Τι σημαίνουν οι αριθμοί στα λιπάσματα

τι σημαινουν οι αριθμοι στα λιπασματα

Τι πληροφορίες μας δίνουν οι αριθμοί που αναγράφονται στην ετικέτα κάθε λιπάσματος;

Το λίπασμα είναι ένα από τα βασικά προϊόντα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα και περιέχει φυσικές ή χημικές ουσίες που βοηθούν διάφορες λειτουργίες των φυτών όπως ο σχηματισμός ρίζας, η ανάπτυξη βλάστησης, η ανθοφορία και ο σχηματισμός καρπών.

Υπάρχουν λιπάσματα που προστίθενται στο έδαφος και απορροφά το ριζικό σύστημα των φυτών, καθώς και τα διαφυλλικά λιπάσματα που διαλύονται στο νερό και ψεκάζονται στα φύλλα.

Όλα τα λιπάσματα αναγράφουν στην ετικέτα τους πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του κάθε προϊόντος που αφορούν τα βασικά στοιχεία λίπανσης και διάφορα ιχνοστοιχεία που μπορεί να περιέχουν.

Στο σημερινό άρθρο, αναλύουμε τι σημαίνουν οι αριθμοί στις ετικέτες των λιπασμάτων, μαζί με χρήσιμες πληροφορίες για να επιλέξουμε το κατάλληλο λίπασμα για τα φυτά μας.

Διαφήμιση

1. Τι σημαίνουν οι τρεις βασικοί αριθμοί NPK στην ετικέτα κάθε λιπάσματος;

Σε κάθε λίπασμα που διατίθεται στο εμπόριο, χημικό, οργανικό ή οργανοχημικό, η ετικέτα πάνω στην συσκευασία του αναφέρει αρχικά τρεις βασικούς αριθμούς N-P-K.

Οι συγκεκριμένοι αριθμοί δείχνουν την περιεκτικότητα επί τοις εκατό (%) στα τρία βασικά στοιχεία θρέψης του λιπάσματος που κατά σειρά είναι: το άζωτο (N), ο φώσφορος (P) και το κάλιο (K).

Για παράδειγμα, ένα αρκετά δημοφιλές λίπασμα που διατίθεται στην αγορά είναι το κοκκώδες λίπασμα 12-12-17, το οποίο περιέχει 12% άζωτο, 12% φώσφορο, και 17% κάλιο.

Το διάσημο κρυσταλλικό υδατοδιαλυτό λίπασμα 20-20-20 που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα περιέχει 20% άζωτό, 20% φώσφορο και 20% κάλιο.

2. Μπορεί ένα λίπασμα NPK να περιέχει μόνο ένα βασικό στοιχείο;

Αρκετά λιπάσματα που συναντάμε στο εμπόριο περιέχουν μόνο ένα στοιχείο λίπανσης ως βασικό συστατικό.

Για παράδειγμα, ένα κλασικό λίπασμα αζώτου, το λίπασμα της ουρίας, το οποίο στην ετικέτα αναγράφεται ως 46-0-0, περιέχει στη σύσταση του 46% άζωτο.

Ένα διαδεδομένο λίπασμα φωσφόρου, το απλό υπερφωσφορικό αναγράφει στην ετικέτα του 0-20-0, δηλώνοντας ότι στη σύσταση του περιέχει 20% φώσφορο.

Aντίστοιχα, ένα πολύ γνωστό λίπασμα καλίου, το θειικό κάλιο αναγράφει στην ετικέτα του 0-0-50, κάτι που σημαίνει ότι περιέχει στη σύσταση 50% κάλιο.

Τι προσφέρει το άζωτο ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
Τι προσφέρει το άζωτο ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

3. Τι προσφέρουν τα τρία βασικά στοιχεία λιπάσματος στα φυτά;

Το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο, τα τρία βασικά στοιχεία κάθε λιπάσματος προσφέρουν διαφορετικές ιδιότητες σε κάθε φυτό ως προς την ανάπτυξη, την ανθοφορία και την δημιουργία καρπών,

Αρχικά, το άζωτο ως λίπασμα προφέρει στα φυτά πλούσια και γρήγορη βλάστηση, ψηλότερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη επιφάνεια φύλλων και βαθύ πράσινο χρώμα στα φύλλα.

Αντίστοιχα, η προσθήκη λιπάσματος φωσφόρου στα φυτά συντελεί θετικά στο γρήγορο σχηματισμό δυνατού ριζικού συστήματος, στην εμφάνιση πολλών λουλουδιών και στη δημιουργία ποιοτικών καρπών και σπόρων.

Τέλος, η προσθήκη καλίου στα φυτά βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας των καρπών ως προς το μέγεθος, τον χρωματισμό και την γεύση καθώς και της ανθεκτικότητας σε δυσμενείς συνθήκες παγετού, δυνατών ανέμων, ξηρασίας.

Κάλιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
Κάλιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

4. Τι σημαίνουν οι συμπληρωματικοί αριθμοί στην ετικέτα κάθε λιπάσματος;

Στην ετικέτα των λιπασμάτων, μετά από τα τρία βασικά στοιχεία, αναφέρονται συμπληρωματικά και άλλοι αριθμοί.

Συγκεκριμένα, στα λιπάσματα μπορεί να περιέχονται θρεπτικά στοιχεία που βρίσκονται σε μικρότερη περιεκτικότητα όπως το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το βόριο.

Τα συμπληρωματικά στοιχεία αναγράφονται στην ετικέτα, αναφέροντας το σύμβολο του στοιχείου, για παράδειγμα το σύμβολο Μg για το μαγνήσιο, το σύμβολο Fe για το σίδηρο, το σύμβολο Β για το βόριο, το σύμβολο Zn για τον ψευδάργυρο μαζί με την περιεκτικότητα του κάθε στοιχείου.

Έτσι για παράδειγμα, ένα κοκκώδες λίπασμα ελιάς μπορεί στην ετικέτα του να αναγράφει 18-6-12 + 2Mg + 0,3B. Αυτό σημαίνει ότι στην σύσταση του περιέχει 18% άζωτο, 6% φώσφορο, 12% κάλιο, 2% μαγνήσιο και 0,3 % Βόριο.

Διαφήμιση

5. Τι προσφέρουν τα δευτερεύοντα στοιχεία λιπάσματος στα φυτά;

Εκτός από τα βασικά στοιχεία λιπάσματος, τα δευτερεύοντα στοιχεία λιπάσματος που κάποια από αυτά αναφέρονται ως ιχνοστοιχεία προσφέρουν σημαντικές ιδιότητες στα φυτά.

Για παράδειγμα, το μαγνήσιο και ο σίδηρος βοηθούν στο πρασίνισμα των φύλλων και στην εξασφάλιση πλούσιας βλάστησης.

Το ασβέστιο ενισχύει σημαντικά την συνεκτικότητα των καρπών για να μη μαλακώνουν εύκολα, αυξάνει το μέγεθος των καρπών και βελτιώνει την ποιότητα τους.

Τέλος, το βόριο και ο ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικό για το στάδιο της ανθοφορίας και του σχηματισμού καρπών συντελώντας σημαντικά στην αύξηση της ετήσιας παραγωγής.

ιχνοστοιχεια στα φυτα
6 βασικά ιχνοστοιχεία για τη λίπανση φυτών

6. Κι ένα μυστικό για τις ετικέτες των λιπασμάτων

Στην ετικέτα του λιπάσματος, αναγράφονται και άλλες πληροφορίες όπως το είδος του λιπάσματος, δηλαδή αν το λίπασμα είναι κοκκώδες, τύπου blend ή κρυσταλλικό καθώς και η προέλευση του λιπάσματος, δηλαδή αν είναι χημικό, οργανικό ή οργανοχημικό.

λιπασματα κατηγοριες ειδη και πως επιλεγουμε
Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (1)

  1. Σίλβια
    30/11/2023

    Καλησπέρα σε όλους, στα φυτά μου ρίχνω κάθε 15 ημέρες λίπασμα 20-20-20 και ενδιάμεσα κάθε 15 δηλαδή χηλικό σίδηρο (φυσικά εκτός των μηνών με ακραίες θερμοκρασίες), κάνει τις γλάστρες μου να έχουν όμορφα φυτά με πολλά λουλούδια ειδικά τις γαρδένιες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *