Ευγενία, ένα υπέροχο φυτό για φράχτη

Ευγενία, ένα υπέροχο φυτό για φράχτη

Τι ωραίο όνομα για καλλωπιστικό φυτό! Ευγενία, ο αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με τα χαρακτηριστικά μικρά γυαλιστερά φύλλα σε σκουροπράσινο χρώμα που την περίοδο του καλοκαιριού γίνονται κόκκινα. Η ευγενία που ανήκει στην ίδια οικογένεια, με τη μυρτιά, έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, συμπαγή μορφή σε πυραμιδοειδές σχήμα και φτάνει σε ύψος 2-4 μέτρων.

Η ευγενία δίνει ανθοφορία με λευκο-κρεμ άνθη μέσα στο καλοκαίρι που μετατρέπονται σε μικρούς κόκκινους καρπούς μέσα στο φθινόπωρο. Η μοναδική καλλωπιστική αξία της ευγενιάς αξιοποιείται για δημιουργία φραχτών σε κήπους, σε γλάστρες στο μπαλκόνι, καθώς και ως μεμονωμένο δέντρο.

1. Σε τι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευδοκιμεί η ευγενία;

Η ευγενία δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος και αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσια γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ευγενία είναι σχετικά ανθεκτική στην αλατότητα και μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Η ευγενία φυτεύεται σε ηλιαζόμενες και ημισκιερές θέσεις και αντέχει στις ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Ωστόσο, είναι ευαίσθητη σε δυνατο παγετό και σε έντονους βοριάδες, καθώς σε θερμοκρασίες κάτω του μηδένός μπορεί να έχουμε σημαντική καταστροφή του φυλλώματος.

Μπορούμε να φυτέψουμε την ευγενία σε γλάστρα, χρησιμοποιώντας μεγάλες σχετικά γλάστρες διαμέτρου 30-40 εκατοστών και γόνιμο φυτόχωμα γενικής χρήσης.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η ευγενία;

Η ευγενία έχει μέτριες ανάγκες σε νερό για να παρουσιάσει καλή ανάπτυξη και γυαλιστερό φύλλωμα. Χρειάζεται πότισμα 1-2 φορές τη βδομάδα κατά την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την θερμή περίοδο του καλοκαιριού την ποτίζουμε τρεις φορές τη βδομάδα.

Σχετικά με τη λίπανση της ευγενίας, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα εμπλουτισμένο σε μαγνήσιο και σίδηρο στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου. Αν έχουμε φυτέψει την ευγενία σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως στα τέλη του φθινοπώρου.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η ευγενία;

Κατάλληλη εποχή για να κλαδευτεί η ευγενία είναι στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα για να διατηρήσουμε το σχήμα της, αφαιρώντας ξεραμένους και αδύναμους βλαστούς.

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ευγενίας, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τα φυτά με σπόρο ή με μοσχεύματα. Κατά τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, κόβουμε ημιξυλώδη μοσχεύματα ευγενίας στα τέλη του καλοκαιριού και τα φυτεύουμε σε γλάστρες χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας για να εξασφαλίσουμε υψηλό ποσοστό επιτυχίας.

4. Κι ένα μυστικό για την ευγενία

Εκτός από τη συνηθισμένη ευγενία που συναντάμε σε κήπους (Eugenia myrtifolia), υπάρχει κι ένα άλλο είδος ευγενίας (Eugenia uniflora) που αναφέρεται ως κεράσι του Σουρινάμ ή κεράσι της Βραζιλίας. To κεράσι του Σουρινάμ είναι δέντρο ενδημικό της Νότιας Αμερικής που φτάνει σε ύψος τα 6-7 μέτρα. Δίνει κοκκινόμαυρους ζουμερούς καρπούς που μοιάζουν με μούρα, έχουν μια γλυκόξινη γεύση και τρώγονται.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (12)