εικόνα

Πέντε φυτά για πολυκατοικία και επαγγελματικό χώρο

Πέντε φυτά για πολυκατοικία

Πέντε φυτά για πολυκατοικία και επαγγελματικό χώρο

Η επιλογή φυτών για την είσοδο πολυκατοικιών αλλά και για επαγγελματικούς χώρους είναι ένα περίπλοκο θέμα καθώς χρειαζόμαστε φυτά εσωτερικού χώρου που να είναι όμορφα, όμως ταυτόχρονα και πρακτικά. Θα πρέπει να έχουν όμορφο και εντυπωσιακό φύλλωμα, να διατηρούνται όλη την περίοδο το χρόνου σε καλή ανάπτυξη, να μην προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες και να χρειάζονται σχετικά μικρή φροντίδα.

 

Ποια φυτά είναι κατάλληλα για την είσοδο της πολυκατοικίας και για επαγγελματικούς χώρους;

 
Τα πέντε καταλληλότερα φυτά εσωτερικού χώρου που προτείνουμε για είσοδο πολυκατοικίας και για επαγγελματικούς χώρους είναι τα ακόλουθα:
 
Φίκος μπέντζαμιν: Kομψό φυτό με χαρακτηριστικα λεπτά κλαδιά και μικρά γυαλιστερά γλωσσοειδή φύλλα. Ο φίκος μπέντζαμιν είναι σχετικά ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες που μπορούν να του προκαλέσουν φυλλόπτωση, όπως και το υπερβολικό πότισμα. Δες περισσότερα στο σχετικό μας άρθρο για φίκο μπέντζαμιν.
 
Ζαμιοκούλκας: Φυτό που ξεχωρίζει για τα βαθυπράσινα γυαλιστερά φύλλα του που ξεκινούν από τα ριζώματά του. Ο ζαμιοκούλκας χαρακτηρίζεται από βραδύ ρυθμό ανάπτυξης, το ύψος του φτάνει το ένα μέτρο και είναι ανθεκτικό και σε λιγότερο φωτεινές θέσεις. Μάθε περισσότερα στο άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει για τον ζαμιοκούλκα.
 
Κέντια: Φυτό με σκούρο πράσινο φύλλωμα, με λεπτό κορμό και φοινικοειδή φύλλα με μακρύ μίσχο που γέρνουν σε σχήμα αψίδας. Η κέντια είναι ιδανική επιλογή να τοποθετηθεί σε γωνίες λόγω του μεγάλου όγκου και λόγω της ευαισθησίας της σε ψυχρά ρεύματα. Διάβασε περισσότερα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει με συμβουλές φροντίδας για την κέντια.
 
Σεφλέρα: Φυτό με δενδροειδή ανάπτυξη με πράσινα, σαρκώδη οβάλ φύλλα με μίσχο που ξεκινάει από το κεντρικό κλαδί και διακλαδώνεται κυκλικά σε 4-5 φύλλα. Η σεφλέρα μπορεί να φτάσει εύκολα τα δυο μέτρα σε ύψος όταν φυτευτεί σε γλάστρα. Μάθε περισσότερα για τη σεφλέρα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
 
Γιούκα: Πολύ ανθεκτικό δενδρώδες φυτό, γρήγορης ανάπτυξης με ισχυρό κορμό και φαρδύ μυτερό φύλλωμα που χρειάζεται λίγη προσοχή. Το γιούκα είναι εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό στην έλλειψη νερού ενώ δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα στο άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει με πληροφορίες και συμβουλές για το γιούκα.
 
 

Τι φροντίδα θα χρειαστούν τα φυτά μας στην είσοδο της πολυκατοικίας και σε επαγγελματικό χώρο;

 
Τα φυτά εσωτερικού χώρου που θα επιλέξουμε για την είσοδο της πολυκατοικίας θα πρέπει καταρχήν να μεταφυτευθούν σε μεγάλες γλάστρες και να χρησιμοποιήσουμε φυτόχωμα ειδικό για εσωτερικούς χώρους. Ποτίζουμε τα φυτά μας τακτικά μια φορά τη βδομάδα, άνοιξη και φθινόπωρο, κάθε πέντε μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού και κάθε δέκα μέρες την περίοδο του χειμώνα. Σχετικά με τη λίπανση, θα χρειαστεί προσθήκη υγρού λιπάσματος για πράσινα φυτά, μια φορά το μήνα από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο. Τέλος καλό είναι να γίνεται ψεκασμό των φύλλων των φυτών μας, με νερό ειδικά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού για να μην εμφανίζονται ξηράνσεις στην άκρη του φύλλου.
 
 

Κι ένα μυστικό για τα φυτά στην είσοδο της πολυκατοικίας και σε επαγγελματικό χώρο

 
Τα φυτά εσωτερικού χώρου που προτείνουμε χρειάζονται φωτεινά μέρη για να ευδοκιμήσουν. Όμως η έκθεση στο απευθείας φως μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα τους τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες, ειδικά αν βρίσκονται κοντά στην τζαμαρία της εισόδου. Για το λόγο αυτό φροντίζουμε να τα τοποθετούμε σε φωτεινό μέρος, όπου όμως δεν έρχονται σε απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.