εικόνα

Δέκα συμβουλές για μεταφύτευση φυτών

Τα Μυστικά του Κήπου

Δέκα συμβουλές για μεταφύτευση φυτών

Τώρα που ήρθε η άνοιξη, ετοιμαζόμαστε για μεταφύτευση φυτών και λουλουδιών σε μεγαλύτερες γλάστρες. Είναι ώρα να κλαδέψουμε τα φυτά μας και να περιποιηθούμε τα φυτά μας. Σας παραθέτουμε τις δέκα πιο σημαντικές συμβουλές για μεταφύτευση, ώστε να δώσετε ζωντάνια, ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία στα αγαπημένα σας φυτά:
 
1. Μεταφυτεύστε όταν τα φυτά σας έχουν αναπτύξει πυκνές ρίζες που εξέρχονται από κάτω της γλάστρας ή κιτρινίζει το φύλλωμά τους και παρουσιάζει φυλλόπτωση. Μια σαφής ένδειξη ανάγκης για μεταφύτευση είναι όταν ο όγκος του φυλλώματος ξεπερνά το διπλάσιο της διαμέτρου της γλάστρας.
 
2. Η μεταφύτευση γίνεται στις αρχές της άνοιξης, πριν τα φυτά ξεκινήσουν έντονη δραστηριότητα ανάπτυξης και πλούσια ανθοφορία.
 
3. Επιλέξτε γλάστρες με μέγεθος ένα ως δύο νούμερα μεγαλύτερα από την προηγούμενη γλάστρα, καθώς αν χρησιμοποιήσετε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα για μεταφυτεύση το φυτό θα αναλωθεί στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και θα υστερήσει σε βλαστική ανάπτυξη.
 
4. Επιλέξτε γλάστρες με τρύπα αποστράγγισης στον πάτο. Πριν τη μεταφύτευση, τοποθετήστε στη βάση ένα λεπτό στρώμα 3 – 4 εκατοστών από χαλίκια και βότσαλα για να στραγγίζουν τα νερά και από πάνω ένα κομμάτι γεωυφάσματος (ή ένα ύφασμα διαπερατό στο νερό και όχι στο χώμα).
 
5. Επιλέξετε για κάθε φυτό το κατάλληλο φυτόχωμα που ταιριάζει σε λουλούδια εξωτερικού χώρου, σε καλλωπιστικά εσωτερικού χώρου, σε οξύφυλλα (γαρδένια, αζαλέα), σε κάκτους και σε κηπευτικά.
 
6. Αφαιρέστε προσεκτικά από την αρχική γλάστρα το φυτό σας, διατηρώντας την μπάλα χώματός του, και σπάστε τα λεπτά ριζίδια στις άκρες ώστε με τη μεταφύτευση να ανανεωθούν και να μπορούν να απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά.
 
7. Κατά τη μεταφύτευση, τοποθετήστε το φυτό στο κέντρο της νέας γλάστρας και προσθέσετε το απαιτούμενο χώμα μέχρι να γεμίσει, χωρίς να συμπιέζετε την μπάλα του φυτού. Ποτίστε ελαφρά και ξανασυμπληρώστε χώμα. Μη ξεχάσετε να βάλετε σε κάθε γλάστρα το ανάλογο πιατάκι.
 
8. Μετά τη μεταφύτευση, τοποθετήσετε το φυτό σας σε σκιερή θέση για 1-2 βδομάδες και εξασφαλίστε ικανοποιητική υγρασία για να ριζώσει καλύτερα.
 
9. Προσθέσετε διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών ή άλλο υγρό λίπασμα ειδικό για βελτίωση ριζοβολίας.
 
10. Μεταφέρετε τη γλάστρα στην οριστική της θέση και μετά από μια βδομάδα προσθέστε πλήρες υγρό λίπασμα για ανάπτυξη και ανθοφορία.
 
Καλή επιτυχία!

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *