμα με κάποιο καλύτερο ή μήπως είναι προτιμότερο να μην τα ξαναπειράξω τώρα?

    • Καλημέρα Αγγελική. Μπορείς να κάνεις μεταφύτευση καλύτερα άμεσα καθώς δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς είναι σε εσωτερικό χώρο το φυτό.

 25. Βίκυ
  02/12/2020

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια!!
  Όποτε έχω κάποιο θέμα με τα φυτά μου σας συμβουλεύομαι πάντα.
  Έχω μια δρακαινα εδώ και έξι μήνες περίπου. Το καλοκαίρι την είχα στο μπαλκόνι, τώρα εδώ και ένα μήνα περίπου την έβαλα μέσα σε φωτεινό μέρος. Ενώ το φυτό φαίνεται υγιείς πριν 2 εβδομάδες περίπου έπεφταν πολλά φύλλα μόνο στο άγγιγμά τους.Αλλά είδα ότι στο κέντρο άρχισε να βγάζει καινούργια. Παρατήρησα ότι στον κορμό της έχει κάποια ασπρα στίγματα όπως επίσης και σε κάποια από τα φύλλα. Μοιάζουν σαν πολύ μικροί κόκκοι ρυζιού και όταν το τρίβω στα χέρια μου γίνεται σαν σκόνη. Τί μπορεί να είναι? Κινδυνεύει το φυτό μου από αυτό?

  • Καλησπέρα Βίκυ.
   Πιθανότατα, λόγω μεταβολής θερμοκρασίας, η δράκαινα έχανε τα φύλλα της. Πιθανότατα, η δράκαινα έχει προσβληθεί από βαμβακάδα και χρειάζεται να ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού για να το αντιμετωπίσεις.

  • Θωμη
   29/03/2021

   Καλησπέρα σας!!
   Έχουμε μια Δράκαινα Μαρτζινατα εδώ και λίγο καιρό κάπου 40εκ., της οποίας τα φύλλα άρχισαν να κιτρινίζουν στις άκρες. Έριξα λίπασμα για πράσινα φυτα, αλλά δεν είδα κι άλλα να κιτρινίζουν. Το μέρος που την είχα θα το χαρακτήριζα σκιερό. Επίσης η γλάστρα της είναι 12 εκ. Να την αλλάξω μέρος; Να την κάνω μεταφύτευση; Η και τα 2; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

   • Καλημέρα Θώμη. Κάνε αρχικά μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα της μαρτζινάτα και βάλε την σε φωτεινό μέρος που δεν την κτυπά ο απευθείας ήλιος.

 26. Γεωργία
  25/11/2020

  εχω μια δρακαινα 1 χρόνο και εχει 2 κορμούς .
  μεχρι τωρα την είχα εξω στο μπαλκονι και ηταν πρασινη πρασινη .μολις την μετεφερα μεσα τα φυλλα στον ενα κορμο δεν ειναι ορθια και κιτρινιζουν και πέφτουν σιγα σιγα.
  δν εχω βάλει καθολου λιπασμα
  μηπως χρειαζεται κατι να βκάνω

  • Καλησπέρα Γεωργία. Πιθανότατα κιτρινίζουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή κακού αερισμού. Πότιζε όταν στεγνώνει το χώμα, μία φορά τη βδομάδα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

 27. Διαμαντής
  18/11/2020

  Κώστα καλησπέρα και σε ευχαριστούμε για τις συμβουλές. Θα ήθελα να μοιραστώ και το δικό μου πρόβλημα με την Δράκαινα. Τα καινούργια φύλλα της και κάποια πιο ώριμα μοιάζουν ξεθωριασμένα και έχουν λευκή απόχρωση,από τον Οκτώβριο και μετά. Είμαι σίγουρος ότι δεν οφείλεται σε τετρανυχο ή κάτι παρόμοιο.Της πρόσθεσα 2 φορές λίπασμα από τότε,ωστόσο δεν βλέπω βελτίωση.Υπαρχει κάτι που μπορώ να κάνω?

  • Καλησπέρα Διαμαντή. Το ξεθώριασμα στο φύλλωμα της δράκαινας και η λευκή απόχρωση πιθανότατα οφείλεται σε ανεπαρκή φωτισμό. Εξασφάλισε μία πιο φωτεινή θέση για την δράκαινα που δεν την κτυπάνε όμως οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.

 28. Κωνσταντίνος
  26/09/2020

  Καλημέρα σας και μπράβο σας για μια από τις πιο βοηθητικές ιστοσελίδας στα Ελληνικά σε σχέση με τα φυτά.
  Εγώ θέλω επειγόντως την βοήθεια σάς. Έχω μια Δράκαινα Μαρτζινατα με ένα βασικό κορμό και τέσσερις διακλαδώσεις περίπου ένα μήνα και έχει αρχίσει να κιτρινίζει τα φύλλα στις άκρες και να τα ρίχνει μετά από λίγο καιρό.. επίσης τα φύλλα των κορυφών της έχουν κιτρινίσει και ζαρωσει. Έχω ελλατωσει το πότισμα αλλά δεν βλέπω βελτίωση… Πως μπορώ να την σώσω;

  • Καλημέρα Κωνσταντίνε και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Εξασφάλισε μία φωτεινή θέση για τη δράκαινα μαρτζινάτα που δεν την κτυπά απευθείας ο ήλιος. Πότιζε μία φορά την εβδομάδα αλλά φρόντισε να ελέγξεις ότι στραγγίζει το χώμα. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για τόνωση του φυλλώματος.

 29. Κατερίνα
  11/07/2020

  Mιας και μου δωσατε πολύ χρήσιμες πληροφορίες τις προάλλες, σκέφτηκα να σας κάνω μια ερώτηση και για τη δράκαινα μου! Επειδή κάτι έχει πάθει κ τη νοιάζομαι σκέφτηκα να δοκιμάσω να πάρω μια συμβουλή. Την έχω από το Νοέμβρη και ως τώρα πήγαινε περιφημα, είχε ψηλώσει κ όλα καλά. Ξαφνικά αρχισαν να κιτρινίζουν τα φύλλα της από κάτω προς τα πάνω και ο κορμός στο πάνω μέρος φαίνεται κάπως ζαρωμενος. Θέλω πάρα πολύ να την σώσω αλλά δεν είμαι σίγουρη τι φταίει! Στο μεταξύ δεν άλλαξα καμία συνήθεια στο φως ή στο πότισμα

  • Καλησπέρα Κατερίνα. Πιθανότατα, λόγω ζέστης και υψηλών θερμοκρασιών κιτρινίζουν τα φύλλα και ο κορμός της δράκαινας δείχνει ζαρωμένος. Πρέπει να ποτίζεις συχνότερα την δράκαινα.

 30. Βούλα
  16/06/2020

  Εχω αγοράσει μια δρακαινα εδώ και ένα μήνα στις άκρες τα φύλα γίνονται ξηρά και καφέ και κάνουν κάτι σαν καφέ γραμμές τα φύλλα στη μέση την ποτιζω όταν στεγνώσει το χώμα μετά από 1 βδομάδα σίγουρα τι μπορώ να κάνω να την σώσω;

  • Καλησπέρα Βούλα. Η δράκαινα θέλει δροσερό περιβάλλον που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Οι ξηράνσεις πιθανότατα γιαυτό το λόγο εμφανίζονται. Ψέκασε με ένα ψεκαστηράκι με νερό το φύλλωμα της δράκαινας για δροσισμό.

   • Βούλα
    02/10/2020

    Καλησπέρα σας! Έχω μια δρακαινα από τον Μάιο τώρα τελευταία κάποια φύλλα κοκκινιζουν και μετά πέφτουν η αν τα τραβήξεις ξεκόλλανε ρίχνει περίπου ένα φύλλο την εβδομάδα.. Τι μπορεί να φταίει;
    Ευχαριστώ!

    • Καλημέρα Βούλα. Εξασφάλισε μία φωτεινή θέση για την δράκαινα που δεν την χτυπά απευθείας ο ήλιος και κάνε πότισμα μία φορά την εβδομάδα.

     • Βούλα
      10/11/2020

      Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας με έχουν βοηθήσει πολυ.
      Ενώ εχει βγάλει νέα μικρα φυλλα που είναι λεπτά δν έχει πάρει καθόλου σε ύψος θα πρεπει να την μεταφυτεύσω;
      την έχω στο αρχικο γλαστράκι απο τον απρίλιο που την αγορασα.
      ευχαριστώ πολυ!

      • Καλησπέρα Βούλα. Μεταφύτευσε άμεσα την δράκαινα σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί καλύτερα. Εξασφάλισε φωτεινή θέση για να αναπτυχθεί καλύτερα.

 31. Γεωργία
  24/05/2020

  Καλημέρα σας!!!!Έχω μια δράκαινα μαρτζινατα με 2 κορμους που στον έναν έχουν πέσει όλα τα φύλλα.Απο τα παραπάνω καταλαβαίνω ότι πρέπει να την κλαδεψω.Να κλαδεψω τον γυμνό κορμο η όλο το φυτό;Και πως ακριβώς;Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Καλησπέρα Γεωργία. Μπορείς να κλάδέψεις μόνο τον γυμνό κορμό ή όλο το φυτό αν θέλεις να αποκτήσει το φυτό σου πιο συμπαγή μορφή.

 32. Γεωργία
  05/04/2020

  εχω μια δράκαινα 1 χρόνο και έχει 3 κορμούς στον ένα κορμό έπεσαν τα φύλλα και στην άκρη ο κορμός έχει μαυρίσει και μαλακώσει τι να κάνω?

 33. Klaudia
  01/03/2020

  Καλησπέρα σας! Έχω πάρει μια δράκαινα τέσσερις μήνες τώρα και όσο πάει τα φύλλα της μαυρίζουν στις άκρες όλο και περισσότερο. Έχω δοκιμάσει να ποτίζω μια φορά την εβδομάδα και μετά πολύ πιο αραιά αλλά δεν βλέπω βελτίωση. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;

  • Καλησπέρα Klaudia. Εξασφάλισε περιβάλλον με αρκετή υγρασία, μακριά από θερμαντικά σώματα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

 34. Valentina
  23/01/2020

  Καλησπέρα! Θα ήθελα να μου πείτε αν γνωρίζετε γιατί σκίζονται τα φύλλα της δράκαινας μου και μαυρίζουν στις άκρες. Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Βαλεντίνα. Το σκίσιμο στα φύλλα της δράκαινας οφείλεται στην ξηρότητα του περιβάλλοντος, δηλαδή στην χαμηλή υγρασία. Καλό θα ήταν να βρέχεις τα φύλλα της δράκαινας πρωινή ώρα κάθε 2-3 μέρες. Το μάυρισμα στις άκρες των φύλλων της δράκαινας οφείλεται πιθανότατα σε υπερβολικό πότισμα ή κακή αποστράγγιση της γλάστρας.

 35. Βικτωρια
  13/11/2019

  καλησπερα
  εχω μια δρακαινα φραγκανς.Καποια φυλλα ειναι πρασινα στο μεγαλυτερο μερος,λιγο κιτρινα και στην ακρη καφε.Την ποτιζα μια φορα την εβδομαδα,τωρα το εχω αραιωσει.Τι κανουμε με αυτα τα φυλλα,τα αφηνω οπως ειναι?κατα τα αλλα φαινεται να πηγαινει καλα,εχουν βγει απο κατω αρκετα καινουργια
  ευχαριστω

  • Καλησπέρα Βικτώρια. Μπορείς να προσθέσεις λίγο λίπασμα σιδήρου για να πρσσινίσει η δράκαινα. Μην βιαστείς να αφαιρέσεις τα φύλλα καθώς μπορείς να περιμένεις λίγες εβδομάδες για αν επανέλθουν σε καλύτερη κατάσταση.

 36. ΕΛΕΝΗ
  14/10/2019

  Καλημέρα
  Έχω μια δράκαινα ,η οποία έχει φτάσει στο ταβάνι σε ύψος 2 μέτρων και κάτι . Την έχω 18 χρόνια.Θεωρώ ότι έχει βρεί το χώρο της και μεγαλώνει κανονικά .Τα περισσότερα από τα καινούργια φύλλα δεν έχουν τη χαρακτηριστική ρίγα .
  Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;
  Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Ελένη. Πιθανότατα, σταδιακά όταν ωριμάσουν τα πάνω φύλλα, θα αποκτήσουν την χαρακτηριστική ρίφα. Καλό θα ήταν να μειώσεις κάπως το πότισμα.

 37. Εριακι
  23/06/2019

  Τα φύλλα της δράκαινας μαρτζινατα τσακίζουν με το που βγαίνουν τα καινούρια στη μέση τι συμβαίνει;

  • Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη θρεπτικών στοιχείων καθώς και σε ξηρότητα του περιβάλλοντος που βρίσκεται η δράκαινα σου. θα σου πρότεινα να προσθέσεις υγρό λιπασμα για πράσινα φυτά καθώς και να κάνεις διαβροχή του φυλλλώματος.

 38. Stevi
  08/05/2019

  Καλησπερα, εχω παρε μια δρακαινα εδω και 3ις μηνες ολα καλα μεχρι που εδω και μια βδομαδα εχει αρχισει να μαδαει, της πεφτουν ολα τα φυλλα . Τα φυλλα της φαινονται απολυτα υγιη, ουτε κιτρινα ειναι ουτε εχουν ξεραθει. Τι φταει ? να τη κλαδεψω?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ