Ευγενία, ένα υπέροχο φυτό για φράχτη

Ευγενία, ένα υπέροχο φυτό για φράχτη

Τι ωραίο όνομα για καλλωπιστικό φυτό! Ευγενία, ο αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με τα χαρακτηριστικά μικρά γυαλιστερά φύλλα σε σκουροπράσινο χρώμα που την περίοδο του καλοκαιριού γίνονται κόκκινα.

Η ευγενία που ανήκει στην ίδια οικογένεια, με τη μυρτιά, έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, συμπαγή μορφή σε πυραμιδοειδές σχήμα και φτάνει σε ύψος 2-4 μέτρων.

Η ευγενία δίνει ανθοφορία με λευκο-κρεμ άνθη μέσα στο καλοκαίρι που μετατρέπονται σε μικρούς κόκκινους καρπούς μέσα στο φθινόπωρο.

Η μοναδική καλλωπιστική αξία της ευγενιάς αξιοποιείται για δημιουργία φραχτών σε κήπους, σε γλάστρες στο μπαλκόνι, καθώς και ως μεμονωμένο δέντρο.

Διαφήμιση

1. Σε τι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευδοκιμεί η ευγενία;

Η ευγενία δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος και αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσια γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ευγενία είναι σχετικά ανθεκτική στην αλατότητα και μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Η ευγενία φυτεύεται σε ηλιαζόμενες και ημισκιερές θέσεις και αντέχει στις ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Ωστόσο, είναι ευαίσθητη σε δυνατο παγετό και σε έντονους βοριάδες, καθώς σε θερμοκρασίες κάτω του μηδένός μπορεί να έχουμε σημαντική καταστροφή του φυλλώματος.

Μπορούμε να φυτέψουμε την ευγενία σε γλάστρα, χρησιμοποιώντας μεγάλες σχετικά γλάστρες διαμέτρου 30-40 εκατοστών και γόνιμο φυτόχωμα γενικής χρήσης.

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η ευγενία;

Η ευγενία έχει μέτριες ανάγκες σε νερό για να παρουσιάσει καλή ανάπτυξη και γυαλιστερό φύλλωμα. Χρειάζεται πότισμα 1-2 φορές τη βδομάδα κατά την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την θερμή περίοδο του καλοκαιριού την ποτίζουμε τρεις φορές τη βδομάδα.

Σχετικά με τη λίπανση της ευγενίας, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα εμπλουτισμένο σε μαγνήσιο και σίδηρο στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου.

Αν έχουμε φυτέψει την ευγενία σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως στα τέλη του φθινοπώρου.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η ευγενία;

Κατάλληλη εποχή για να κλαδευτεί η ευγενία είναι στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα για να διατηρήσουμε το σχήμα της, αφαιρώντας ξεραμένους και αδύναμους βλαστούς.

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ευγενίας, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τα φυτά με σπόρο ή με μοσχεύματα. Κατά τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, κόβουμε ημιξυλώδη μοσχεύματα ευγενίας στα τέλη του καλοκαιριού και τα φυτεύουμε σε γλάστρες χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας για να εξασφαλίσουμε υψηλό ποσοστό επιτυχίας.

4. Κι ένα μυστικό για την ευγενία

Εκτός από τη συνηθισμένη ευγενία που συναντάμε σε κήπους (Eugenia myrtifolia), υπάρχει κι ένα άλλο είδος ευγενίας (Eugenia uniflora) που αναφέρεται ως κεράσι του Σουρινάμ ή κεράσι της Βραζιλίας. To κεράσι του Σουρινάμ είναι δέντρο ενδημικό της Νότιας Αμερικής που φτάνει σε ύψος τα 6-7 μέτρα. Δίνει κοκκινόμαυρους ζουμερούς καρπούς που μοιάζουν με μούρα, έχουν μια γλυκόξινη γεύση και τρώγονται.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (16)

 1. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  16/01/2024

  Καλημέρα σας,
  Έχω κι εγώ ευγενικές τις φύτεψαν το καλοκαίρι κατά μήκος του κήπου. Πριν 2 μήνες εμφανίστηκαν άσπρα στγματα στα φύλλα τους. Μου είπαν πως είναι τετράνυχος. Ψέκασαν ένα βιολογικό σκεύασμα από πορτοκαλι αλλά τα νέα φύλλα βγαίνουν καφέ και μετατρέπεται σε άσπρα πάλι. Τι να κάνω?

  • Θα σου πρότεινα να ψεκάσεις με σκεύασμα χαλκού και θερινού πολτού για να αντιμετωπίσεις ασθένειες και έντομα.

 2. Αθανασιος Αντωνιαδης
  27/07/2023

  Έχω Ευγενία σε γλάστρα φύσηξε πολύ βοριάς και έχασε πολύ αρκετό φύλλωμα να την αλλάξω θέση? Επίσης θα ξαναβγάλει το φύλλωμα της ή θα μείνει φαλακρή

  • Βάλε την ευγενία σε θέση προστατευμένη από το βοριά. Κάνε και ένα ελαφρύ κλάδεμα για να βοηθήσεις να βγει νέα βλάστηση.

 3. Γλαυκος
  28/03/2022

  Χαίρετε,
  Σκοπεύω να δημιουργήσω ένα φράκτη περίπου στα 2+μ απο Ευγενίες και θα ήθελα να μάθω την απόσταση που πρέπει να κρατήσω μεταξύ τους όταν θα τις φυτέψω.

  Ευχαριστώ.
  Γλαύκος!

  • Καλησπέρα Γλαύκο. Μπορείς να φυτέψεις τις ευγενίες σε απόσταση 80 εκατοστά μεταξύ τους, ανάλογα και την ανάπτυξη των φυτών.

 4. Τζενη
  30/03/2021

  Γεια σας! Είχα μια ευγενια και ξεράθηκε. Πήρα δεύτερη κ την φύτεψα, κακώς, στο ίδιο χώμα με την προηγούμενη και τώρα μαραίνεται και αυτή! Χώμα έχω αλλάξει στην δεύτερη Ευγενία που συνεχίζει να μαραίνεται. Ευχαριστώ. Μπορώ να κάνω κάτι για να την σώσω;
  Υ.Γ. Δεν ειχε ποτέ κάποιο ζουζουνακι πάνω της , η πρώτη ευγενια, ούτε έδειξε κάποιο άλλο σύμπτωμα π.χ κιτρίνισμα στα φύλλα, απλά ξεράθηκε απότομα.
  Ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα Τζένη. Φρόντισε να έχεις την ευγενία σε μέρος που δεν την χτυπούν δυνατοί άνεμοι. Επίσης, απέφυγε το υπερβολικό πότισμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

 5. Theo
  06/08/2020

  τα φύλλα της ευγενίας πέφτουνε? επίσης οι ρίζες της είναι μεγάλες? επειδή σκέφτομαι να την χρησιμοποιήσω για περίφραξη εξωτερικά του σπιτιού.

  • Καλημέρα Theo. Η ευγενία είναι αειθαλές φυτό και τα φύλλα της δεν πέφτουν την διάρκεια του χειμώνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περίφραξη εξωτερικά του σπιτιού καθώς δεν αναπτύσσει ιδιαίτερα μεγάλο ριζικό σύστημα. Πάντως, θα πρέπει η ευγενία να φυτευτεί σε μέρη που δεν επικρατούν δυνατοί βοριάδες γιατί θα χάσει τα φύλλα της.

 6. Άννα
  23/07/2020

  Έχω ευγένεια σε σχήμα ομπρέλας. Τόσο οι νέοι βλαστοί όσο και οι παλαιοί καίγονται καφετιαζουν και ξεραίνονται που οφείλεται

  • Καλησπέρα Άννα. Η ευγενία σου έχει προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια στα φύλλα που προκαλεί καφετιάσματα και ξηράνσεις στους βλαστούς της. Θα πρέπει να την ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού για να το αντιμετωπίσεις. Επίσης, θα πρέπει να ψεκάζεις με χαλκό την ευγενία κάθε φορά που της κλαδεύεις το φύλλωμα για να αποφεύγεις την προσβολή από ασθένειες.

 7. Ειρηνη
  17/05/2020

  Καλησπερα σας,
  θα ηθελα την βοηθεια και συμβουλη σας για το δεντρο Ευγενια.
  Αγορασα 2 γλαστρες 1.5μετρα φυτου Ευγενια τις οποιες θα τοποθετησω στο μπαλκονι μου γιατι θελω να εχω σαν φραχτη απο τον γειτονα και επισης για να καλυψει ομορφα κομματι του μπαλκονιου.
  Ζώ κοντα σε θαλασσα και το μπαλκονι πιανει αρκετο ηλιο ολοχρονα.
  Ποσες φορες θα πρεπει να ποτιζω τα δεντρακια μου και πως θα μπορεσω (εφοσον θα ειναι σε δυο διαφορετικες γλαστρες αλλα κοντα η μια με την αλλη) να τα βοηθησω να γινουν πυκνα και να ψηλωσουν ωστε να δημιουργηθει σαν φραχτης?
  Θα αναμενω απαντηση σας, Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Ειρήνη. Πότιζε κάθε 2-3 μέρες τις ευγενίες που έχεις σε γλάστρα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για να αναπτυχθούν και να κάνουν πυκνό φύλλωμα και να δημιουργήσουν τον φράκτη που θέλεις.

   • Ειρηνη
    19/05/2020

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας. Ήθελα να ρωτήσω το λίπασμα ποτε το βάζω; Και ποσό συχνά χρειάζεται; Επίσης, για να δημιουργηθεί σαν θάμνος/φράχτης, πρέπει να κόβω λίγο λίγο από το ύψος;

    • Καλησπέρα Ειρήνη. Την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού μπορείς να βάζεις λίπασμα στην ευγενία μία φορά το μήνα για να ενισχύσεις την βλάστηση της. Μπορείς να κλάδεύεις ελαφρά τις κορυφές της για να διαμορφωθεί σε θάμνος ή φράχτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *