εικόνα

Ευγενία, ένα υπέροχο φυτό για φράχτη

Ευγενία, ένα υπέροχο φυτό για φράχτη

Ευγενία, ένα υπέροχο φυτό για φράχτη

Τι ωραίο όνομα για καλλωπιστικό φυτό! Ευγενία, ο αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με τα χαρακτηριστικά μικρά γυαλιστερά φύλλα σε σκουροπράσινο χρώμα που την περίοδο του καλοκαιριού γίνονται κόκκινα. Η ευγενία που ανήκει στην ίδια οικογένεια, με τη μυρτιά, έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, συμπαγή μορφή σε πυραμιδοειδές σχήμα και φτάνει σε ύψος 2-4 μέτρων. Η ευγενία δίνει ανθοφορία με λευκο-κρεμ άνθη μέσα στο καλοκαίρι που μετατρέπονται σε μικρούς κόκκινους καρπούς μέσα στο φθινόπωρο. Η μοναδική καλλωπιστική αξία της ευγενιάς αξιοποιείται για δημιουργία φραχτών σε κήπους, σε γλάστρες στο μπαλκόνι, καθώς και ως μεμονωμένο δέντρο.

 

Σε τι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευδοκιμεί η ευγενία;

 

Η ευγενία δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος και αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσια γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ευγενία είναι σχετικά ανθεκτική στην αλατότητα και μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσιες περιοχές. Η ευγενία φυτεύεται σε ηλιαζόμενες και ημισκιερές θέσεις και αντέχει στις ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Ωστόσο, είναι ευαίσθητη σε δυνατο παγετό και σε έντονους βοριάδες, καθώς σε θερμοκρασίες κάτω του μηδένός μπορεί να έχουμε σημαντική καταστροφή του φυλλώματος. Μπορούμε να φυτέψουμε την ευγενία σε γλάστρα, χρησιμοποιώντας μεγάλες σχετικά γλάστρες διαμέτρου 30-40 εκατοστών και γόνιμο φυτόχωμα γενικής χρήσης.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η ευγενία;

 

Η ευγενία έχει μέτριες ανάγκες σε νερό για να παρουσιάσει καλή ανάπτυξη και γυαλιστερό φύλλωμα. Χρειάζεται πότισμα 1-2 φορές τη βδομάδα κατά την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την θερμή περίοδο του καλοκαιριού την ποτίζουμε τρεις φορές τη βδομάδα. Σχετικά με τη λίπανση της ευγενίας, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα εμπλουτισμένο σε μαγνήσιο και σίδηρο στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου. Αν έχουμε φυτέψει την ευγενία σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως στα τέλη του φθινοπώρου.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η ευγενία;

 

Κατάλληλη εποχή για να κλαδευτεί η ευγενία είναι στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα για να διατηρήσουμε το σχήμα της, αφαιρώντας ξεραμένους και αδύναμους βλαστούς. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ευγενίας, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τα φυτά με σπόρο ή με μοσχεύματα. Κατά τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, κόβουμε ημιξυλώδη μοσχεύματα ευγενίας στα τέλη του καλοκαιριού και τα φυτεύουμε σε γλάστρες χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας για να εξασφαλίσουμε υψηλό ποσοστό επιτυχίας.

 

Κι ένα μυστικό για την ευγενία

 

Εκτός από τη συνηθισμένη ευγενία που συναντάμε σε κήπους (Eugenia myrtifolia), υπάρχει κι ένα άλλο είδος ευγενίας (Eugenia uniflora) που αναφέρεται ως κεράσι του Σουρινάμ ή κεράσι της Βραζιλίας. To κεράσι του Σουρινάμ είναι δέντρο ενδημικό της Νότιας Αμερικής που φτάνει σε ύψος τα 6-7 μέτρα. Δίνει κοκκινόμαυρους ζουμερούς καρπούς που μοιάζουν με μούρα, έχουν μια γλυκόξινη γεύση και τρώγονται.

 

Περισσότερα φυτά για φράκτη

 

Διάβασε πληροφορίες και για άλλους καλλωπιστικούς θάμνους που χρησιμοποιούμε για φράχτες στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Φυτά κατάλληλα για φράχτη
Φυτά εξωτερικού χώρου που ομορφαίνουν τον κήπο μας
Αλτερναθέρα, ένας χαμηλός θάμνος με πολύχρωμα φύλλα
Βερβερίδα, ανθεκτικός θάμνος με κόκκινα φύλλα
Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη
Τούγια, συμβουλές φροντίδας
Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος
Φωτίνια, 4 μυστικά για τη φροντίδα της
Λιγούστρο, καλλωπιστικός θάμνος για φράχτη
Πυξάρι, καλλωπιστικός θάμνος για διαμόρφωση
Αγγελική, θάμνος για παραθαλάσσια εδάφη
Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός κι επικίνδυνος θάμνος
Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
Theo 6 Αυγούστου 2020

τα φύλλα της ευγενίας πέφτουνε? επίσης οι ρίζες της είναι μεγάλες? επειδή σκέφτομαι να την χρησιμοποιήσω για περίφραξη εξωτερικά του σπιτιού.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Αυγούστου 2020

  Καλημέρα Theo. Η ευγενία είναι αειθαλές φυτό και τα φύλλα της δεν πέφτουν την διάρκεια του χειμώνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περίφραξη εξωτερικά του σπιτιού καθώς δεν αναπτύσσει ιδιαίτερα μεγάλο ριζικό σύστημα. Πάντως, θα πρέπει η ευγενία να φυτευτεί σε μέρη που δεν επικρατούν δυνατοί βοριάδες γιατί θα χάσει τα φύλλα της.

  Απάντηση
σχολιαστής
Άννα 23 Ιουλίου 2020

Έχω ευγένεια σε σχήμα ομπρέλας. Τόσο οι νέοι βλαστοί όσο και οι παλαιοί καίγονται καφετιαζουν και ξεραίνονται που οφείλεται

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Άννα. Η ευγενία σου έχει προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια στα φύλλα που προκαλεί καφετιάσματα και ξηράνσεις στους βλαστούς της. Θα πρέπει να την ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού για να το αντιμετωπίσεις. Επίσης, θα πρέπει να ψεκάζεις με χαλκό την ευγενία κάθε φορά που της κλαδεύεις το φύλλωμα για να αποφεύγεις την προσβολή από ασθένειες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ειρηνη 17 Μαΐου 2020

Καλησπερα σας,
θα ηθελα την βοηθεια και συμβουλη σας για το δεντρο Ευγενια.
Αγορασα 2 γλαστρες 1.5μετρα φυτου Ευγενια τις οποιες θα τοποθετησω στο μπαλκονι μου γιατι θελω να εχω σαν φραχτη απο τον γειτονα και επισης για να καλυψει ομορφα κομματι του μπαλκονιου.
Ζώ κοντα σε θαλασσα και το μπαλκονι πιανει αρκετο ηλιο ολοχρονα.
Ποσες φορες θα πρεπει να ποτιζω τα δεντρακια μου και πως θα μπορεσω (εφοσον θα ειναι σε δυο διαφορετικες γλαστρες αλλα κοντα η μια με την αλλη) να τα βοηθησω να γινουν πυκνα και να ψηλωσουν ωστε να δημιουργηθει σαν φραχτης?
Θα αναμενω απαντηση σας, Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Ειρήνη. Πότιζε κάθε 2-3 μέρες τις ευγενίες που έχεις σε γλάστρα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για να αναπτυχθούν και να κάνουν πυκνό φύλλωμα και να δημιουργήσουν τον φράκτη που θέλεις.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Ειρηνη 19 Μαΐου 2020

   Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας. Ήθελα να ρωτήσω το λίπασμα ποτε το βάζω; Και ποσό συχνά χρειάζεται; Επίσης, για να δημιουργηθεί σαν θάμνος/φράχτης, πρέπει να κόβω λίγο λίγο από το ύψος;

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 19 Μαΐου 2020

    Καλησπέρα Ειρήνη. Την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού μπορείς να βάζεις λίπασμα στην ευγενία μία φορά το μήνα για να ενισχύσεις την βλάστηση της. Μπορείς να κλάδεύεις ελαφρά τις κορυφές της για να διαμορφωθεί σε θάμνος ή φράχτης.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.